Prosesjonslarven sprer seg raskt på Mallorca, drevet av klimaendringer som gir bedre levevilkår. Larvene har giftige hår og utgjør en helserisiko for mennesker og dyr, og kan forårsake hudirritasjoner og allergiske reaksjoner.
Hunder kan oppleve livstruende reaksjoner. Myndighetene har iverksatt tiltak for å bekjempe spredningen, inkludert bruk av insektmiddel og tiltak for å øke bestanden av naturlige rovdyr.
Situasjonen overvåkes nøye da larven koloniserer stadig nye områder på øya.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En giftig larve, eikeprosesjonsspinner, er for første gang funnet i store mengder i Danmark. Larven, også kjent som «larven fra helvete», har giftige hår som kan forårsake allergiske reaksjoner og alvorlig sykdom. Rundt 800 reder er oppdaget i Odense, og kommunen jobber med å finne tiltak for å bekjempe den. Tidligere har det kun blitt funnet enkelte hannlarver i Danmark. Eksperter mener larven har spredt seg nordover på grunn av klimaendringer og importerte trær. Bekjempelse av larven er vanskelig, og noen steder i Europa har man gitt opp kampen.
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.
2 måneder siden
Granbarkbillen er på fremmarsj i Norge, drevet av klimaendringer og uheldig planting av gran. Billen, som kan drepe friske grantrær, har forårsaket store skader i Europa, spesielt etter den varme sommeren 2018. Skadene i Sverige og Sentral-Europa indikerer at Norge også kan oppleve økte problemer med granbarkbillen i fremtiden, ifølge eksperter.
1 måned siden
Artikkelen omhandler starten på pollensesongen og dens innvirkning på stadig flere nordmenn. Pollenanalytikere ved NTNU følger utviklingen nøye, og påpeker at et mer sterilt samfunn kan føre til økt allergi. Klimaendringer bidrar også til at pollensesongen starter tidligere. Norges Astma- og Allergiforbund understreker behovet for bedre pollenvarsling og utstyr for helsepersonell for å håndtere økningen i pollenallergi.
9 dager siden
Pollensesongen starter tidligere og varer lenger i mange deler av verden, inkludert Norge, på grunn av varmere temperaturer og mer ekstremvær. I Norge begynner sesongen nå over en måned tidligere enn for tretti år siden, og det forventes at den kan starte enda tidligere i fremtiden, med mulighet for "julepollen" i desember. Økte mengder pollen og lengre sesonger fører til større belastning for allergikere og samfunnet. Ekstreme værfenomener som tordenvær kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner, som tordenvær-astma, et fenomen som har ført til dødsfall i Australia. Selv om tordenvær-astma ikke er vanlig i Norge i dag, kan slike hendelser bli mer vanlige med klimaendringer. Forskere og eksperter advarer om at utviklingen er urovekkende og kan få store konsekvenser for folkehelsen.
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest smittede, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen, og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker viktigheten av å følge med på klimaet for å forutse utviklingen av smittebildet. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer.
22 dager siden
En fryktet alge, Pseudochattonella, nærmet seg norskekysten og truet dyrelivet, spesielt fiskeoppdrett. Situasjonen ble fulgt tett, særlig utenfor Arendal, hvor algekonsentrasjonen hadde økt. Algene kan skade fiske gjeller og føre til dødelighet. En ny værmelding gir imidlertid håp, da vestavind kan dytte algefeltet bort fra kysten. Vannprøver viser også tegn på at algeoppblomstringen kan være i ferd med å dø ut. Forskerne understreker at situasjonen fortsatt overvåkes nøye.
2 måneder siden
En ny studie viser at klimaendringer fører til en økning i rottebestanden i storbyer. Varmere temperaturer, spesielt om vinteren, gir rottene lengre tid til å formere seg og lete etter mat. I tillegg bidrar høy befolkningstetthet og lite vegetasjon til problemet. Flere norske byer, som Bergen, Tromsø og Oslo, har allerede store rotteproblemer. Rotter kan forårsake betydelige skader på infrastruktur, forurense mat og utgjøre en brannfare. Forskere oppfordrer myndighetene til å ta problemet på alvor og iverksette forebyggende tiltak, som å informere innbyggerne og sette opp feller.
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest tilfeller, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker at klimaet vil avgjøre utviklingen av smittebildet fremover. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer på borreliose.
1 måned siden
En tysk turist opplevde kraftig utslett og intens kløe etter å ha plukket opp en bidevindseiler på stranden Font de Sa Cala, Mallorca. Hendelsen skjedde etter at turisten plukket opp en av manetene for å se nærmere på den. Selv om bidevindseilere normalt ikke er farlige, kan de forårsake smertefulle utslett. Det har vært en økning i antall maneter som skylles i land på Mallorca den siste tiden, og turister rådes til å være forsiktige. Den tyske turisten brukte sinksalve for å lindre irritasjonen.
5 dager siden
Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i borreliose-tilfeller i Norge, med rekord i 2024. Per Johnny Voldseth fra Møre og Romsdal fikk alvorlige komplikasjoner etter flåttbitt, inkludert lammelser og måtte sy igjen øynene. Flåttsenteret forklarer at klimaendringer og endret arealbruk bidrar til økningen av flått. De understreker viktigheten av å sjekke seg for flåttbitt og søke legehjelp ved symptomer, selv om de fleste blir friske.
1 måned siden
Milde temperaturer har ført til at mauren har våknet rekordtidlig i år, med en økning i henvendelser om skadedyrproblemer. Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring melder om en økning på 39 prosent i antall saker sammenlignet med fjoråret, spesielt knyttet til stokkmaur. Biolog Ragna Byrkjeland forklarer at mauren, som vanligvis våkner i april, nå er aktive allerede i mars. Hun anbefaler å tette sprekker og åpninger for å hindre at mauren kommer inn i boligen på jakt etter mat.
1 måned siden
Mildvær fører til tidlig og kraftig spredning av pollen, spesielt or, noe som skaper utfordringer for allergikere. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) råder berørte til å følge pollenvarselet nøye og tilpasse aktivitetsnivået. Det understrekes viktigheten av å forberede seg med nødvendige medisiner og resepter, samt å opprettholde godt renhold innendørs for å redusere polleneksponeringen. Selv om luftrensere kan være et supplement, fremheves regelmessig vask og støvtørk som de viktigste tiltakene for å skape et bedre inneklima for allergikere.