Sverige og Danmark oppgraderer sine felles strømkabler, Konti-Skan 1 og 2, for å øke kapasiteten med 285 MW til 1000 MW. Investeringen beløper seg til 6,5 milliarder kroner, som deles mellom landene.
Samtidig vurderer Norge å fase ut sine aldrende kabler til Danmark, noe som har utløst debatt. Mens noen i Sverige frykter økt kraftutveksling vil skade industriens konkurranseevne, mener analytikere at verken oppgraderingen eller en eventuell norsk nedleggelse vil ha stor innvirkning på norske kraftpriser.
Statnett skal utrede fremtidens kraftsystem før det tas en endelig beslutning om de norske kablene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Arbeiderpartiet (Ap) har foreslått å kutte to strømkabler til Danmark, noe som har skapt sterke reaksjoner i nabolandene. Sveriges energiminister kaller forslaget en katastrofe, mens danske politikere antas å være misfornøyde. Forslaget kommer etter en periode med høye strømpriser, men uten forutgående utredning. Samtidig diskuteres det om Norge skal bygge to nye, større kabler som erstatning. Det er delte meninger om dette, med argumenter både for og imot. Strømprisene har nylig svingt kraftig, noe som delvis forklares med vindkraft og kabler.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker ikke å fornye de to strømkablene til Danmark, som snart når sin tekniske levetid, og vil heller prioritere å forbedre det norske strømnettet. Høyre på sin side vil ta en beslutning basert på hva som er best for norske interesser over tid, og understreker at beslutningen ikke bør baseres på kortvarige prissvingninger. Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet er også imot fornyelse av kablene, mens Sverige har uttrykt bekymring for en slik avgjørelse. Selv om Høyre og Frp har ulike tilnærminger til energipolitikken, er de enige om å finne felles løsninger. Frp foreslår konkrete tiltak for å redusere prissmitten fra Europa, mens Høyre fokuserer på økt kraftproduksjon og nettutbygging.
3 måneder siden
Norge og Danmark har inngått et samarbeid for å unngå ekstremt høye strømpriser i enkelte timer. Energiministrene Terje Aasland og Lars Aagaard diskuterte kraftutveksling og problemstillinger knyttet til prissmitte i et telefonmøte. De ønsker også å inkludere Sverige i samarbeidet for å finne mulige tiltak. I tillegg til strømpriser, diskuterte de også samarbeid om utvikling av havvind og karbonfangst. Det er uenighet om fornyelse av kraftkabler mellom Norge og Danmark, men dette ble ikke kommentert av Aasland i etterkant av møtet.
4 måneder siden
En ny analyse fra Volue Insight viser at strømprisene i Sør-Norge kan reduseres med fem prosent dersom to kabler til Danmark ikke fornyes. Arbeiderpartiet vurderer å skrote disse kablene, noe som har skapt reaksjoner fra danske energiaktører. Analytikere påpeker at effekten av kabelkutt vil variere over tid, og at kablene er viktige for å sikre flyt i strømsystemet og redusere behovet for overproduksjon. Det understrekes også at strømeksport har blitt mer kontroversielt enn olje- og gasseksport, selv om prisene svinger naturlig og kablene også kan være en fordel.
3 måneder siden
Formannskapet i Kristiansand har enstemmig vedtatt å si nei til å legge to nye strømkabler fra Kristiansand til Danmark. Disse kablene er ment å erstatte de eksisterende som snart må kobles ut på grunn av alder. Kostnadene for de nye kablene er anslått til mellom 10 og 16 milliarder kroner. Politikerne i Kristiansand er sterkt imot prosjektet på grunn av de store prisforskjellene på strøm i landet, som rammer landsdelen hardt. De ønsker å sende et felles budskap for å få gjennomslag sentralt, og ordfører Mathias Bernander (H) uttalte at dagens system ikke fungerer.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.
4 måneder siden
Norges og Sveriges energiminstere er frustrerte over de høye strømprisene som følge av Tysklands strømmarkedspolitikk. Tyskland har ikke delt inn landet i ulike prisområder, noe som fører til at høye priser i sør smitter til Norge og Sverige. Sverige har avvist en ny kraftkabel til Tyskland, og Norge vurderer å ikke fornye kabler til Danmark. Norges energiminister understreker at Norge selv bestemmer over sine kraftkabler, men anerkjenner det gode samarbeidet med Sverige. Begge landene er enige om at Tyskland burde dele landet inn i flere prisområder for å redusere strømprisene.
4 måneder siden
EUs energibyrå Acer har ingen myndighet til å gripe inn dersom Norge velger å ikke forlenge konsesjonene for strømkablene til Danmark i 2026. Eventuelle brudd på EØS-avtalen må håndteres av Eftas overvåkingsorgan Esa. Danske energiaktører reagerer negativt på Norges planer om å skrote kablene, og hevder at det vil være en skam for forbrukerne. De påpeker at handel over landegrensene bidrar til å senke strømprisene, og at Norge risikerer å måtte produsere strøm med fossile brensler uten kablene. Danmark vil finne andre handelspartnere om Norge kutter kablene.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) signaliserer at de ikke vil fornye de aldrende kraftkablene mellom Norge og Danmark. Marius Arion Nilsen fra FrP understreker at partiet ønsker å begrense Norges tilknytning til det europeiske energimarkedet. Høyre derimot, vil avvente en utredning fra Statnett før de tar stilling til fornyelse. Verken Arbeiderpartiet (Ap) eller Senterpartiet (Sp) støtter fornyelse av kablene, som utløper i 2026. Rødt ønsker en rask behandling av saken i Stortinget. FrP ser på dette som et konfliktområde med Høyre og vil prioritere norske strømkunders interesser.
4 måneder siden
Sveriges energiminister Ebba Busch advarer mot å ikke fornye to strømkabler mellom Norge og Danmark, og kaller det en katastrofe som vil ramme hele Europa. Hun påpeker at energisystemene i Norden er tett sammenvevd, og at konsekvensene vil spre seg til flere land. Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Norge ønsker å skrote disse kablene når de går ut på dato i 2026. Busch mener dette vil ha negative ringvirkninger for både Sverige, Danmark, Norge og Polen.
4 måneder siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om fremtiden til strømkablene til Danmark. LO-sekretær Are Tomasgard og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol ønsker å vrake kablene når de skal fornyes i 2026, og mener dette bør vedtas på partiets landsmøte. Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke ta stilling til dette nå, og vil vente med å vurdere saken. Energiminister Terje Aasland åpner for å forlenge kablenes levetid, men stiller krav om at de ikke skal bidra til høye strømpriser. Tomasgard mener at programkomiteen ikke lar seg diktere av partiledelsen, mens Kjerkol mener at kabel-vraking kan skjerme mot prissmitte.
4 måneder siden
Sveriges energiminister Ebba Busch advarer mot å skrote to strømkabler til Danmark når de går ut på dato i 2026. Hun mener det vil være en katastrofe for hele Europa, og at det vil påvirke energisystemene i Sverige, Danmark, Norge og Polen. Busch påpeker at energisystemene i Europa er så sammenvevd at det som skjer i ett land, får konsekvenser for andre. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Norge ønsker å skrote de to kablene til Danmark.
4 måneder siden
Strømprisene i Sørvest-Norge har nådd rekordnivåer, med en topp på 13,39 kroner per kilowattime før strømstøtte. Arbeiderpartiet foreslår å skrote kraftkablene til Danmark når de utdateres i 2026, et forslag som møter sterk kritikk fra Fornybar Norge. De mener beslutningen er uansvarlig og tatt uten tilstrekkelig utredning, og hevder at kablene kan sikre energisikkerhet og lavere priser i fremtiden. Ap/LO forsvarer forslaget med at systemet er ute av kontroll og at Norge må ta tilbake kontrollen over strømprisene, og sikre at utveksling av kraft ikke fører til import av høye priser.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer de store forskjellene i strømpriser mellom Nord- og Sør-Norge. Sør-Norge opplever svært høye priser på grunn av utenlandskabler, mens Nord-Norge har lave priser. Ordførere i sør nekter å regulere for nye kabler, og Arbeiderpartiet ser ut til å skrote planene om kabler til Danmark. Terje Aasland (Ap) mener løsningen er å øke overføringskapasiteten fra nord, men kritikere frykter dette vil øke prisene i nord. Det hevdes at Nord-Norge allerede eksporterer kraft, men ikke raskt nok til å dekke det europeiske markedet, og at økt overføringskapasitet kan importere europeiske problemer til Norge.
4 måneder siden
LO-topp Are Tomasgard uttrykker bekymring over planene om å bygge nye strømkabler til Danmark, som han frykter vil bli tre ganger større enn de eksisterende. Statnett bekrefter at de nye kablene vil øke kapasiteten for strømsalg til utlandet. Tomasgard mener dette er uklokt og frykter høyere strømpriser. Han påpeker at kapasiteten vil øke fra dagens 1700 megawatt til 2600 megawatt, en økning på rundt 50 prosent. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet er negative til å erstatte de gamle kablene. Tomasgard foreslår heller å bygge sjøkabler for fornybar energi for å sikre rimelig kraft.