Statsforvaltaren har konkludert med at kjendispsykolog Peder Kjøs handlet i strid med helsepersonellova under produksjonen av NRK-podkasten «Hos Peder». En tidligere pasient varslet om kritikkverdige forhold, og Statsforvaltaren kritiserer blant annet rolleblanding og mangelfull kvalitet på behandlingen.
NRK svarer at hensikten var å bryte ned stigma rundt psykisk helse og viser til full åpenhet rundt innholdet i podkasten.
Saken er nå oversendt til Helsetilsynet for videre vurdering, og Kjøs risikerer i verste fall å miste sin autorisasjon som psykolog.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Statsforvalteren har oversendt en tilsynssak mot kjendispsykolog Peder Kjøs til Statens helsetilsyn etter klage fra en tidligere pasient. Kjøs anklages for å ha handlet i strid med helselovgivningen, blant annet gjennom manglende rammer for terapien, rolleblanding og for intim deling av seg selv, noe Statsforvalteren mener har virket antiterapeutisk på pasienten. Pasienten deltok i Kjøs sin NRK-podkast. Statsforvalteren mener det burde vært gjennomført en forhåndssamtale med pasienten. Kjøs erkjenner å ha gjort feilvurderinger og beklager, men understreker at han mener han har handlet forsvarlig. Statens helsetilsyn skal nå vurdere saken og avgjøre om Kjøs skal sanksjoneres, noe som i ytterste konsekvens kan føre til tap av autorisasjon.
2 måneder siden
Fagpersoner uttrykker bekymring for pasientsikkerheten i flere av Peder Kjøs' terapiproduksjoner, særlig serien «Jeg mot meg». Et varsel er sendt til Helsetilsynet etter bekymringer fra en tidligere pasient, og fagfolk mener produksjonene viser systemsvikt. Statsforvalteren vurderte å opprette tilsynssak for flere pasienter, men avventer mer informasjon. Kritikere har tidligere problematisert de etiske konsekvensene av reality-terapi for deltakerne. En studie viser at deltakernes erfaringer i «Jeg mot meg» er blandet, med både positive og negative opplevelser. NRK og Anti ønsker ikke å kommentere saken direkte, men understreker at de har fulgt retningslinjer og gitt god oppfølging.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland trekker seg fra sin stilling i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at det ble avdekket to alvorlige avvik i helseavdelingen. Det ene avviket omhandler manglende behandling av 123 klager på tvangsmedisinering, som har gått ut over pasienters rettssikkerhet. Det andre avviket gjelder brudd på offentleglova ved at 969 innsynskrav ikke er behandlet. Haugland opplyser at hun ikke lenger har tillit fra statsråden og slutter når hennes åremål går ut ved nyttår. Det er besluttet å innhente ekstern bistand for å gjennomgå sakene.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.
2 måneder siden
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for manglende samhandling og oppfølging av personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Rapporten viser at mangelfull samhandling fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser, og at pasienter ofte blir kasteballer i systemet. Riksrevisjonen anbefaler blant annet å stanse nedbyggingen av døgnbehandling og bedre samhandlingen mellom helsetjenestene og NAV. Politikere fra FrP og Rødt reagerer kraftig på rapporten og krever umiddelbare tiltak for å sikre bedre hjelp til denne sårbare gruppen.
4 måneder siden
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har ikke behandlet 123 klager på tvangsmedisinering i psykiatrien. Dette har ført til at statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland måtte gå av. Pasientombudet mener at dette er en alvorlig svikt som går på tilliten og verdigheten løs. Professor Kjell Arne Rørvik omtaler saken som en «gedigen systemsvikt», og det er svært uvanlig at en statsforvalter blir avsatt på denne måten. Svarstad Haugland forklarer at de hadde vært presset på ressurser, men pasientombudet mener at dette ikke forsvarer at viktige oppgaver blir lagt til side. Pasientombudet mener også at politisk ledelse har et ansvar for å sikre at tjenestene har tilstrekkelige ressurser.
4 måneder siden
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, har trukket seg fra sin stilling. Dette skjer etter at det er avdekket to alvorlige interne avvik i helseavdelingen. Det ene avviket omhandler manglende behandling av klager vedrørende tvangsmedisinering, mens det andre omfatter brudd på offentlighetsloven. Haugland uttaler i en pressemelding at hun ikke lenger har tillit fra statsråden, og at hun derfor tar konsekvensen av dette ved å slutte.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland trekker seg etter at det er avdekket to alvorlige avvik ved Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Det ene avviket gjelder manglende behandling av 123 klagesaker om tvangsmedisinering, noe som har gått ut over pasienters rettssikkerhet. Det andre avviket omhandler brudd på offentleglova. Klagesakene, som gjelder perioden fra 2019 til sommeren 2023, ble lagt til side i strid med gjeldende rutiner. Statsforvalteren opplyser at de nå kontakter de berørte pasientene og har endret praksis for å unngå lignende hendelser i fremtiden. Haugland sier hun ikke lenger har tillit fra statsråden og tar konsekvensen av dette.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og de tidligere vikenfylkene går av etter alvorlig svikt i klagebehandlingen om tvangsmedisinering og manglende behandling av 969 innsynskrav. Haugland beskriver situasjonen som en skandale og erkjenner ansvar, men peker også på manglende ressurser. Hun kritiserer systemet og manglende midler, men det understrekes at dette ikke unnskylder den åpenbare svikten. Klagere er ikke blitt informert om forsinkelsene før nå. Det er en tydelig opprydningsvilje i statsforvalterembetet.
1 måned siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møter kritikk fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) angående manglende døgnåpent psykisk helsetilbud for barn og unge, spesielt de under barnevernets omsorg. Trøen reagerer på at barne- og ungdomspsykiatriske klinikker fortsatt er helgestengt og mener regjeringen mangler handlekraft. Vestre svarer at helseforetakene har ansvaret og viser til igangsatte tiltak som ambulante team. Trøen er kritisk til at ministeren tilsynelatende baserer seg på informasjon fra TV 2 fremfor interne styringssignaler, og krever at Vestre aktivt prioriterer et døgnåpent tilbud.
4 måneder siden
Valgerd Svarstad Haugland trekker seg som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at to alvorlige interne avvik ble avdekket. Det dreier seg om brudd på offentlighetsloven, der 969 innsynskrav ikke er behandlet, og manglende behandling av 123 klagesaker om tvangsmedisinering. Statsforvalteren har iverksatt tiltak for å rette opp i feilene og har innhentet ekstern bistand. Svarstad Haugland skulle egentlig ha fortsatt i stillingen frem til Jan Tore Sanner tiltrer, men går nå av ved nyttår.
2 måneder siden
Riksrevisjonen konkluderer med at myndighetene svikter personer med psykiske lidelser kombinert med ruslidelser. Rapporten retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for ikke å ha sørget for tilstrekkelig behandling og oppfølging. Riksrevisoren betegner situasjonen som «sterkt kritikkverdig», som er den skarpeste kritikken de kan gi, og indikerer alvorlige svakheter og mangler med store konsekvenser.
1 måned siden
Helsetilsynet har opphevet vedtaket om å flytte Marita Hjelmeseth fra Herøy, etter at Statsforvalteren i Møre og Romsdal godkjente kommunens flytteplaner. Kritikken retter seg mot Statsforvalteren, som anklages for å ha sviktet sin kontrollfunksjon og for feil lovanvendelse. Maritas advokat og en jusprofessor sår tvil om Statsforvalterens habilitet og kompetanse. Kommunen opplyser at de vil utarbeide et nytt vedtak i saken. Helseministeren understreker at tilsynsmyndighetene må fungere effektivt for å stoppe ulovlige vedtak.
1 dag siden
Finansavisen Kapital er felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Klagen kom fra PR-rådgiver Ole Eikeland.