Forskere ved Nibio i Grimstad har utviklet en metode for å redde den kritisk truede orkidéen narrmarihånd. Den purpurfargede orkidéen finnes kun i et lite område ved kysten av Grimstad og Lillesand. Tradisjonell oppformering av ville orkidéer fra frø har vist seg vanskelig, da frøene er mikroskopiske og trenger spesielle sopper for å spire.
Ved hjelp av en pensjonert svensk kirurg har forskerne utviklet en «prøverørsmetode» der frøene dyrkes i et sterilt miljø på lab. Her brytes frøhvilen med kjemikalier, og frøene får all nødvendig næring.
Metoden har tidligere vært brukt med suksess på andre truede orkidéarter. Nå har Nibio fått støtte til å bruke metoden på narrmarihånd, med mål om å styrke bestanden i naturen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En storstilt redningsaksjon er iverksatt for å redde darwinfrosker fra utryddelse etter at en soppsykdom nesten utryddet arten i Chile. Forskere samlet inn gjenlevende individer og fraktet dem til London Zoo, hvor de nå formerer seg. 33 frosker har blitt født i dyrehagen. Darwinfroskene har en unik reproduksjonsmetode der hannen ruger rumpetrollene i sin egen kvekkepose. Forskerne håper at prosjektet vil gi arten en sjanse til å overleve og samtidig bidra til å bekjempe soppsykdommen som truer amfibier globalt.
18 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
3 måneder siden
Forskere har foreslått et totalforbud mot fiske i Oslofjorden for å redde den kritisk truede torskebestanden. Dette forslaget har møtt motstand, men får nå støtte fra villmarkshelten Lars Monsen og komiker Bård Tufte Johansen. De mener at situasjonen krever umiddelbar handling for å unngå irreversible konsekvenser. Oslofjorden har i flere tiår vært utsatt for overfiske, forurensning og økosystemsvikt. Monsen og Johansen påpeker at folk har blitt «endringsblinde» for fjordens tilstand og at det er viktig å lytte til ekspertene. De understreker at det haster å innføre et totalforbud mot alt fiske inntil det er mer kunnskap og tydelig fremgang.
12 dager siden
Forskere på Jæren har startet et unikt prosjekt for å dyrke avokado i veksthus, som et første forsøk i Norge. Målet er å produsere mer bærekraftig avokado enn importerte varianter, og dermed bidra til økt selvforsyning. Prosjektet benytter seg av avansert veksthusteknologi og utforsker muligheten for å bruke overskuddsvarme fra industrien for å redusere energikostnadene. Forskerne håper at norske forbrukere kan kjøpe lokalprodusert avokado innen ti år, noe som vil gjøre det mulig å spise norsk guacamole på tacofredag.
3 måneder siden
Norske forskere ved Universitetet i Bergen har utviklet miniatyrhjerner ved hjelp av stamcelleteknologi. Disse minihjernene, som er mikroskopiske kopier av menneskehjernen, er laget av stamceller fra pasienter med mitokondriesykdommer, som epilepsi. Forskningen gir en unik mulighet til å studere sykdomsmekanismer på cellenivå og teste potensielle behandlinger for nevrologiske lidelser. Selv om minihjernene har mangler, som manglende full modenhet og blodforsyningsnettverk, mener forskerne at de har et stort potensial for å revolusjonere behandlingen av sykdommer som epilepsi, Parkinsons og Alzheimers. Klinisk anvendelse av funnene kan ta 10-15 år, men forskningen vil akselerere utviklingen av nye behandlinger.
2 måneder siden
Forskere ved NMBU har utviklet en ny metode for å produsere proteiner fra bakterier ved hjelp av nitrat i stedet for oksygen. Dette muliggjør produksjon av store mengder protein som kan brukes som erstatning for kjøtt. Proteinproduktet har vist lovende resultater som fiskefôr, og forskerne ser for seg at det kan brukes i labkjøtt eller som tilsetning i matvarer. Selv om bakterier allerede brukes i matproduksjon, er forbrukerne skeptiske til å spise bakteriebasert mat. Fordelene med bakterieprotein er at det krever lite plass, er uavhengig av klima og kan produseres fra avfall. Utfordringer inkluderer forbrukerskepsis og konkurransedyktig pris.
8 dager siden
Norge har satt av 100 millioner kroner for å tiltrekke utenlandske forskere, som følge av kutt og press på akademisk frihet i USA under Trump-administrasjonen. Forskningsrådet har etablert en ordning der norske institusjoner kan søke støtte for å hente internasjonale forskere, særlig innen klima, helse og Arktis. Forsknings- og utdanningsminister Sigrun Aasland understreker at ordningen er global og ikke begrenset til USA, samtidig som Norge ønsker å opprettholde forskningssamarbeidet med amerikanske institusjoner. Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, ser positivt på ordningen og mener den kan styrke norsk og europeisk forskning i møte med økt konkurranse fra Kina.
15 dager siden
For første gang i Norge tas kontrollerte skogbranner i bruk for å restaurere naturen. Metoden, kalt naturvernbrenning, innebærer å tenne på skogen for å skape nytt liv og bedre forhold for arter som er avhengige av brent skog. Først ut er et naturreservat i Aurskog-Høland, etterfulgt av Femundsmarka og Gutulia nasjonalpark. Statsforvalteren samarbeider med svenske eksperter og lokalt brannvesen for å sikre kontrollert brenning. Miljødirektoratet understreker at branner er naturlige hendelser i skogen, og at mangel på brann fører til tap av leveområder for visse arter.
29 dager siden
SV ønsker å gi amnesti til amerikanske klimaforskere som er rammet av kutt i forskningsmidler under Trump-administrasjonen. Lars Haltbrekken foreslår at Norge tilbyr opphold ved norske forskningsinstitusjoner for å sikre viktig klimaforskning. NTNU-professor Anders Hammer Strømmen støtter forslaget. Forskningsminister Sigrun Aasland er bekymret for situasjonen i USA, men vil vurdere insentiver for å tiltrekke forskere generelt, ikke bare fra USA.
20 dager siden
Norske leger ved Oslo universitetssykehus har, i samarbeid med Leger Uten Grenser, utviklet en hurtigtest for å redde liv fra metanolforgiftning. Metanolforgiftning er et globalt problem som rammer de fattigste hardest, ofte på grunn av ulovlig produsert sprit. Den nye testen gir raske resultater på bare fem minutter uten behov for avansert utstyr, noe som gjør den ideell for bruk i ressurssvake områder. Leger Uten Grenser understreker behovet for økt internasjonal oppmerksomhet og politisk støtte for å bekjempe metanolforgiftning, og bistandsministeren hyller oppfinnelsen som en viktig helseinnovasjon.
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
3 måneder siden
Forsvaret skal sette opp 1000 fuglekasser over hele landet for å bidra til økt naturmangfold og hjelpe truede fuglearter. Tiltaket er en del av Forsvarets strategi for å håndtere klima- og miljøutfordringer. Forsvaret samarbeider med fagfolk for å sikre at fuglekassene plasseres riktig for de artene som trenger det mest. BirdLife Norge er svært positive til initiativet, da mange fuglearter mangler hekkeplasser. Klima- og miljøministeren støtter også tiltaket. Samtidig kritiseres regjeringens handlingsplan for sjøfugl for å være for lite konkret og ikke inneholde tilstrekkelige tiltak.
3 måneder siden
Høyre har endret sin posisjon og støtter nå forslag om å innføre nullfiskeområder i deler av Oslofjorden for å beskytte det marine livet. Dette skjer etter at forskere har advart om at torskebestanden er i fare for å kollapse, noe som kan føre til en økologisk krise. De foreslåtte områdene for fiskeforbud er Indre Oslofjord, Hvaler og Færder nasjonalparker. Arbeiderpartiet er imidlertid skeptiske til et totalforbud og er bekymret for yrkesfiskernes levebrød. De ønsker å se på mer bærekraftige fiskemetoder. Nærings- og fiskeridepartementet jobber med å forberede en høringsprosess for nye tiltak.
20 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
1 måned siden
Syver Blindheim fra Team Pølsa har samlet inn over 11 millioner kroner via Spleis til forskning på barnedemens, en sykdom han selv har. Innsamlingen har satt ny rekord på Spleis. Pengene skal gå til professor Magnar Bjørås og hans team ved NTNU, som jobber med å utvikle en kur. I laboratoriet dyrker de mini-hjerner fra pasientprøver for å teste medisiner og forsøke å sette inn et friskt gen. Bjørås takker Syver for innsatsen og understreker at forskningen også kan hjelpe andre med sjeldne sykdommer. Syver hadde ikke forventet en så stor respons, men er optimistisk med tanke på å nå målet om 15 millioner kroner.