Artikkelen omhandler to separate saker: Lazio-spillernes nervøsitet i Bodø grunnet rykter om avlyst kamp, og Donald Trumps plan om å overta Grønland. Lazio-spillerne innrømmet at ryktene påvirket dem, men avviste at det var en unnskyldning for tapet mot Bodø/Glimt.
Samtidig rapporteres det at Trump har en plan for å overbevise Grønland om å bli en del av USA, til tross for motstand fra Danmark.
Planen inkluderer økonomiske insentiver og argumenter om at USA kan beskytte øya bedre enn Danmark mot Russland og Kina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps ønske om å overta Grønland, noe som skaper spenning mellom USA, Danmark og Grønland. En amerikansk oberst ble avskjediget etter å ha motsagt visepresidentens påstander om Danmarks behandling av Grønland. Trump-administrasjonen vurderer flere strategier for å annektere Grønland, inkludert en PR-kampanje rettet mot grønlenderne. Grønlandske og danske ledere avviser ideen om amerikansk overtakelse og understreker viktigheten av samarbeid. Danmark og Grønland står sammen mot presset fra USA, samtidig som de inviterer til samarbeid om sikkerhet i Arktis basert på gjensidig respekt og eksisterende avtaler.
28 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps gjentatte forsøk på å få Grønland, og hvordan dette budskapet rettes mot ulike målgrupper. En kommunikasjonsekspert mener Trump primært appellerer til amerikanske velgere ved å fremstille Danmark som en motstander. En USA-ekspert argumenterer derimot for at Trump også snakker direkte til Danmark og Grønland, som begge har vetorett i saken. Trump-administrasjonen beskyldes for å skape et falskt narrativ om Grønland for å manipulere opinionen. USAs visepresident har uttalt at Danmark ikke har gjort en god nok jobb med å sikre Grønland, mens Trump selv er overbevist om at USA vil overta øya. Grønlands regjeringssjef avviser bestemt Trumps påstander og understreker Grønlands selvbestemmelsesrett.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps vedvarende interesse for Grønland og de reaksjonene dette skaper, spesielt i Danmark. Trumps ønske om å kjøpe Grønland, først fremsatt i 2019, har blitt gjenopptatt etter presidentvalget, og hans families besøk på øya har skapt mistanker om skjulte motiver. Danske myndigheter er bekymret for en «snikende annektering» og forsøker å navigere situasjonen uten å eskalere konflikten. Samtidig utnytter USA et sårbart politisk øyeblikk i Grønland, der ulike partier har forskjellige syn på selvstendighet fra Danmark. Selv om USA har sikkerhetsinteresser i regionen, stilles det spørsmål ved om Trumps egentlige mål er å distansere seg fra Europa.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg Grønlands forhold til Danmark og USA, spesielt etter Donald Trumps interesse for å kjøpe øya. Grønland har et sterkt ønske om selvstendighet, men er samtidig økonomisk avhengig av Danmark. Historiske hendelser som kolonialisering og spiralsaken har skapt mistillit og en følelse av ulikhet mellom Grønland og Danmark. Grønland sliter også med omfattende sosiale problemer. Trumps utspill har ført til økt oppmerksomhet rundt Grønlands strategiske betydning, og selv om et kjøp neppe er aktuelt, ønsker USA økt tilstedeværelse. Danmark frykter å miste innflytelse og sin utenrikspolitiske status i Arktis, og spørsmålet er om det er for sent å endre dynamikken før valget på Grønland.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trump-administrasjonens gjentatte forsøk på å få Grønland innlemmet i USA, og den massive motstanden dette har møtt fra både Grønland og Danmark. Det opprinnelige planlagte besøket av visepresidentens kone og andre amerikanske politikere for å studere grønlandsk kultur ble endret da visepresidenten også skulle delta, noe som tolkes som et forsøk på press. Grønlandske myndigheter anklager USA for å blande seg inn i interne politiske forhold, mens Danmarks statsminister kritiserer USAs press mot Grønland. Et stort flertall av grønlenderne ønsker ikke å bli en del av USA, og danske myndigheter er lettet over at reiseplanene er endret, slik at fokuset flyttes fra sivilbefolkningen til den amerikanske militærbasen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Grønlands reaksjon på Donald Trumps ønske om å kjøpe landet, der grønlandske ungdommer avviser ideen om at landet er til salgs og kritiserer Trumps politikk. Samtidig diskuteres Grønlands forhold til Danmark og ønsket om selvstendighet. Mange grønlendere ønsker å løsrive seg fra Danmark, men er uenige om hvordan dette skal skje. Økonomisk avhengighet av Danmark er en stor utfordring, og det er også uenighet om hvorvidt Grønland er klare for full uavhengighet. Tidligere overgrepssaker mot grønlendere er også en del av bakteppet for diskusjonen om landets fremtid. Grønlendere ønsker selv å bestemme sin fremtid, uten innblanding fra andre land. Det er også delte meninger om hvorvidt Grønland bør være en del av det danske riksfellesskapet eller bli selvstendig.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt reaksjoner ved å antyde at USA kan bruke militærmakt for å overta Grønland. Han begrunner dette med USAs sikkerhets- og økonomiske interesser, og stiller spørsmål ved Danmarks rett til området. Danske myndigheter og eksperter avviser Trumps påstander og kaller dem uakseptable. Grønland er strategisk viktig for USA, spesielt i forhold til Russland, og har rike mineralressurser. Trumps utspill kom etter at hans sønn besøkte Grønland, men det er usikkert om det var planlagt. Eksperter mener Trumps oppførsel er en trussel mot forholdet til Danmark.
20 dager siden
Donald Trump ønsker å gjøre Grønland til en del av USA, og Det hvite hus har utarbeidet en plan for å oppnå dette. Planen innebærer en sjarmoffensiv rettet mot Grønlands befolkning, der USA vil fremstille seg som den beste beskytteren mot Russland og Kina, og tilby økonomisk støtte. Danmark har avvist ethvert salg eller overdragelse av Grønland, og danske myndigheter er sjokkerte over Trumps planer. Trump har tidligere luftet ideen om å bruke militærmakt, men den nye planen fokuserer på å overbevise grønlenderne selv.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps interesse for å kjøpe Grønland, som angivelig stammer fra hans oppfatning av øyas størrelse på verdenskartet. Det påpekes at de fleste kart bruker Mercator-projeksjonen, som gir et feilaktig inntrykk av størrelsesforholdene og får Grønland til å se mye større ut enn det er. Trump skal ha uttalt at han ønsket å kjøpe Grønland fordi det så «massivt» ut på kartet. Artikkelen nevner også at Norge tidligere har forsøkt å okkupere deler av Grønland, men tapte saken i den internasjonale domstolen i Haag. Det alternative kartet, Gall-Peters-projeksjonen, nevnes som et mer rettferdig alternativ, men er ikke egnet til navigasjon.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for å kjøpe Grønland har skapt bekymring i Danmark. Danske kommentatorer mener regjeringen undervurderer situasjonen, spesielt etter at riksfellesskapet ble lite nevnt i statsministerens nyttårstale. Samtidig har Grønlands statsminister varslet at de vil ta store skritt mot selvstendighet, med en ny grunnlov og forhandlinger med Danmark. Bakgrunnen er en årelang frustrasjon over Danmarks behandling av Grønland, inkludert tvangsflytting av barn og spiralsaken. Grønland ønsker nå å forme sin egen fremtid og samarbeide med andre land utenfor Danmarks kontroll.
3 måneder siden
Grønlands myndigheter har nok en gang slått fast at Grønland ikke er til salgs. Dette ble kommunisert på både dansk og engelsk på regjeringens hjemmeside. Uttalelsen kommer etter at USAs påtroppende president Donald Trump har skapt uro med sine uttalelser om mulig bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over Grønland. I tillegg har republikanere i Representantenes hus foreslått et lovforslag som gir Trump grønt lys til å forhandle med Danmark om kjøp av Grønland. Grønland understreker at de er en del av NATO og at deres tilhørighet ikke vil endre seg.
3 måneder siden
Donald Trump har uttalt at han tror USA kommer til å få Grønland, og at det ville være en uvennlig handling fra dansk side å ikke tillate dette. Han hevder at Grønlands befolkning ønsker å være en del av USA, og stiller spørsmål ved Danmarks rett til øya. Trump begrunner sitt ønske med at USA er de eneste som kan tilby frihet. Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands leder Mute Egede har tidligere avvist at Grønland er til salgs.
1 måned siden
Donald Trump ønsker å kjøpe Grønland, begrunnet med øyas strategiske beliggenhet og mineralressurser. Eksperter anslår at øya kan være verdt store summer, men et kjøp anses som urealistisk. Grønland er en selvstyrt del av Danmark, og både grønlandske og danske myndigheter understreker at øya ikke er til salgs. Flere eksperter oppfordrer Europa til å engasjere seg mer i Grønlands økonomiske utvikling, samtidig som de understreker viktigheten av Grønlands selvstendighet og rett til å bestemme egen fremtid.
29 dager siden
Donald Trumps administrasjon undersøker muligheten for å kjøpe Grønland og har startet beregninger av kostnadene. Trump har uttalt at et kjøp kan skje uten militær innblanding, men utelukker ingen alternativer. En plan er å tilby Grønland en bedre økonomisk avtale enn den de har med Danmark. Grønlands statsminister har avvist ideen og understreket at Grønland er deres. Visepresident JD Vance har kritisert Danmarks forvaltning av øya.