Barneminister Lene Vågslid (Ap) uttrykker glede over nedgangen i antall barn i familier med vedvarende lavinntekt siden 2018. SSB påpeker at økningen i flyktninger fra Ukraina kan føre til en økning i denne statistikken fremover, da mange ukrainske familier vil inkluderes i beregningen etter tre år i Norge.
Statistikken tar heller ikke hensyn til økte levekostnader, men økt barnetrygd trekkes frem som en positiv faktor.
Vågslid advarer mot å legge for mye vekt på nedgangen, da den kommende statistikken kan vise en annen utvikling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) nedjusterer anslaget for antall flyktninger som forventes å ankomme Norge i år. Behovet for bosetting reduseres fra 18.900 til 15.800. Kommunene har meldt at de kan bosette 15.400 flyktninger. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) understreker at det fortsatt er et stort behov for bosetting. Av de 15.800 som forventes å trenge tilbud i kommunene, er ca. 13.100 ukrainere med kollektiv beskyttelse. Samtidig øker antallet enslige mindreårige asylsøkere, og Imdi oppfordrer kommunene til å bosette flere av disse raskt for å unngå lange opphold i mottak.
3 måneder siden
Foreløpige tall fra Nav viser en betydelig økning i antall sosialhjelpsmottakere i 2024, med en økning på 15 prosent i antall personer og 23 prosent i utbetalinger. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte knytter økningen til dyrtid og høye boutgifter. Det er også en økning i antall barnefamilier og unge under 30 år som mottar sosialhjelp. Nav antar at en del av økningen skyldes flyktninger fra Ukraina, men forventer at dette vil avta etter hvert som flere kommer i arbeid. Økt deltakelse i arbeidslivet er sentralt for å redusere behovet for sosialhjelp.
1 måned siden
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har fått oversikt over hvor flyktninger skal bosettes i 2025. Kommunene har sagt ja til å bosette 15.400 flyktninger, noe som er færre enn de 18.900 IMDi ba om. Oslo, Bergen og Kristiansand er kommunene som bosetter flest. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) takker kommunene for deres bidrag, spesielt med tanke på det høye antallet flyktninger som er bosatt siden 2022 på grunn av krigen i Ukraina. Hun understreker viktigheten av språk og opplæring for god integrering, og fremhever at andelen ukrainere i jobb har doblet seg det siste året.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av sosialhjelp i Norge, særlig blant barnefamilier. Trebarnsmoren Renate Alyda Setsaa-Sandeide deler sin historie om hvordan hun er avhengig av sosialhjelp for å klare seg økonomisk. Hun mottar uføretrygd, men det er ikke nok til å dekke alle nødvendige utgifter. Økningen i sosialhjelpsmottakere bekymrer politikere og organisasjoner som Rødt og Redd Barna, som etterlyser tiltak for å redusere fattigdom og bedre levekårene for de mest sårbare i samfunnet. De peker på at mange familier er i en fastlåst situasjon på grunn av økte levekostnader.
2 måneder siden
I en meningsartikkel forsvarer regjeringen sin innsats mot barnefattigdom, og kritiserer Venstre for å ikke anerkjenne resultatene. Regjeringen viser til at barnefattigdommen har gått ned for tredje året på rad, etter en periode med økning under Solberg-regjeringen. Dette tilskrives en rekke tiltak, som skattelettelser, økt barnetrygd og billigere barnehage og SFO. Venstre anklages for å ignorere den positive utviklingen og for å unnlate å nevne økningen i barnefattigdom under deres egen regjeringstid. Regjeringen understreker betydningen av universelle velferdsordninger og tiltak for å få flere i arbeid, og gjentar at kampen mot barnefattigdommen fortsetter.
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser en liten nedgang i antall barn som lever i lavinntektsfamilier i Norge, men andelen er fortsatt høyest i Sarpsborg og Fredrikstad. Ungdomsskolelærer Jonas Magnussen påpeker at kostbare fritidsaktiviteter kan ekskludere mange barn. Aktivitetspatruljen i Sarpsborg forsøker å motvirke dette ved å tilby gratis aktiviteter til ungdom. Sarpsborg-ordfører Magnus Arnesen mener arbeidsledighet og sekundærflytting bidrar til at mange familier har vedvarende lavinntekt i kommunen.
1 dag siden
Barnetrygden i Norge øker fra mai 2025. Dette gir et etterlengtet økonomisk løft for barnefamilier.
14 dager siden
Barnetrygden øker med 202 kroner per måned per barn fra og med 1. mai 2025. Dette betyr at den nye månedlige satsen blir 1968 kroner for alle barn under 18 år. Nav bekrefter at april-utbetalingen er den siste med dagens satser. Økningen ble vedtatt i statsbudsjettet for 2025 etter forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV. SV-leder Kirsti Bergstø uttalte at dette er viktig i en tid med høye levekostnader. De som allerede mottar barnetrygd, trenger ikke å foreta seg noe for å få den nye satsen.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har besluttet å øke inntektskravet for familiegjenforening fra 335.000 til 400.000 kroner fra 1. februar. Dette gjøres for å begrense antallet som kommer til Norge gjennom familieinnvandring, og for å lette presset på kommunene som følge av flyktningkrisen. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er bekymret for at innstrammingen kan ramme integreringen negativt. De største gruppene som kom på familieinnvandring i 2022 og 2023 var fra India, Pakistan og Syria. De nye reglene gjelder også for nordmenn som ønsker å hente ektefelle fra land utenfor EØS. Departementet jobber også med et forslag om å begrense gjenforening for enslige foreldre over 60 år, men har ikke konkludert i saken.
1 måned siden
Nav melder om en betydelig økning i antall personer som mottar pleiepenger for sykt barn. I 2024 mottok nesten 28.000 personer denne stønaden, en økning på 19 prosent fra året før og over 150 prosent siden 2018. Endringer i ordningen, som gjør at flere barn er inkludert og kravet om innleggelse er fjernet, forklarer mye av økningen. Statistikken viser også at diagnosene varierer med alder, der psykiske lidelser er vanligst blant de eldste barna, mens tilstander rundt fødselen dominerer blant de yngste. Barn med kreftdiagnoser har i snitt flest pleiepengedager.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre tror på et økonomisk vendepunkt etter flere år med utfordringer. Han viser til lavere prisstigning, lønnsvekst og prognoser fra SSB som peker mot økt kjøpekraft og rentekutt. Støre understreker regjeringens ansvarlige økonomiske politikk og prioritering av velferdsstaten. Han innrømmer press som partileder, men føler seg trygg i sin posisjon og ser frem til juleferie med familien. Arbeidsledigheten er lav, og produktivitetsveksten er høyere enn forventet. Støre-regjeringen har også gjennomført flere velferdstiltak som økt barnetrygd og kutt i barnehagepriser.
3 måneder siden
Foreløpige tall fra Nav viser en betydelig økning i sosialhjelpsutbetalinger og antall mottakere i 2024. Utbetalingene økte med 23 prosent, mens antall mottakere steg med 15 prosent. Spesielt bekymringsfullt er økningen på 13 prosent blant mottakere under 30 år. Nav-sjefen forklarer økningen med dyrtiden etter pandemien, der mange sliter med å dekke grunnleggende behov som mat. Kirkens Bymisjon påpeker at fattigdom har alvorlige konsekvenser, særlig for barn og unge. Økningen skyldes også flyktninger fra Ukraina og at sosiale stønader ikke holder tritt med prisveksten, spesielt matutgifter.
2 måneder siden
Navs ferske tall viser en stabil arbeidsledighet i Norge på 2,8 prosent i februar. Personer med innvandrerbakgrunn dominerer ledighetstallene, hovedsakelig på grunn av ukrainske flyktninger. Regjeringen har skjerpet kravene i introduksjonsprogrammet for å øke sysselsettingen blant flyktninger. Arbeidsledigheten er høyest innen bygg- og anleggsbransjen, mens det er flest ledige stillinger innen helse, pleie og omsorg. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna er fornøyd med de stabile tallene, og sjeføkonom Kyrre M. Knudsen ser positivt på det høye antallet ledige stillinger.
7 dager siden
Prisene på barnehage og skolefritidsordning (SFO) har falt betydelig de siste årene, noe som gir foreldre store besparelser. Ifølge Statistisk sentralbyrå var gjennomsnittlig månedlig betaling for barnehage i januar 2025 på 2073 kroner, en nedgang på 28,1 prosent fra året før. SFO har også blitt billigere, med gratis kjernetid for 1.–3. klasse, noe som gir foreldre en årlig besparelse på rundt 18.000 kroner. Samlet kan foreldre spare nesten 100.000 kroner per barn over hele barnehage- og SFO-perioden sammenlignet med tidligere. Prisreduksjonene er en del av en politisk satsing som koster staten milliarder, men som skal bidra til å redusere økonomiske forskjeller og sikre at flere barn får delta i viktige fellesskap. Maksprisen for barnehage ble senket fra 3000 til 2000 kroner i august 2024, med ytterligere reduksjoner i enkelte distrikter, inkludert gratis barnehage i Finnmark og deler av Nord-Troms.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykker for tredje år på rad optimisme for et økonomisk vendepunkt. Han viser til Statistisk sentralbyrås (SSB) prognoser som spår økt kjøpekraft, reallønnsvekst og rentekutt. Støre understreker regjeringens ansvarlige økonomiske politikk og velferdstiltak som årsaker til den positive utviklingen. Han erkjenner presset som partileder, men føler seg trygg i sin posisjon. Til tross for utfordringer med strømpriser og høy rente, ser han frem til juleferie med familien og mulighet for ski.