Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vurderer å endre inntektsgrensen for uføretrygdede, slik at de kan tjene mer før trygden reduseres. Rødt har foreslått å øke grensen til 1G (124. 028 kroner), noe som vil koste staten 742 millioner kroner årlig.
I dag mottar uføretrygdede kun 19 kroner per 100-lapp tjent over grensen på 0,4 G (rett i underkant av 50. 000 kroner).
Komiteen har ikke blitt enige om en ny inntektsgrense, noe som skuffer Norges Handikapforbund, som oppfordrer partiene til å finne en løsning før avstemningen i Stortinget 29. april.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Hans Inge Rønningen, ufør og ansatt i Rema 1000, opplever at det ikke lønner seg å jobbe over inntektsgrensen for uføretrygd, fordi han sitter igjen med lite av lønnen etter skatt. Rødt foreslår å heve grensen til 1G for å motivere flere uføre til å jobbe og bidra til samfunnet, og mener det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Arbeiderpartiet signaliserer vilje til å se på saken, men vil ikke love en økning til 1G. Regjeringen ønsker generelt at flere uføre skal kombinere trygd og arbeid, og vurderer regelendringer for å gjøre dette lettere, blant annet gjennom flere arbeidsforsøk uten tilbakebetalingsrisiko.
12 dager siden
Antallet unge uføre i Norge har doblet seg det siste tiåret. Ulike beregninger viser store kostnader for staten og samfunnet.
4 måneder siden
Stortinget skal behandle strømstøtte for 2025, der staten dekker 90% av prisen over 75 øre/kWh. Partiene foreslår ulike tiltak for å stabilisere strømprisene. Rødt vil ha makspris, mens SV ønsker et statlig selskap for strømsalg. MDG vil endre støtten for å fremme strømsparing. Arbeiderpartiet vil redusere kapasiteten på kabler til Danmark. KrF og FrP vil øke strømstøtten og ha egne prissoner. Venstre vil satse på energieffektivisering. Senterpartiet vil fjerne strøm fra børsen og reforhandle avtaler. Høyre vil ha mer kraftproduksjon og nettutbygging. De fleste partiene støtter dagens strømstøtteordning, men med ulike justeringer.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer forslag fra Høyre, Frp og delvis Ap om å innføre en nedre aldersgrense for uføretrygd. Det hevdes at mange unge uføre ønsker å jobbe, men hindres av helseproblemer eller diskriminering. Over 100.000 funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet, og uføretrygd er ikke en økonomisk attraktiv løsning. Prosessen for å få uføretrygd er lang og krevende. Artikkelen argumenterer for at det er et politisk ansvar å sikre et verdig liv for alle, uavhengig av arbeidsevne, og at det må gjøres mer for å inkludere funksjonshemmede i arbeidslivet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den fastlåste situasjonen rundt sykelønnsordningen i Norge, der arbeidsminister Tonje Brenna ber LO om å komme tilbake til forhandlingsbordet. Dette skjer etter at LO brøt forhandlingene, mens NHO står fast på kravet om mer forskning og endring av ordningen. Det fremheves at sykefraværet koster samfunnet over 100 milliarder kroner årlig, og at Norge har et betydelig høyere sykefravær enn Sverige. Artikkelen argumenterer for at dagens sykelønnsordning bidrar til økt sykefravær og skulk, og at det er behov for en endring for å redusere kostnadene og øke yrkesdeltakelsen.
2 måneder siden
Rødt kritiserer dagens sykelønnsordning, og mener alvorlig syke «dømmes til fattigdom» ved overgang til AAP etter ett år. Partiet foreslår å forlenge sykepengeperioden og innføre en «tidskonto» for mer fleksibel bruk av sykedager. Kreftforeningen støtter behovet for en mer fleksibel ordning for å opprettholde kontakt med arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) erkjenner at dagens ordning har uheldige utslag, men understreker samtidig regjeringens bekymring for at endringer kan forverre situasjonen for de sykeste. Regjeringen samarbeider med Nav for å identifisere mulige forbedringer innenfor gjeldende rammer.
2 dager siden
Trygdeoppgjøret starter snart for å fastsette nytt grunnbeløp og satser. Dette vil påvirke utbetalinger fra Nav.
4 måneder siden
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) advarer om at foreslåtte kutt i sykelønna kan koste arbeidstakere titusener av kroner. Uenighet om sykelønn har ført til brudd i forhandlingene om ny IA-avtale. Frp og Venstre har åpnet for endringer som karensdag og redusert kompensasjon, mens Høyre har fredet ordningen, men er en usikker garantist ifølge Brenna. Beregninger viser at endringene kan gi betydelige tap for den enkelte, spesielt ved langvarig sykdom. Brenna mener kutt vil ramme arbeidsfolk som ikke kan ha hjemmekontor hardest. Sykefraværet er på det høyeste nivået siden 2009, men Brenna mener det er for enkelt å skylde på sykelønnsordningen alene.
9 dager siden
Erna Solberg erkjenner at verken Høyre eller Ap har lykkes i å redusere antallet uføretrygdede i Norge. Hun lover en ny, omfattende aktivitets- og arbeidsreform som skal bremse veksten i uføretrygd, spesielt blant unge under 30 år. Solberg foreslår at unge i hovedsak ikke skal uføretrygdes med mindre det foreligger helt åpenbare unntak, og ønsker å innføre en arbeidsrettet ytelse som ikke baseres på diagnoser. Hun kritiserer NAV-systemet for å ha for stort fokus på sykdom fremfor arbeidsevne, og mener mange uføre kan jobbe noe med riktig tilrettelegging. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna støtter behovet for tiltak som gjør det enklere å kombinere arbeid og trygd. Rødts Mímir Kristjánsson kritiserer Solbergs forslag som et angrep på de sykeste. Solberg understreker at reformen vil ta tid, men at målet er å få flere uføre i aktivitet og arbeid.
1 måned siden
Flere fylkeslag i Høyre utfordrer Erna Solbergs linje om å frede sykelønnsordningen, og har sendt inn forslag til Høyres landsmøte om å endre eller utrede ordningen. Blant forslagene er en moderat avkorting av sykepenger ved langtidssykefravær. Oslo Høyre ønsker å åpne for endringer i sykelønnsordningen, og mener at dette må utredes grundig for å redusere sykefraværet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) mener diskusjonen viser at sykelønnsordningen er i spill i Høyre, og frykter at dette kan føre til kutt i sykelønna som vil ramme vanlige familier dersom Høyre vinner valget.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
3 måneder siden
De borgerlige partiene er uenige om strømstøtte. Høyre vil beholde dagens ordning, mens Venstre vil fjerne den. KrF og Frp ønsker en makspris på strøm og full kompensasjon for priser over 50 øre per kWh. De vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten kan bli viktig i neste valg. Frps forslag koster 4,7 milliarder kroner ifølge deres alternative budsjett.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den potensielle konflikten rundt sykelønnsordningen i Norge. LO reagerte sterkt på at NHO forsøkte å forhandle med andre arbeidstakerorganisasjoner om en ny IA-avtale, da LO ønsker å beholde full lønn under sykdom. Et eventuelt sykelønnskutt vil ramme lavtlønte LO-medlemmer hardest, da høytlønte ofte har tariffavtaler som sikrer full lønn. Dette skaper en urettferdig situasjon der de som trenger sykelønnen mest, risikerer lønnskutt. Forfatteren mener at en endring i sykelønnsordningen kan føre til streik fra LO og at en slik endring vil øke ulikhetene i samfunnet. Han foreslår en differensiert ordning som tar hensyn til inntekt.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom de borgerlige partiene om strømstøtten. KrF og Frp vil innføre en makspris på 50 øre per kilowattime og doble statens utgifter til strømstøtte. Høyre ønsker å videreføre dagens ordning. Venstre vil i utgangspunktet avvikle strømstøtten, men åpner for å videreføre en ordning ved høye priser, uten makspris. KrF vil også vurdere støtte til næringslivet. Uenigheten gjør det usikkert hvordan strømstøtten vil se ut dersom de borgerlige vinner valget.
4 timer siden
Arbeiderpartiet lover å øke fagforeningsfradraget betydelig dersom de vinner valget. Forslaget møter kritikk fra Høyre og Frp.