Sveriges utenriksminister har uttalt at regjeringen ikke utelukker å sende svenske styrker til Ukraina, etter at Storbritannia signaliserte at de er klare til å sende fredsbevarende tropper.
Norge skal delta i diskusjoner med allierte om mulige bidrag til Ukraina, men har foreløpig ingen konkrete planer om å sende styrker.
Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at Norge vil koordinere eventuelle tiltak med sine allierte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere partier, inkludert Venstre, MDG og Høyre, er åpne for å sende norske soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, forutsatt at Ukraina ønsker det. Dette kommer etter signaler fra Storbritannia og Sverige om lignende intensjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre mener det foreløpig er for tidlig å diskutere saken. Partilederne understreker viktigheten av sikkerhetsgarantier for Ukraina og Norges rolle i å bidra til fred og stabilitet i regionen, samtidig som de påpeker at en eventuell fredsavtale må overholdes.
1 måned siden
Norge er i samtaler om en potensiell koalisjon med ca. 20 land for å støtte Ukraina. Storbritannia og Frankrike leder an i utviklingen av en europeisk fredsplan, og statsminister Støre bekrefter at Norge ønsker å bidra. EU-land diskuterer en plan for å styrke sine forsvar, men Ungarn har uttrykt motstand mot videre støtte til Ukraina. Støre vil motta en oppdatering om EU-møtet sammen med ledere fra Storbritannia, Tyrkia og Island.
25 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer at Norge vil bidra til en våpenhvile i Ukraina, uten å spesifisere om dette innebærer militære styrker. Han fremhever nødvendigheten av å legge press på Russland, som stiller betingelser for en våpenhvile. Europeiske ledere diskuterer ulike typer styrker, inkludert militære og politimessige, for å beskytte Ukraina og overvåke grenseavtaler etter en potensiell våpenhvile. Frankrike, Storbritannia og Danmark har indikert at de er villige til å sende soldater. Støre mener Norges deltakelse i europeiske samarbeidsgrupper gir et bredere perspektiv enn kun EU eller NATO.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide deltar på G20-møte og diskuterer Europas sikkerhet i lys av Donald Trumps uttalelser om Ukraina. Eide understreker at vestlige land vurderer nye sikkerhetsstrategier for Europa. Statsviter Iver B. Neumann tar til orde for en europeisk hær, men Eide avviser dette og holder fast ved Nato-samarbeidet. Diskusjoner om å sende soldater til Ukraina pågår, men det er enighet om at det er for tidlig å konkretisere planene. Eide tilbakeviser også Trumps påstander om Zelenskyj og understreker at Russland er problemet i konflikten.
1 måned siden
Danmark er prinsipielt klar til å delta i en internasjonal fredsstyrke i Ukraina, ifølge utenriksminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Et flertall i utenrikskomiteen i Folketinget støtter dette initiativet. Storbritannia og Frankrike har tidligere antydet at de er åpne for å sende europeiske styrker til Ukraina som en del av en potensiell våpenhvileavtale. Delegater fra over 30 land skal møtes i Paris for å diskutere opprettelsen av en internasjonal fredsstyrke, med hovedmål å avskrekke Russland fra å starte nye offensiver etter en eventuell våpenhvile.
2 måneder siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer vurderer å sende britiske styrker til Ukraina som en del av en fredsbevarende operasjon, ifølge The Telegraph. Starmer understreker at Storbritannia er klar til å ta en ledende rolle i å sikre Ukraina, og at han er villig til å plassere britiske soldater på bakken om nødvendig. Dette er første gang Starmer tydelig har sagt at han vurderer å sende britiske, fredsbevarende styrker til Ukraina. Uttalelsen forventes å legge press på andre allierte for å støtte en europeisk fredsbevarende styrke i Ukraina. Flere europeiske ledere skal møtes i Paris for å diskutere situasjonen, mens USA har gitt motstridende signaler om Europas rolle i eventuelle fredssamtaler.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er tilbakeholden med å love norske fredsbevarende styrker til Ukraina før en fredsavtale er på plass, men åpner for at Norge vil bidra til å opprettholde freden. Flere partier, som MDG og Venstre, oppfordrer Norge til å sende soldater og kritiserer Støre for passivitet. Høyre fremhever behovet for sikkerhetsgarantier. Samtidig foregår det fredsforhandlinger mellom Russland og USA uten at Ukraina eller europeiske land er invitert, noe som har ført til et krisemøte i Paris.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide åpner for å endre Norges selvpålagte begrensninger for Nato-aktivitet i Øst-Finnmark. Bakgrunnen er den nye sikkerhetssituasjonen med Finland og Sverige som Nato-medlemmer. Norge har tidligere hatt restriksjoner på militær aktivitet i grenseområdene mot Russland for å unngå provokasjon. Nå mener Eide det er naturlig å vurdere justeringer, spesielt med tanke på at Nato ønsker å forsvare hele medlemslandenes territorium. Fylkestinget i Finnmark har også bedt om at forbudet mot allierte øvelser i Øst-Finnmark oppheves. Samtidig ser Eide muligheter for næringsutvikling i Finnmark gjennom økt forsvarssatsing og tettere samarbeid med Sverige og Finland.
2 måneder siden
Storbritannias forsvarsminister John Healey ber om at man venter med å dømme Donald Trumps Ukraina-forhandlinger, og heller vurderer dem basert på resultatene. Healey understreker at Europa øker sin innsats for Ukraina, og at USA fortsatt er en viktig partner. Han fremhever også behovet for amerikansk deltakelse i sikkerhetsgarantier for å avskrekke Russland. Under et besøk i Nord-Norge med forsvarsminister Tore O. Sandvik, ble Norge og Storbritannia enige om et utvidet forsvarssamarbeid, inkludert et felles tokt til Asia. Sandvik understreker at Ukraina og Europa må være involvert i fredsforhandlingene for å sikre en varig løsning.
2 måneder siden
Nato oppretter en fremskutt landstyrke (FLF) i Nord-Finland, med Sverige som rammenasjon. Norge vurderer å bidra til styrken, som skal stasjoneres i Rovaniemi og Sodankylä, og er i samtaler med Finland og Sverige om dette. Målet er å styrke alliansens avskrekking og forsvar i nord. Flere land, inkludert Norge, er anmodet om å bidra med styrker. Samtidig arbeider Norge med å tilpasse regelverket for å imøtekomme Natos behov for rask militær forflytning over grensene til Finland og Sverige. Eksperter forventer at Norge vil innta en tydeligere avskrekkende rolle i nordområdene.
2 måneder siden
Svensk utenrikshandelsminister signaliserer støtte til Norge etter at USA innfører toll på stål og aluminium. EU vurderer mottiltak, og det er usikkert om Norge får unntak, slik som i 2018. Sverige vil arbeide for å ivareta Norges interesser i EU-samtaler, selv om hovedfokuset er forholdet til USA. Næringsminister Myrseth understreker betydningen av gode allierte som Sverige for norsk næringsliv. Den svenske ministeren gjentar også at de gjerne ser Norge som medlem av EU, men norske myndigheter sier de ikke opplever press om dette.
1 måned siden
EUs utenriksministre diskuterer en ny våpenpakke til Ukraina, med en potensiell verdi på mellom 230 og 460 milliarder kroner. Estlands utenriksminister Kaja Kallas' plan om en støttepakke på 20 til 40 milliarder euro er sentral, men krever enighet blant medlemslandene. Ungarn har tidligere blokkert støtte, og det vurderes nå en løsning med frivillig deltakelse for å sikre at planen kan gjennomføres. Pakken kommer i tillegg til Natos eksisterende støttepakke og ventes diskutert videre på et kommende EU-toppmøte. Tyskland er positivt innstilt og har allerede gitt betydelig støtte til Ukraina.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide åpner for å endre Norges Russland-politikk i Øst-Finnmark, spesielt med tanke på begrensninger for Nato-aktivitet. Disse restriksjonene har vært på plass siden 50-tallet for å unngå å provosere Russland, men den nye sikkerhetssituasjonen med Finland og Sverige som Nato-medlemmer gjør at Norge vurderer justeringer. Eide understreker at endringer vil skje innenfor prinsippene om avskrekking og beroligelse. Fylkestinget i Finnmark har også vedtatt en uttalelse om å oppheve forbudet mot allierte militærøvelser i området.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide er i Kyiv og kommenterer USAs nedsettende omtale av europeiske NATO-allierte. Han understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, men advarer mot konflikter innad i den vestlige alliansen. Eide uttrykker bekymring over USAs skepsis til europeisk integrasjon og viktigheten av transatlantisk samarbeid. Samtidig anerkjenner han at Europa bør betale mer for sitt eget forsvar. Eide har hatt samtaler med ukrainske myndigheter om fredsforhandlingene, og understreker viktigheten av ikke å være naiv overfor Russland, samtidig som han fremhever Ukrainas ønske om en rettferdig og varig fred.
2 måneder siden
Nordisk-baltiske land presser EU for å øke støtten til Ukraina, både økonomisk og militært, grunnet usikkerhet rundt USAs fremtidige engasjement. EUs utenriksministre diskuterte et forslag om våpenstøtte til en verdi av over 230 milliarder kroner, men avgjørelsen er utsatt til neste ukes EU-toppmøte. De nordisk-baltiske landene understreker viktigheten av rask handling og økt støtte, samtidig som EU jobber med nye sanksjoner mot Russland og signaliserer at Ukraina og Europa må være involvert i eventuelle forhandlinger med USA.