Forbrukerøkonom Lene Drange anbefaler å sjekke skattemeldingen nøye for å unngå vanlige feil. Viktige punkter er å kontrollere inntekter, formue, gjeld og relevante fradrag som fagforeningskontingent og reiseutgifter.
Hun minner om at gjeldsrenter fordeles 50/50 mellom medlåntakere, noe som krever manuell endring i noen tilfeller. Ved restskatt bør man betale raskt for å unngå renter, og vurdere å justere skattetrekket for neste år.
Tidlig sjekk av skattemeldingen anbefales for å unngå potensielle konsekvenser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea gir tips om skattemeldingen, som snart sendes ut. Hun understreker viktigheten av å sjekke alle opplysninger nøye, inkludert renter fra Klarna, som ikke er forhåndsutfylt. Incedursun påpeker at rentefradrag gjelder også private lån, og at ektefeller kan fordele disse fritt, i motsetning til samboere. Hun minner om reisefradrag for de med lang reisevei og foreldrefradrag for barnefamilier. Mange nordmenn fikk baksmell på skatten i fjor, så det lønner seg å være grundig.
1 måned siden
Huseierne råder boligeiere til å kontrollere skattemeldingen for 2024 grundig, selv om mye er forhåndsutfylt. Kommunikasjonssjef Lillian Vatnøy påpeker at boligeiere må være ekstra oppmerksomme på punkter som ikke automatisk er utfylt, for å unngå å tape penger. Viktige sjekkpunkter inkluderer formuesverdi, fradrag ved refinansiering, skattepliktig utleie, boligsalg, rentefradrag på familielån, samt skatt på Airbnb- eller hytteutleie. Sammenligning med fjorårets skattemelding og orden på kvitteringer anbefales for å sikre korrekt skattebetaling.
22 dager siden
Skatteetaten anbefaler boligeiere å sjekke skattemeldingen nøye for å potensielt spare penger på eiendomsskatten. Mange kommuner bruker Skatteetatens beregnede markedsverdi som grunnlag for eiendomsskatten, basert på SSBs modell som tar hensyn til område, areal, byggeår og boligtype. Hvis den beregnede verdien er for høy, kan du korrigere boligopplysningene eller dokumentere reell markedsverdi i skattemeldingen. Dersom kommunen takserer selv, må du kontakte dem direkte. Huseierne råder også til å kontrollere formuesverdien, spesielt ved verdistigning. Viktig å merke seg at grunnlaget for eiendomsskatten i 2026 baseres på opplysningene i årets skattemelding.
4 måneder siden
Skattekortet for 2025 ble tilgjengelig 16. desember, og forbrukerøkonom Magne Gundersen oppfordrer alle til å sjekke det. Spesielt viktig er det for de som har hatt endringer i livssituasjon. Inntekten på skattekortet er basert på oktoberlønnen, og det er mulig å endre opplysninger som renter og fradrag. Det advares mot å trikse med inntekten for å betale mindre skatt, da dette kan føre til baksmell. Skattekortet kan endres flere ganger, og det anbefales å gjøre endringer fortløpende. Det er viktig å sjekke og eventuelt endre skattekortet innen 31. desember for at lønnen i januar skal bli korrekt.
6 dager siden
Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april, og mange har fortsatt ikke sjekket den. Skattedirektør Nina Schanke Funnemark oppfordrer alle til å gå nøye gjennom skattemeldingen for å unngå unødvendig restskatt. I 2024 er gjennomsnittlig restskatt 41.000 kroner, men enkelte kommuner, som Austevoll, har svært høye gjennomsnittlige restskatter på over 1 million kroner per person. Rundt 1 av 10 nordmenn kontrollerer ikke skattemeldingen, noe som kan koste dem penger. Det er særlig viktig å sjekke fradrag som reisekostnader, rentefradrag, foreldrefradrag og gaver til veldedige organisasjoner. Skatteetaten har allerede utbetalt 16 milliarder kroner til personer med penger til gode, og det lønner seg å sjekke skattemeldingen grundig før fristen. Det er også mulig å be om utsatt levering ved behov.
1 måned siden
Skatteetaten sender ut skattemeldinger, og Skattebetalerforeningen understreker viktigheten av å kontrollere opplysningene. Feil eller mangler kan føre til feil skatteberegning. Mange tror skattemeldingen er ferdig utfylt, men det er viktig å sjekke for endringer og potensielle fradrag som kan ha oppstått. Tidlig levering gir raskere utbetaling av eventuell skatt til gode. Skatteetaten kan endre opplysninger inntil fem år tilbake, og i år er siste sjanse for å korrigere 2021-meldingen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler de vanligste feilene folk gjør når de fyller ut skattemeldingen. Skatteetaten anbefaler at man kontrollerer den forhåndsutfylte skattemeldingen nøye, spesielt opplysninger om boligsalg, utleie, kryptovaluta og økonomiske forhold i utlandet. Mange er usikre på fradrag og tror feilaktig at feriepenger ikke er skattepliktig inntekt. For høy formuesverdi på boligen er også en vanlig feil, som kan føre til for mye betalt formuesskatt og eiendomsskatt. Dokumentasjon for å justere boligverdien må være tilgjengelig. Skattebetalerforeningen råder folk til å ikke stole blindt på de forhåndsutfylte opplysningene og minner om at man kan endre skattemeldingen tre år tilbake.
1 måned siden
Artikkelen fremhever viktigheten av å kontrollere skattemeldingen grundig, enten digitalt eller på papir, for å unngå feil og potensielle konsekvenser som tilleggsskatt. Skatteetaten samler inn store mengder data, men feil kan oppstå, spesielt i de områdene hvor skattyter selv fyller inn opplysninger, som for eksempel salg av bolig eller investeringer i kryptovaluta. Rask innsending av skattemeldingen kan føre til raskere utbetaling av skattepenger, men kompliserte forhold kan forsinke prosessen. Skatteetaten tilbyr veiledning og understreker at de fleste ønsker å overholde regelverket.
1 dag siden
Mange venter til siste liten med å levere skattemeldingen før fristen 30. april. Artikkelen gir tips til hvordan du kan kontrollere den avhengig av hvor god tid du har.
3 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av å sjekke skattekortet for 2025 for å unngå skattesmell. Skattekortet er basert på tidligere inntekter og fradrag, og det er viktig å oppdatere det med endringer som boligkjøp, familieforøkelse eller endret reisevei. Formueskatt beregnes ut fra boligens markedsverdi, og Skatteetaten bruker to metoder for å beregne inntekt. Det er viktig å velge riktig type skattekort, enten prosentkort eller tabellkort, avhengig av inntekt og antall arbeidsgivere. Frikortgrensen har økt til 100.000 kroner, og det er viktig å skaffe seg frikort for å unngå for mye skattetrekk. Artikkelen anbefaler å sjekke skattekortet før sommeren for å ha tid til å justere trekket.
4 måneder siden
Skatteetaten har publisert skattekortet for 2025, og oppfordrer alle til å kontrollere at opplysningene stemmer. Feilaktige opplysninger kan føre til feil skattetrekk, enten for mye eller for lite. Det er spesielt viktig å sjekke inntekt, fradrag, formue og gjeld. Skatteetaten understreker at de ikke har all informasjon om den enkelte, og at det er den enkeltes ansvar å sørge for at skattekortet er korrekt. Frikortgrensen øker til 100.000 kroner neste år, og de som har frikort må være klar over at de vil få et skattetrekk på 50 prosent dersom de tjener over grensen.
8 dager siden
Mange nordmenn har levert skattemeldingen, men det er fortsatt mulig å rette opp feil. Artikkelen beskriver sju vanlige skattetabber som kan føre til problemer eller ekstra kostnader. Disse inkluderer å godta skatteoppgjøret uten å kontrollere tallene, forsøke å ordne alt selv uten hjelp, og å fjerne feriepenger fra skattemeldingen, som er feil da feriepenger er skattepliktige. Videre advares det mot å overse kryptovaluta i skattemeldingen, ignorere veiledende "dulting" fra Skatteetaten, ikke justere eiendomsskatten ved feil verdsettelse, og å glemme å oppdatere kontonummer for skatteutbetaling. Skatteeksperter anbefaler å sjekke skattemeldingen nøye, søke hjelp ved behov, og rette opp eventuelle feil for å unngå tilleggsskatt og andre problemer.
28 dager siden
Fagorganiserte kan gå glipp av skattefradrag for fagforeningskontingent. Skatteetaten oppfordrer alle til å kontrollere posten for fagforeningskontingent i skattemeldingen. For inntektsåret 2024 er maksimalt fradrag 8000 kroner, som gir en skatteeffekt på 1760 kroner. Fradraget må føres manuelt dersom arbeidsgiver ikke har rapportert det, eller om kontingenten er betalt direkte. Dokumentasjon er viktig. Skattemeldingen sendes ut fortløpende frem til 4. april, med leveringsfrist 30. april.
1 måned siden
Skatteetaten har startet utsendelsen av skattemeldinger, og mange nordmenn venter spent på skattepenger. For å sikre rask utbetaling er det viktig å registrere riktig kontonummer hos Skatteetaten. De fleste vil motta skatteoppgjøret før sommeren, men noen må vente til høsten. Skatteetaten understreker at det lønner seg å sjekke skattemeldingen nøye, selv om den er forhåndsutfylt, og korrigere eventuelle feil før fristen 30. april. Renten på tilgodebeløp er 3,51 prosent, mens de som skylder restskatt bør betale innen 31. mai for å unngå renter.
14 dager siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre med skattepengene, enten man får penger tilbake eller restskatt. Forbrukereksperter anbefaler å prioritere nedbetaling av gjeld og sparing, men også å unne seg noe hyggelig. Ved restskatt bør man sjekke fradrag og vurdere ulike tiltak for å betale kravet i tide. Skatteetaten viser ingen nåde og ilegger forsinkelsesrenter ved for sen betaling.