
Svensk kulturkanon uten mat skaper kokke-raseri
13 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
13 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
Den svenske regjeringen har lansert en kulturkanon med 100 verk, men fraværet av tradisjonelle matretter som kjøttboller vekker sterk frustrasjon. Dette har ført til kraftige reaksjoner fra blant annet kjendiskokken Leif Mannerström, som mener matkultur er essensiell for nasjonal identitet.
Den svenske regjeringen har presentert en kulturkanon bestående av 100 verk og fenomener, et statlig prosjekt ledet av historiker Lars Trägårdh. Listen, som krever at verkene er minst 50 år gamle, inkluderer elementer fra Ikea og Astrid Lindgrens «Pippi Langstrømpe» til Nobelprisen og pappapermisjonen.
Til tross for bredden, er ingen tradisjonelle svenske matretter som kjøttboller, kanelboller, sild eller surströmming inkludert, noe som har utløst betydelig misnøye. Kokkelegenden Leif Mannerström uttrykker stor skuffelse over utelatelsen, og sier til TT via Expressen at han har jobbet med mat i nesten 70 år og er stolt av Sveriges matkultur.
Han mener det er «selvsagt» å undervise i svensk matkultur i skolen. Kulturminister Parisa Liljestrand, som lanserte arbeidet, beskrev kanonen som et verktøy for kunnskap og fellesskap, og uttrykte overraskelse over den intense debatten og kritikken prosjektet har møtt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!