I Årdal har lokalpolitikere tatt et uvanlig grep for å redde et populært programmeringsfag. De har valgt å kutte i egen lønn og redusere antall møter for å sikre finansieringen.
Kommunen fant 100. 000 kroner ved å redusere politikergodtgjørelser og antall utvalg, noe som sikrer faget i minst ett år til.
Ordføreren understreker viktigheten av å fremme teknologiinteresse blant unge, mens den lokale hjørnesteinsbedriften Hydro Aluminium håper tiltaket vil bidra til fremtidig rekruttering. Elevene er begeistret for faget og ser muligheter for fremtidige karrierer innen teknologi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Privatistskulen i Lom har sikret seg 55 millionar kroner og blir ein realitet til hausten. Hanna Flækøy Skjåkødegård, styreleiar for Jotunheimen privatistskule, har kjempa for eit vidaregåande skuletilbod nord i Gudbrandsdalen etter at fylkestinget vedtok å legge ned fleire skulestader. Skulen skal tilby studiespesialisering og bygg- og anleggsteknikk. Eivind Maurstad Husom, ungdomsrepresentant, understrekar viktigheita av eit lokalt skuletilbod for ungdom. Finansieringa kjem frå lokalt næringsliv, lag, foreiningar, private og kommunane Lom, Skjåk og Vågå. Målet er å få skulen godkjent som permanent privatskule etter tre år.
1 måned siden
Høyre ønsker å styrke realfagene i skolen og mener det er en krise at færre elever velger realfag. Erna Solberg besøkte et talentsenter for realfag ved Teknisk museum i Oslo, hvor elever får fordype seg i matte, fysikk og programmering. Partiet vil satse på talentsentre og mer praktisk undervisning i naturfag for å øke interessen. Solberg understreker viktigheten av realfag for fremtidig norsk økonomi og omstilling.
26 dager siden
På Bømlo velger nesten åtte av ti elever yrkesfag, og Bømlo Vidaregåande skule har funnet en suksessoppskrift ved å dele bygg og kantine med flere bedrifter. Dette gir elevene en unik mulighet til å bli kjent med potensielle arbeidsgivere og knytte kontakter, noe som øker sjansen for læreplass. Kunnskapsministeren hyller modellen og mener flere bør gjøre det samme. Rektor ved skolen tror dette er fremtiden for yrkesfaglig utdanning, og at det er viktig at utdanningen skjer i tråd med næringslivets behov.
10 dager siden
Nav, Microsoft og Hemsedal kommune samarbeider om KI-laben, et fire måneder langt prosjekt som skal lære unge voksne kunstig intelligens for å gjøre dem mer attraktive på arbeidsmarkedet. Elisabet Kolstadbråten Solheim (28) var blant de første deltakerne og oppdaget skjult kompetanse som hjalp henne videre i arbeidslivet. Prosjektet har som mål å øke deltakernes KI-kunnskaper med fem prosent, noe som skal gi dem et fortrinn i arbeidsmarkedet. Ordfører Pål Rørby fremhever prosjektets verdigrunnlag og suksess med å sysselsette halvparten av deltakerne. Microsoft støtter initiativet og er villige til å bidra dersom flere kommuner ønsker å delta. Digitaliseringsminister Karianne Tung roser prosjektet som et godt eksempel på samarbeid mellom teknologi, næringsliv og samfunn, og peker på muligheter for offentlig støtte. Elisabet har nå fått jobb i en oppstartsbedrift innen helsedata i Hemsedal, og opplever at prosjektet har gitt henne ny selvtillit og kompetanse.
1 måned siden
Årets søkertall viser rekordhøy interesse for yrkesfag, der 54 prosent av elevene ønsker å gå denne veien. Dette er en økning på fire prosentpoeng de siste fem årene. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) fremhever at Norge trenger flere fagarbeidere for å løse samfunnsutfordringene, og regjeringen satser derfor stort på yrkesfag. Økningen skyldes i hovedsak at yrkesfag har blitt mer populært blant elever rett fra 10. trinn. SSB anslår at Norge kan mangle 85 000 fagarbeidere i 2035, og regjeringen bruker årlig nær en milliard kroner for å kvalifisere flere til arbeidslivet.
3 måneder siden
I 2024 var over 80 skoler i Norge truet av nedleggelse på grunn av dårlig kommuneøkonomi. Likevel ble kun rundt 20 skoler faktisk lagt ned. Mange skoler, som Hillestveit skole på Bømlo, ble reddet av lokalpolitikere. En konsulent mener dette viser manglende lokalpolitisk handlingsvilje, spesielt med tanke på demografiske endringer med flere eldre og færre barn. Bømlo kommune la ned Foldrøy skole, men reddet Hillestveit skole. Ordføreren mener at skolestruktur ikke alene kan redde kommuneøkonomien. En elev ved Hillestveit skole uttrykker glede over at skolen ble reddet, men frykter fremtidige nedleggelsesforslag.
1 måned siden
Artikkelen handlar om den aukande populariteten til yrkesfag blant ungdom. Rekordmange har søkt seg til yrkesfag, og kunnskapsministeren understrekar behovet for fagarbeidarar i framtida. Albana, ein elev ved teknologi- og industrifag, fortel om sitt val og oppfordrar andre til å vurdere yrkesfag. Ho trekkjer fram at det er viktig å vere førebudd på arbeidslivet. Helse- og oppvekstfag er mest populært, men teknologi- og industrifag følger like bak. Artikkelen viser også at fleire jenter vel yrkesfag, men at det fortsatt er eit ønske om fleire jenter i desse klassene.
4 dager siden
Vestland fylkeskommune foreslår kutt i skuletilbodet. Industrigigantar fryktar dette vil råke rekrutteringa.
28 dager siden
AUF kjemper for at Arbeiderpartiets landsmøte skal vedta gratis førerkort for elever som fullfører yrkesfag. Forslaget kommer som følge av bekymringer rundt personlig økonomi blant unge, særlig de som bor utenfor storbyene og er avhengige av bil for å komme seg til jobb og lærlingplasser. AUF-leder Gaute Skjervø mener dette vil rekruttere flere til yrkesfag og sikre arbeidskraft i distriktene. Kostnaden er estimert til mellom 1 og 1,5 milliarder kroner. Programkomiteen støtter et begrenset prøveprosjekt, men AUF jobber for å få flertall for fullt gratis førerkort på landsmøtet, med støtte fra store lokallag og Fellesforbundet.
4 måneder siden
Johan Golden og Atle Antonsen har engasjert seg i kampen mot kutt i fritidsklubber for barn og unge, som følge av omfordelingstiltak fra regjeringen som har rammet Oslo kommune. De mener fritidsklubber er en viktig investering for å gi ungdom trygge sosiale arenaer og forebygge problemer. Golden, som selv jobbet på en fritidsklubb på 90-tallet, understreker at slike tilbud har vist seg å være effektive. Sammen med 47 andre kjente personer, inkludert Markus Bailey, har de signert et opprop for å bevare fritidsklubbene. Onsdag skal Oslo bystyre behandle kuttforslagene.
26 dager siden
Lørenskog kommune har innført pultvask for elever i alle kommunale barne- og ungdomsskoler som en del av en større renholdsreform og budsjettkutt. Rektor ved Fjellhamar skole ser på tiltaket som et bidrag til å redusere kostnadene. Kommunikasjonssjefen i kommunen understreker at de ikke har fått noen negative tilbakemeldinger fra elevene, som allerede er vant til å rydde opp etter seg selv. Tiltaket omfatter også kontoransatte i kommunen, mens renholderne fortsatt vil stå for rengjøring av andre flater på skolene.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
7 dager siden
Prisene på barnehage og skolefritidsordning (SFO) har falt betydelig de siste årene, noe som gir foreldre store besparelser. Ifølge Statistisk sentralbyrå var gjennomsnittlig månedlig betaling for barnehage i januar 2025 på 2073 kroner, en nedgang på 28,1 prosent fra året før. SFO har også blitt billigere, med gratis kjernetid for 1.–3. klasse, noe som gir foreldre en årlig besparelse på rundt 18.000 kroner. Samlet kan foreldre spare nesten 100.000 kroner per barn over hele barnehage- og SFO-perioden sammenlignet med tidligere. Prisreduksjonene er en del av en politisk satsing som koster staten milliarder, men som skal bidra til å redusere økonomiske forskjeller og sikre at flere barn får delta i viktige fellesskap. Maksprisen for barnehage ble senket fra 3000 til 2000 kroner i august 2024, med ytterligere reduksjoner i enkelte distrikter, inkludert gratis barnehage i Finnmark og deler av Nord-Troms.
2 måneder siden
Avgangselever i Østfold tar initiativ til å endre russetiden for å fremme inkludering. De ønsker å fjerne ordet «russ» og heller fokusere på en avgangsmarkering som omfatter alle, uavhengig av gruppetilhørighet. Kunnskapsministeren roser initiativet og har invitert elevene til Stortinget. Elevene ønsker et felles samlingssted for å unngå ekskludering knyttet til russebusser. Østfold fylkeskommune støtter tiltaket, men har foreløpig ikke satt av midler til formålet, selv om muligheten vurderes i neste års budsjett.
25 dager siden
Østfold fylkeskommune står overfor en økonomisk krise og må kutte 167 millioner innen skole, noe som fører til oppsigelser av lærere. Samtidig er byråkratstillinger fredet frem til 2029 grunnet en avtale fra Viken-oppløsningen, noe som skaper misnøye. Fylkeskommunen begrunner kuttene med færre klasser og nødvendige innsparinger, til tross for forventet økning i elevtallet neste år. Norsk Lektorlag frykter lærerflukt og dårligere oppfølging av elevene som følge av usikkerheten. Fylkeskommunen lover svar til ansatte før sommeren og ferdig omstilling innen utgangen av 2025.