Rettspsykiaterne har presentert sin risikovurdering av «Bestilleren» i Jonas-saken, hvor de konkluderer med at han har psykopatiske og narsissistiske trekk. De sakkyndige har fulgt rettssaken og gjennomført intervjuer, og mener han oppfyller kriteriene for dyssosial personlighetsforstyrrelse.
«Bestilleren» vurderes å ha en moderat risiko for gjentakelse av vold. Han har bagatellisert sin egen rolle i saken og viser tegn til selvmedlidenhet.
Sjalusi mot Jonas, etter en kortvarig relasjon med «Bestillerens» samboer, fremstår som en viktig faktor bak voldsbestillingen. Rettspsykiaternes vurdering er et viktig grunnlag for aktoratets straffepåstand og dommernes avgjørelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
I rettssaken om drapet på Jonas Aarseth Henriksen har de rettspsykiatriske sakkyndige endret sin vurdering av den 34 år gamle hovedtiltalte. Etter å ha observert ham i retten, konkluderer de nå med at han lider av en dyssosial personlighetsforstyrrelse med psykopatiske og narsissistiske trekk. De sakkyndige beskriver ham som en person som vil redde sitt eget skinn, og som har vanskelig for å ta ansvar for sine handlinger, samt at han har moderat risiko for voldsutøvelse. Forsvareren har stilt spørsmål ved hvorfor de sakkyndige har endret mening underveis i rettssaken, men de sakkyndige forklarer at de har fått et klarere bilde av 34-åringens personlighet gjennom observasjonene i rettssalen. Hovedtiltalte er også beskrevet som narsissistisk av en medtiltalte.
1 måned siden
Under rettssaken mot en 34-åring, tiltalt for medvirkning til drap, endret de rettspsykiatriske sakkyndige sin vurdering av tiltalte. Først mente de at han ikke hadde noen personlighetsforstyrrelse, men etter å ha hørt ham i retten, konkluderte de med at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse med psykopatiske og narsissistiske trekk. De sakkyndige mener 34-åringen har en moderat risiko for fremtidige voldshandlinger, særlig hvis han utsettes for krenkelser eller sjalusi. De beskriver også hvordan han fraskriver seg ansvar og viser tegn til dyptfølende sjalusi. De understreker at behandling krever innsikt, motivasjon og et støttende nettverk.
1 måned siden
I rettssaken om drapet på Jonas Aarseth Henriksen har en medtiltalt 33-åring fra Hønefoss forklart seg om sin rolle og relasjonen til hovedmannen. Han har erkjent straffskyld for flere skadeverk mot Henriksen og innrømmet å ha tilpasset drapsvåpenet. 33-åringen beskriver hovedmannen som en manipulerende narsissist, og forklarer at han utførte skadeverkene mot betaling da han var blakk og ruset seg. Han hevder at hovedmannen var besatt av Henriksen på grunn av sjalusi, og at han manipulerte ham til å tro at motivet var at Henriksen var en «tyster». Tiltalte brøt kontakten med hovedmannen før drapet, og fryktet etter drapet at han skulle få skylden.
1 måned siden
I rettssaken om drapet på Jonas Aarseth Henriksen argumenterer aktoratet for at drapet var planlagt og en kynisk henrettelse. De fire tiltalte har erkjent de faktiske forholdene, men nekter for overlagt drap. Aktoratet viser til trusler og voldsepisoder mot Henriksen i forkant, og mener sjalusi er motivet. De ber om lange fengselsstraffer for de tiltalte, inkludert 16 og et halvt år for skytteren. Rettspsykiatere har vurdert hovedmannen som psykopatisk. Aktoratet erkjenner usikkerhet rundt medvirkernes kjennskap til drapsplanen, men mener de burde ha forstått konsekvensene.
28 dager siden
I rettssaken om drapet på Jonas Aarseth Henriksen har forsvarerne til «Sjåføren» lagt ned påstand om frifinnelse for drap, til tross for at han har erkjent delvis skyld for hærverk og personforfølgelse. Forsvareren sammenlignet «Sjåføren» med Ludvig fra Flåklypa, og beskrev han som godtroende og engstelig. Aktoratet mener «Sjåføren» hadde en perifer rolle, men at han hadde mulighet til å hindre drapet. De har lagt ned påstand om 10 års fengsel. Påtalemyndigheten mener drapet var planlagt og har lagt ned påstand om 19 års forvaring for «Bestilleren». Dom i saken ventes om flere uker.
1 måned siden
I rettssaken etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen holder aktoratet sin prosedyre, og mener drapet var planlagt og en ren henrettelse. En av de tiltalte har erkjent straffskyld for forsettlig drap, men nekter for planlegging. Aktoratet tror ikke på de tiltalte og mener motivet var sjalusi. De fire tiltalte har ulike roller; «Bestilleren» har innrømmet å ha bestilt hærverk og vold mot Jonas, «Skytteren» har erkjent å ha skutt Jonas, «Medhjelperen» har erkjent å ha tilpasset våpenet, og «Sjåføren» har innrømmet å ha kjørt «Skytteren» rundt.
1 måned siden
I rettssaken om drapet på Jonas Aarseth Henriksen vitnet flere om 34-åringens personlighet og hans forhold til kvinner. En venninne fortalte at han ønsket å være utro for å hevne samboers utroskap, og at han har et negativt syn på kvinners seksualitet. Hun beskrev ham også som manipulerende og overbevisende. En tidligere samboer fortalte om sjalusi i forholdet. En barndomsvenninne og en slektning beskrev ham som en god venn og avviste at han er manipulerende eller kontrollerende. Flere vitner gråt da de snakket om Jonas og tiltaltes rolle i saken.
2 måneder siden
En 34-åring, omtalt som «bestilleren», skal forklare seg i retten om angrepet på Jonas Henriksen. Han erkjenner å ha bestilt angrepet, men nekter for at hensikten var å drepe Henriksen. «Skytteren» har innrømmet drap, men hevder det kun var meningen å skade offeret. «Bestillerens» forsvarer sier at hans klient hadde et sterkt nag til Henriksen og ønsket å skade ham økonomisk. Påtalemyndigheten mener motivet stammer fra en tidligere relasjon mellom Henriksen og 34-åringens samboer. Forsvareren argumenterer for at det ville vært ulogisk å først utføre hærverk og vold dersom planen var å drepe.
1 måned siden
I Jonas-rettssaken vitnet en venninne av «Bestilleren» om hans kvinnesyn og hevnmotiver. Hun fortalte at han kontaktet henne sommeren 2021, plaget av at samboeren hadde hatt et forhold til Jonas under en pause i deres forhold. Ifølge venninnen ønsket «Bestilleren» å være utro for å ta hevn, men hun avslo tilbudet. Hun forklarte også at «Bestilleren» beskrev samboeren sin nedsettende og uttrykte et behov for å dominere kvinnene han var sammen med. Rettssaken nærmer seg slutten med prosedyrer og en rettspsykiatrisk risikovurdering av «Bestilleren».
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
2 måneder siden
I Ringerike tingrett har «Skytteren» erkjent de faktiske forholdene rundt drapet på Jonas Aarseth Henriksen, men nekter for at det var planlagt. Det samme gjelder «Bestilleren», som erkjenner å ha bestilt vold, men ikke drap. Påtalemyndigheten holder fast på at drapet var overlagt, basert på bevisbildet. Motiv for volden var sjalusi, og «Skytteren» skulle motta 35.000 kroner for oppdraget. «Bestilleren» har beklaget hendelsen overfor Henriksens familie, og erkjent at Henriksen ikke ville vært død uten hans involvering.
2 måneder siden
I rettssaken etter drapet på Jonas Aarseth Henriksen argumenterer forsvarerne for at våpenvalget indikerer at hensikten ikke var å drepe. Oppdragsgiveren hadde tilgang til en kraftigere Magnum-revolver, men ga skytteren en mindre potent 22-kaliber pistol. Skytteren, som erkjenner straffskyld for forsettlig drap, hevder han kun skulle skade Henriksen og utføre hærverk mot lastebilen hans. Forsvarerne påpeker at det ville være ulogisk å bruke det svakeste våpenet til et planlagt drap, og at bruken av samme våpen til hærverk og drap øker risikoen for å bli tatt.
27 dager siden
Statsadvokaten har lagt ned påstand om tvungen psykisk helsevern for mannen tiltalt for drapet på Miriam Daniela Ayres Cea ved et apotek i Arendal i april 2024. Rettssaken nærmer seg slutten, og aktor har presentert bevis som DNA-spor, fiberbevis og videoovervåkning som knytter tiltalte til åstedet. Tiltalte nekter straffskyld og har i liten grad samarbeidet med politiet eller sakkyndige. Psykiatrispesialister mener det er stor fare for gjentakelse og at tiltalte har en alvorlig psykoselidelse. I tillegg til drapet er mannen tiltalt for flere andre forhold.
1 måned siden
I rettssaken mot de fire tiltalte for drapet på Jonas Aarseth Henriksen, vitnet samboeren til hovedtiltalte (34). Hun fortalte om sin tidligere relasjon til avdøde, og avviste at sjalusi var et problem i forholdet til den tiltalte. Hun beskrev sin reaksjon da hun fant ut at han hadde bestilt vold mot Jonas, og uttrykte sorg over situasjonen. Hun fortalte også om en løgndetektortest hun gjennomførte etter initiativ fra tiltalte for å bevise sin lojalitet etter spørsmål om hennes forhold til Jonas. Saken dreier seg om hvorvidt de tiltalte hadde til hensikt å drepe Jonas, eller kun skade ham.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker muligheten for å simulere sykdom for å unngå fengselsstraff, med fokus på Eirik Jensens sak. Jensen er midlertidig løslatt på grunn av sykdom, men det stilles spørsmål ved om dette er et skuespill. Psykolog Pål Grøndahl bekrefter at det er mulig å lure fagfolk fordi vurderingene baseres på klinisk skjønn. Han forteller at han selv har blitt lurt. Jensens advokat avviser påstandene om skuespill. Svein Øverland fra Nasjonal enhet for rettspsykiatrisk sakkyndighet påpeker at det er vanskeligere å lure flere fagpersoner.