Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse.
Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt.
Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen undersøker muligheten for å simulere sykdom for å unngå fengselsstraff, med fokus på Eirik Jensens sak. Jensen er midlertidig løslatt på grunn av sykdom, men det stilles spørsmål ved om dette er et skuespill. Psykolog Pål Grøndahl bekrefter at det er mulig å lure fagfolk fordi vurderingene baseres på klinisk skjønn. Han forteller at han selv har blitt lurt. Jensens advokat avviser påstandene om skuespill. Svein Øverland fra Nasjonal enhet for rettspsykiatrisk sakkyndighet påpeker at det er vanskeligere å lure flere fagpersoner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensen, tidligere politimann dømt for narkotikakriminalitet, og stiller spørsmål ved hans løslatelse fra fengsel grunnet soningsudyktighet. Nye meldinger antyder at Jensen kan ha simulert psykisk sykdom for å manipulere rettspsykiatere og kriminalomsorgen. Dette reiser tvil om hvorvidt Jensen har lurt systemet, slik han tidligere ble dømt for. Artikkelen trekker paralleller til andre rettssaker hvor psykiatriske vurderinger har vært omstridt, og kritiserer psykiateres makt i rettssystemet.
2 måneder siden
En SMS angivelig sendt fra Eirik Jensens samboers telefon hevder at hans psykiske sykdom er et skuespill for å unngå fengsel. Meldingen, som VG har fått tilgang til, er sendt til et familiemedlem og omhandler en konflikt om penger. Jensens advokat avviser meldingen og mistenker manipulering. VG har også fått tilgang til et lydopptak der samboeren sier hun har løyet til legene. Kriminalomsorgen er varslet om SMS-en, men vil ikke kommentere saken. Jensen ble løslatt fra fengsel i 2023 på grunn av psykisk sykdom, etter å ha sonet tre år av en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikakriminalitet.
2 måneder siden
Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) krever en grundig vurdering av Eirik Jensens straffeavbrudd, etter påstander om at hans helsetilstand er overdrevet. Jensen, som er dømt for korrupsjon og narkotikakriminalitet, ble løslatt i mars 2023 på grunn av helseproblemer, og avbruddet er forlenget flere ganger. KY påpeker at mindre ressurssterke innsatte sliter med å få soningsavbrudd. Kriminalomsorgen forsvarer sin praksis med grundige, individuelle vurderinger, men understreker at straffavbrudd kun innvilges dersom det er sikkerhetsmessig forsvarlig og i overensstemmelse med allmenn rettsfølelse. Ifølge tall fra Kriminalomsorgen har kun 21 innsatte straffavbrudd, en nedgang fra tidligere år.
2 måneder siden
Eirik Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, har innrømmet å ha skrevet en SMS der hun omtaler Jensens sykdom som et skuespill. Først hevdet hun at meldingen måtte være stjålet, men innrømmer senere at hun skrev den, men at den kun lå som en kladd på telefonen. Vikre har anmeldt en kvinnelig bekjent, som hun mener har skaffet seg tilgang til hennes mobil og stjålet private meldinger for å sverte henne. Den anmeldte kvinnen avviser alle anklager. Jensen er dømt til 21 års fengsel for grov narkotikakriminalitet, men soner for tiden ikke på grunn av helseutfordringer.
2 måneder siden
Eirik Jensens samboer, Ragna Lise Vikre, har anmeldt en tidligere støttespiller for å ha stjålet en SMS fra hennes telefon. SMS-en inneholder en påstand om at Eirik Jensens sykdom er et skuespill. Vikre hevder at dette er en del av en systematisk svertekampanje for å sabotere Jensens soningsudyktighet. Den tidligere støttespilleren avviser anklagene om tyveri, men bekrefter at hun har sendt meldinger videre og varslet Kriminalomsorgen om et påstått 'skuespill'. Hun innrømmer også å ha ringt anonymt til en psykiater for å hevde at de blir lurt angående Jensens helsetilstand. Jensens advokat mener det skapes en kunstig kobling mellom meldingen, opptaket og soningsavbruddet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erik Holbøs selvmord under permisjon fra psykiatrisk klinikk i Helse Førde. Kona, Kari Hollekve, var imot permisjonen, men ble ikke hørt. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med feilbehandling og tilkjent familien erstatning. En sakkyndig mener selvmordet kunne vært unngått med adekvat behandling. Hollekve håper helsevesenet vil lytte mer til pårørende fremover, og at hendelsen kan bidra til læring.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erik Holbøs selvmord under permisjon fra psykiatrisk klinikk i Helse Førde. Kona, Kari Hollekve, var imot permisjonen, men ble ikke hørt. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med feilbehandling og tilkjent familien erstatning. En sakkyndig mener selvmordet kunne vært unngått med adekvat behandling. Hollekve håper helsevesenet vil lytte mer til pårørende fremover, og at hendelsen kan bidra til læring.
2 måneder siden
Steinar Wangen, siktet for drap og oppfordring til selvdrap i Sverige, er erklært tilregnelig etter en rettsmedisinsk undersøkelse. Undersøkelsen fant ingen tegn til alvorlig psykisk lidelse eller psykotiske vrangforestillinger. Wangen nekter straffskyld og sitter varetektsfengslet under strenge restriksjoner. Han er også siktet for flere tilfeller av oppfordring til selvmord. I juli 2024 ble Wangen dømt for medvirkning til selvdrap, men dommen er anket og ikke rettskraftig.
6 dager siden
Stig Millehaugen, som soner en forvaringsdom på 21 år for drap, ble pågrepet og siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew under en permisjon fra Berg fengsel, et lavsikkerhetsfengsel. Til tross for sin lange kriminelle historie, inkludert drap på en fengselsbetjent og flere brudd på soningsvilkår, fikk han innvilget permisjon. Kriminalomsorgen understreker at permisjoner vurderes konkret i hvert tilfelle, og gis ikke dersom sikkerhetsrisikoen er for stor. Permisjoner er viktige for rehabilitering og for å opprettholde kontakt med pårørende. Juridiske eksperter påpeker at forvaringsdømte ikke skal sone strengere enn nødvendig, og at permisjoner kan gis selv om det finnes en risiko for ny kriminalitet, for å fremme tilbakeføring til samfunnet. Millehaugen hadde etablert gode rutiner under permisjonen, ifølge hans forsvarer, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.
1 måned siden
Justisminister Astri Aas-Hansen har uttalt seg om de 21 mennene som er dømt til forvaring i to ulike saker. Hun understreker at det er uakseptabelt at forvaringsdømte begår ny alvorlig kriminalitet etter løslatelse, og etterlyser bedre risikovurderinger. NRKs gjennomgang viser at minst 28 mennesker kunne vært spart for kriminalitet om disse mennene ikke hadde blitt løslatt. En rettspsykiater påpeker at rehabilitering i fengsel er vanskelig, og at det er umulig å forutse hvem som vil begå ny kriminalitet. Aas-Hansen mener de som fortsatt er farlige må belage seg på et langt liv i fengsel.
1 dag siden
Et møtereferat avslører interne diskusjoner før drapet i Vestnes. Ansatte ved institusjonen mente mannen ikke burde få reise hjem.
2 måneder siden
Mannen som er siktet for drap og drapsforsøk i Grane kommune i oktober, er erklært utilregnelig. Forsvareren opplyser at mannen har bedt om hjelp fra helsevesenet ved flere anledninger. Han er diagnostisert med paranoid schizofreni, og de sakkyndige mener han hadde en alvorlig svekket virkelighetsforståelse før, under og etter hendelsen. Rettspsykiaterne påpeker at hans psykoselidelse ikke ble vurdert av spesialisthelsetjenesten, til tross for at hans atferd burde ha vekket mistanke om psykose. De mener også at han ikke har fått nødvendig og adekvat helsehjelp. Saken er forhåndsberammet i Helgeland tingrett i Mosjøen fra 24. mars til 1. april.
3 måneder siden
Borgarting lagmannsrett kunngjør dommen i Anders Behring Breiviks søksmål mot staten onsdag. Breivik hevder at hans soningsforhold bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3 og 8. Han anket tingrettens avgjørelse fra i fjor, hvor han tapte på alle punkter. Breivik har siden 2012 sittet isolert i fengsel, først i Telemark og siden 2022 i Ringerike fengsel. Hans advokat argumenterer for at isolasjonen krever medisinering for å forhindre depresjon, og at dette er et brudd på hans rettigheter.
2 måneder siden
Statsadvokaten har lagt ned påstand om 21 års fengsel for Arne Bye, tidligere kommuneoverlege, for 81 voldtekter og flere tilfeller av misbruk av stilling. Bye har erkjent deler av tiltalen, men aktoratet mener erkjennelsene ikke berettiger strafferabatt. Aktoratet fremhever at omfanget og alvorlighetsgraden av Byes handlinger, inkludert snikfilming og bruk av "hjemmelagde" gjenstander under undersøkelser, er straffeskjerpende. De mener også at Bye har utnyttet sårbare pasienter. Påtalemyndigheten krever også at Bye fradømmes retten til å praktisere som lege på ubestemt tid, da de mener han har vist seg uskikket til å utøve yrket.