Pia Hasund Vareberg (15), kjent fra TV-serien Team Pølsa, kjemper for å få nok brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i Kristiansand. Pia har cerebral parese og trenger hjelp til det meste.
Hun har 27 timer assistanse i uken, men mener hun trenger det dobbelte for å kunne leve et normalt liv med trening, sosialt samvær og ferier. Kommunen har lovet å gjennomgå BPA-ordningen etter flere kritikkverdige saker.
Høyres helsepolitiske talsperson kritiserer regjeringen for sommel med stortingsmelding om BPA, mens statssekretæren understreker at det er kommunenes ansvar. Pias høyeste ønske er å leve et normalt liv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen handler om 15 år gamle Pia Hasund Vareberg, som har cerebral parese, og hennes vanskeligheter med å finne seg til rette i idretten. Hun forteller om følelsen av å stå utenfor og om manglende tilpasning til hennes behov. Deltakelsen i NRK-serien «Team Pølsa» har gitt henne en ny opplevelse av inkludering, mestring og fellesskap. Møtet med Birgit Skarstein, som selv har overvunnet funksjonsnedsettelser, har vært en stor inspirasjon. Foreldrene håper Pia kan finne et lag eller en idrett hvor hun føler seg inkludert, og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon etterlyser bedre tilrettelegging i idretten for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
24 dager siden
Mikkel og Pia fra «Team Pølsa» avsluttet skisesongen som stjerner under Kobberløpet i Sulitjelma, og merker at kjendislivet frister. Mikkel forteller at livet hans er snudd på hodet etter deltakelsen i TV-prosjektet, hvor ungdommer med funksjonsnedsettelser trente for å fullføre et skirenn. Populariteten har ført til møter med kronprinsen og hyllest fra både pedagoger og klassekamerater. Samtidig bruker de oppmerksomheten til å samle inn penger til barnedemens og kjempe for at barn og unge med funksjonsvariasjoner skal få den hjelpen de trenger. Pia fremhever viktigheten av å være et forbilde, mens Mikkel har merket at kjendisstatusen går utover andre aktiviteter.
2 måneder siden
Navs støtteordning for aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år ble tømt etter kun seks dager i 2025. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) kritiserer ordningen for å være underfinansiert og mener politikere viser dobbeltmoral. Ingrid Thunem, en tidligere landslagssvømmer, fikk støtte til et treningsapparat som har redusert hennes sykefravær og forbedret livskvaliteten. Hun påpeker at det er dårlig samfunnsøkonomi at folk som kan jobbe blir sykemeldt på grunn av manglende hjelpemidler. FFO mener bevilgningen er langt unna det som trengs, og etterlyser handling fra politikerne. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil vurdere ordningen, men FFO mener eneste løsning er å øke potten betraktelig.
2 måneder siden
Pia Olsrud, en lærer og tidligere kreftsykepleier, opplevde økonomiske vanskeligheter etter kreftbehandling da hun gikk over fra sykelønn til arbeidsavklaringspenger (AAP). Med redusert inntekt ble hun tvunget tilbake i full jobb før hun var klar, noe som går utover hennes helse. Kreftforeningen kritiserer dagens sykelønnsordning og tar til orde for en mer fleksibel løsning. Nav erkjenner behovet for forbedringer for langtidssyke. Arbeids- og inkluderingsministeren forsvarer ordningen, men innrømmer at den kan slå uheldig ut for alvorlig syke.
1 måned siden
En TV 2-undersøkelse avslører at flere helsetiltak for barn og unge med rus- og psykiatriutfordringer fortsatt mangler, til tross for tidligere løfter fra regjeringen. Dette inkluderer manglende psykiatriteam i barnevernsinstitusjoner, treg satsing på heldøgnsplasser og helgestengte klinikker. Høyres Tone Trøen kritiserer regjeringen for manglende handling og bringer saken til Stortinget. Helseminister Jan Christian Vestre forsvarer seg med at helseregionene jobber med å implementere tiltakene, og takker samtidig en mor som har engasjert seg i saken. Utvalgsleder Erik Stene påpekte tidligere at manglende handling ville føre til flere dødsfall, noe som har vist seg å stemme.
1 måned siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møter kritikk fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) angående manglende døgnåpent psykisk helsetilbud for barn og unge, spesielt de under barnevernets omsorg. Trøen reagerer på at barne- og ungdomspsykiatriske klinikker fortsatt er helgestengt og mener regjeringen mangler handlekraft. Vestre svarer at helseforetakene har ansvaret og viser til igangsatte tiltak som ambulante team. Trøen er kritisk til at ministeren tilsynelatende baserer seg på informasjon fra TV 2 fremfor interne styringssignaler, og krever at Vestre aktivt prioriterer et døgnåpent tilbud.
9 dager siden
Erna Solberg erkjenner at verken Høyre eller Ap har lykkes i å redusere antallet uføretrygdede i Norge. Hun lover en ny, omfattende aktivitets- og arbeidsreform som skal bremse veksten i uføretrygd, spesielt blant unge under 30 år. Solberg foreslår at unge i hovedsak ikke skal uføretrygdes med mindre det foreligger helt åpenbare unntak, og ønsker å innføre en arbeidsrettet ytelse som ikke baseres på diagnoser. Hun kritiserer NAV-systemet for å ha for stort fokus på sykdom fremfor arbeidsevne, og mener mange uføre kan jobbe noe med riktig tilrettelegging. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna støtter behovet for tiltak som gjør det enklere å kombinere arbeid og trygd. Rødts Mímir Kristjánsson kritiserer Solbergs forslag som et angrep på de sykeste. Solberg understreker at reformen vil ta tid, men at målet er å få flere uføre i aktivitet og arbeid.
19 dager siden
Stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen inviterte Team Pølsa til Stortinget for å dele sine historier om å leve med funksjonsnedsettelser. Møtet gjorde inntrykk, og Sem-Jacobsen er nå enda mer oppsatt på å jobbe for at Grønkjær skisenter skal bli et nasjonalt parasenter. Hun planlegger å ta familie- og kulturkomiteen med dit for å vise dem arbeidet som gjøres. Sem-Jacobsen kjemper også for at FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) skal inkorporeres i menneskerettsloven, noe som vil kreve økte ressurser i kommunene.
2 dager siden
Eva Marthea Carlsen (30) med cerebral parese (CP) ønsker sterkt å jobbe. Til tross for utdanning opplever hun at arbeidsgivere sier nei.
1 måned siden
Rullestolbruker Monica Haugen er bekymret for at Totalberedskapsmeldingen ikke nevner funksjonshemmede, en gruppe som utgjør 18% av befolkningen. Hun etterlyser konkrete tiltak som tilgang til nødaggregat og mener funksjonshemmede må inkluderes i beredskapsplaner. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) understreker kommunenes ansvar for å bistå funksjonshemmede i krisesituasjoner. Sandra Borch (Sp) sier alle kommuner skal ha beredskapsråd som ivaretar funksjonsnedsatte, men erkjenner at totalberedskapsplanen ikke er i mål, men understreker at ingen er glemt.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.
2 måneder siden
Helsetilsynet undersøker vedtaket om å flytte utviklingshemmede Marita til Ålesund, samtidig som Herøy kommune planlegger å avslutte tjenestene i hennes nåværende hjem, noe som forutsetter at hun flyttes. Familien og deres advokat kritiserer kommunen for å forsere flyttingen før Helsetilsynet har tatt en avgjørelse. Helsetilsynet vurderer å omgjøre vedtaket og vil vurdere å utsette iverksettelsen. Statsforvalteren støtter kommunens beslutning, men Helsetilsynet vil overstyre deres vurdering. Saken omhandler også spørsmål rundt fjerning av Maritas bror som verge, samtykkekompetanse og taushetsplikt.
1 måned siden
Artikkelforfatteren uttrykker skuffelse over Siri Kristiansens kommentarer om "Team Pølsa" i sin podkast. Kristiansen antydet at barn ville mobbe etter å ha sett programmet, noe forfatteren sterkt imøtegår. Hun argumenterer for at synlighet av mennesker med spesielle behov, slik som i "Team Pølsa", er viktig for å skape aksept og redusere mobbing. Forfatteren, som selv deler livet sitt med sin søster med Downs syndrom, mener slike programmer bidrar til økt forståelse og toleranse i samfunnet, og kritiserer Kristiansen for å ha fordommer.
20 dager siden
Deltakerne fra NRK-serien «Team Pølsa» besøkte Stortinget, hvor de ble møtt av politikere og skoleelever. Ungdommene delte sine erfaringer og utfordringer knyttet til funksjonsnedsettelser, og lanserte forslag for bedre inkludering. Politikere uttrykte beundring og anerkjente viktigheten av programmet for å fremme fellesskap. Senterpartiets Sandra Borch delte sine følelser rundt annerledeshet, mens stortingspresident Masud Gharahkhani fremhevet ungdommenes rolle som rollemodeller. Pia Hasund Vareberg oppfordret til handling for å forenkle tilgangen til Brukerstyrt personlig assistent (BPA), og understreket behovet for konkrete tiltak.
2 måneder siden
Rødt kritiserer dagens sykelønnsordning, og mener alvorlig syke «dømmes til fattigdom» ved overgang til AAP etter ett år. Partiet foreslår å forlenge sykepengeperioden og innføre en «tidskonto» for mer fleksibel bruk av sykedager. Kreftforeningen støtter behovet for en mer fleksibel ordning for å opprettholde kontakt med arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) erkjenner at dagens ordning har uheldige utslag, men understreker samtidig regjeringens bekymring for at endringer kan forverre situasjonen for de sykeste. Regjeringen samarbeider med Nav for å identifisere mulige forbedringer innenfor gjeldende rammer.