En ny rapport avslører at ansatte i Helse Møre og Romsdal er bekymret for nedleggelser på grunn av de betydelige kostnadene forbundet med Helseplattformen. Nesten 700 ansatte har deltatt i undersøkelsen, og et stort flertall er kritiske til systemet.
De rapporterer at det går ut over pasientsikkerheten, øker arbeidsmengden og forårsaker tekniske problemer. Tillitsvalgte ber om økte midler fra regjeringen for å forhindre nedleggelser, mens Helse Midt-Norge erkjenner at implementeringen har vært utfordrende og at mer opplæring av personalet var nødvendig.
Helseplattformen har til nå kostet over 6 milliarder kroner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Stortinget har stemt ned forslaget om å undersøke alternative løsninger til Helseplattforma, et journalsystem som har kostet over 6 milliarder kroner. Kritikere, inkludert overleger og Riksrevisjonen, mener systemet truer pasientsikkerheten og har ført til økte ventetider. Statsforvaltaren har knyttet dødsfall direkte til systemet. Helseministeren forsvarer Helseplattforma og mener det vil være uansvarlig å skrote det, da det er i bruk av 40.000 ansatte og har kostet skattebetalerne over 6 milliarder.
2 måneder siden
Et nytt journalsystem ved flere sykehus i Sør- og Østlandet har hatt omfattende dataproblemer, med ukentlige nedetider. Ansatte frykter for pasientsikkerheten, da viktig informasjon kan gå tapt og pasienter kan bli glemt. Sykehusledelsen innrømmer at manglende tilgang til journalopplysninger kan påvirke pasientsikkerheten. Det jobbes med å rette feilene, og en backup-løsning er på plass, men systemet er fortsatt ustabilt. Enkelte leger mener systemet ikke er trygt nok, spesielt i akutte situasjoner.
2 måneder siden
En ny rapport viser en betydelig økning i vold og trusler mot lærere i Oslo-skolen. En lærer ved navn «Marit» forteller om manglende trygghet og støtte, og at hun ble sykemeldt etter gjentatte voldshendelser. Selv om et nytt avvikssystem er innført, frykter flere at mørketallene fortsatt er store, da den hektiske hverdagen gjør det vanskelig å rapportere alle hendelser.
1 måned siden
Pasient- og brukerombudets årsrapport for 2024 avdekker et økende press på eldreomsorgen, der kommuner kutter sykehjemsplasser til tross for mangel. Ombudet frykter at økonomiske prioriteringer fører til lovbrudd og manglende ivaretakelse av eldre med store hjelpebehov. Rapporten viser at kommunale helse- og omsorgstjenester står for en betydelig andel av klagene, og at mange eldre opplever manglende tjenestetildeling, dårlig kvalitet og mangel på medvirkning. Spesielt eldre hjemmeboende med sammensatte behov opplever tilbudet som utilstrekkelig, og mange kvier seg for å klage i frykt for negative konsekvenser.
2 måneder siden
Stortinget vurderer å overkjøre regjeringen og vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen. Et flertall bestående av alle partiene utenom Ap og Høyre ser ut til å samle seg om forslaget. Frp har signalisert at de vurderer å støtte forslaget grunnet bekymringer rundt systemets negative effekter på helsetjenestene. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene taper på manglende langsiktige planer. Helseplattformen har fått kritikk fra flere hold, inkludert ansatte, Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener systemet har ført til økt risiko for svikt i pasientbehandlingen. Riksrevisjonen har også kritisert prosessen rundt Helseplattformen for svak styring og manglende risikovurderinger.
4 måneder siden
Statsforvaltere over hele landet har varslet om en anstrengt ressurssituasjon, med «underfinansiering» og «svært urovekkende» som gjengangere. Dette kommer frem i en gjennomgang av årsrapportene for 2023 og intervjuer med flere statsforvaltere. Valgerd Svarstad Haugland gikk av som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at det ble avdekket alvorlige avvik i behandlingen av klager på tvangsmedisinering. 114 pasienter har fått feilaktig henlagt sine klager. Statsforvalterne frykter at den pressede situasjonen går utover rettssikkerheten til befolkningen. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung understreker at manglende ressurser ikke er en unnskyldning for å ikke behandle saker.
21 dager siden
Tillitsvalgte ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er bekymret for at helseministerens ventetidsløfte fører til forskyving av pasienter mellom ventelister, uten at kapasiteten øker. Ansatte jobber overtid i ekstra poliklinikker for å redusere publiserte ventetider, men mangel på kapasitet for videre behandling skaper interne køer. Psykologer frykter at politisk press for å korte ned ventelistene går utover behandlingskvaliteten. Ledelsen ved Ahus erkjenner en opphopning av pasienter som venter på operasjon, spesielt innen ortopedi. Helseministeren følger situasjonen og erkjenner at tiltakene kan medføre kapasitetsutfordringer.
4 måneder siden
Kommunene opplever økte utgifter til fastlegeordningen, til tross for økt statlig finansiering. En rapport viser at kommunene brukte 1,2 milliarder kroner ekstra i 2023, en økning på 400 millioner fra 2021. Sandnes kommune er et eksempel, med betydelige utgifter til innleie av leger. Selv om det er en nedgang i antall personer uten fastlege, sliter mange kommuner med rekruttering. Fastlegene ønsker mer normale arbeidsuker, noe som øker kommunenes kostnader. KS mener mer penger ikke er løsningen, og etterlyser en gjennomgang av legenes oppgaver. Regjeringen hevder at ordningen er styrket og ser en positiv utvikling i rekrutteringen.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
2 måneder siden
Ved akuttpsykiatrisk avdeling på Ahus har åtte spesialister sagt opp det siste halvåret, noe som har ført til bekymring for arbeidsmiljøet. Ansatte har varslet om en fryktkultur, underbemanning og at ufaglærte settes i ansvarsroller. Det er også rapportert om flere tilfeller av skader på ansatte og pasienter. Sykehusledelsen har erkjent en krevende situasjon og har startet to granskinger for å undersøke påstandene. Samtidig er det intern uenighet blant de ansatte om hvordan arbeidsmiljøet oppleves.
1 måned siden
Helsetilsynets første rapport om pasientskader, utløst av TV 2s avsløringer, viser alvorlige og vedvarende problemer i norsk helsevesen. Over 4500 pasienter har blitt alvorlig skadet eller dødd de siste fem årene, hvor dødsfall forekommer i 60 prosent av sakene. Rapporten peker på kommunikasjonssvikt, mangelfull samhandling og feilmedisinering som viktige årsaker. Helsetilsynet understreker behovet for et nasjonalt løft for å bedre pasientsikkerheten, og fremhever at det å ikke skade pasienter er helsepersonells fremste forpliktelse.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i antall klager på helsevesenet, der Hege Thoresen er et eksempel på en pasient som kjemper for sine rettigheter. Statsforvalterne har opplevd en økning på nesten 50 prosent i klager sammenlignet med 2022, noe som fører til lange ventetider for mange. Fylkeslege Kristin Cotta Schønberg påpeker at økonomiske nedskjæringer kan være en årsak. Samtidig er det store regionale forskjeller i antall klager og saksbehandlingstid. Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik uttrykker bekymring over de lange ventetidene, mens flere statsforvaltere etterlyser økte ressurser for å sikre rettssikkerheten til pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet sier de tar situasjonen på alvor.
24 dager siden
En ny rapport fra Deloitte, Footstep og Gnist avdekker alvorlige mangler i politiets digitaliseringsarbeid og IT-systemer, og beskriver «akutte utfordringer». Rapporten slår fast at et krafttak er nødvendig. Funnene viser at politiet mangler fungerende IT-verktøy, ledelsen mangler beslutningsgrunnlag, og 80 prosent av IT-budsjettet går til å drifte utdaterte løsninger fra 1990-tallet. Politiets IT-budsjett er på 1,8 milliarder kroner, men Deloitte anslår at det reelle tallet er 3,2 milliarder kroner. Politidirektøren sier de jobber med en ny styringsprosess. Riksrevisjonen kritiserte også politiets digitalisering i 2023.
2 måneder siden
Ambulansearbeidere ved Oslo Universitetssykehus (OUS) melder om utfordrende arbeidsforhold på grunn av økt bruk av konfereringsplikt, som krever at de må spørre sykehuset om pasienter kan legges inn. Dette fører til at ambulansepersonell opplever det vanskelig å få lagt inn pasienter, spesielt i grensetilfeller der de mener situasjonen er mer alvorlig enn sykehuslegene. Sykehusene mangler oversikt over hvor ofte pasienter nektes innleggelse, og det finnes ingen avvikskode for å registrere dette. OUS jobber med en digital løsning for å bedre registreringen av slike avvik. Ambulansepersonell føler at sykehuslegene har fått for mye makt, og at det er et hierarki som påvirker beslutningene.
1 måned siden
En gjennomgang utført av NRK avslører at stadig flere kommuner opplever økonomiske vanskeligheter, med et samlet underskudd på nesten 4 milliarder kroner i 2024. Flere ordførere beskriver situasjonen som krevende og understreker behovet for omstilling og effektivisering. I Melhus vurderte politikerne å ta opp lån for å sikre lønnsutbetaling, mens Harstad har vært nødt til å redusere i helse- og velferdstjenester. Kommunenes sektororganisasjon (KS) påpeker at presset på tjenestene er større enn befolkningsveksten skulle tilsi, og at dette representerer en langsiktig utfordring for kommunesektoren.