Ny forskning undersøker hvordan det gikk med de svenske ungdommene som jobbet i Norge rundt 2010, ofte kalt «partysvensker». Studien viser at de tjente betydelig mer i Norge enn sine jevnaldrende i Sverige.
Ved hjemkomst sank imidlertid inntekten til et lavere nivå enn de som ikke hadde emigrert. Forskerne mener oppholdet handlet om mer enn bare penger, og at det ga verdifull erfaring og åpnet dører til arbeidsmarkedet.
Mobiliteten av ung arbeidskraft var positivt for økonomien i begge land.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En kartlegging fra NRK viser at minst 11 svenske tenåringer er hyret inn for å begå alvorlige draps- og voldsoppdrag i Norge. Disse ungdommene, noen under kriminell lavalder, rekrutteres av kriminelle nettverk som en del av en 'gig-økonomi' der de utfører oppdrag mot betaling. En far forteller om sin sønns vei inn i kriminalitet, til tross for en tilsynelatende normal oppvekst. Han beskriver hvordan sønnen ble lokket av en kriminell livsstil med dyre klær og status. Forskere peker på at svenske ungdommer er mer villige til å utføre voldshandlinger enn ungdommer i nabolandene, og at dette kan skyldes et ønske om å oppnå respekt og anerkjennelse i det kriminelle miljøet. De unge kriminelle kommer fra ulike sosioøkonomiske bakgrunner, og mange har problemer med skole og rus.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser økt optimisme rundt nordmenns personlige økonomi for 2025. Sammenlignet med fjoråret, er det en markant økning i andelen som forventer bedre økonomi, mens færre frykter en forverring. Spesielt aldersgruppen 25-45 år er positive, mens de yngre er mer bekymret. Undersøkelsen indikerer også en sterk tro på boligprisvekst, særlig i Oslo, samt en økende sparevilje. Forventninger om lavere inflasjon, gode lønnsoppgjør og lavere rente bidrar til optimismen. Likevel er det fortsatt en del som sliter økonomisk.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at januar og august er høysesong for jobbskifter i Norge. Lønn er det viktigste for nordmenn ved jobbskifte, mens hjemmekontor ikke lenger er like viktig. Undersøkelsen viser også regionale forskjeller, der østlendinger er mer opptatt av lønn enn vestlendinger. Mange er usikre på om de skal bytte jobb og bør vurdere fordeler og ulemper ved sin nåværende situasjon før de tar en beslutning. Arbeidslivsforskere anbefaler å reflektere over hva man ønsker i en ny jobb.
2 måneder siden
Artikkelen handler om studenter som kombinerer studier med jobb for å finansiere hverdagen. Maria Dammyr (25) har seks deltidsjobber ved siden av masterstudier i sosialt arbeid, og jobber mellom 70 og 80 timer i måneden. Ingvild Jonsrud Gulla (23) har valgt å jobbe ved siden av sine masterstudier i samfunnskommunikasjon, og har to deltidsjobber og to frivillige verv. Hun har også valgt å ikke ta studielån. En undersøkelse viser at flere unge jobber ved siden av studiene etter pandemien. Lisa Vaagan Moen fra NTNU forsker på arbeidsliv og organisasjon, og sier at deltidsjobber kan øke fleksibiliteten i arbeidsmarkedet, men også være problematisk om det blir en permanent tilstand. Studentene understreker viktigheten av å trives i jobbene og å balansere jobb med studier og sosialt liv.
3 måneder siden
En ny svensk studie fra fem universiteter har undersøkt sammenhengen mellom innvandring og voldskriminalitet i 40 kommuner. Studien analyserte kommuner med høyest og lavest økning i voldsforbrytelser mellom 2000 og 2020, og sammenholdt dette med andelen innvandrere. Resultatene viser at det er liten eller ingen kobling mellom andelen innvandrere og antall anmeldte voldsforbrytelser. Studien konkluderer med at faktorer som utdanningsnivå og sysselsetting har større betydning. Det er viktig å merke seg at studien ikke inkluderer asylsøkere eller andregenerasjons innvandrere.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker økende misnøye blant unge arbeidstakere i Norge, der mange opplever tradisjonelle jobber som lite fleksible og meningsfulle. Flere søker alternative løsninger som daytrading eller et liv på gård for å oppnå større kontroll og tilfredsstillelse. Produktivitetsøkningen har ikke ført til kortere arbeidstider, noe som bidrar til utbrenthet. Samtidig rettes det kritikk mot ungdommen for å være selvsentrert og overse muligheter i arbeidslivet. Det argumenteres for en nødvendig debatt om hvordan arbeidslivet kan tilpasses for å møte unges behov og ønsker, inkludert mer fleksible arbeidsordninger.
3 måneder siden
En sammenligning av sykefravær mellom Norge og Sverige viser at Norge har høyere sykefravær, men lavere arbeidsledighet. Dette skyldes forskjeller i sykelønnsordninger, regelverk og hvordan man kategoriserer syke personer som ikke lenger er i jobb. I Norge kan man være sykmeldt med lønn i inntil 52 uker, mens terskelen for sykepenger øker i Sverige jo lenger man er sykmeldt. Langtidssykefravær er en stor kostnad for Norge, og det er en utfordring å sammenligne sykefraværstall på tvers av land. Det er viktig å se på alle ytelser og ikke bare sykelønn når man sammenligner sykefravær mellom land. Innstramminger i sykelønnsordningen vil ramme skjevt, og det er viktig å ta hensyn til hvem som blir rammet.
1 måned siden
Artikkelen handler om økningen i antall unge amerikanere som tar et «gap year» på folkehøyskole i Norge. Den svake kronekursen gjør det økonomisk attraktivt, og mange ser det som et rimeligere alternativ til college. Uroen rundt politikken i USA trekkes også frem som en mulig årsak til at flere søker seg til Norge. Folkehøyskolene tilbyr et unikt tilbud som ikke finnes i USA, og det er en økende aksept for å ta et friår før høyere utdanning. Haley (19) er en av de som har valgt å ta et friår i Norge.
15 dager siden
KrFU ønsker å gi unge større økonomisk frihet ved å innføre skattefritak på den første millionen de tjener, uavhengig av om det er sommerjobb eller første jobb etter studiene. Skatteetaten har ikke kommentert forslaget. KrFs finanspolitiske talsperson er skeptisk til kostnadene og foreslår heller å øke frikortgrensen. Forslaget skal diskuteres på KrFs landsmøte.
1 måned siden
Ny forskning fra SIFO OsloMet har undersøkt ungdoms positive opplevelser knyttet til alkoholbruk. Studien viser at ungdom drikker for å oppleve frihet, utforske identitet og knytte vennskapsbånd. Ungdommene selv rapporterer at alkohol kan forsterke følelser, skape samhold og gjøre det lettere å sosialisere seg. Forskerne fremhever at alkohol har ulike funksjoner i forskjellige kulturer, og at ungdom bruker det som et verktøy for å utforske sin identitet i overgangen til voksenlivet. Det understrekes at disse positive sidene kommer i tillegg til de kjente negative konsekvensene av alkoholbruk.
1 måned siden
En russegjeng fra Sandvika videregående skole har i to sesonger jobbet i kioskene under ishockeylaget Frisk Asker sine hjemmekamper. Dugnaden har gitt dem nærmere 300.000 kroner i inntekt til russetiden. Dugnadssjef Sofia Ditlevsen forteller at dette er en fin måte å tjene penger på, samtidig som det er sosialt og at de slipper å selge dopapir. Pengene skal brukes på russebussen og feiring. Daglig leder i Frisk Asker, Nicolay Sørensen, er svært fornøyd med jobben russen gjør og fremhever deres ansvarlighet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i uføretrygdede i Norge, særlig blant unge i Vestfold og Telemark. Samtidig jobber flere som mottar uføretrygd ved siden av, noe som anses som positivt for å unngå utenforskap. Madelén Samuelsen, en ung ufør, bidrar som frivillig i Røde Kors og opplever glede og mestring gjennom dette. Røde Kors fremhever betydningen av tilrettelegging og tilpasning for å inkludere uføre i arbeidslivet og understreker at frivillige som Madelén er avgjørende for å opprettholde tilbudet til ungdom.
1 måned siden
En fersk undersøkelse viser at mange nordmenn sliter med å forstå skattemeldingen, spesielt unge. Forbrukerøkonomer oppfordrer folk til å sette seg ned og gå gjennom den, da den er enklere enn mange tror. Skatteetaten viser til egne undersøkelser som viser høy tilfredshet med skattemeldingen på nett. I 2023 fikk mange nordmenn restskatt, mens et større antall fikk penger tilbake.
3 måneder siden
En ny svensk studie undersøker sammenhengen mellom innvandring og voldskriminalitet i svenske kommuner. Studien finner ingen klar sammenheng mellom andelen innvandrere og antall anmeldte voldsforbrytelser. Forskere ved fem svenske universiteter har undersøkt 40 kommuner med høy og lav voldskriminalitet, og funnet at innbyggernes utdanningsnivå og sysselsetting er mer avgjørende faktorer. Studien omfatter ikke asylsøkere eller andregenerasjons innvandrere. Forskerne mener at innstramming av innvandringspolitikken ikke er en effektiv måte å redusere kriminalitet på, og etterlyser mer forskning på de underliggende årsakene til kriminalitet, som sosiale dynamikker og økonomiske utfordringer.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan generasjon Z endrer arbeidslivet med sine krav om høy lønn, fleksibilitet, medbestemmelse og en god balanse mellom jobb og fritid. Unge arbeidstakere er mindre lojale og bytter jobb raskt hvis forventningene ikke innfris. Emilie Stordalen fra Strawberry understreker at bedrifter må tilpasse seg for å tiltrekke og beholde denne generasjonen, som snart vil utgjøre en stor del av arbeidsstyrken. Strawberry har innført tiltak som fokus på mental helse, likestilling og digitale verktøy for å møte de unges behov. Artikkelen konkluderer med at de unges krav kan føre til et mer inkluderende og fleksibelt arbeidsliv for alle generasjoner.