En reportasje i The Telegraph fremstiller en polarisert debatt i Norge angående kraftkabler og strømpriser. Flere norske politikere og næringslivsledere er intervjuet, og det kommer frem sterk misnøye med dagens strømpriser og eksportordninger.
Bedrifter som Håland Kjøtt har sett seg nødt til å redusere bemanningen som følge av de høye kostnadene. Konsernsjefen i Lyse advarer mot nasjonalistiske tendenser og mulige konsekvenser som stengte kabler.
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson mener de høye prisene har skapt mistillit til det politiske systemet. Regjeringen forsikrer at det ikke foreligger intensjoner om å koble fra kablene, men erkjenner at den politiske debatten rundt temaet er utfordrende og preget av enkle løsninger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer de store forskjellene i strømpriser mellom Nord- og Sør-Norge. Sør-Norge opplever svært høye priser på grunn av utenlandskabler, mens Nord-Norge har lave priser. Ordførere i sør nekter å regulere for nye kabler, og Arbeiderpartiet ser ut til å skrote planene om kabler til Danmark. Terje Aasland (Ap) mener løsningen er å øke overføringskapasiteten fra nord, men kritikere frykter dette vil øke prisene i nord. Det hevdes at Nord-Norge allerede eksporterer kraft, men ikke raskt nok til å dekke det europeiske markedet, og at økt overføringskapasitet kan importere europeiske problemer til Norge.
4 måneder siden
Flere politiske saker preger nyhetsbildet. Trond Giske (Ap) vil bruke stengte strømkabler som pressmiddel for bedre avtaler, men energiministeren er uenig. Venstre har foreslått å fjerne strømstøtten, men vil støtte ordningen ved høye priser. Oslo kommune tar grep for å kontrollere kostnadene ved private helsetjenester. Justisministeren lover en ny samtykkelov før påske. Samtidig deltar Norge i samtaler om en mulig fredsbevarende styrke i Ukraina. Strømprisene og energipolitikken er sentrale temaer, med ulike syn på kabler og støtteordninger. I tillegg diskuteres beredskap og forsvarsinvesteringer i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser i Norge og den politiske debatten rundt EUs energibyrå ACER og den fjerde energimarkedspakken. Norges tilknytning til ACER gjennom EØS-avtalen har ført til bekymring for norsk kontroll over kraftressurser, spesielt hos Senterpartiet, som truer med å felle regjeringen dersom energipakken innføres. Strømprisene i Norge påvirkes av den europeiske kraftbørsen Nord Pool, hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisene, og eksport gjennom utenlandskabler kan føre til høyere priser. EUs fjerde energimarkedspakke har som mål å fremme karbonnøytralitet, men er omstridt i Norge, og regjeringspartiene er uenige om innføringen. Det er også uenighet om hvorvidt ACER svekker Norges suverenitet.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet (Ap) har foreslått å kutte to strømkabler til Danmark, noe som har skapt sterke reaksjoner i nabolandene. Sveriges energiminister kaller forslaget en katastrofe, mens danske politikere antas å være misfornøyde. Forslaget kommer etter en periode med høye strømpriser, men uten forutgående utredning. Samtidig diskuteres det om Norge skal bygge to nye, større kabler som erstatning. Det er delte meninger om dette, med argumenter både for og imot. Strømprisene har nylig svingt kraftig, noe som delvis forklares med vindkraft og kabler.
4 måneder siden
Strømprisene i Sørvest-Norge har nådd rekordnivåer, med en topp på 13,39 kroner per kilowattime før strømstøtte. Arbeiderpartiet foreslår å skrote kraftkablene til Danmark når de utdateres i 2026, et forslag som møter sterk kritikk fra Fornybar Norge. De mener beslutningen er uansvarlig og tatt uten tilstrekkelig utredning, og hevder at kablene kan sikre energisikkerhet og lavere priser i fremtiden. Ap/LO forsvarer forslaget med at systemet er ute av kontroll og at Norge må ta tilbake kontrollen over strømprisene, og sikre at utveksling av kraft ikke fører til import av høye priser.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland mener det ikke finnes enkle løsninger på de høye strømprisene, og avviser flere forslag fra andre partier som å redusere strømeksporten eller reforhandle kabelavtaler. Han viser til at Strømprisutvalget har vurdert de fleste forslagene og konkludert med at de enten ikke er effektive eller er i strid med EØS-avtalen. Aasland understreker at Norge har kontroll over kraften, men ikke prisene, og at regjeringen vil fokusere på å hjelpe sluttbrukerne direkte gjennom strømstøtte og fastpriskontrakter. Han er bekymret for de store prissvingningene og jobber med å finne løsninger for å dempe prissjokkene, spesielt for små bedrifter.
4 måneder siden
Norske aviser melder om flere politiske saker. Finansminister Vedum (Sp) anser nedleggelsen av en skole som sitt største nederlag, og advarer mot FrPs alkoholpolitikk. LO er bekymret for økt kapasitet i nye strømkabler til Danmark. FrP og Høyre har ulike syn på strømkabler. Stortinget ønsker at bønder skal få selge mer alkohol fra gårdsutsalg. En undersøkelse viser at 84% av bedriftene mener rammevilkårene har blitt dårligere. Andre saker er bl.a. kritikk av Støres skattepolitikk, diskusjon om Temu-forbud, og Norges støtte til Sør-Sudan.
4 måneder siden
Sør-Norge opplever rekordhøye strømpriser, med en makspris på 6,29 kroner per kWh onsdag, mens Nord-Norge har en makspris på kun 11,2 øre per kWh. Bedrifter som Sørlandsbadet har allerede iverksatt tiltak for å redusere energiforbruket, men situasjonen er uforutsigbar. Daglig leder Børge Sundnes kritiserer det nåværende strømsystemet og etterlyser politisk handling for å jevne ut prisforskjellene mellom landsdelene. Han peker på at inntektene fra utenlandskabler kunne brukes til dette formålet. Lav fornybar-produksjon i Tyskland trekkes frem som en av årsakene til de høye prisene i Sør-Norge.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité foreslår å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026, for å redusere antall kraftkabler til utlandet og senke strømprisene. De ønsker også flere fastprisavtaler for husholdninger, noe de mener kan redusere mengden strøm som handles på børs. Forslaget kommer etter rekordhøye strømpriser i Sørvestlandet, og er en del av partiets nye politikk som skal vedtas på landsmøtet i april. Ap-stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol understreker at norske politikere må ta ansvar for å håndtere høye strømpriser, mens Are Tomasgard peker på behovet for mer kraftutbygging i Norge.
10 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
4 måneder siden
Rødt reagerer på NRKs dekning av strømprisdebatten, og mener NRK feilaktig fremstiller det som om det er enighet mellom partiene om kraftpolitikken. Rødt understreker at de har vært en konsekvent kritiker av liberaliseringen av kraftmarkedet og bygging av utenlandskabler, og at de ikke kan ta ansvar for de høye strømprisene. Partiet påpeker at viktige beslutninger tas i departementet, ikke i Stortinget, og at NRK har gitt feilaktig informasjon om partienes holdninger til både utenlandskabler og elektrifisering av sokkelen. Rødt mener NRK dekker over reelle politiske uenigheter.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge som nasjon tjener på høye strømpriser i Europa, selv om det skaper debatt og bekymring innad i landet. Den påpeker at strømstøtten demper de negative konsekvensene for husholdninger, men at næringslivet og hytteeiere ikke nyter godt av denne ordningen. Artikkelen kritiserer Senterpartiets forslag om å begrense strømeksporten og Arbeiderpartiets Norgespris som mangelfulle løsninger. Den fremhever alternative forslag fra Høyre og Senterpartiet som er mer rettet mot å avhjelpe situasjonen for næringslivet. Konklusjonen er at populistiske løsninger og "strømhysteri" ikke er veien fremover, men at ansvarlige politikere må finne bærekraftige løsninger.
4 måneder siden
Norges og Sveriges energiminstere er frustrerte over de høye strømprisene som følge av Tysklands strømmarkedspolitikk. Tyskland har ikke delt inn landet i ulike prisområder, noe som fører til at høye priser i sør smitter til Norge og Sverige. Sverige har avvist en ny kraftkabel til Tyskland, og Norge vurderer å ikke fornye kabler til Danmark. Norges energiminister understreker at Norge selv bestemmer over sine kraftkabler, men anerkjenner det gode samarbeidet med Sverige. Begge landene er enige om at Tyskland burde dele landet inn i flere prisområder for å redusere strømprisene.