Hans Inge Rønningen, ufør og ansatt i Rema 1000, opplever at det ikke lønner seg å jobbe over inntektsgrensen for uføretrygd, fordi han sitter igjen med lite av lønnen etter skatt. Rødt foreslår å heve grensen til 1G for å motivere flere uføre til å jobbe og bidra til samfunnet, og mener det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter.
Arbeiderpartiet signaliserer vilje til å se på saken, men vil ikke love en økning til 1G.
Regjeringen ønsker generelt at flere uføre skal kombinere trygd og arbeid, og vurderer regelendringer for å gjøre dette lettere, blant annet gjennom flere arbeidsforsøk uten tilbakebetalingsrisiko.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vurderer å endre inntektsgrensen for uføretrygdede, slik at de kan tjene mer før trygden reduseres. Rødt har foreslått å øke grensen til 1G (124.028 kroner), noe som vil koste staten 742 millioner kroner årlig. I dag mottar uføretrygdede kun 19 kroner per 100-lapp tjent over grensen på 0,4 G (rett i underkant av 50.000 kroner). Komiteen har ikke blitt enige om en ny inntektsgrense, noe som skuffer Norges Handikapforbund, som oppfordrer partiene til å finne en løsning før avstemningen i Stortinget 29. april.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i uføretrygdede i Norge, særlig blant unge i Vestfold og Telemark. Samtidig jobber flere som mottar uføretrygd ved siden av, noe som anses som positivt for å unngå utenforskap. Madelén Samuelsen, en ung ufør, bidrar som frivillig i Røde Kors og opplever glede og mestring gjennom dette. Røde Kors fremhever betydningen av tilrettelegging og tilpasning for å inkludere uføre i arbeidslivet og understreker at frivillige som Madelén er avgjørende for å opprettholde tilbudet til ungdom.
1 måned siden
Lars Erik Andersen (57) er uføretrygdet og savner arbeidslivet, men føler seg hindret av systemet som begrenser mulighetene hans. Han opplever skam knyttet til sin situasjon og mener dagens arbeidsliv er for krevende for mange som trenger tilpasninger. Andersen engasjerer seg i frivillig arbeid, men inntektsgrensen for uføre gjør det vanskelig å øke arbeidsmengden. En forsker kritiserer trygdesystemet for å være passiviserende og etterlyser reformer, mens arbeidsministeren understreker arbeidsgivernes ansvar for å inkludere uføre og fremhever nye tiltak for å lette overgangen til arbeidslivet. Artikkelen belyser den økende andelen uføre i Norge, og potensialet for at mange kan bidra i arbeidslivet med riktig tilrettelegging.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
3 timer siden
Arbeiderpartiet lover å øke fagforeningsfradraget betydelig dersom de vinner valget. Forslaget møter kritikk fra Høyre og Frp.
9 dager siden
Antallet uføre i Norge øker, og i 2024 mottok over 370.000 personer uføretrygd. Raymond (36) har en usynlig diagnose og opplever skam knyttet til å være delvis ufør. Han jobber nå 50 prosent samtidig som han mottar delvis uføretrygd og arbeidsavklaringspenger (AAP). Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna understreker at det ikke skal være skam knyttet til uføretrygd og oppfordrer til mer åpenhet og forståelse. Nav påpeker at uføretrygd ikke betyr at man ikke kan bidra i arbeidslivet, og at vurderingen av uførhet er grundig og individuell. Raymond håper at økt forståelse kan bidra til bedre støtte for personer med usynlige diagnoser og psykiske utfordringer.
2 måneder siden
Rødt kritiserer dagens sykelønnsordning, og mener alvorlig syke «dømmes til fattigdom» ved overgang til AAP etter ett år. Partiet foreslår å forlenge sykepengeperioden og innføre en «tidskonto» for mer fleksibel bruk av sykedager. Kreftforeningen støtter behovet for en mer fleksibel ordning for å opprettholde kontakt med arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) erkjenner at dagens ordning har uheldige utslag, men understreker samtidig regjeringens bekymring for at endringer kan forverre situasjonen for de sykeste. Regjeringen samarbeider med Nav for å identifisere mulige forbedringer innenfor gjeldende rammer.
9 dager siden
Erna Solberg erkjenner at verken Høyre eller Ap har lykkes i å redusere antallet uføretrygdede i Norge. Hun lover en ny, omfattende aktivitets- og arbeidsreform som skal bremse veksten i uføretrygd, spesielt blant unge under 30 år. Solberg foreslår at unge i hovedsak ikke skal uføretrygdes med mindre det foreligger helt åpenbare unntak, og ønsker å innføre en arbeidsrettet ytelse som ikke baseres på diagnoser. Hun kritiserer NAV-systemet for å ha for stort fokus på sykdom fremfor arbeidsevne, og mener mange uføre kan jobbe noe med riktig tilrettelegging. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna støtter behovet for tiltak som gjør det enklere å kombinere arbeid og trygd. Rødts Mímir Kristjánsson kritiserer Solbergs forslag som et angrep på de sykeste. Solberg understreker at reformen vil ta tid, men at målet er å få flere uføre i aktivitet og arbeid.
1 måned siden
Artikkelen forteller om Kristoffer Nicolai Gandrudbakken (29) som har Aspergers syndrom, og som etter flere år utenfor arbeidslivet fikk en 60 prosent stilling hos elektronikkjeden Power via Nav. Gandrudbakken understreker betydningen av å bli oppmuntret til å prøve seg i arbeidslivet, og trives nå med kundekontakt. Butikksjef Ørjan Andersen påpeker at personer uten arbeidserfaring krever tilpasning, men at det gir lojale medarbeidere som opplever mestring. Høyres nestleder Tina Bru besøkte Gandrudbakken og etterlyser en arbeidsreform for å redusere utenforskap, blant annet ved å se på strengere regler for uføretrygd for unge.
1 måned siden
Etter å ha kritisert arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna for å straffe uføre som ønsker å jobbe, ble Jan-Erik Grimstad-Søfteland invitert til et møte med ministeren. Grimstad-Søfteland, som selv er ufør og deltar i et forskningsprosjekt, uttrykte frustrasjon over systemet og ønsket om at det skal lønne seg å jobbe, uten frykt for økonomisk ruin. Brenna bekrefter at hun ønsker å møte Grimstad-Søfteland for å høre hans erfaringer og diskutere mulige forbedringer i NAV-systemet, slik at flere uføre kan inkluderes i arbeidslivet.
3 måneder siden
Nav og NHO har inngått et samarbeid for å øke sysselsettingen i Norge med 150.000 innen 2030. Målet er ambisiøst, men partene mener det er oppnåelig gjennom en rekke tiltak. Samarbeidet fokuserer på fire hovedområder: økt kompetanse og yrkesfag, redusert sykefravær, flere uføre i arbeid og at eldre står lenger i jobb. Nav og NHO har kartlagt situasjonen i alle fylker og mener tiltakene kan gi over 200.000 nye jobber. Samtidig er det en utfordring at tilveksten i arbeidsmarkedet vil være lav de neste 20 årene, mens behovet for arbeidskraft i helse og omsorg øker. Tiltakene inkluderer tilrettelegging på arbeidsplassen, styrking av lærlingearbeidet og kompetanseutvikling.
1 måned siden
En ufør person kritiserer arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna for å fremme en arbeidslinje som ikke fungerer for uføretrygdede. Vedkommende forteller om å tape penger på jobb fordi barnetillegget fjernes, og mener systemet straffer de som vil bidra. Kritikken er at det trengs handling for å endre dette. Personen oppfordrer Brenna til å lytte til de med erfaring som ufrivillig ufør, og endre systemet slik at det blir økonomisk mulig å jobbe uten å miste trygdeytelser.
1 måned siden
Venstre lanserer et forslag om skattekutt for personer med arbeidsinntekt under 750 000 kroner, med mål om å gjøre det mer lønnsomt å jobbe. Partiet vil sikre at ingen i denne gruppen betaler mer enn 25 prosent i inntektsskatt, og lover minst 7500 kroner i skattelette over fire år. Frp mener forslaget treffer for få og vil heller øke personfradraget. Professor Ragnar Torvik støtter Venstres grep og mener det er en riktig vridning av skattesystemet.
18 dager siden
Jan-Erik Søfteland opplevde å tape penger på å gå tilbake i jobb etter å ha vært ufør. Han uttrykte sin frustrasjon over Nav-systemet i et innlegg på sosiale medier, noe som førte til et møte med arbeidsminister Tonje Brenna. Søfteland jobber nå fulltid, men taper penger på det på grunn av kompliserte regler for avkorting av trygd. Regelverket gjør at han mister barnetillegget og taper omtrent 1000 kroner i måneden. Flere eksperter mener at dette er en vanlig problemstilling, og at regelverket kan være et hinder for uføre som ønsker å jobbe. Et flertall på Stortinget ønsker nå å øke fribeløpet for uføre.
1 måned siden
Senterpartiet (Sp) lanserer skatteløfter på over 10 milliarder kroner for å øke sysselsettingen før valget. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil prioritere skattelettelser for arbeidsfolk med lave og midlere lønninger, samt avgiftslettelser som påvirker folks hverdag. Han avviser å fjerne formuesskatten, men åpner for å se på verdsettingen av driftsmidler. Vedum begrunner skattelettelsene med et økt økonomisk handlingsrom grunnet økte oljeinntekter, og mener at økt sysselsetting vil kompensere for reduserte skatteinntekter på sikt. Han understreker at det viktigste er å få flere folk i arbeid for å sikre verdiskapningen.