Den franske flyprodusenten Dassault planlegger å øke produksjonen av Rafale-kampfly etter signaler fra president Macron om økte bestillinger. Denne beslutningen kommer som et resultat av Frankrikes ønske om å styrke sitt forsvar, på bakgrunn av russisk aggresjon og usikkerhet knyttet til sikkerhetssamarbeidet med USA.
Dassault har allerede økt produksjonen fra ett fly i måneden i 2020 til over to i dag, og selskapet planlegger å levere tre fly i måneden neste år, og fire fra 2028-29.
Dassault er også forberedt på å bistå land som vurderer alternativer til amerikanske F-35 fly, spesielt etter at Donald Trump kom til makten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron inviterer forsvarssjefer fra alle europeiske land til et møte i Paris neste uke for å diskutere Europas sikkerhet og behovet for opprustning. Macron understreker at Europa må være forberedt på en fremtid der USA ikke nødvendigvis er en like sterk alliert. Han tilbyr også andre EU-land beskyttelse under Frankrikes atomvåpen, men presiserer at beslutningen om bruk vil ligge hos franske myndigheter. Macron åpner også for muligheten for europeiske styrker i Ukraina etter en fredsavtale. Storbritannia og Frankrike har sagt ja til å stille opp, mens Sverige ikke utelukker det.
1 måned siden
President Trump har kunngjort at USA utvikler et nytt kampfly, F-47, samtidig som bekymringer øker i Europa rundt USAs forpliktelser til å støtte F-35. Tyskland vurderer et krisemøte i frykt for at USA kan strupe tilgangen til reservedeler og programvareoppdateringer for F-35, noe som kan brukes som pressmiddel. Portugals forsvarsminister har uttalt at de revurderer avtalen om å kjøpe F-35. Eksperter påpeker at flere europeiske land har kapasitet til å utvikle egne kampfly, men at det vil koste mye penger. Utviklingen av F-47 betyr ikke nødvendigvis at F-35 fases ut med det første.
1 måned siden
Frankrikes president Macron har foreslått å utvide landets atomparaply for å beskytte europeiske allierte, men eksperter stiller spørsmål ved troverdigheten. En ekspert påpeker at Frankrike trolig ønsker bredere legitimitet for sitt atomvåpenprogram og redusere sin politiske isolasjon. En annen forsker tviler på om Frankrike vil risikere å bruke atomvåpen mot Russland for å forsvare land som Norge, og mener en fransk atomparaply er feil vei å gå. Frankrikes atomvåpenstrategi er først og fremst rettet mot å ramme fiendens byer og sivilbefolkning.
1 måned siden
Frankrikes president Emmanuel Macron antyder en mulig endring i landets atomvåpendoktrine, noe som tolkes som et signal til Russland, USA og Europa. Professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole mener Macron viser vilje til å styrke Europas militære kapasitet og ta en lederrolle i en tid der det transatlantiske samarbeidet er under press. USA oppfordrer Europa til å ta mer ansvar for egen sikkerhet. Selv om Europa ønsker å bli mer selvstendig, er de fortsatt avhengige av amerikanske sikkerhetsgarantier for å kunne måle seg mot Russland.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron har åpnet for samtaler om en europeisk atomvåpenstrategi, grunnet økende tvil om USAs sikkerhetsgaranti. Macron understreker at Frankrike vil beholde full kontroll over sine atomvåpen, men er åpen for å diskutere hvordan de kan bidra til europeisk sikkerhet. Eksperter påpeker utfordringer ved å erstatte amerikansk beskyttelse med en fransk garanti, spesielt knyttet til «strategisk tvetydighet» overfor Russland og behovet for europeisk enighet. Samarbeid mellom Frankrike og Storbritannia er essensielt for å realisere en europeisk atomvåpengaranti, men europeiske land må avgjøre om de stoler mest på USA eller en felles europeisk løsning.
1 måned siden
President Macron ønsker en diskusjon om Frankrikes atomvåpen kan bidra til å beskytte Europa mot russiske trusler. I en tale understreket han at Frankrikes president vil beholde kontrollen over våpnene. Bakgrunnen er økende bekymring i Europa om hvorvidt USA fortsatt er en pålitelig alliert. Macron beskriver russisk aggresjon som grenseløs og mener det er galskap å være tilskuer. Han har invitert europeiske forsvarssjefer til møte i Paris neste uke for å diskutere saken.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron møter Donald Trump for å diskutere fortsatt amerikansk støtte til Ukraina og viktigheten av europeisk involvering i samtaler med Russland. Macron understreker at Russland er angriperen og at støtten til Ukraina må være urokkelig. Han ønsker å presentere forslag for å motvirke den russiske trusselen, inkludert europeisk deltakelse i samtaler mellom USA og Russland. Statsminister Støre har snakket med Macron og Storbritannias statsminister Keir Starmer om behovet for europeisk samordning. Trump skal også møte Zelenskyj for å diskutere en mineralavtale.
1 måned siden
EU-topper møtes i Brussel for å diskutere en massiv opprustning av Europas forsvar, etter at Donald Trump har skapt usikkerhet rundt USAs sikkerhetsgarantier. Et flertall av landene støtter EU-kommisjonens forslag om å bruke 800 milliarder euro på nasjonale forsvar og forsvarsindustri. Ungarn har skapt splid ved å true med veto, men Slovakia ser ut til å ha fått gjennomslag for å fortsette import av russisk gass. Flere statsministere understreker behovet for at Europa må kunne forsvare seg selv, og Frankrikes president Macron har åpnet for å stille franske atomvåpen til disposisjon for hele Europa. Norge vil få en oppdatering om møtet fredag.
1 måned siden
Donald Trump har varslet innføring av nye tollsatser på varer fra Mexico, Canada og Kina. Markedet er usikkert på om tollpakken vil bli iverksatt som planlagt, og analytikere spår potensielt negative reaksjoner. Erik Bruce i Nordea Markets mener aksjemarkedene er forberedt på en utsettelse eller en mindre omfattende pakke. Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets tror Trump vil utvide tollene til Europa. Samtidig stiger europeiske forsvarsaksjer, drevet av forventninger om økte forsvarsbudsjetter og satsing på europeiske leverandører.
1 måned siden
Latvias president Edgars Rinkēvičs uttrykker bekymring for Natos evne til å motstå Russland i et intervju, og understreker behovet for økt satsing på våpen, droner og europeisk samarbeid. Han roser Norge for sin forsvarsindustri, særlig innen droneproduksjon, og ønsker et tettere samarbeid. Rinkēvičs oppfordrer Europa til å ta mer ansvar for egen sikkerhet og bygge broer med USA, til tross for usikre signaler. Latvia planlegger å øke forsvarsbudsjettet betydelig og styrke sine militære kapasiteter for å møte den økende trusselen fra Russland.
1 måned siden
Boeing er valgt til å bygge USAs neste generasjons kampfly, F-47, som skal erstatte Lockheed Martins F-22 Raptor. President Trump bekreftet avtalen, men ville ikke avsløre prisen. Budsjettall fra i fjor viser at luftforsvaret planlegger å bruke opptil 20 milliarder dollar på forskning og utvikling frem til 2029. Den totale kontrakten kan bli verdt flere hundre milliarder dollar over tid. Trump nevnte også muligheten for salg til allierte land, noe som kan øke verdien ytterligere. Boeing-aksjen steg etter nyheten.
3 måneder siden
President Donald Trump planlegger å utstede en presidentordre for å bygge et rakettskjold i USA. Dette systemet, inspirert av Israels Iron Dome, skal beskytte landet mot innkommende raketter. Trump har tidligere lovet å styrke det amerikanske forsvaret, og rakettskjoldet er et av flere tiltak. Den nye forsvarsministeren, Pete Hegseth, bekrefter at en slik ordre er ventet som en av flere tiltak på hans første dag i jobben.
1 måned siden
Flere partier på Stortinget tar til orde for å øke bevilgningene til Forsvaret utover 3 prosent av BNP, som er målet i langtidsplanen. Bakgrunnen er den forverrede sikkerhetspolitiske situasjonen og signaler fra USA om økt press på Europa. Partiene er enige om behovet for en rask og massiv opprustning, men har ulike tilnærminger. Noen ønsker å fremskynde eksisterende planer, mens andre vil prioritere spesifikke områder som våpenproduksjon og ny teknologi. Rødt og SV ønsker et tettere samarbeid med europeiske land, mens andre fortsatt stoler på USA, selv om usikkerheten rundt USAs forpliktelser øker.
2 måneder siden
Storbritannia planlegger å øke forsvarsbudsjettet til 2,5 prosent av BNP innen 2027, noe som tilsvarer en årlig økning på minst 13,4 milliarder pund. Innen 2035 er målet å nå 3 prosent av BNP. For å finansiere dette, vil bistandsbudsjettet reduseres fra 0,5 prosent av BNI i år til 0,3 prosent i 2027. Kunngjøringen kommer samtidig som USAs president Donald Trump åpner for samtaler med Russland om Ukraina-krigen, og Starmer tilbyr britiske styrker til Ukraina som del av en fredsbevarende styrke, under forutsetning av amerikansk deltakelse.
3 måneder siden
Donald Trump har varslet en storsatsing på olje- og gassproduksjon i USA, med mål om å øke produksjonen med 3 millioner oljeekvivalenter per dag. Dette kan føre til lavere oljepriser globalt, noe som kan ramme norsk økonomi negativt. Samtidig ønsker Trump å fylle USAs strategiske oljereserver, noe som kan stramme markedet og øke prisene. Eksperter peker på usikkerhetsmomenter knyttet til private selskapers investeringsvilje, effekten av sanksjoner og den globale økonomiske utviklingen. Norsk oljepolitikk bør ifølge eksperter holde stø kurs, uavhengig av Trumps politikk.