Teide nasjonalpark på Kanariøyene opplever økende miljøproblemer som følge av masseturisme. Lokale myndigheter planlegger nå flere tiltak for å bevare det populære området.
Teide nasjonalpark på Kanariøyene står overfor en miljøkrise forårsaket av ukontrollert masseturisme, noe som har ført til forringelse av det vernede området. Jaime Coello, leder for en lokal stiftelse, har offentlig kritisert situasjonen. Som svar på problemene melder Canarian Weekly at lokale myndigheter planlegger en rekke bevaringstiltak.
Fra 2026 innføres en ny økoskatt for ikke-bosatte besøkende, hvor inntektene skal finansiere bevaringsarbeid. Dette ble bekreftet av Rosa Dávila, regional president for Tenerife. Myndighetene vil også begrense privatbiltrafikken og erstatte den med elektriske skyttelbusser.
Videre planlegges oppgraderinger som gjenåpning av overnattingsstedet Altavista Refuge og nye gondoler på taubanen i 2026. Det arbeides også med strengere straffer for dem som skader naturområdene.
Jaime Coello
Rosa Dávila
Canarian Weekly
Teide
Kanariøyene
Tenerife
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
14 dager siden
Teide nasjonalpark på Kanariøyene står overfor en alvorlig miljøkrise som følge av ukontrollert masseturisme. Jaime Coello, leder for en lokal stiftelse, kritiserer lokale myndigheter for å prioritere turisme framfor miljøvern. Han peker på trafikkaos, ulovlig parkering og turister som går utenfor merkede stier og skader skjøre fjellformasjoner. Coello omtaler situasjonen som en skandale og advarer om at manglende håndheving av regler og tilsyn truer parkens økologiske integritet. Parken besøkes av millioner årlig, men har ikke tilstrekkelig regulering for å beskytte naturen, ifølge Canarian Weekly.
4 måneder siden
Gran Canaria innfører nye tiltak for å håndtere den store turistmengden til Roque Nublo, en populær steinformasjon på øya. Besøkende må nå reservere plass på forhånd, og det blir innført inngangskontroll. Parkeringsmuligheter nær fjellet fjernes, og en ny parkeringsplass med plass til 120 biler etableres et stykke unna. Herfra vil besøkende bli fraktet med buss til fjellet, noe som skal redusere trafikkbelastningen. Øyrådet ønsker med tiltakene å beskytte det naturlige miljøet, forbedre besøkskvaliteten og sikre trygghet for både turister og lokale innbyggere. Søppelproblemer og trafikkkaos har vært blant utfordringene tiltakene skal løse.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende turismen i Norge og dens negative konsekvenser for natur, lokalsamfunn og offentlige tjenester. Forfatterne kritiserer mangelen på bærekraftig reiselivspolitikk og etterlyser tiltak som kan styre næringen bedre. De foreslår blant annet innføring av turistskatt eller grunnrenteskatt, styrking av kommunene og nasjonalparkene, samt økt forskning på turismens konsekvenser. Artikkelen argumenterer for at reiselivet må ta ansvar for de kostnadene de påfører samfunnet, i tråd med prinsippet om at forurenser betaler, for å sikre en mer bærekraftig utvikling.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bekymringen rundt utbygging av gondolbaner i norsk natur, spesielt i lys av en pågående naturkrise. Flere kommuner har foreslått gondolbaner i verdifulle naturområder, noe som har ført til protester. En konkret sak i Sula, der statsforvalteren har fremmet innsigelse, skal nå vurderes av kommunal- og distriktsminister Erling Sande. Denne saken blir sett på som en test for regjeringens forpliktelse til å stanse naturtapet innen 2030. Artikkelen understreker at nedbygging av natur skjer i et alarmerende tempo, og at det er behov for prioriteringer som setter naturvern foran fornøyelsesformål. Befolkningen støtter også sterkere tiltak for å bevare naturen.
2 måneder siden
Mogán kommune på Gran Canaria innfører turistskatt i 2025 for å finansiere servicetilbud og infrastruktur. Opposisjonen fra Nueva Canarias (NC) mener skatten er ulovlig og grunnlovsstridig, da de mener tjenestene allerede er dekket av eksisterende forskrifter. De planlegger å fremme en administrativ klage og foreslår alternative løsninger som å revidere eksisterende avgifter eller innføre en regional turistskatt. Turistskatten er satt til 0,15 euro per natt i 2025, og vil økes til 1,14 euro per natt fra 2026.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende frustrasjon blant lokalbefolkningen på Kanariøyene over masseturisme, spesielt fra Storbritannia. Innbyggerne protesterer mot dårlig oppførsel fra turister, som inkluderer vandalisme, forsøpling og manglende respekt for lokale regler. De kritiserer også at mesteparten av turistinntektene går til utenlandske selskaper, og etterlyser en mer rettferdig fordeling. Lokalbefolkningen oppfordrer turister til å respektere lokale regler og etikette, samt unngå all inclusive-hoteller som de mener bidrar negativt til øyas miljø og økonomi. De understreker at de ikke er imot turisme, men ønsker en endring i hvordan turister oppfører seg og planlegger feriene sine.
4 måneder siden
Mogán kommune på Gran Canaria innfører turistskatt fra 2025. Skatten vil være 0,15 euro per natt i 2025, og øke til 1,14 euro per natt fra 2026. Inntektene skal brukes til å forbedre turistområdene. Ordføreren argumenterer for at turister må bidra til vedlikehold og at kommunen må ta ansvar for en bærekraftig fremtid. Hotellforeningen FEHT er sterkt imot skatten og mener den vil ramme hotellene, spesielt siden nabokommunen ikke har innført en slik skatt. De vurderer rettslige skritt mot kommunen.
2 måneder siden
Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, mener øygruppen har nådd metningspunktet for turisme etter et rekordår med 18 millioner besøkende. Han ønsker å endre turismemodellen for å tiltrekke seg turister med høyere kjøpekraft, etter modell fra Mallorca. Bakgrunnen er økende misnøye blant lokalbefolkningen, som har ført til antituristdemonstrasjoner grunnet blant annet økende boligpriser. Clavijo advarer om en potensiell konflikt mellom turister og fastboende hvis situasjonen ikke håndteres.
4 dager siden
Ferieøya Mallorca innfører strengere regler for turister for å håndtere massiv besøksstrøm. Spesielt i hovedstaden Palma må besøkende forholde seg til nye forskrifter og lokale ønsker.
1 måned siden
Antiturisme-aktivister på Kanariøyene har trappet opp sine protester mot masseturisme, og maskerte vandaler har påtent leiebiler. Aktivister lover mer kaos og hevder at fredelige midler er brukt opp. Bevegelsen vokser i Sør-Europa, og det planlegges aksjoner som blokkering av flyplasser. Lokalbefolkningen klager over økte boligpriser, forurensning og dårligere livskvalitet som følge av turismen, mens turistindustrien advarer mot konsekvensene av antiturisme-protester. Turisme er en viktig inntektskilde for Spania, men ikke alle støtter protestene.
4 måneder siden
Mogán kommune på Gran Canaria innfører en turistskatt på 0,15 euro per natt fra neste år. Dette gjelder for alle overnattinger på hotell og andre overnattingstjenester i kommunen, som inkluderer populære feriesteder som Puerto de Mogán, Taurito og Puerto Rico. Dette er den første turistskatten av sitt slag i en spansk kommune, da regjeringen på Kanariøyene har avvist en regional avgift. Kritikere hevder at kostnadene ved å administrere skatten kan overstige de faktiske inntektene.
1 måned siden
Hærverk og miljøkriminalitet preger Femundsmarka nasjonalpark, hvor ulovlig hogst og bålbrenning med døde og levende trær ødelegger vernet skog. Fjelloppsynet avdekker stadig nye skader, og mener problemet øker. Nasjonalparkstyret bekrefter økt slitasje siden 1980-tallet, og sammen med fjellstyret krever de mer ressurser for tilsyn og informasjon til besøkende. Klima- og miljødepartementet ser alvorlig på saken og vil vurdere ressursallokeringen, men påpeker at de ikke kan gardere seg fullstendig mot ulovligheter. Sanksjoner gis ved overtredelser, men få blir tatt på fersken.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer DNT Oslo og Omegn for å planlegge utbygging ved Rondvassbu, midt i en sårbar tid for villreinen. Mens man søker etter måter å redusere menneskelig påvirkning på fjellet, mener artikkelforfatteren at DNT handler frekt ved å fremme sine planer nå. Det argumenteres for at DNT burde vente til den nye tiltaksplanen for villrein er klar, for å unngå å forverre situasjonen. Nasjonalparkstyret oppfordres til å ta en restriktiv tilnærming for å beskytte villreinens leveområder.
3 måneder siden
Naturmeldingen, regjeringens plan for å stoppe tap av natur, har møtt kritikk fra flere hold. Rødt mener meldingen gir tillatelse til mer utbygging, mens Høyre savner konkrete tiltak og foreslår et kart over grå arealer for å styre utbygging dit. NRK har avslørt et stort antall naturinngrep de siste årene, ofte vedtatt uten tilstrekkelig oversikt. Regjeringen har som mål å bevare 30 prosent av landarealet innen 2030, men det er uenighet om meldingen er tilstrekkelig for å nå dette målet. Naturmeldingen skal behandles i Stortinget 30. januar.
2 måneder siden
Preikestolen og Reinebringen vurderer å endre lovverket for å begrense turisttilstrømmingen på de mest populære tidspunktene. Stiftelsen Preikestolen ønsker et makstak på 6000 turister per døgn, mens Reinebringen også vurderer tiltak for å redusere trengsel. Begrunnelsen er hensynet til sikkerhet og kvaliteten på opplevelsen. DNT mener restriksjoner bør være siste utvei, og regjeringen vil ikke endre allemannsretten, men åpner for at kommunene kan regulere ferdselen gjennom parkeringsplasser og busstilbud.