Artikkelen belyser den store etterspørselen etter billetter til 17. mai-feiringer på serveringssteder, der prisen for bordreservasjoner kan være svært høy.
Til tross for kostnadene er dette en populær måte å feire nasjonaldagen på, særlig blant unge. Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen forklarer at nordmenns høye disponible inntekt og press fra sosiale medier bidrar til et ønske om en perfekt feiring.
Hun oppfordrer til åpenhet rundt økonomi og mer økonomisk ansvarlige feiringer, da forbruksgjelden øker, spesielt blant de under 30 år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Artikkelen undersøker nordmenns betalingsvillighet for bordreservasjoner på 17. mai, der priser kan nå 60.000 kroner på populære utesteder som Taket i Oslo. Daglig leder argumenterer for at prisen reflekterer en eksklusiv opplevelse, mens en forbrukerøkonom advarer mot å overskride egne økonomiske grenser for en Instagram-vennlig feiring. I Bergen ser man en økende trend med bordreservasjoner for å sikre komfort og unngå kø. Artikkelen fremhever spenningen mellom de som prioriterer en kostbar feiring og de som søker rimeligere alternativer, samt viktigheten av å ta hensyn til andres økonomiske situasjon i feiringen.
4 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan unge voksne i Norge har endret sine sparevaner, drevet av økonomisk åpenhet i sosiale medier og vaner fra pandemien. Mange opplever et press om å ha god økonomi, men har ulike tilnærminger til sparing. Trenden «No spend challenge» har blitt populær, der man kun bruker penger på nødvendigheter. Maria Sofie Holtet er et eksempel på en som har lykkes med denne metoden, og nedbetalte all gjeld på 2,5 måneder. Tall fra DNB viser også en markant økning i antall unge som sparer i fond, noe som indikerer en økt bevissthet rundt økonomi.
3 måneder siden
Artikkelen belyser økonomisk usikkerhet blant unge i Sør-Korea og Norge, og trekker paralleller til Netflix-serien «Squid Game». Unge sørkoreanere er bekymret for økende levekostnader, mens norske unge opplever økt forbruksgjeld til tross for reallønnsvekst. Sosiale medier bidrar til et forbrukspress, og mange unge er avhengige av foreldrehjelp for å komme inn på boligmarkedet. Artikkelen understreker viktigheten av å bremse forbruksgjelden og prioritere sparing for en tryggere økonomisk fremtid.
22 dager siden
Flere restauranter i Oslo og Bergen opplever stor rift om bordreservasjoner for 17. mai, og mange er i ferd med å bli fullbooket. Særlig uteserveringene er populære, og noen steder starter booking flere måneder i forveien. Prisene varierer, med flere restauranter som tilbyr pakketilbud inkludert mat og drikke. Det anbefales å reservere bord tidlig for å sikre seg plass. Noen restauranter melder også om at de har mottatt bestillinger for neste års nasjonaldagsfeiring.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt unges økende bruk av kreditt, spesielt gjennom betalingsløsninger som Klarna. Forbrukerrådet og Sparebank 1 advarer om at dette kan føre til vanebasert bruk og gjeldsproblemer. Gjeldsregisteret viser en betydelig økning i antall unge med forbrukskreditt. Klarna avviser at deres tjeneste er spesielt rettet mot unge, og understreker at de har tydelige betingelser og få skjulte gebyrer. De fleste kjøp gjennomføres uten rente- og gebyrbelastning.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker om julebordsmoten kan gi indikasjoner om den økonomiske situasjonen. Årets julebord preges av glitter og paljetter, noe som kan tolkes som et tegn på at folk tar igjen etter en periode med dyrtid. Teorier som 'hemline index' og 'lipstick effect' antyder at kortere skjørt og økt salg av luksusvarer kan indikere økonomisk oppgang. Norges Bank ser en stabil økonomi, men advarer mot økt gjeld, mens SSB spår rentekutt som kan føre til økt forbruk. Finanstilsynet maner til forsiktighet til tross for at bankene er solide. Usikkerhet rundt verdensøkonomien og nordmenns høye boliglån gjør at det er vanskelig å spå fremtiden.
14 dager siden
Artikkelen utforsker fenomenet «bollehypen» og andre trender som får ungdom til å stå i lange køer. Forfatteren reflekterer over årsakene til at unge mennesker lar seg påvirke, og fremhever ønsket om tilhørighet og frykten for å gå glipp av noe. Hun uttrykker samtidig bekymring for manglende bevissthet rundt hvor disse ønskene kommer fra, og oppfordrer leserne til å tenke kritisk før de lar seg rive med av den neste store trenden. Selv om det kan være hyggelig å samles om en bolle, understrekes det at gleden er kortvarig og trendene stadig skifter.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan dyrtiden fører til økt pågang hos Nav og Namsfogden, også fra personer med etablerte liv og faste inntekter. Avdelingsdirektør ved Nav Sandnes, Ågot Elise Vatnedal, forklarer at økte utgifter overstiger inntektene for mange. Namsfogden i Rogaland har opplevd en dobling i antall søknader om gjeldsordning i januar, og på landsbasis har antallet økt med nesten 50 prosent. Susanne R. Roalkvam, seksjonsleder for gjeldsordning i Stavanger og Sandnes, understreker at situasjonen er alvorlig og rammer mange familier. Ifølge Nav er det spesielt personer i 40–50 årene som opplever størst økonomisk press.
3 måneder siden
Nye låneregler har ført til en markant økning i antall lånesøknader, spesielt blant unge, med opptil 70 prosent økning i finansieringsbevis hos enkelte banker. Til tross for at det kreves mindre egenkapital, opplever mange at det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet på grunn av stor konkurranse og høye priser. Bankene ser en økning i søknader og innvilgede lån, men understreker at betjeningsevne fortsatt er avgjørende. Samtidig er boligbyggingen i Norge på et historisk lavt nivå, noe som bidrar til økte boligpriser. Eiendom Norge forventer en betydelig prisvekst i 2025.
1 dag siden
Økende global etterspørsel etter matcha-te skaper mangel. Produsenter i Japan sliter med å dekke behovet.
4 dager siden
Mange nordmenn har økende forbruksgjeld før sommeren. Økonomer gir tips om hvordan man kan spare penger og få kontroll.
1 måned siden
En gjeldsrådgiver i NAV advarer om at stadig flere unge sliter med gjeldsproblemer grunnet lett tilgang til kreditt og manglende impulskontroll. Mange unge har vanskelig for å spare og tyr raskt til kredittkort for å finansiere forbruket sitt. Rådgiveren påpeker at det er for enkelt å få kredittkort som 18-åring, og at mange skjemmes over pengebruken sin. Hun oppfordrer unge til å bli mer bevisste på egen økonomi og søke hjelp ved behov. Den samlede forbruksgjelden i Norge er høy, og NAV tilbyr gratis gjeldsrådgivning.
20 dager siden
Artikkelen belyser at mange nordmenn sliter med forbruksgjeld, ofte skjult og tabubelagt. Forfatteren argumenterer for at mediene bør rette mer oppmerksomhet mot dette problemet, og tilby konkrete råd og løsninger for gjeldshåndtering. Fokus bør flyttes fra problemfokus og worst case-scenarioer, til relaterte situasjoner og løsninger. Økt åpenhet rundt økonomi kan redusere stress og bekymringer, og hjelpe folk med å ta kontroll over sin økonomiske situasjon.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i boligvisninger i storbyene, spesielt i Bergen, Oslo og Stavanger, med opptil 100 interessenter per visning. En viktig årsak er lettelser i egenkapitalkravet, som gjør det enklere for førstegangskjøpere å komme inn på markedet. Mange frykter at boligprisene vil stige ytterligere, noe som fører til økt hastverk blant kjøpere. Boligmarkedet er preget av begrenset tilbud og salg over prisantydning. Nordea spår en betydelig boligprisvekst i 2025, med mulighet for opptil 20 prosent i Oslo ved flere rentekutt, mens andre fagmiljøer har ulike spådommer om renteutviklingen.
2 måneder siden
Inkassosaker blant unge under 30 år opplevde en kraftig økning i 2024, med en økning på 18 prosent ifølge tall fra Intrum. Denne økningen kommer etter en periode med nedgang, og sammenfaller med en økning i sosialhjelpsmottakere i samme aldersgruppe. Hovedårsaken til denne utviklingen er den generelle dyrtiden, hvor spesielt gjentagende regninger som offentlige avgifter og telefoni skaper økonomiske utfordringer. Analysesjefen i Intrum påpeker at mange unge nå opplever betalingsproblemer for første gang, og at dette i hovedsak skyldes at kostnadene har oversteget inntektene, snarere enn dårlig økonomisk kontroll. Kredinor bekrefter også en økning blant de yngste, men ikke like markant som Intrum.