NHOs frontfagssjef, Harald Solberg, advarer mot høye lønnstillegg i årets mellomoppgjør, og argumenterer for at lønnsveksten må reduseres for å oppnå økonomisk balanse og lavere renter. LOs leder, Jørn Eggum, avviser dette og mener at lønnsmottakerne fortjener sin del av overskuddet i eksportindustrien etter flere år med reallønnsnedgang. Han ser frem til et godt lønnsoppgjør for sine medlemmer.
Partene har brutt det direkte samarbeidet, og forhandlingene starter uten forberedende møter. Teknisk Beregningsutvalg legger frem sin rapport 14.
februar, og en eventuell streik kan starte 2. april dersom partene ikke blir enige.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør som kun omfatter lønnsreguleringer. Teknisk Beregningsutvalg (TBU) legger frem sin foreløpige rapport 14. februar, som danner grunnlaget for forhandlingene. LO og NHO starter forhandlingene 14. mars, med en frist 18. mars. Frontfagsmodellen, hvor resultatet fra konkurranseutsatt industri setter rammen for lønnsveksten, er sentral. Dersom partene ikke blir enige, kan det bli mekling og eventuelt streik. Etter frontfaget starter forhandlingene i offentlig sektor, med KS-oppgjøret 24. april. Forhandlingene i staten starter i slutten av april. TBU legger frem sin endelige rapport 20. juni. Utfallet av forhandlingene vil påvirke lønn og arbeidsvilkår.
1 måned siden
LO og NHO har avbrutt lønnsforhandlingene etter fire dager uten enighet, og saken går nå til mekling hos Riksmekleren. LO krever høyere lønn og bedre likelønn, spesielt for lavtlønte, og mener industriens gode resultater gir rom for et solid lønnsoppgjør. NHO bekrefter at partene står for langt fra hverandre. Meklingen starter 31. mars, med frist 1. april. Dersom meklingen ikke fører frem, kan det bli streik. Over 200.000 arbeidstakere er omfattet av varslede avtale- og plassoppsigelser.
1 måned siden
Partene i frontfagsoppgjøret møtes hos Riksmekleren etter brudd i forhandlingene om årets lønnsoppgjør. Over 25.000 medlemmer i LO og YS kan streike fra onsdag dersom meklingen ikke fører frem. LOs hovedkrav er å sikre arbeidstakernes andel av verdiskapingen og økt kjøpekraft, samt prioritere likelønn. YS ønsker å prioritere de som rammes av dyrtid og høye renter. Meklingen omfatter frontfaget, og resultatet vil danne grunnlaget for andre lønnsoppgjør. Blant de som kan bli tatt ut i streik er bussjåfører, oljearbeidere og ansatte i hotell- og restaurantnæringen.
1 måned siden
Partene i frontfagsoppgjøret møtes hos Riksmekleren etter brudd i forhandlingene om årets lønnsoppgjør. Over 25.000 medlemmer i LO og YS kan streike fra onsdag dersom meklingen ikke fører frem. LOs hovedkrav er å sikre arbeidstakernes andel av verdiskapingen og økt kjøpekraft, samt prioritere likelønn. YS ønsker å prioritere de som rammes av dyrtid og høye renter. Meklingen omfatter frontfaget, og resultatet vil danne grunnlaget for andre lønnsoppgjør. Blant de som kan bli tatt ut i streik er bussjåfører, oljearbeidere og ansatte i hotell- og restaurantnæringen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kommende meklingen mellom LO og NHO om lønnsoppgjøret i industrien. LO krever reallønnsvekst og et lønnstillegg på 4,5 prosent, mens NHO ønsker at en større andel av lønnstilleggene skal forhandles lokalt. Partene er uenige om nivået på lønnstilleggene og hvordan prisveksten skal håndteres. Utfallet av meklingen vil ha stor betydning for lønnsutviklingen i andre sektorer. LO vil også kreve lavlønnstillegg. Partene bruker prognoser fra TBU for å anslå prisveksten, selv om den faktiske prisveksten har vært høyere.
2 måneder siden
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 Sør oppfordrer LO og NHO til å vise moderasjon i årets lønnsoppgjør. Han argumenterer for at en lavere lønnsvekst vil bidra til raskere måloppnåelse for inflasjonen, noe som igjen kan føre til at Norges Bank senker renten. Knudsen foreslår en lønnsvekst på 3,5 prosent, som han anser som tilstrekkelig for å sikre reallønnsvekst. Kjersti Haugland i DNB Markets har en annen forventning og tror på et lønnsoppgjør på rundt 4,4 prosent, til tross for den urolige situasjonen i verden. Hun påpeker at konkurranseutsatt industri har god lønnsevne, men at andre bransjer kan få problemer med økte kostnader. Knudsen understreker at for høye lønnsforventninger kan føre til at Norges Bank ser seg nødt til å heve renten.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) signaliserer at det er rom for reallønnsvekst i det kommende lønnsoppgjøret. Han understreker at det er partene i arbeidslivet som forhandler, men mener den økonomiske situasjonen tillater at lønningene vokser mer enn prisene. Uttalelsen kom på YS sin inntektspolitiske konferanse. Både LO og YS har som mål å sikre økt kjøpekraft for sine medlemmer i årets forhandlinger. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønn, og starter 14. mars med LO og YS mot NHO.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan det kommende lønnsoppgjøret kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger i 2025. Sjeføkonomer mener at et dyrt lønnsoppgjør kan føre til færre rentekutt, mens et moderat oppgjør kan åpne for flere. Det forventes at lønnsveksten vil overstige prisveksten i 2025, noe som gir bedre kjøpekraft for folk flest. Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger frem sine anslag for prisveksten i februar, som er et viktig grunnlag for lønnsforhandlingene. I tillegg påvirker en svak krone lønnsomheten i industrien, noe som kan føre til høyere lønnsvekst.
1 måned siden
LO har brutt lønnsforhandlingene med NHO i mellomoppgjøret, og varslet plassoppsigelser for over 200 000 arbeidstakere. LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener partene står for langt fra hverandre, og har bedt om hjelp fra Riksmekleren. NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid, bekrefter at forhandlingene har vært gode, men at avstanden likevel er for stor. Meklingen starter hos Riksmekleren 31. mars, med frist ved midnatt dagen etter. NHO ønsker en løsning som sikrer bedriftenes konkurransekraft.
1 måned siden
Årets lønnsoppgjør starter fredag med kravoverlevering fra LO og YS til NHO. Inflasjonstallene skaper usikkerhet rundt prisveksten, noe som kan gjøre forhandlingene mer krevende. LOs hovedkrav er økt kjøpekraft og en rettferdig lønnspolitikk, mens NHO ønsker mer lokale forhandlinger. En forsker forventer at partene blir enige, men ser ikke bort fra megling. Internasjonal usikkerhet påvirker også partenes vurderinger. Det er sjelden streik i mellomoppgjør, men i 2023 endte oppgjøret mellom LO og NHO i streik.
1 måned siden
LO har brutt lønnsforhandlingene med NHO etter fire dager uten enighet, og har varslet plassoppsigelser for over 200.000 arbeidstakere. LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever økt kjøpekraft for medlemmene, og mener det er rom for et solid lønnsoppgjør. NHO på sin side understreker at usikkerhet i internasjonal handel tilsier at lønnstillegg bør forhandles lokalt. Lønnsoppgjøret går nå til Riksmekleren, med mekling planlagt 31. mars og frist 1. april. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, hvor kun lønn er tema.
1 måned siden
LO og NHO har avbrutt lønnsforhandlingene etter fire dager uten å komme til enighet. Partene står for langt fra hverandre og har nå bedt Riksmekleren om bistand. LO og YS krever reallønnsvekst for sine medlemmer, noe som betyr at lønningene må stige mer enn prisveksten, anslått til 2,7 prosent. Uenigheten kan føre til streik i industrien fra 2. april. Resultatet av forhandlingene i frontfaget, som omfatter konkurranseutsatt industri, vil danne rammen for de øvrige lønnsoppgjørene i landet.
1 måned siden
LO og YS har varslet at nesten 24.000 medlemmer kan bli tatt ut i streik fra onsdag, dersom meklingen i lønnsoppgjøret ikke fører frem. NHO møter LO og YS til mekling hos Riksmekleren mandag, med frist for å finne en løsning innen midnatt tirsdag 1. april. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, hvor det kun forhandles om lønn. Forhandlingene startet 14. mars, men endte i brudd 18. mars. Meklingen gjelder frontfaget, som danner grunnlaget for de andre oppgjørene.
1 måned siden
NHOs representantskap har vedtatt sin forhandlingsfullmakt for årets lønnsoppgjør, og ønsker at mer av lønnstilleggene skal forhandles lokalt på grunn av usikkerhet i internasjonal handel og forskjeller mellom bransjer. LO på sin side krever økt kjøpekraft for sine medlemmer, og viser til at arbeidstagernes andel av verdiskapingen har gått ned. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, hvor kun lønn står på agendaen. Forhandlingene starter 14. mars, og fristen er 1. april. Prisveksten for 2025 er anslått til 2,5 prosent.
3 måneder siden
YS-leder Hans Erik Skjæggerud reagerer kraftig på NHOs forslag om å la Stortinget bestemme over sykelønnsordningen. Han mener dette er et brudd på den norske samarbeidsmodellen og varsler at YS vil kreve full kompensasjon i alle tariffavtaler dersom NHO fortsetter å fremme dette forslaget. Striden om sykelønnsordningen er fastlåst etter at forhandlingene om IA-avtalen brøt sammen. LO-leder Peggy Hessen Følsvik har imidlertid signalisert en åpning for dialog med NHO etter en mildere tone fra Almlid. Skjæggerud understreker at den frie forhandlingsretten er en hovedsøyle i norsk arbeidsliv, og at det er uaktuelt å la Stortinget bestemme over tariffavtalenes betingelser.