En nabokrangel i et sameie i Brattlien har ført til advokatkostnader på nesten én million kroner over to år. Konflikten startet med uenighet om felleskostnader, der tre naboer nektet å betale og krevde innsyn i regnskapet.
Styret, med flertall i alle saker, svarte med å begjære tvangssalg av boligene til de tre naboene. Lagmannsretten har gitt naboene medhold i kravet om innsyn i timelister, og kritisert sameiet for unødvendig fordyrende prosessatferd.
Saken om tvangssalg er likevel ikke avgjort, og begge parter opplever konflikten som en stor belastning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En nabokrangel på Nordstrand om renovering og en støttemur har eskalert til en kostbar rettssak. Et ektepar krevde 800.000 kroner i erstatning fra naboen for påståtte skader og en 'klagevendetta'. Oslo tingrett avviste imidlertid deres krav. Ekteparet risikerer nå å måtte betale rundt 1 million kroner i advokatutgifter for begge parter. Retten avviste også deler av naboens krav, men dømte han til å betale 15.000 kroner for en ekspertrapport. Saken illustrerer hvordan nabokonflikter kan føre til store økonomiske konsekvenser.
4 måneder siden
En nabokrangel i Oslo har ført til at et eldre ektepar må betale 10.000 kroner per dag til sin nabo, en politijurist, for å nekte å signere et nødvendig skjema for en byggetillatelse. Konflikten startet da det ble oppdaget en feil i et skjema til Kartverket. Ekteparet skal først ha krevd fire millioner kroner for å signere det korrekte skjemaet. Uten signaturen risikerte politijuristen å gå konkurs da banken ikke ville utbetale byggelånet. Oslo tingrett har nå bestemt at ekteparet må betale dagbøter og dekke saksomkostningene på 200.000 kroner.
3 måneder siden
En markant økning i nabokrangler har blitt registrert av forsikringsselskapene. Tall fra Finans Norge viser en økning på 13 prosent i advokatutgifter knyttet til rettshjelpssaker som følge av nabokrangler. De vanligste årsakene til konfliktene er knyttet til snøfresing, høye trær, støy, og uenighet om snørydding på privat vei. Det understrekes at mange krangler oppstår på grunn av manglende kommunikasjon og at det er viktig å prøve å se ting fra hverandres perspektiv. Det er også påpekt at nabokrangler kan gå i arv gjennom generasjoner, noe som gjør det vanskelig å løse konfliktene.
1 måned siden
Et ektepar på Snarøya i Bærum risikerer å måtte rive deler av boligen og garasjen sin etter en nabokonflikt. Naboen oppdaget ulovlige påbygg fra 1980-tallet, noe som førte til at kommunen avslo ekteparets søknad om ettergodkjenning. Ekteparet hevder å ha fått muntlige tillatelser fra kommunen, men dette blir avvist. Kommunen understreker at det er tiltakshavers ansvar å følge regelverket. Planutvalget støttet kommunedirektørens innstilling om å opprettholde avslaget. Saken skal nå behandles av Statsforvalteren.
3 dager siden
Flere boligkjøpere i Oslo krever prisavslag etter at stuen i deres nye leiligheter er betydelig mindre enn oppgitt. Utbyggeren avviser kravet og hevder det kun er snakk om en skrivefeil.
3 måneder siden
Antall nabokrangler har økt betydelig, spesielt relatert til snørydding om vinteren. Advokatutgiftene knyttet til nabotvister har steget med 13,3 prosent. Vanlige konflikttemaer er snøfresing over tomtegrenser og plassering av snøhauger. Naboloven forbyr å måke snø over på naboens eiendom, men kommunen har rett til å deponere snø på private tomter. Det anbefales å løse konflikter tidlig gjennom dialog og kompromisser for å unngå at de eskalerer. Nabokrangler kan gå i arv gjennom generasjoner.
2 måneder siden
Viggo Kristiansen er involvert i flere pengekrangler med tidligere støttespillere etter frifinnelsen i Baneheia-saken. Kristiansen forsøkte å få en raskere behandling av kravet fra Terje Helland, men dette ble avvist av retten. Samtidig har lagmannsretten gitt Kristiansen medhold i at advokat Arvid Sjødin og Helland ikke kan vitne i en konflikt med Eivind Pedersen, som krever over 4,4 millioner kroner. Pedersens advokat anker avgjørelsen om vitneforbud til Høyesterett, noe som fører til ytterligere utsettelse av rettssaken.
2 måneder siden
Et gammelt almetre på Petter Stordalens eiendom på Frogner i Oslo felles etter en seks år lang konflikt. Treet sto mellom Stordalens hovedkvarter og Magnus Reitans bolig. Stordalen har argumentert for at treet måtte fjernes for å hindre at et murhjørne raser sammen, mens Naturvernforbundet mente muren kunne repareres uten å felle treet. Saken har vært gjenstand for flere klager til statsforvalteren.
3 måneder siden
En rettssak der en kroatisk forretningsmann ble frikjent i tingretten, har ført til en advokatregning på 14 millioner kroner for sju dagers arbeid. Bustyrer reagerer sterkt på beløpet, som han mener er svært høyt og muligens en norgesrekord. Advokatene brukte 2700 timer, noe som gir en timelønn på 5185 kroner. Tingretten reduserte regningen med en tredjedel, men ankesaken er nå i gang i lagmannsretten. Advokatforeningen påpeker at rettssaker i Norge tar lang tid, noe som bidrar til høye kostnader, men mener et pristak på advokattjenester ikke er en god løsning.
4 måneder siden
Forbrukerrådet har saksøkt Riverty for å kreve inn ulovlige fakturagebyrer på vegne av flere parkeringsselskaper. Gebyrene overstiger selskapets faktiske kostnader, noe som er i strid med finansavtaleloven. Forbrukerrådet mener gebyrene bør ligge rundt ti kroner. Hvis Forbrukerrådet vinner saken, kan kunder som har betalt for høye gebyrer etter 1. januar 2023 kreve pengene tilbake. Riverty har stanset kjøp av de omstridte fakturaene i påvente av en juridisk avklaring. Forbrukerrådet har tidligere vunnet et lignende gruppesøksmål mot DNB for ulovlige gebyrer.
2 måneder siden
Joakim Hannisdahl og Cleaves Securities' direktør Per Olav Karlsen havnet i konflikt i 2022 angående oppstart av et nytt fond, noe som har resultert i flere rettsrunder. Oslo tingrett har dømt Cleaves Securities og Per Olav Karlsen til å betale 3,9 millioner kroner i erstatning til Cleaves Fund Management, i tillegg til å dekke sakskostnader på 600.000 kroner. Cleaves Fund Management er nå under tvangsavvikling grunnet manglende revisor. En tidligere anke fra Cleaves Securities vedrørende Hannisdahls oppsigelsestid ble avvist av lagmannsretten, som fastslo at oppsigelsestiden var én måned.
5 dager siden
Ein nabo i Giske kommune sette opp ein høgtalar som sende ut ein høgfrekvent lyd på 17 kilohertz for å halde støyande born borte frå ein leikeplass. Hensikta var å få merksemd frå velforeininga for å få dei til å gjere noko med støyen. Høgtalaren, som kosta 9000 kroner, var i bruk i om lag ein månad før naboen tok den ned etter eit møte i velforeininga. Saka har skapt debatt, og fleire har uttrykt bekymring for at lyden kan vere skadelig eller ubehageleg for born og vaksne. Advokat peikar på at støy frå born i bustadområde må taklast innanfor visse grenser, og råder til dialog for å unngå konfliktar. Velforeininga ser saka som avklart etter at høgtalaren vart fjerna.
4 måneder siden
Forbrukertilsynet har varslet tre parkeringsselskaper om milliongebyrer for å kreve for høye fakturagebyrer. Tilsynet mener at selskapene tar mer betalt for å sende faktura enn det faktisk koster, noe som strider mot den nye finansavtaleloven fra 2023. Loven sier at fakturagebyret ikke kan overstige betalingsmottakerens faktiske kostnad. De tre selskapene, Onepark, Apcoa og Aimo Park Norway, har fått varsel om tvangsmulkter på henholdsvis 1.300.000, 950.000 og 250.000 kroner. Selskapene har uttalt at de mener deres praksis er innenfor regelverket og har frist til 20. januar med å svare Forbrukertilsynet.
1 måned siden
En familie på fem er dømt til å kastes ut av sin kommunale leilighet i Eidsvoll etter en rekke klager fra naboer over tid. Naboer har klaget på støy og manglende rydding siden familien flyttet inn sommeren 2023. Eidsvoll kommune saksøkte familien etter gjentatte advarsler, og tingretten har nå gitt kommunen medhold. En nabo uttrykker lettelse over avgjørelsen. Kommunen opplyser at de jobber med å finne en løsning for familien, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.
2 måneder siden
Flere Verisure-kunder har opplevd ubehagelige overraskelser ved oppsigelse av sine alarmavtaler. De må betale opptil 3000 kroner for å beholde elektroniske dørlåser de allerede har betalt rundt 4000 kroner for. Kundene føler seg dårlig informert om at utstyret ikke er deres eiendom. Verisure hevder at vilkårene er kommunisert gjennom avtaler og velkomstsamtaler, og at kostnaden ved oppsigelse dekker service for å sikre at låsen fungerer uten alarmsystemet. Kundene beskriver situasjonen som urimelig.