Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, mener handelskrigen vil påvirke norske rentekutt, men spår likevel en opptur i norsk økonomi. Haugland peker på at høye lønnsoppgjør og økt kjøpekraft vil gi forbrukerne bedre råd.
Selv om handelskrigen skaper usikkerhet, vil økte investeringer i infrastruktur og forsvarsutgifter bidra til økonomisk vekst.
Hun understreker at Norge ikke er direkte eksponert for de økte tollsatsene, og at arbeidsmarkedet vil forbli sterkt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
SSB melder om forventninger om vekst i norsk økonomi, til tross for uro i verdensøkonomien grunnet handelskonflikter. Veksten skyldes økt kjøpekraft, satsing på forsvar og økt boligbygging. SSB forventer to rentekutt i år og tre i 2026, som vil bringe styringsrenten ned til 3,25 prosent. Husholdningene kan se frem til økt kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 1,5 prosent i år. Samtidig ventes BNP for Fastlands-Norge å stige til 1 prosent i år og videre til 2 prosent i 2026. Økt usikkerhet og høyere inflasjon gjør at rentekuttene vil komme saktere enn tidligere antatt.
1 måned siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) spår to rentekutt i år og ytterligere tre i 2026, noe som vil senke styringsrenten til 3,25 prosent. Til tross for økte handelsbarrierer internasjonalt, forventer SSB en klar vekst i norsk økonomi. Denne veksten tilskrives økt kjøpekraft for husholdningene, økt satsing på forsvar og mer boligbygging. SSB påpeker at handelskonflikter vil svekke den globale verdiskapingen, men forventer likevel at norsk økonomi vil vokse, gitt at Norge ikke direkte rammes av EUs reaksjoner på USAs tolløkninger.
1 måned siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer klar vekst i norsk økonomi de kommende årene, til tross for økte handelsbarrierer internasjonalt. Veksten skyldes økt kjøpekraft for husholdningene, økt satsing på forsvar og en forventet oppgang i boligbyggingen. Selv om handelskonflikter vil svekke verdiskapingen globalt, antas det at Norge vil unngå direkte negative konsekvenser, forutsatt at landet ikke blir direkte berørt av mottiltak fra EU som følge av USAs tolløkninger. SSB antar at handelsrestriksjonene vil vedvare ut 2028.
6 dager siden
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea mener frykten for en «trippelskvis» i norsk økonomi som følge av Trumps handelskrig er overdrevet. Han påpeker at økte tollsatser fra USA og eventuelle mottiltak fra EU vil ha begrenset direkte effekt på norsk økonomi, da Norge eksporterer lite til USA og viktige eksportvarer som fisk og gass er vanskelig å subsidiere bort. DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland støtter denne vurderingen, men understreker viktigheten av at norske myndigheter hjelper bedrifter som rammes. Den største risikoen er en global økonomisk oppbremsing, men også denne vurderes som moderat. Olsen fremhever at europeisk økonomi, spesielt Tyskland, forventes å styrke seg gjennom store investeringer og økt integrasjon, noe som vil ha større betydning for Norge enn handelskrigen. Begge økonomene mener at norsk økonomi ikke vil bli betydelig påvirket av handelskonflikten, til tross for medieoverskriftene.
3 måneder siden
Nordea spår en kraftig bedring i norsk økonomi, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft som følge av at lønnsveksten overstiger prisveksten. De forventer to rentekutt i 2025, mens Norges Bank har signalisert tre. Det er usikkerhet knyttet til effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til høyere renter og svakere krone. Boligprisene forventes å stige med 10 prosent i 2025, noe som kan føre til økt boligbygging, men mangel på arbeidskraft kan begrense dette.
2 måneder siden
USA har innført straffetoll på varer fra flere handelspartnere, noe som forventes å prege markedene. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener dette viser at Trump mener alvor med sin handelspolitikk, og at det vil føre til økte kostnader for amerikanske forbrukere og inflasjon. Hun tror likevel ikke det vil føre til resesjon i USA, men at veksten vil dempes. I Norge forventes det fortsatt vekst i boligprisene, og DNB Markets venter at Norges Bank vil gjennomføre rentekutt i mars. Det amerikanske arbeidsmarkedet er også i fokus denne uken med viktige tall for jobbvekst og lønnsvekst.
2 måneder siden
Sjeføkonomen i DNB Markets, Kjersti Haugland, advarer om at Trumps tollsatser og økte amerikanske renter vil ramme norsk økonomi. Hun forventer at USA vil sette opp renten, noe som begrenser Norges Banks mulighet for rentekutt. Statsminister Støre er bekymret for inflasjonen, men ser positivt på at den er på vei ned. Sentralbanksjefen advarer om risiko for verdifall i Oljefondet, og understreker at man må være forberedt på svingninger. Norges Banks styringsrente har vært 4,5 prosent i over et år, og selv om rentekutt er sannsynlig, forventes det ikke at renten vil gå like langt ned som tidligere.
1 måned siden
Norges Bank forventer at handelskrigen vil føre til redusert global økonomisk vekst og økt prisvekst. Økte tollsatser ventes å dempe investeringer og internasjonal handel. Uroen rundt handelskrigen og sikkerhetspolitikken har påvirket finansmarkedene negativt, med børsnedgang i USA og svekkelse av Oljefondet. Samtidig har kronen styrket seg, noe som kan påvirke fremtidige rentebeslutninger.
1 måned siden
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum presenterer en kvartalsrapport som beskriver stor usikkerhet i verdensøkonomien, grunnet Trumps tollpolitikk og geopolitiske spenninger. Dørum ser et regimeskifte i global økonomi. Han forventer færre rentekutt fra Norges Bank, totalt fire kutt frem til 2027. Rapporten spår også boligprisvekst. Selv om de direkte effektene av USAs tollpolitikk er små for Norge, kan indirekte effekter via EU ramme norsk næringsliv. Vekst i eksport, oljeinvesteringer og offentlig pengebruk vil bidra positivt til norsk økonomi.
1 måned siden
Handelsbanken spår kraftig boligprisvekst og økt gjeldsopptak blant nordmenn. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov forventer en prisvekst i februar som er dobbelt så høy som normalt, og en årsvekst på 11-12 prosent. Dette skyldes forventninger om lavere rente, begrenset boligbygging og en selvforsterkende effekt der folk forventer prisstigning. Til tross for internasjonal usikkerhet, ser man tegn til økt gjeldsvekst, men lavere renter gjør det lettere å håndtere. Hov mener norsk økonomi har gode drivkrefter som lav ledighet og høy offentlig etterspørsel, men er oppmerksom på inflasjon og potensiell handelskrig.
2 måneder siden
Ifølge Forventningsbarometeret viser nordmenn økt økonomisk selvtillit, til tross for uro i Europa. Finans Norge advarer mot å undervurdere geopolitisk uro, spesielt med tanke på utviklingen i EU og mulige handelskrig. Forventninger om rentefall og gode lønnsoppgjør bidrar til optimismen, men viktigheten av EØS-avtalen understrekes for å sikre Norges handelsposisjon. En privatøkonom oppfordrer likevel til forsiktighet, da globale hendelser kan påvirke Norge.
1 måned siden
Europa svarer på usikkerhet rundt tollkrig og «trumponomics» med store investeringer i forsvar og infrastruktur. Nordea-økonomer tror disse investeringene kan skape en økonomisk oppgang og kompensere for negative effekter av handelskrigen. EU og Tyskland leder an med omfattende utgiftspakker. Samtidig viser norsk økonomi tegn til bedring, med fallende arbeidsledighet. Økonomene har liten tro på en negativ «trippelskvis» for Norge, og ser begrenset effekt av amerikanske tollsatser på norske varer, samt liten sannsynlighet for at Norge rammes av europeiske mottiltak.
21 dager siden
Uroen på verdens børser fortsetter etter at Donald Trump doblet tollene mot Kina. Eksperter er usikre på hva dette betyr for renten i Norge. Handelskrig, svak krone og svak økonomisk vekst trekker i ulike retninger. Høyere tollsatser kan føre til økt inflasjon, som kan tale for å holde rentene høye. Ekspertene tror ikke svingningene i aksjemarkedet vil ha stor innvirkning på rentene, med mindre det kommer et kraftig fall som påvirker folks forbruk og bedriftenes investeringer.
3 måneder siden
DNB Markets spår tre rentekutt i Norge i år, men anerkjenner en risiko for at det kan bli færre. De forventer også at den norske kronen vil svekke seg, mens lønnsveksten og kjøpekraften vil øke. Meglerhuset tror amerikansk inflasjon vil stige, noe som kan føre til renteøkning i USA. DNB Markets forventer at norsk inflasjon vil ligge over målet, men at Norges Bank vil prioritere økonomisk vekst og sysselsetting. De tror også at eurosonen vil kutte renten, mens Sverige trolig nøyer seg med ett kutt. DNB Markets ser for seg at norsk økonomi vil oppleve en normalvekst de neste årene.
1 måned siden
Økonomer mener Trumps utspill om handelskrig og Nato, sammen med høyere inflasjon, reduserer sannsynligheten for varslede rentekutt i Norge. Økt opprustning i Europa bidrar til høyere renteforventninger, mens Trumps handelspolitikk skaper prispress. Lav arbeidsledighet og lønnsvekst i Norge gjør at Norges Bank ikke haster med rentekutt. Flere økonomer justerer prognoser og tror på færre eller ingen rentekutt i 2024.