Etter avsløringer fra NRK og Danwatch om falske forsikringspapirer fra norske Ro Marine, har myndigheter i minst syv land reagert. Flere land, inkludert Liberia, har trukket tilbake godkjenningen av selskapet, og minst to skip har fått ordre om umiddelbar stans.
Flaggstater som Barbados hevder de ble lurt av de forfalskede dokumentene. Danske myndigheter har også tatt affære og kontaktet norske myndigheter for å utveksle informasjon.
Saken har ført til økt oppmerksomhet rundt kontrollen av skipstrafikk, spesielt knyttet til russisk oljetransport og NATOs skjerpede kontrolltiltak.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Finland ble lurt i en kontroll av tankskip på vei fra Russland, da skipene brukte falske forsikringspapirer fra det norske selskapet Ro Marine. Norge unnlot å varsle Finland om svindelen, til tross for at norske myndigheter hadde hatt informasjon om saken i to måneder. Først da NRK og Danwatch kontaktet finske myndigheter, ble de klar over situasjonen. Også danske myndigheter måtte purre på informasjon fra Norge. Utenriksdepartementet beklager og sier de jobber med å forbedre varslingsrutinene.
1 måned siden
Et norsk selskap, Ro Marine, etterforskes for å ha utstedt falske forsikringspapirer brukt av skip i den russiske skyggeflåten. Selskapet mangler tillatelse fra Finanstilsynet, men har likevel forsikret over 250 skip, hvorav mange er knyttet til skyggeflåten og sanksjonert av EU, Storbritannia og USA. Fire personer er siktet i saken. Kontroller i Østersjøen, utført av Nato-land, har blitt lurt av de falske dokumentene, noe som undergraver sikkerheten og øker risikoen for miljøkatastrofer. Eksperter frykter at dette underminerer hele systemet for internasjonal skipsfart, og at selskapet utnytter legitimiteten som Norge gir i internasjonal skipsfart.
25 dager siden
Oljeskadefondet slår alarm om sikkerheten til oljetankere etter avsløringer om falske forsikringspapirer fra det norske selskapet Ro Marine. Skip uten forsikring opererer i strid med internasjonale konvensjoner, noe som øker risikoen for ulykker og miljøskader. En hendelse i Svartehavet, hvor tankskipet «Volgoneft 212» havarerte og forårsaket oljesøl, illustrerer faren. Sanksjonseksperter oppfordrer det internasjonale samfunnet til å holde Russland ansvarlig og sikre overholdelse av sjøsikkerhetsstandarder, da slike forsikringssvindler undergraver viktige konvensjoner.
17 dager siden
Norske myndigheter unnlot å varsle Danmark og Finland om mulig svindel som involverte russiske skyggeflåter, til tross for at forsikringspapirer fra et norsk selskap ble brukt av skip i den russiske skyggeflåten. Direktoratet for eksportkontroll og sanksjoner (Deksa) fikk informasjon om dette i slutten av januar, men unnlot å varsle nabolandene, som har ansvar for kontroller av russisk oljetransport. Utenriksdepartementet (UD) ble varslet nesten to måneder senere, og jobber nå med å oppdatere koordinerings- og varslingsrutinene.
4 måneder siden
Flere europeiske land, inkludert de baltiske og nordiske landene, Storbritannia, Tyskland, Polen og Nederland, har innført nye tiltak mot Russlands skyggeflåte. Disse tiltakene innebærer skjerpet overvåking og kontroll av forsikringspapirer for mistenkte fartøy som frakter russisk olje. En ekspert spår at Russland vil reagere kraftig på de nye sanksjonene, muligens med eskorte av marinefartøy eller væpnede vakter. Norges Rederiforbund støtter sanksjonene, mens statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter Norges deltakelse i det internasjonale samarbeidet. Skyggeflåten bidrar til å undergrave internasjonale lover og regler, og det er bekymring for mulige ulykker.
2 måneder siden
SV kritiserer regjeringen for å ikke ta tilstrekkelig tak i at norske skip har havnet i Russlands skyggeflåte. Etter avsløringer om at minst 11 skip har gått fra norske hender til kjøpere knyttet til den russiske skyggeflåten, oppfordrer SV regjeringen til handling og vurdering av innstramminger i lovverket. Utenriksdepartementet understreker at norsk lov gjelder, men oppfordrer også til etiske vurderinger. Meldeplikt er innført for salg av tankskip til land utenfor EØS/EU, og UD har meldt saker til PST. PST ser skyggeflåten som en sikkerhetsutfordring, mens DNB stopper transaksjoner ved mistanke om sanksjonsomgåelse og anbefaler grundige bakgrunnssjekker.
3 måneder siden
Danmarks statsminister, Mette Fredriksen, har uttrykt bekymring for Russlands skyggeflåte i Østersjøen. Denne flåten består av eldre og uforsikrede tankskip som seiler under andre flagg for å omgå sanksjoner. Skyggeflåten frakter olje og gass globalt og har vokst betydelig det siste året. Danmark vurderer nå tiltak, inkludert kontroll av forsikringspapirer, for å håndtere flåten. Flere russiske skip har også operert nær norske farvann, og Norges Rederiforbund har advart mot de potensielle miljø- og sikkerhetsrisikoene.
4 måneder siden
Et russisk tankskip, «Volgoneft 212», som tilhører den såkalte «skyggeflåten», brakk i to i Svartehavet under en storm. Et annet tankskip gikk på grunn, og et tredje sendte ut nødsignaler. De to førstnevnte hadde til sammen 62.000 fat olje om bord, og store mengder har lekket ut og forurenset strender. Hendelsen har ført til unntakstilstand i flere distrikter langs kysten. Skipene er en del av en flåte som brukes for å omgå sanksjoner mot russisk oljeeksport. Nordeuropeiske land har nå besluttet å granske forsikringspapirene til denne flåten, og vurderer strengere tiltak.
2 måneder siden
Et norsk skip med russisk mannskap er under etterforskning for skadeverk på en fiberkabel i Østersjøen. Denne hendelsen har ført til sterk kritikk mot regjeringen for å ha tillatt russisk mannskap på norske skip, til tross for advarsler om sikkerhetsrisiko. Frp mener regjeringen har vært naiv og ikke tatt sikkerhetstrusselen alvorlig, og viser til flere tilfeller av mistenkt sabotasje. Regjeringen på sin side hevder å ha innført tiltak for å styrke maritim sikkerhet, men kritikere mener disse tiltakene ikke er tilstrekkelige. Flere politikere krever nå en full gjennomgang av ordninger som gir utenlandske aktører tilgang til kritisk infrastruktur. Fiskeriministeren innrømmer at situasjonen er komplisert, men understreker at de følger situasjonen tett.
3 måneder siden
Rederiforbundet advarer om en alvorlig miljøtrussel fra en voksende russisk skyggeflåte av tankskip som opererer langs norskekysten. Skipene, ofte i dårlig stand og uten forsikring, utgjør en betydelig risiko for miljøet og sikkerheten til andre skip. Minst fem skip fra denne flåten har passert Nordkapp den siste måneden, inkludert tankskipet 'Sirius' som frakter diesel. Skyggeflåten, som nå utgjør 20 prosent av verdens tankskip, opererer ofte utenfor internasjonale kvalitets- og kontrollsystemer. Norges Rederiforbund krever at EU og Norge innfører sanksjoner, etter at USA har gjort det.
4 måneder siden
Russiske myndigheter hevder at et norsk lasteskip nektet å hjelpe et russisk mannskap i havsnød, noe som avvises av det norske rederiet. Det hevdes at russiske myndigheter sprer løgner for å skape reaksjoner og drive propaganda mot Norge. Artikkelen argumenterer for at Norge bør svare med konkrete konsekvenser, som å stenge havner for russiske skip, og viser til Finland som et eksempel på et land som viser styrke mot Russland. Det understrekes at Russland er en trussel mot fred og frihet, ikke bare for Ukraina, men også for Norge.
3 måneder siden
To russisk-registrerte fartøy har siden mandag sirkulert i Kattegat mellom Sverige og Danmark. Det ene er et 49 meter langt SAR-fartøy, og det andre er en 70 meter lang slepebåt. Svensk kystvakt følger med på fartøyene og har varslet danske myndigheter. Fartøyenes bevegelser skjer kort tid etter at et russisk skip seilte sikksakk utenfor Norge og etter kabelbrudd i Østersjøen. Svenske og danske myndigheter har økt overvåkningen av fartøy i området etter de siste kabelbruddene. Det er uklart hvorfor de russiske fartøyene sirkulerer i området.
3 måneder siden
Nato intensiverer overvåkningen av den såkalte «skyggeflåten» i Østersjøen, etter bekymring for sabotasje og destabilisering. Et skip fra denne flåten sirklet nylig over en gassrørledning, og et annet er arrestert for sabotasje av undersjøiske kabler. «Skyggeflåten» består av rundt 800 skip som frakter russisk olje utenfor det vanlige forsikringssystemet, noe som skaper bekymring for sikkerhet og miljø. Nato svarer med økt tilstedeværelse av fregatter, overvåkningsfly og droner i området.
4 måneder siden
De baltiske og nordiske landene, sammen med Storbritannia, Tyskland, Polen og Nederland, har blitt enige om å skjerpe tiltakene mot Russlands såkalte skyggeflåte. Tiltakene ble kunngjort under et toppmøte i Joint Expeditionary Force (JEF) i Tallinn. De nye tiltakene innebærer skjerpet overvåking og kontroll av forsikringspapirer for mistenkelige fartøy som frakter russisk olje. Finland har allerede startet inspeksjoner i Finskebukta. Den russiske skyggeflåten blir ansett som en betydelig miljøtrussel og støtter Russlands krigføring i Ukraina. JEF-møtet diskuterte også forsvarsbudsjetter, der Litauen tar til orde for å øke forsvarsutgiftene til 3 prosent av BNP.
3 måneder siden
Nato-landene rundt Østersjøen er bekymret for sabotasje mot kritisk infrastruktur og har økt sin militære tilstedeværelse i området. Ti Nato-skip er sendt for å overvåke undersjøisk infrastruktur, og det er etablert et eget maritimt senter for dette formålet. Tyskland vurderer nye sanksjoner mot Russlands skyggeflåte, som brukes for å omgå vestlige sanksjoner. Et skip fra denne flåten ble nylig observert mens det sirklet over gassrørledningen Baltic Pipe, som frakter gass fra Norge til Polen. Nato understreker at ethvert angrep mot deres infrastruktur vil møtes med et robust svar.