LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner og et lavtlønnstillegg på to kroner.
Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, noe som innebærer at mange arbeidstakere vil oppleve reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft.
LO og YS har lagt vekt på generelle tillegg og prioritering av lavlønn og likelønn, og Virke har imøtekommet disse kravene. Partene beskriver forhandlingene som konstruktive og ansvarlige i en tid med økonomisk usikkerhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner. Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme med NHO. LO har lagt vekt på å styrke arbeidstakernes kjøpekraft gjennom generelle tillegg, samt å prioritere lavlønn og likelønn. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, og dette anslaget er sentralt for å vurdere om lønnsoppgjøret gir reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft for arbeidstakerne.
7 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om rammen for årets lønnsoppgjør, som er på 4,4 prosent. Oppgjøret er et mellomoppgjør og omfatter kun lønnsforhandlinger. Det inkluderer et generelt kronetillegg på fem kroner per time for alle ansatte, samt særlige tillegg og garantitillegg på flere overenskomster. Minstelønnssatsene justeres tilsvarende. Virkes administrerende direktør, Bernt G. Apeland, sier at oppgjøret balanserer arbeidstakernes behov med virksomhetenes økonomiske bærekraft, og tar hensyn til utfordringene i handels- og tjenestenæringene. Oppgjøret følger frontfagets rammer og gir samtidig rom for lokale forhandlinger.
1 måned siden
LO og YS har innledet lønnsoppgjøret med NHO, med mål om å bedre kjøpekraften, særlig for lavtlønte. Frisør Kaja Gaarder understreker at mange har vanskeligheter med å leve av lønnen sin. Økonomer anslår en lønnsvekst på omtrent 4,4 prosent, men økende prisvekst og renteutvikling kan påvirke den reelle lønnsveksten negativt. Et høyt lønnsoppgjør kan føre til at Norges Bank hever renten. LO og Fellesforbundet ønsker en reallønnsvekst på minimum 2,2 prosent.
20 timer siden
Partene i finansnæringen har kommet til enighet i årets lønnsoppgjør. Forhandlingene resulterte i et generelt tillegg for alle ansatte.
1 måned siden
Teknisk beregningsutvalg (TBU) har justert opp anslaget for prisveksten i Norge i 2025 til 2,7 prosent, begrunnet med økte matvarepriser i februar. Denne oppjusteringen kommer like før lønnsoppgjøret, der TBUs anslag er sentralt for å vurdere reallønnsvekst. Overraskende høye inflasjonstall for februar har skapt usikkerhet rundt et mulig rentekutt i mars. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, hvor LO prioriterer økt kjøpekraft, mens NHO ønsker større fokus på lokale forhandlinger. Frontfagsoppgjøret innledes først og setter rammen for de påfølgende oppgjørene. I fjor undervurderte TBU prisveksten, men frontfagsoppgjøret resulterte likevel i reallønnsvekst.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har uttalt at økt kjøpekraft er et hovedkrav i årets lønnsoppgjør. Hun viser til at arbeidstagernes andel av verdiskapingen har falt, og mener at overskuddet i bedriftene i større grad må komme de ansatte til gode. LO vil sikre økt kjøpekraft gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstens satser, og prioriterer lavlønn og likelønn. Teknisk beregningsutvalg (TBU) anslår en prisvekst på 2,5 prosent i 2025. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør som starter 14. mars.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fellesforbund-leder Jørn Eggum krever et nytt lønnshopp for norske arbeidstagere. De argumenterer med at eierne tar en stadig større del av verdiskapingen, mens lønnskostnadene har falt. Fellesforbundet ønsker minst samme reallønnsvekst som i fjor, tilsvarende 2,2 prosent. LO mener det er rom for et godt lønnsoppgjør som sikrer økt kjøpekraft. Det tekniske beregningsutvalget (TBU) anslår en prisvekst på 2,5 prosent i 2025, noe som betyr at lønningene må stige mer enn dette for å oppnå reallønnsvekst.
4 timer siden
LO har brutt forhandlingene i årets lønnsoppgjør med staten. Samtidig har YS, Unio og Akademikerne kommet til enighet.
2 måneder siden
LO-lederne Peggy Hessen Følsvik og Jørn Eggum krever et nytt lønnshopp for norske arbeidstagere, med henvisning til at eierne tar en stadig større del av verdiskapingen. Målet er å gjenta fjorårets reallønnsvekst, hvor lønningene steg 2,2 prosent mer enn prisene. Et krav fra industriens klubbleder er et oppgjør på minst 4,7 prosent. Norsk Industri argumenterer for at lønnsveksten må ned. LO-lederen ser gode muligheter for enighet i årets oppgjør og håper å unngå mekling.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kommende meklingen mellom LO og NHO om lønnsoppgjøret i industrien. LO krever reallønnsvekst og et lønnstillegg på 4,5 prosent, mens NHO ønsker at en større andel av lønnstilleggene skal forhandles lokalt. Partene er uenige om nivået på lønnstilleggene og hvordan prisveksten skal håndteres. Utfallet av meklingen vil ha stor betydning for lønnsutviklingen i andre sektorer. LO vil også kreve lavlønnstillegg. Partene bruker prognoser fra TBU for å anslå prisveksten, selv om den faktiske prisveksten har vært høyere.
1 måned siden
LO og NHO har kommet til enighet i lønnsoppgjøret, etter at forhandlingene brøt sammen tidligere i mars. Avtalen har en ramme på 4,4 prosent. En planlagt streik blant over 22.000 LO-medlemmer er dermed avverget. LO har prioritert å sikre arbeidstakernes andel av verdiskapingen, øke kjøpekraften, fremme likelønn og motvirke lavlønn.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) signaliserer at det er rom for reallønnsvekst i det kommende lønnsoppgjøret. Han understreker at det er partene i arbeidslivet som forhandler, men mener den økonomiske situasjonen tillater at lønningene vokser mer enn prisene. Uttalelsen kom på YS sin inntektspolitiske konferanse. Både LO og YS har som mål å sikre økt kjøpekraft for sine medlemmer i årets forhandlinger. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønn, og starter 14. mars med LO og YS mot NHO.
1 måned siden
NHOs representantskap har vedtatt sin forhandlingsfullmakt for årets lønnsoppgjør, og ønsker at mer av lønnstilleggene skal forhandles lokalt på grunn av usikkerhet i internasjonal handel og forskjeller mellom bransjer. LO på sin side krever økt kjøpekraft for sine medlemmer, og viser til at arbeidstagernes andel av verdiskapingen har gått ned. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, hvor kun lønn står på agendaen. Forhandlingene starter 14. mars, og fristen er 1. april. Prisveksten for 2025 er anslått til 2,5 prosent.
1 måned siden
Teknisk beregningsutvalg (TBU) har justert opp anslaget for prisveksten i 2025 til 2,7 prosent, fra tidligere 2,5 prosent, grunnet økte matvarepriser i februar. Dette skjer rett før lønnsoppgjøret, hvor LO prioriterer økt kjøpekraft og NHO ønsker mer lokale forhandlinger. TBU har tidligere hatt feilaktige anslag, men bommet «motsatt vei» i fjor. Det er forventninger om reallønnsvekst i 2025. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, hvor kun lønn skal forhandles.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan det kommende lønnsoppgjøret kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger i 2025. Sjeføkonomer mener at et dyrt lønnsoppgjør kan føre til færre rentekutt, mens et moderat oppgjør kan åpne for flere. Det forventes at lønnsveksten vil overstige prisveksten i 2025, noe som gir bedre kjøpekraft for folk flest. Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger frem sine anslag for prisveksten i februar, som er et viktig grunnlag for lønnsforhandlingene. I tillegg påvirker en svak krone lønnsomheten i industrien, noe som kan føre til høyere lønnsvekst.