Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme.
Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak.
Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og dens potensielle innvirkning på Norge. Under en debatt på NRK ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av programleder Fredrik Solvang angående Norges forhold til EØS-avtalen og implementeringen av EU-direktiver. Støre understreket at Norge er forberedt på mulige handelshindringer og vil jobbe for tilpasninger. Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg advarte mot EU-medlemskap, mens Sylvi Listhaug mente Norge er en viktig aktør i Europa og at Trump er positivt innstilt til Norge.
28 dager siden
Donald Trump har innført nye tollsatser, omtalt som «gjengjeldelsestoll», for å redusere USAs handelsunderskudd og flytte industri tilbake til landet. Eksperter advarer om at dette kan føre til en global handelskrig med store negative konsekvenser for verdensøkonomien, inkludert økte priser og redusert eksport. En analyse viser at USA selv vil rammes hardest. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen kritiserer Trumps politikk som «fullstendig misforstått», men mener Norge er i en relativt god posisjon til å håndtere situasjonen.
28 dager siden
Donald Trump vurderer å innføre toll på varer fra land som har toll på amerikanske varer, noe som skaper bekymring hos globale investorer. Kritikere frykter negative konsekvenser for handel, børser, arbeidsplasser og forbrukere. Finansforsker Espen Henriksen ved BI advarer om at Norge kan bli fattigere ved økte tollsatser, da eksport kan reduseres og import bli dyrere. EU er klar med mottiltak og mener toll vil føre til inflasjon. Målinger viser at mange amerikanske velgere er skeptiske til Trumps tollpolitikk, og økt toll på importerte biler kan føre til betydelige prisøkninger.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handelspolitikk utfordrer Norges forhold til EU og aktualiserer spørsmålet om EØS-avtalen. Trumps proteksjonistiske tiltak truer med å utløse en global handelskrig, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for norsk økonomi. Eksperter advarer om at EØS-avtalen kanskje ikke er tilstrekkelig for å beskytte Norge i en slik situasjon, og statsminister Støre forsikrer at regjeringen jobber med å sikre norske interesser i EU. Senterpartiets motstand mot EØS-avtalen isolerer dem i utenrikspolitikken, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet forsvarer avtalen som et viktig utenrikspolitisk verktøy.
26 dager siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps nye tollregime og hvordan dette kan påvirke Norge. Trump har innført toll på 15 prosent for Norge og 20 prosent for EU. Politikere fra flere partier advarer mot å svare med mottiltak, og mener Norge bør satse på dialog og forhandlinger. Regjeringen arbeider for å bli inkludert i eventuelle mottiltak fra EU for å unngå å bli rammet dobbelt. Samtidig understrekes viktigheten av Norges handelsavtaler med EU og at EU har behov for norske varer.
2 måneder siden
Artikkelen forklarer hva toll er og hvorfor USAs president Donald Trump innfører toll på importvarer. Trump mener toll vil balansere handel og redusere USAs underskudd. Tiltakene har ført til bekymring for handelskrig, der land svarer med gjensidige toller, noe som kan skade verdensøkonomien. Europa og Norge kan bli påvirket negativt. Norge forsøker å begrense skadene ved å delta i samtaler med USA og EU.
21 dager siden
Donald Trumps innføring av tollsatser har ført til internasjonal kritikk og mottiltak fra flere land, inkludert Kina, Canada og EU. Norge, som har selvråderett i handelspolitikken, velger å ikke iverksette mottiltak, men håper å unngå negative konsekvenser ved å bli oversett i den internasjonale handelskrigen. Artikkelen stiller spørsmål ved verdien av selvråderetten når Norge velger å sitte stille i stedet for å konfrontere Trumps politikk.
26 dager siden
President Trumps innføring av høye tollsatser møter kritikk fra økonomer, som spår prisøkninger og økonomisk nedgang. Tollsatsene, som varierer fra 10 til 50 prosent, har ført til motreaksjoner fra Kina. Eksperter mener Trumps mål er å gjøre USA mer uavhengig, men at resultatet kan bli en fattigere verden. Civita-rådgiver Eirik Løkke kaller det en skatteøkning for amerikanske forbrukere. Finansminister Jens Stoltenberg omtaler det som den største trusselen mot verdenshandelen siden mellomkrigstiden, og analytikere frykter resesjon.
26 dager siden
Det hersker forvirring rundt USAs toll på varer fra Norge, hvor satsen først ble meldt å være 15 prosent, deretter 16 prosent, før den ble justert tilbake til 15 prosent. Finansminister Jens Stoltenberg kritiserer Trumps toll som det mest alvorlige tilbakeslaget for verdenshandelen siden mellomkrigstiden, og påpeker at norske bedrifter vil bli rammet. Han understreker at Norge ikke vil svare med mottiltak, da dette vil føre til økte priser. Donald Trump omtaler tollen som en «frigjøringsdag» for USA, som et ledd i hans plan om en ny gullalder.
28 dager siden
Donald Trump har varslet omfattende tollsatser, noe som har skapt bekymring for en global handelskrig. Utenriksminister Espen Barth Eide antyder at Trumps tollpakke strider mot Natos artikkel 2, som fremmer økonomisk samarbeid mellom medlemslandene. NUPI-forsker Karsten Friis støtter Eides synspunkt og kaller Trumps handling "umusikalsk". Eide frykter at tollkrigen kan svekke verdensøkonomien og føre til resesjon, og påpeker at Norge kan rammes av EUs mottiltak. Han understreker viktigheten av å opprettholde et godt forhold til EU gjennom EØS-avtalen for å minimere negative konsekvenser.
17 dager siden
Artikkelen utforsker Donald Trumps tollpolitikk og dens innvirkning på verdenshandelen. Trumps mål er å styrke USAs økonomi gjennom høyere tollmurer og å presse handelspartnere til å gi innrømmelser. Dette har ført til handelskrig og negative reaksjoner fra flere land. Eksperter peker på at Trumps strategi kan være et forsøk på å oppnå bedre handelsavtaler, men mange økonomer er skeptiske til om tollmurer vil gjøre USA rikere. Politikken har også skapt bekymring blant republikanere og næringsaktører i USA.
2 måneder siden
Donald Trump innfører toll på stål og aluminium, noe som skaper bekymring for norske bedrifter. Ketil Solvik-Olsen kritiserer Støre-regjeringen for å være for passive i saken og mener de bør ta direkte kontakt med Trump, slik Australia har gjort. Solvik-Olsen fremhever Norges handelsoverskudd med USA som et mulig argument for å få unntak. Statsminister Støre svarer at regjeringen arbeider aktivt gjennom flere kanaler, inkludert EU, for å unngå at Norge rammes av en potensiell handelskonflikt mellom USA og EU. Støre uttrykker bekymring for at Norge kan bli skadelidende dersom EU innfører mottiltak.
25 dager siden
Donald Trumps nye tollregime har trådt i kraft med en flat toll på ti prosent for nesten hele verden, mens Norge vil oppleve en toll på 15 prosent. Tiltaket beskrives som en «økonomisk revolusjon» av Trump selv, men møter sterk kritikk fra økonomer og politikere som frykter negative konsekvenser for økonomien. Kritikere peker på risikoen for inflasjon, redusert økonomisk vekst og usikkerhet rundt investeringer. Trumps mål er å reindustrialisere USA og utjevne handelsvilkårene, men eksperter advarer om at dette kan koste dyrt og ramme forbrukerne. Historisk sett har proteksjonisme hatt en negativ effekt på verdensøkonomien.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av tollsatser på en rekke varer, inkludert metaller, biler og kinesiske produkter. Tiltakene har ført til global usikkerhet og mottiltak fra flere land, deriblant Kina, EU og Canada. Norsk Industri er bekymret for konsekvensene for norske bedrifter og globale verdikjeder. Trump-administrasjonen har også gitt enkelte unntak og utsettelser, samt truet med ytterligere tollsatser på blant annet trevarer og legemidler. Målet er å flytte produksjon tilbake til USA og redusere landets handelsunderskudd.
27 dager siden
USA innfører 16 prosent toll på norske varer, noe som møter sterk kritikk fra økonomieksperter som mener president Trumps beregninger er feilaktige. Tiltaket truer med å redusere norsk eksport og skape økonomisk usikkerhet, også indirekte via EU. Eksperter understreker at det er viktig for Norge å ha en god dialog med europeiske myndigheter, da EUs eventuelle mottiltak vil ha stor betydning for Norge. Alternativene er å gjengjelde tollsatsene eller å akseptere USAs krav, men ingen av delene anses som ideelle. Tiltaket beskrives som en form for selvskading som skader verdenshandelen.