MDG ønsker å innføre merking av europeiske varer i norske butikker, etter modell fra Canada og Danmark, for å gjøre det lettere for forbrukerne å velge europeisk. FrP støtter forslaget delvis, men advarer mot økt byråkrati.
Dagligvarekjedene påpeker at de allerede følger gjeldende regler for opprinnelsesmerking. En økonomiprofessor mener tiltaket er lite gjennomtenkt og vil ha liten effekt.
Merkeordningen er ment å omfatte flere bransjer, inkludert dagligvare, kleskjeder, parfymerier og elektronikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Dagligvarekjeder i Danmark, som Netto, Føtex og Bilka, har innført merking av europeiske varer med en svart stjerne. Dette gjøres for å møte kundenes ønske om å handle europeisk etter Donald Trumps annonsering om mulig toll på varer fra EU, Mexico, Canada og Kina. Butikkene understreker at de fortsatt vil tilby varer fra hele verden, men ønsker å gjøre det enklere for kundene å velge europeiske produkter. Salling Groups direktør, Anders Hagh, uttaler at initiativet kommer som svar på mange henvendelser fra kunder som ønsker å støtte europeiske merkevarer.
8 dager siden
Forslag om å splitte opp de store dagligvarekjedene i Norge for å øke konkurransen og redusere matprisene har fått bred støtte i befolkningen. BI-professor Per Ingar Olsen advarer imidlertid mot dette tiltaket og mener det vil føre til dyrere mat. Han forklarer at dagligvaremarkedet er tett integrert med eierskap i innkjøpsorganisasjoner, grossister, lagre og leverandører, noe som gjør en oppsplitting kostbar og ineffektiv. Olsen påpeker at dagens system har utviklet seg over tid med myndighetenes godkjennelse, og at kjedene har sterk kontroll over leverandørindustrien. Han mener at andre tiltak, som å redusere tollsatser, kan være mer effektive for å senke prisene. Et norsk EU-medlemskap kan også øke konkurransen ved å åpne markedet for utenlandske aktører. Olsen understreker at dagens situasjon gir de store kjedene liten grunn til å endre prisnivået, og at oppsplitting ikke nødvendigvis vil gi lavere priser.
27 dager siden
Artikkelen omhandler mulige konsekvenser av Trumps tollgrep og EUs eventuelle mottiltak. Danske Coop planlegger å merke amerikanske varer for å informere kundene om prisøkninger som følge av toll. Finansministeren avviser påstander om at Norge har høye tollsatser på amerikanske varer, og understreker at Norge har differensierte tollsatser. Norske dagligvarekjeder følger situasjonen og understreker at de allerede har tydelig opprinnelsesmerking på sine varer, men vil vurdere ytterligere tiltak når konsekvensene av en eventuell mottoll er klarere. Frukt- og grøntavdelingen trekkes frem som et eksempel på god opprinnelsesmerking.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver en økende trend i Europa og Canada der forbrukere foretrekker lokale varer fremfor amerikanske. Usikkerhet knyttet til politikk har ført til at flere ønsker å støtte lokale produkter. I Danmark har butikker merket en endring i kundeholdninger etter Donald Trumps andre innsettelse, og Salling Group innfører merking for å fremme europeiske varer. Canada opplever også økt fokus på lokale produkter, noe som fører til at USA-produserte varer sliter med å konkurrere.
12 dager siden
KrF ønsker å innføre en merkeordning for matvarer med høyt innhold av sukker, salt og fett, for å veilede forbrukerne til å ta sunnere valg. FrP er skeptisk til påbud og mener god informasjon er veien å gå. En ernæringsfysiolog er usikker på forslaget, og understreker at mange blir villedet av markedsføring. Både KrF og ernæringsfysiologen er enige om at det bør være mer fokus på mat og helse i skolen.
2 måneder siden
En ny merkeordning, «renvare», lanseres for å gjøre det lettere for forbrukere å velge mat som ikke er ultraprosessert. Initiativet kommer fra Frifor i samarbeid med Sunkost, og starter i Sunkosts nettbutikker. Målet er å gi industrien et insentiv til å fokusere mer på matkvalitet. En ernæringsprofessor støtter tiltaket og mener det vil hjelpe forbrukerne å velge mindre prosessert mat. Undersøkelser viser at mange ønsker å redusere inntaket av ultraprosessert mat, og Sunkost håper merkingen vil øke bevisstheten og føre til sunnere valg.
3 måneder siden
Venstre, Høyre og MDG oppfordrer statsminister Støre til å innføre EUs fjerde energimarkedspakke, og advarer mot at et nei vil svekke Norges forhold til EU, spesielt i en tid med økt internasjonal usikkerhet og potensiell handelskrig. Senterpartiet motsetter seg pakken og mener Norge ikke bør akseptere koblinger mellom ulike EU-direktiver. Støttespillerne argumenterer for at pakken vil føre til mer fornybar energi og bedre forbrukerrettigheter, mens motstanderne mener EU ikke kan straffe Norge om direktivet ikke vedtas.
3 måneder siden
En fersk meningsmåling viser at et klart flertall av norske forbrukere ønsker faste lave priser i dagligvarebutikkene, fremfor hyppige tilbud. Forbruksforsker Karl Fredrik Tangen kritiserer dagligvarekjedenes komplekse rabattordninger, og mener de skaper forvirring og usikkerhet for kundene. Han hevder at kjedene bruker disse ordningene for å vanskeliggjøre prissammenligning, og at det er behov for reguleringer. Dagligvarekjedene Kiwi, Rema 1000 og Coop avviser kritikken og hevder at de har både faste lave priser og gode tilbud. Coop mener de har god innsikt i kundenes preferanser, og at kundene setter pris på rabatter og tilbud.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler holdbarhetsmerking av kosmetikk og hudpleieprodukter. Produkter med holdbarhet under 30 måneder skal merkes med timeglass-symbol og utløpsdato, eller 'Best før'. Produkter med lengre holdbarhet merkes med et krukke-symbol som angir holdbarhet etter åpning. Mattilsynet krever at merkingen er på norsk. Forbrukerrådet kritiserer merkingen for å være forvirrende og lite intuitiv for forbrukerne, og mener at mange produkter kastes unødvendig da de kan være brukbare etter utløpsdato. Dette fører til produktsvinn og er ikke bærekraftig.
3 måneder siden
Norsk Industri uttrykker støtte til Arbeiderpartiet for deres initiativ i striden om tre EU-direktiver, som potensielt kan føre til regjeringskrise. De fremhever EØS-avtalens betydning for norsk næringsliv, spesielt for eksportorienterte selskaper som Yara og Hydro, som er avhengige av tilgang til det europeiske markedet. Norsk Industri understreker at Norge ikke kan velge hvilke EU-regler de vil følge, og at det er nødvendig å ta tak i etterslepet av EU-direktiver. Norwegian har tidligere kritisert regjeringen for å ha utsatt fornybardirektivet, noe som kan medføre økte kostnader på 1,3 milliarder kroner for selskapet.
2 måneder siden
Senterpartiet lanserer nye strømforslag, inkludert en «Norgespris» for næringslivet og regulering av strømeksporten. Vedum ønsker å utfordre EUs rammeverk og mener Norge må slutte å være for ettergivende overfor EU. Energiminister Aasland kritiserer forslagene som urealistiske og potensielt i strid med EUs regler om statsstøtte, og mener Vedums språkbruk ikke hjelper norsk næringsliv.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
3 måneder siden
MDG har utfordret næringsministeren til å innføre et midlertidig forbud mot nettbutikker som Temu og Shein, på grunn av bekymringer rundt helse, miljø og brudd på kjemikalieregler. Stikkprøver viser at produktene kan være giftige, og EU har startet en gransking. Høyre støtter bekymringene og etterlyser tiltak. Næringsministeren avviser et forbud, men sier regjeringen jobber med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU, og at de er åpne for nye grep. Hun understreker at de må være sikre på at tiltakene ikke får utilsiktede konsekvenser.
3 dager siden
En ny Rema 1000-kampanje i Danmark vekker oppsikt. Kampanjen tolkes av mange som en markering mot Donald Trump.