Teide nasjonalpark på Kanariøyene står overfor en alvorlig miljøkrise som følge av ukontrollert masseturisme. Jaime Coello, leder for en lokal stiftelse, kritiserer lokale myndigheter for å prioritere turisme framfor miljøvern.
Han peker på trafikkaos, ulovlig parkering og turister som går utenfor merkede stier og skader skjøre fjellformasjoner. Coello omtaler situasjonen som en skandale og advarer om at manglende håndheving av regler og tilsyn truer parkens økologiske integritet.
Parken besøkes av millioner årlig, men har ikke tilstrekkelig regulering for å beskytte naturen, ifølge Canarian Weekly.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende frustrasjon blant lokalbefolkningen på Kanariøyene over masseturisme, spesielt fra Storbritannia. Innbyggerne protesterer mot dårlig oppførsel fra turister, som inkluderer vandalisme, forsøpling og manglende respekt for lokale regler. De kritiserer også at mesteparten av turistinntektene går til utenlandske selskaper, og etterlyser en mer rettferdig fordeling. Lokalbefolkningen oppfordrer turister til å respektere lokale regler og etikette, samt unngå all inclusive-hoteller som de mener bidrar negativt til øyas miljø og økonomi. De understreker at de ikke er imot turisme, men ønsker en endring i hvordan turister oppfører seg og planlegger feriene sine.
1 måned siden
Hærverk og miljøkriminalitet preger Femundsmarka nasjonalpark, hvor ulovlig hogst og bålbrenning med døde og levende trær ødelegger vernet skog. Fjelloppsynet avdekker stadig nye skader, og mener problemet øker. Nasjonalparkstyret bekrefter økt slitasje siden 1980-tallet, og sammen med fjellstyret krever de mer ressurser for tilsyn og informasjon til besøkende. Klima- og miljødepartementet ser alvorlig på saken og vil vurdere ressursallokeringen, men påpeker at de ikke kan gardere seg fullstendig mot ulovligheter. Sanksjoner gis ved overtredelser, men få blir tatt på fersken.
25 dager siden
Artikkelen tar for seg den økende turismen i Norge og dens negative konsekvenser for natur, lokalsamfunn og offentlige tjenester. Forfatterne kritiserer mangelen på bærekraftig reiselivspolitikk og etterlyser tiltak som kan styre næringen bedre. De foreslår blant annet innføring av turistskatt eller grunnrenteskatt, styrking av kommunene og nasjonalparkene, samt økt forskning på turismens konsekvenser. Artikkelen argumenterer for at reiselivet må ta ansvar for de kostnadene de påfører samfunnet, i tråd med prinsippet om at forurenser betaler, for å sikre en mer bærekraftig utvikling.
1 måned siden
Artikkelen omhandler utfordringer knyttet til økende turisme i Norge, med fokus på manglende respekt for privatliv, forsøpling og press på lokalsamfunn. Forfatteren deler personlige opplevelser der turister invaderer privatlivet og skaper ubehagelige situasjoner. Artikkelen belyser også de negative konsekvensene av turisme, som økt press på boligmarkedet og slitasje på naturen. Det argumenteres for behovet for bedre organisering, finansiering og holdningskampanjer for å sikre en mer bærekraftig turisme.
1 måned siden
Antiturisme-aktivister på Kanariøyene har trappet opp sine protester mot masseturisme, og maskerte vandaler har påtent leiebiler. Aktivister lover mer kaos og hevder at fredelige midler er brukt opp. Bevegelsen vokser i Sør-Europa, og det planlegges aksjoner som blokkering av flyplasser. Lokalbefolkningen klager over økte boligpriser, forurensning og dårligere livskvalitet som følge av turismen, mens turistindustrien advarer mot konsekvensene av antiturisme-protester. Turisme er en viktig inntektskilde for Spania, men ikke alle støtter protestene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bekymringen rundt utbygging av gondolbaner i norsk natur, spesielt i lys av en pågående naturkrise. Flere kommuner har foreslått gondolbaner i verdifulle naturområder, noe som har ført til protester. En konkret sak i Sula, der statsforvalteren har fremmet innsigelse, skal nå vurderes av kommunal- og distriktsminister Erling Sande. Denne saken blir sett på som en test for regjeringens forpliktelse til å stanse naturtapet innen 2030. Artikkelen understreker at nedbygging av natur skjer i et alarmerende tempo, og at det er behov for prioriteringer som setter naturvern foran fornøyelsesformål. Befolkningen støtter også sterkere tiltak for å bevare naturen.
2 måneder siden
Tusenvis av turister har strømmet til vulkanen Etna på Sicilia for å se utbruddet, noe som skaper kaos og farlige situasjoner. Lokale myndigheter sliter med å kontrollere turiststrømmen, da veier blokkeres og redningskjøretøy hindres. Flere turister har gått seg bort eller skadet seg, og ordførere advarer om ekstrem fare nær lavaen. Italia opplever generelt økende problemer med overturisme, noe som setter press på lokale ressurser og sikkerhet.
13 dager siden
Økende turisme i villreinområder, særlig i kalvingsperioden, skaper bekymring. En ekspert fra Statens naturoppsyn påpeker at økt ferdsel forstyrrer dyrene. DNT lover tiltak som reduserte åpningstider og vurdering av ruteendringer for å beskytte villreinen. Norge har et spesielt ansvar for villreinen, da over 90 prosent av bestanden i Europa finnes her. Fjellturisme og hyttebygging truer dyrene, og en mer ansvarlig tilnærming til naturbruk etterlyses fra både kommuner og DNT.
9 dager siden
Lokale myndigheter på Tenerife varsler om store mengder urenset avløpsvann som daglig renner ut i havet langs øyas kystlinje. Etaten Grafcan har identifisert over 300 uautoriserte utslippspunkter, hvorav mange ligger nær populære turistområder som strender og huler. Dette utgjør en risiko for både folkehelse og miljø. Flere strender, inkludert Playa Jardín, har blitt stengt på grunn av kloakkutslipp. Miljøkonsulenter krever at myndighetene oppretter en granskingskommisjon for å undersøke avløpssituasjonen og helsefarene ved bading i forurenset vann. Problemet er omfattende og gjelder ikke bare Tenerife, men også andre Kanariøyer, som Gran Canaria, hvor det er innført permanent badeforbud på El Confital-stranda.
2 måneder siden
Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, mener øygruppen har nådd metningspunktet for turisme etter et rekordår med 18 millioner besøkende. Han ønsker å endre turismemodellen for å tiltrekke seg turister med høyere kjøpekraft, etter modell fra Mallorca. Bakgrunnen er økende misnøye blant lokalbefolkningen, som har ført til antituristdemonstrasjoner grunnet blant annet økende boligpriser. Clavijo advarer om en potensiell konflikt mellom turister og fastboende hvis situasjonen ikke håndteres.
1 måned siden
Artikkelen beskriver hvordan økende turisme truer livet i norske bygder ved å fortrenge barnefamilier og lokale tradisjoner. Forfatteren kontrasterer idylliske lokalsamfunn med barn og lokalt engasjement mot et scenario der turister dominerer. Skribenten frykter nedleggelse av skoler og tap av lokalt særpreg, og oppfordrer lokale politikere til å prioritere bærekraftige lokalsamfunn og livskvalitet fremfor kortsiktig økonomisk gevinst fra turisme. Forfatteren ønsker å bevare et Norge der barn kan vokse opp i trygge og inkluderende lokalsamfunn med nærhet til naturen.
15 dager siden
Påsketurister skaper trafikale problemer på Hardangervidda ved å parkere ulovlig. Vegtrafikksentralen melder om biler parkert på begge sider av veien ved Ørteren, noe som fører til trangt veibane. Bilbergingsselskapene har allerede hatt mange oppdrag med feilparkerte biler og oppfordrer folk til å parkere hensynsfullt og bruke sunn fornuft, spesielt med tanke på fremkommeligheten for tungtransport og brøytebiler. Det er vanskelig å få tak i bileiere som er langt oppe på fjellet.
4 måneder siden
Gran Canaria innfører nye tiltak for å håndtere den store turistmengden til Roque Nublo, en populær steinformasjon på øya. Besøkende må nå reservere plass på forhånd, og det blir innført inngangskontroll. Parkeringsmuligheter nær fjellet fjernes, og en ny parkeringsplass med plass til 120 biler etableres et stykke unna. Herfra vil besøkende bli fraktet med buss til fjellet, noe som skal redusere trafikkbelastningen. Øyrådet ønsker med tiltakene å beskytte det naturlige miljøet, forbedre besøkskvaliteten og sikre trygghet for både turister og lokale innbyggere. Søppelproblemer og trafikkkaos har vært blant utfordringene tiltakene skal løse.
3 måneder siden
NRK har avslørt alvorlige lovbrudd i forbindelse med 100 store naturinngrep i perioden 2017-2022. Kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) har forsvart kommunene og avvist sanksjoner, noe som har ført til sterk kritikk fra opposisjonen. MDG og Rødt anklager ministeren for ansvarsfraskrivelse og manglende oppfølging av lovbruddene. De krever at ministeren redegjør for situasjonen i Stortinget. Flere politikere mener at kommunene mangler ressurser og kunnskap, og etterlyser strengere krav til konsekvensutredninger. Det er også foreslått å styrke statsforvalterens rolle for å sikre bedre naturvern. Regjeringens naturmangfoldmelding kritiseres for å ikke være tilstrekkelig.
11 dager siden
En skredforsker og ordføreren i Lyngen uttrykker bekymring for økende skredfare på grunn av klimaendringer og økt turisme i området. Forskeren påpeker at de fleste dødelige skred utløses av de som omkommer, og at erfarne fjellfolk ofte er ofre. Ordføreren frykter en ny skredulykke og beskriver situasjonen som vanskelig å håndtere, spesielt med tanke på presset på de frivillige redningsmannskapene. Manglende lokalkunnskap blant turister øker risikoen, selv om de ikke nødvendigvis er overrepresentert i skredstatistikken.