En markant økning i nabokrangler har blitt registrert av forsikringsselskapene. Tall fra Finans Norge viser en økning på 13 prosent i advokatutgifter knyttet til rettshjelpssaker som følge av nabokrangler.
De vanligste årsakene til konfliktene er knyttet til snøfresing, høye trær, støy, og uenighet om snørydding på privat vei. Det understrekes at mange krangler oppstår på grunn av manglende kommunikasjon og at det er viktig å prøve å se ting fra hverandres perspektiv.
Det er også påpekt at nabokrangler kan gå i arv gjennom generasjoner, noe som gjør det vanskelig å løse konfliktene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Antall nabokrangler har økt betydelig, spesielt relatert til snørydding om vinteren. Advokatutgiftene knyttet til nabotvister har steget med 13,3 prosent. Vanlige konflikttemaer er snøfresing over tomtegrenser og plassering av snøhauger. Naboloven forbyr å måke snø over på naboens eiendom, men kommunen har rett til å deponere snø på private tomter. Det anbefales å løse konflikter tidlig gjennom dialog og kompromisser for å unngå at de eskalerer. Nabokrangler kan gå i arv gjennom generasjoner.
7 dager siden
En undersøkelse fra NOVA Spektrum i forkant av Hagemessen 2025 viser at nærmere 30 prosent av de spurte har irritert seg over naboens upleide hage. Over halvparten mener at egen hage holder høyere standard enn andres i nabolaget. Hagen oppleves som en forlengelse av hjemmet og et uttrykk for personlig stil, og mange lar seg inspirere av TV-programmer som viser at enkle og rimelige grep kan forbedre uterommet. Nabokonflikter knyttet til hage oppstår ofte på grunn av trær som skygger, støyende trampoliner eller snø som dumpes i naboens hage. Advokater anbefaler bedre kommunikasjon for å unngå slike konflikter. Undersøkelsen viser også at 33 prosent planlegger å bruke eksterne hagerådgivere i 2025. Artikkelen gir også en oversikt over regler i naboloven om trær, hekker og rettigheter ved beskjæring.
4 måneder siden
En nabokrangel på Nordstrand om renovering og en støttemur har eskalert til en kostbar rettssak. Et ektepar krevde 800.000 kroner i erstatning fra naboen for påståtte skader og en 'klagevendetta'. Oslo tingrett avviste imidlertid deres krav. Ekteparet risikerer nå å måtte betale rundt 1 million kroner i advokatutgifter for begge parter. Retten avviste også deler av naboens krav, men dømte han til å betale 15.000 kroner for en ekspertrapport. Saken illustrerer hvordan nabokonflikter kan føre til store økonomiske konsekvenser.
24 dager siden
En nabokrangel i et sameie i Brattlien har ført til advokatkostnader på nesten én million kroner over to år. Konflikten startet med uenighet om felleskostnader, der tre naboer nektet å betale og krevde innsyn i regnskapet. Styret, med flertall i alle saker, svarte med å begjære tvangssalg av boligene til de tre naboene. Lagmannsretten har gitt naboene medhold i kravet om innsyn i timelister, og kritisert sameiet for unødvendig fordyrende prosessatferd. Saken om tvangssalg er likevel ikke avgjort, og begge parter opplever konflikten som en stor belastning.
4 måneder siden
NAF hevder at konfliktnivået mellom syklister og bilister øker, spesielt i byer med høy trafikktetthet. De opplever en hardere tone i trafikken og på nett. En forsker ved Transportøkonomisk institutt mener derimot at konfliktnivået var høyere for ti år siden, da treningssykling ble populært. En MDG-politiker og syklist mener konfliktene har blitt dempet. Flere oppfordrer til å veksle mellom transportformer for å øke forståelsen for hverandre. Dårlig kommunikasjon i trafikken bidrar til irritasjon, og det oppfordres til å bruke tegn og være oppmerksom på andre.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler vanlige årsaker til arvekonflikter og gir råd for å unngå dem. Advokater peker på manglende testamente ved sammensatte familier, uklarhet rundt forskudd på arv, og manglende arvepakter som store fallgruver. Det understrekes viktigheten av åpenhet, samtaler om arv, og tydelig dokumentasjon. Særeie på arv anbefales, spesielt ved flere ekteskap. Det advares også mot å involvere ektefeller i arveoppgjøret. Artikkelen belyser også utfordringer knyttet til deling av hytte og generasjonsskifte i familiebedrifter.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i steinsprutskader på biler i Norge, hvor kostnadene i 2023 var 2,1 milliarder kroner. Forsikringsselskapene melder om en markant økning i år, og eksperter forklarer dette med værsvingninger, bruk av skarpere strømateriale og økt bruk av piggfrie dekk. Skader som ikke dekkes av forsikringen kan bli svært kostbare, spesielt på moderne biler med avansert teknologi. Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere risikoen for steinsprut, blant annet ved å holde god avstand og reparere skader raskt.
1 måned siden
Artikkelen belyser økningen i bilskader, særlig i parkeringshus, og de tilhørende kostnadene. Siv Andresen deler sin erfaring der en bulk i et parkeringshus kostet henne 18.000 kroner. Trange parkeringsplasser kombinert med stadig større biler bidrar til problemet. Forsikringsselskapet Fremtind påpeker at mange skader skjer i lav fart, ofte som følge av kontakt med stolper. Svein Halland (87) etterlyser bredere parkeringsplasser og mer hensynsfull oppførsel fra bilister. De høye kostnadene ved bilskader fører til økte forsikringspremier for kundene, og flere parkeringshus har startet utvidelse av parkeringslukene.
4 måneder siden
Inkassoselskapet Intrum rapporterer om en betydelig økning i antall inkassosaker denne høsten, med en økning på 20 prosent sammenlignet med fjoråret. Spesielt mindre regninger for offentlige avgifter, telefoni og strøm havner oftere til inkasso. Ifølge Intrum er dette et taktskifte etter en lengre periode med relativt lite inkasso. Det tar også lenger tid å få betalt inkassokravene, noe som tyder på at folk har strukket seg langt for å unngå betalingsproblemer. Økningen skyldes ikke økt forbruk, men er en konsekvens av kostnadspress over tid. Selskapet forventer en ytterligere økning i inkassotallene etter jul.
3 måneder siden
Norsk pasientskadeerstatning (NPE) utbetalte i 2024 rekordhøye 1,3 milliarder kroner i erstatning, der en tredjedel gikk til pasienter som hadde opplevd feilbehandling hos tannlegen. Marianne Didriksen Skille er en av dem som har fått erstatning etter at en tannbro knakk kort tid etter innsetting. Hun mottok 100 000 kroner for å dekke kostnadene ved ny behandling. Antallet klager på tannbehandling har økt kraftig de siste årene, fra 597 i 2020 til 1095 i 2024. NPE-direktør Kristin Cordt-Hansen mener økningen kan skyldes økt bevissthet om erstatningsordningen, men også at enkelte tannleger har mange saker på grunn av feilbehandling. Dårlig journalføring hos tannleger fører til at flere pasienter får medhold i klagesaker.
1 måned siden
Et ektepar på Snarøya i Bærum risikerer å måtte rive deler av boligen og garasjen sin etter en nabokonflikt. Naboen oppdaget ulovlige påbygg fra 1980-tallet, noe som førte til at kommunen avslo ekteparets søknad om ettergodkjenning. Ekteparet hevder å ha fått muntlige tillatelser fra kommunen, men dette blir avvist. Kommunen understreker at det er tiltakshavers ansvar å følge regelverket. Planutvalget støttet kommunedirektørens innstilling om å opprettholde avslaget. Saken skal nå behandles av Statsforvalteren.
3 måneder siden
I 2023 ble det registrert 2338 begjæringer om tvangssalg av boliger i Oslo, det høyeste antallet på ti år. I 2024 ble 536 boliger tvangssolgt. En megler mener at dette skyldes den økonomiske situasjonen med høye renter og dyrtid. Mange av de som rammes er enslige, bor i trange leiligheter, eller har mistet jobben. Selv om de fleste saker løses før tvangssalg, har trenden snudd etter 2021, med en økning i antall tvangssalg.
4 måneder siden
En markant økning i utkastelser og oppsigelser av leieavtaler rammer leietakere, ifølge Leieboerforeningen. Utkastelsessaker har steget med 39 prosent, og heving av leieavtaler med 36 prosent. Foreningen opplever så stor pågang at de har stengt for nye medlemmer. Mange utleiere forsøker å øke husleien ulovlig, og sier opp leietakere som protesterer. Samtidig forventes leieprisene å stige kraftig på grunn av færre utleieboliger og høy etterspørsel. Færre eier sekundærboliger for utleie, noe som forverrer situasjonen. Leieprisene har allerede steget betydelig, spesielt i storbyene.
12 dager siden
Fremtind forsikring melder om en betydelig økning i hytteinnbrudd og utbetalte erstatningssummer. Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen råder hytteeiere til å sikre verdisaker som alkohol og jaktutstyr før avreise. Hyttetyver opererer ofte i skjermede hytter hvor de tar seg god tid til å stjele alkohol, verktøy, brunevarer, båtmotorer, snøfresere og jaktvåpen. Tiltak for å beskytte hytta inkluderer å skape inntrykk av at den er bebodd, avtale tilsyn med naboer og å låse bort verdisaker.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i klager på norske sykehjem og hjemmehjelpstjenester. Pasientombudet påpeker at kommunene ikke er tilstrekkelig forberedt på den økende eldrebølgen, noe som resulterer i at mange eldre ikke får den hjelpen de trenger, enten det gjelder hjemmetjenester eller sykehjemsplass. Flere kommuner erkjenner at økonomiske utfordringer hindrer dem i å tilby tilstrekkelig eldreomsorg, og at mange eldre bor hjemme for lenge med avansert medisinsk behandling. En forskningsstudie antyder også at forventningene til helsetjenestene kanskje er for høye, men pasientombudet mener likevel at klageauken skyldes reelle behov som ikke blir møtt.