Vitalij Borodin, leder for den føderale sikkerhets- og antikorrupsjonsstiftelsen i Russland, har bedt påtalemyndigheten vurdere om Julenissen bør klassifiseres som en utenlandsk agent. Han begrunner dette med Julenissens popularitet i land som anses som fiendtlige av Russland, og hevder at utenlandske aktører kan bruke figuren til å undergrave tradisjonelle russiske verdier.
Borodin uttrykker også bekymring for at dette kan påvirke Fader Frost, Russlands egen versjon av Julenissen.
Aktivisten er kjent for å gå etter personer og symboler han anser som statsfiender, inkludert journalister og artister som har kritisert myndighetene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En statlig komité i Russland har bedt om at den vestlige julenissen blir erklært som utenlandsk agent, da han assosieres med vestlige verdier. Dette har skapt reaksjoner i russisk media. Fader Frost, den russiske nyttårsnissen, er usikker på hva han skal mene om saken, men understreker sin egen viktighet som symbol for Russland. Foreldre i Russland er skeptiske til å blande politikk inn i barnefeiringen og mener at julenissen og Fader Frost er eventyrfigurer som ikke bør politiseres. Til tross for dette, kan den vestlige julenissen gå en usikker fremtid i møte i Russland.
3 måneder siden
En julegudstjeneste i Kirkenes kan tiltrekke seg russiske sikkerhetsaktører, ifølge iFinnmark. Russland-ekspert Kari Aga Myklebost ved UiT påpeker at slike arrangementer kan være verdifulle for russisk etterretning, både for å innhente informasjon og formidle russiske perspektiver. Den russisk-ortodokse kirken har tette bånd til Kreml, noe som gir prestebesøk en sikkerhetsdimensjon. PST bekrefter at russisk etterretning er aktiv i Nord-Norge, men vil ikke kommentere spesifikke hendelser. Biskopen i Murmansk, Mitrofan, har tidligere kommet med kontroversielle uttalelser om at Sør-Varanger er russisk ortodoks land.
25 dager siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
3 måneder siden
KrF-leder Dag-Inge Ulstein tar til orde for økt militær tilstedeværelse på Svalbard, begrunnet med frykt for russisk aktivitet og hybride trusler. Han viser til advarsler fra tysk etterretning om at Russland kan teste NATO-samholdet. Ulstein understreker Svalbards sårbarhet og behovet for å være årvåken. Bekymring for kinesisk forskning på øygruppen er også nevnt. Flere eksperter støtter vurdering av økt militær beskyttelse, men understreker at aktiviteten må være i tråd med Svalbardtraktaten. Lokale representanter i Longyearbyen er forberedt på at Svalbard kan bli trukket inn i diskusjoner om Grønland, men understreker at Svalbards status er klar.
2 måneder siden
Den norskrussiske nettavisen Barents Observer er erklært «uønsket i Russland» av russiske myndigheter, som anklager avisen for å spre antirussisk propaganda og forsøke å destabilisere nordlige regioner. Redaktør Thomas Nilsen sier at avgjørelsen bekrefter at avisen gjør en viktig jobb, og at de vil fortsette å publisere på russisk og engelsk. Han påpeker at personer som gir intervjuer til avisen nå risikerer straffeforfølgelse i Russland. Barents Observer vant nylig en sak i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen mot Russland angående blokkering av tilgangen til avisen i 2019.
2 måneder siden
En forsker advarer om at Russland kan teste Nato og utfordre Norges suverenitet på Svalbard ved å konstruere en situasjon der de griper inn under påskudd av å beskytte russiske borgere. Dette kan skje dersom Russland hevder at russiske borgere i Barentsburg blir mishandlet. Professoren mener det farligste for Norge er om USA trekker seg fra NATOs artikkel 5. Forsvarsministeren understreker at Svalbard er norsk territorium og viktig for Nato, og at et russisk fremstøt vil utfordre artikkel 5.
3 måneder siden
En forsker advarer om økende likhetstrekk mellom USA og Russland under Vladimir Putin, spesielt når det gjelder oligarkers innflytelse. Amerikanske oligarker har utviklet ideologiske ambisjoner og søker politisk makt, noe som minner om situasjonen i Russland. Teknologigiganter som Meta og Amazon viser tegn til å underkaste seg politisk press, og det er bekymring for at dette kan undergrave demokratiet. Trump-administrasjonens retorikk om Grønland har også likhetstrekk med Putins argumentasjon for å annektere Donbas. Utviklingen i USA kan føre til et styresett der personlige kontakter og lojalitet blir viktigere enn demokratiske prinsipper.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sine trusselvurderinger for 2025 om økt spionasje fra Russland og Kina på Svalbard. De mener at øygruppens militærstrategiske verdi har økt i takt med spenningen mellom Nato og Russland. Russland er sterkt til stede i Barentsburg og ønsker å hindre Nato i å bruke Svalbard militært, samtidig som de søker samarbeid med Kina og andre BRICS-land om forskning. PST påpeker at russiske etterretningstjenester anser nordområdene som særlig interessante, og at politikere og andre premissleverandører for norsk nordområdepolitikk er utsatte mål. Regjeringen har tidligere stoppet salg av eiendom på Svalbard for å redusere risikoen for trusler mot nasjonale sikkerhetsinteresser.
3 måneder siden
Tidligere utenrikspolitisk nestor Svein Melby kritiserer statsminister Jonas Gahr Støres nyttårstale for å være for mild og ikke ta opp den alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen. Melby mener Støre bevisst unngår å skremme befolkningen ved å ikke snakke tydelig om trusler. Han påpeker at det nå er en internasjonal systemkonflikt med flere autokratiske stater som samarbeider, og at trusselbildet er mer alvorlig enn under den kalde krigen. Melby mener en nyttårstale bør ta opp de grunnleggende viktige tingene. Den danske statsministeren Mette Frederiksen gikk rett på sak i sin nyttårstale og advarte mot Putin, mens Støre ikke nevnte Putin ved navn.
4 måneder siden
PST-ledelsen besøkte Øst-Finnmark for å diskutere den økende sikkerhetspolitiske spenningen knyttet til Russland. De understreker at situasjonen i Ukraina og Russlands atferd skaper utfordringer for norsk sikkerhet. PST ser en økt fare for sabotasje og hybridkrig, og et omfattende etterretningsarbeid fra russisk side. De oppfordrer befolkningen til å være årvåken og melde fra om mistenkelig aktivitet, samtidig som de understreker at ikke alle russere er spioner. PST samarbeider tett med Forsvarets etterretningstjeneste og ønsker å forbedre kommunikasjonen med lokalsamfunnet.
2 måneder siden
PSTs trusselvurdering for 2025 viser økt sannsynlighet for russisk sabotasje i Norge. Russland, Kina, Iran og Nord-Korea utgjør trusler gjennom etterretning, påvirkning og potensiell sabotasje. PST fremhever at russisk etterretning kan forsøke å ramme mål i Norge for å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen negativt. E-tjenesten understreker at vestlig våpenstøtte til Ukraina står i veien for Russlands mål, og at Russland kan svare med sabotasje. NSM anbefaler virksomheter å kartlegge egne verdier og sårbarheter. PST trekker også frem konkrete eksempler på hvordan nordmenn har blitt berørt av kinesisk og iransk etterretningsaktivitet, samt russiske forsøk på å påvirke Nobelkomiteen.
2 måneder siden
Professor Paal Hilde ved Institutt for forsvarsstudier mener Russland kan utfordre Norges suverenitet over Svalbard for å teste Nato. Et scenario er at Russland griper inn under påskudd av å beskytte russiske borgere, noe som vil sette Norge og Nato i en vanskelig situasjon, spesielt hvis USA ikke stiller opp. Forsvarsministeren understreker Svalbards betydning for flere Nato-land, og at et russisk overtramp vil utfordre alliansens artikkel 5. Sysselmesteren på Svalbard forsikrer at de er i tett kontakt med norske myndigheter for å opprettholde ro og sikkerhet.
2 måneder siden
Finlands forsvarssjef, Janne Jaakkola, observerer at Russland flytter styrker fra grensen mot Finland til Ukraina, samtidig som landet utvikler seg i en mer autoritær retning med ønske om å være en supermakt. Til tross for økonomiske vanskeligheter, opprettholder Putin høy støtte i Russland. Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, mener Russland har undervurdert situasjonen i Ukraina, men advarer mot å undervurdere deres tilpasningsevne og utholdenhet. Begge forsvarssjefer understreker betydningen av Nato-samhold og den omfattende internasjonale støtten til Ukraina som en motvekt mot russisk innflytelse.
3 måneder siden
En russisk eks-generalløytnant og TV-propagandist, Andrej Gurulyov, har antydet at president Putin bør ta kontroll over både Grønland og Svalbard. Gurulyovs uttalelser kommer etter at Donald Trump har signalisert at USA bør overta Grønland. Tidligere Nato-topp Arne Bård Dalhaug mener Trumps uttalelser legitimerer russisk retorikk og svekker troverdigheten til USA og Nato. Nupi-forsker Jakub M. Godzimirski påpeker at Trumps utspill skaper usikkerhet og kan sette Svalbard i spill. Selv om Svalbard er Nato-territorium, kan en svekkelse av alliansen redusere sikkerhetsgarantien. Svalbardtraktaten gir Russland rett til økonomisk aktivitet på øygruppen.