Den amerikanske skuespilleren Sean Penn kritiserer president Donald Trump og den politiske utviklingen i USA. Penn uttrykker bekymring for Trumps handlinger og potensielle fremtidige innvirkning.
Skuespiller Sean Penn kritiserer president Donald Trump og USAs politiske retning i podkasten «Substack» med Jim Acosta. Penn advarer om at Trump kan prøve å «ødelegge verden» og sammenligner hans handlinger med en partner som ødelegger noe han ikke kan ha. Artikkelen nevner Trumps endringer i innen- og utenrikspolitikken siden han tiltrådte som president den 20.
januar, inkludert nye tollsatser, bistandskutt, avvikling av mangfolds- og likestillingsprogrammer, og innstramminger ved grensen. Den nevner også forsøk på fred mellom Russland og Ukraina og at Trump har tatt grep for å frata immigrasjonsstatus og øke deportasjoner.
Meningsmålinger, som en fra New York Times/Siena College poll, viser svekket tillit til Trump, spesielt angående økonomi. Penn har tidligere kritisert Trump, blant annet for håndteringen av coronapandemien.
Sean Penn
Jim Acosta
Donald Trump
CNN
New York Times
Siena College poll
USA
Russland
Ukraina
Cannes
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
9 dager siden
Artikkelen ser på Donald Trumps handlinger og politikk i en hypotetisk andre presidentperiode. Flere eksperter kommenterer konsekvensene av Trumps politiske kurs.
3 måneder siden
Donald Trump har innført og varslet flere kontroversielle tiltak på sin første dag som president. Han har reversert mange av Joe Bidens presidentordre, og varslet økte tollsatser mot flere land. Trump vil benåde mange som er tiltalt etter stormingen av Kongressen, og fryser amerikansk bistand for en gjennomgang. Han trekker også USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon. Eksperter mener flere av tiltakene undergraver rettsstaten og demokratiet, og at Trumps politikk kan få store konsekvenser for internasjonal orden.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.
7 dager siden
President Donald Trump markerer 100 dager i Det hvite hus. Artikkelen vurderer hans første periode ved makten og effekten på USA og verden.
7 dager siden
Donald Trump har vært USAs president i 100 dager av sin andre periode. Økonomer og strateger vurderer konsekvensene av hans politikk globalt.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
29 dager siden
Donald Trumps tollsatser møter økende motstand, selv fra hans egne støttespillere. Finansminister Scott Bessent forsøkte å overtale presidenten til å moderere sin tilnærming etter at børser over hele verden stupte. Milliardærer som Elon Musk og Bill Ackman har gått offentlig ut mot Trumps politikk, og beskriver situasjonen som en «økonomisk atomkrig». Kritikken kommer også fra republikanere i Senatet, som frykter panikk blant velgerne. JP Morgan Chase sin toppsjef Jamie Dimon advarer mot økt inflasjon og resesjonsfare. Trump selv ser imidlertid ikke ut til å ville endre kurs.
16 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trump, selv før han har inntatt presidentembetet, skaper uro internasjonalt med sine utspill om økt amerikansk kontroll over blant annet Grønland og Panama-kanalen. Han utfordrer også etablerte allianser ved å kritisere allierte som Danmark og Canada. Samtidig går Elon Musk aktivt inn i europeisk politikk ved å støtte ytre høyre-partier i Tyskland og Storbritannia. Artikkelen fremstiller Trump og Musk som en mektig duo med global innflytelse som ønsker å endre verdensordenen, og antyder at dette kan markere starten på en ny æra med andre spilleregler.
2 måneder siden
Donald Trumps presidentskap er preget av raske og kontroversielle handlinger, som forsker Iver B. Neumann beskriver som et kuppforsøk. Gjennom strategien «flooding the zone» forsøker Trump å overvelde sine motstandere. Neumann kritiserer Trump for å ødelegge forholdet til allierte og utfordre verdensordenen, noe som kan svekke USAs globale posisjon og samtidig styrke Kina. Tiltak som å stanse bevilgninger, legge ned organisasjoner og gi tilgang til finanssystemer vekker bekymring. Mens Neumann håper at rettsvesenet kan bremse utviklingen, advarer han om at Trumps politikk kan føre til et skifte i verdensmakt.
8 dager siden
Donald Trump markerer sine første hundre dager i sin andre presidentperiode. En USA-ekspert beskriver perioden som den verste noensinne.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig. Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt. Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.
2 måneder siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.