Askeladden & Co satser nå på «prepping» og søker en gründer for å utvikle en abonnementsløsning for egenberedskap. Selskapet ser et stort potensial i markedet, da de mener det er vanskelig og dyrt for folk å forberede seg på kriser i dag.
Konseptet vil fungere som en «matkasse for egenberedskap», og målet er å gjøre det like vanlig å «preppe» som å ha røykvarsler.
Samtidig viser tall fra DSB og andre aktører en økende interesse for egenberedskap i befolkningen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen belyser en markant økning i folks interesse for egenberedskap. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) rapporterer om en betydelig økning i sidevisninger på sine nettsider om egenberedskap, samtidig som «prepper»-bedriften Nødpakka AS melder om kraftig omsetningsvekst. Flere faktorer bidrar til denne utviklingen, inkludert internasjonal politisk usikkerhet, klimaendringer og et økt fokus på beredskap i offentligheten. Gründeren av Nødpakka AS forteller om en holdningsendring i samfunnet, der folk tidligere avfeide ham som konspirasjonsteoretiker. Undersøkelser fra DSB bekrefter at befolkningens egenberedskap er økende.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende prepping-trenden i Norge, der hamstring av vanndunker er et sentralt element. Stadig flere nordmenn følger prepperådene og forbereder seg på kriser, naturkatastrofer og samfunnssammenbrudd på grunn av uro og konflikter i verden. Vann er det viktigste å lagre, og selv om vanndunker kan være utsolgt, kan man bruke rengjorte brusflasker som et alternativ. Krig og uro er en uttalt grunn til å ha et beredskapslager for en uke. Prepping kan også bidra til å redusere angst. Artikkelen trekker frem fascinasjonen for å klare seg selv og fordelene med friluftsliv, og spår at «beredskapsvenn» kan bli et sjekketriks i fremtiden.
1 måned siden
Artikkelen omhandler prisen på beredskapsbokser etter at Røde Kors begynte salg av dette. Forfatteren reagerer på prisen på Røde Kors sin beredskapsboks til nesten 3300 kr for tre personer, og viser hvordan man kan sette sammen en tilsvarende pakke til under halv pris. Flere aktører selger beredskapsutstyr til høye priser, noe som antyder at noen tjener penger på folks frykt. Artikkelen anbefaler å sjekke DSB sine anbefalinger og heller lage en beredskapsboks selv.
1 måned siden
En undersøkelse viser at mange nordmenn mangler viktig beredskapsutstyr. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) understreker viktigheten av å være forberedt på krisesituasjoner, og anbefaler utstyr for å klare seg i minst tre døgn. Mange mangler kontanter, tilstrekkelig drikkevann og alternative kilder for oppvarming og matlaging. DSB har sett en økt interesse for egenberedskap, men understreker at mange må forbedre sin beredskap. Den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør egenberedskap viktigere enn noen gang.
1 måned siden
Artikkelen beskriver en økende interesse for egenberedskap i befolkningen, drevet av geopolitiske spenninger og usikkerhet knyttet til Donald Trump. Salget av beredskapsprodukter som hermetikk, vanndunker og batteridrevne radioer har økt markant. Tidligere var dette forbeholdt spesielt interesserte, men nå ser folk flest verdien av å være forberedt på kriser. Artikkelen tar også opp spørsmålet om betalingsmidler i krisesituasjoner, og fremhever viktigheten av å ha kontanter tilgjengelig. Konseptet 'beredskapsvenn', der man samarbeider med naboer, trekkes frem som en god løsning for å stå sterkere sammen.
1 måned siden
Flere partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker for å bedre Norges totalberedskap. Disse butikkene skal sikre matforsyning selv uten strøm, internett eller vanlige vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028. Partier som KrF, Rødt, Frp, Høyre, Venstre, Senterpartiet, SV og MDG er åpne for å vurdere eller utrede lignende løsninger i Norge. Rødt fremhever viktigheten av slike butikker i distriktene, hvor butikkdød har svekket beredskapen.
24 dager siden
Konkurransetilsynet vurderer å tillate en prisportal for dagligvarer som viser historiske priser, men er skeptisk til sanntidsinformasjon, da de frykter dette vil redusere konkurransen mellom kjedene. Uten prisgjennomsiktighet er det vanskelig for forbrukere å sammenligne priser og vurdere tilbud. Konkurransetilsynet mener konkurransen i dagligvarebransjen er for svak og ønsker flere aktører på markedet, samt at tollvernet endres. Forbrukerrådet synes tilsynets signaler er interessante og ser potensiale i en slik løsning.
1 måned siden
Flere norske partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker, som skal sikre matforsyningen selv uten strøm, internett eller ordinære vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028. KrF, Rødt, Frp og Høyre er blant partiene som ønsker å se nærmere på dette. Rødt mener løsningen er spesielt viktig i distriktene, der sentralisering har svekket beredskapen. Også Sp, SV og MDG er positive til å utrede løsningen nærmere for å styrke norsk matberedskap.
1 måned siden
Flere norske partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker, som skal sikre matforsyning selv uten strøm eller vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028. KrF mener Norge bør la seg inspirere, mens Rødt fremhever viktigheten av slike butikker i distriktene, spesielt der butikkdød har svekket beredskapen. Også Frp, Høyre og Venstre er åpne for å vurdere tiltaket, og Senterpartiet åpner for at distriktsbutikker kan få utvidet ansvar. SV og MDG er også positive til å utrede løsningen.
4 måneder siden
Strømprisene i Sørvest-Norge har nådd et kritisk nivå, med priser over 13 kroner per kilowattime i de dyreste timene. Dette skaper store utfordringer for slakteriet Jens Eide AS, som opplever at produksjonen av blant annet medisterkaker går med tap. Strømkostnadene har økt kraftig siden 2021 og utgjør nå en betydelig del av produksjonskostnadene. Jens Eide AS har søkt om støtte til en batteriløsning for å redusere strømkostnadene, men har fått avslag fra Enova. De etterlyser nå forutsigbarhet og et pristak på strøm for næringslivet.
1 måned siden
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) råder nordmenn til å ta egenberedskap på alvor, da verden har blitt mer uforutsigbar med cyberangrep og informasjonspåvirkning. Mange er bekymret og ønsker å forberede seg. En minstepensjonist deler sine tips om hvordan man kan bygge et rimelig beredskapslager ved å fokusere på supermat og kosttilskudd, samt å utnytte tilbud. DSB understreker at litt beredskap er bedre enn ingen, og anbefaler å bygge lager over tid eller samarbeide med andre. Mental forberedelse og gode beredskapsvenner er også viktig.
2 måneder siden
Hafslund Celsio slår alarm om regjeringens «Norgespris» på strøm, og frykter at ordningen vil føre til en krise for fjernvarmebransjen. Selskapet har allerede tapt over 1 milliard kroner på strømstøtten, fordi de må dekke differansen mellom fjernvarmeprisen og prisen på elektrisk oppvarming selv. Norsk Fjernvarme støtter Hafslund og mener at staten må inkludere fjernvarmekunder i Norgespris, slik at staten dekker differansen mellom fastpris og markedspris. Energiministeren sier at regjeringen jobber med å finne en løsning for å sikre trygge rammer for fjernvarme.
1 måned siden
NRKs nye serie «Katastrofe» utforsker ulike krisescenarioer i Norge og landets beredskap. Serien dekker temaer som solstorm, skogbranner og matmangel. Fem år etter koronapandemien argumenterer artikkelforfatteren for at serien er viktig for å forberede befolkningen på fremtidige kriser. Pandemien avdekket beredskapsmangler, og selv om serien spisser krisene, kan den øke bevisstheten og egenberedskapen. Frykt kan motivere til nødvendige grep.
2 måneder siden
Clas Ohlson i Sandefjord melder om en kraftig økning i salget av beredskapsutstyr, spesielt vanndunker, fyrstikker og turkjøkken. Butikksjef Erik Pedersen forteller at salget av vanndunker har økt med hele 420 prosent. Folk følger rådene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om å være forberedt på å klare seg selv i en krise. De eldre er spesielt opptatt av å ha god beredskap. Pedersen anbefaler å samarbeide med naboer og familie, og å bruke turutstyr man allerede har, for å spare penger. Han råder også folk til å inkludere litt «kos» i beredskapslageret, som spill og sjokolade.
3 dager siden
Frp foreslår endringer i strømnettet for å koble på flere bedrifter. Forslaget innebærer å akseptere korte strømbrudd.