Mange bilister opplever skader på dekk og felger som følge av dårlige veier, og sliter med å få erstatning for disse skadene.
Veimyndighetene fraskriver seg ofte ansvar og skyver ansvaret over på forsikringsselskapene, noe som gjør det vanskelig for bilistene å få dekket sine utgifter.
Bileiere ender ofte opp med å måtte betale egenandel på forsikringen selv, og møter liten forståelse hos de ansvarlige for veivedlikeholdet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler skader som oppstår på biler i vaskehaller, hvor det årlig registreres rundt 1000 skader i Norge. Vanlige årsaker er slitte børster som skraper opp lakken, eller at antenner og takstativ henger seg fast. Bileiere rådes til å lese bruksanvisningen nøye, fjerne løse deler, låse bilen og parkere korrekt for å unngå skader. Ved skade skal man dokumentere hendelsen, varsle betjeningen og melde skaden til forsikringsselskapet. Ansvarsfordelingen avhenger av om skaden skyldes feil ved maskinen eller manglende forberedelser fra bileieren.
23 dager siden
Flere vogntog punkterte på E18 ved Hanekleiva etter å ha kjørt på en bolt som stakk opp fra veibanen. Norges Lastebileier-Forbund (NLF) krever at Statens vegvesen dekker skadene, og mener det var en konstruksjonssvikt. Vegvesenet vil behandle kravene som forsikringssaker, men har satt en dedikert saksbehandler for å håndtere de syv mottatte kravene. NLF frykter at involvering av forsikringsselskapene vil påvirke lastebileiernes kundeforhold negativt, men tolker likevel vegvesenets respons positivt.
3 måneder siden
Beboere i Oslo er frustrerte over mangelfull brøyting og glatte veier etter snøfall. Flere har sendt inn klager til kommunen, og rullestolbrukere opplever å bli isolert på grunn av dårlig fremkommelighet. Kommunen forklarer at de prioriterer hovedveier og har utfordringer med snødeponering. Meteorologisk institutt advarer om glatte veier på grunn av underkjølt regn, og oppfordrer folk til å være forsiktige.
1 måned siden
Taxisjåfører og reiselivsnæringen i distriktene opplever store problemer på grunn av mangel på hurtigladere for elbiler. Stadlandet er spesielt hardt rammet, der de eksisterende hurtigladerne er ute av drift, noe som fører til lange kjøreturer til nærmeste ladepunkt og tapte inntekter. Dette kan også gå ut over beredskapen for pasienttransport. Elbilforeningene erkjenner at situasjonen er utfordrende, spesielt i utkantområder, til tross for en generell økning i antall ladepunkter. Kommunen skyver ansvaret over på kommersielle aktører, mens en politiker har tatt saken til samferdselsministeren. Frykten er at mangelen på lademuligheter vil ramme både lokalbefolkning og turister.
1 måned siden
Artikkelen belyser økningen i bilskader, særlig i parkeringshus, og de tilhørende kostnadene. Siv Andresen deler sin erfaring der en bulk i et parkeringshus kostet henne 18.000 kroner. Trange parkeringsplasser kombinert med stadig større biler bidrar til problemet. Forsikringsselskapet Fremtind påpeker at mange skader skjer i lav fart, ofte som følge av kontakt med stolper. Svein Halland (87) etterlyser bredere parkeringsplasser og mer hensynsfull oppførsel fra bilister. De høye kostnadene ved bilskader fører til økte forsikringspremier for kundene, og flere parkeringshus har startet utvidelse av parkeringslukene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i steinsprutskader på biler i Norge, hvor kostnadene i 2023 var 2,1 milliarder kroner. Forsikringsselskapene melder om en markant økning i år, og eksperter forklarer dette med værsvingninger, bruk av skarpere strømateriale og økt bruk av piggfrie dekk. Skader som ikke dekkes av forsikringen kan bli svært kostbare, spesielt på moderne biler med avansert teknologi. Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere risikoen for steinsprut, blant annet ved å holde god avstand og reparere skader raskt.
3 måneder siden
Kenneth Ringvold opplevde at en søppelbil fra Oslo kommune rygget inn i bilen hans, og forårsaket skader for nesten 100.000 kroner. Til tross for at renovasjonsarbeiderne rapporterte hendelsen, unnlot kommunen å svare på Ringvolds henvendelser i over en måned. Han måtte betale 6000 kroner i egenandel for å få bilen reparert, og måtte låne penger privat. Først etter at TV 2 hjelper deg kontaktet kommunen, ble saken meldt til forsikringsselskapet. Kommunen beklaget manglende oppfølging og Ringvold forventer nå å få tilbakebetalt egenandelen.
2 måneder siden
Antall bilskader i Norge øker, til tross for at moderne biler har mer sikkerhetsutstyr. Enkelte eksperter mener at den økende andelen elbiler bidrar til dette. Elbiler har ofte kraftig akselerasjon og høyere vekt, noe som kan skape utfordringer, spesielt på vinterføre. Statistikker viser at elbiler er mer involvert i ulykker på vinterføre enn fossilbiler. Det understrekes at nye bilister bør gjøre seg kjent med bilens egenskaper for å unngå ulykker.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene sliter med å kreve inn pengene fordi mange utenlandske sjåfører ikke registrerer seg hos AutoPASS eller Epass24. Manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre hindrer effektiv innkreving. Rumenske kjøretøy er blant verstingene, og skylder alene 12,2 millioner kroner i Oslo i 2024. Samferdselsministeren understreker at regjeringen jobber med å sikre like konkurransevilkår i transportbransjen, og at EETS-direktivet kan være en løsning.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg problemet med biler som blir stående forlatt gjennom vinteren i norske byer. Disse bilene hindrer trafikk, vanskeliggjør brøyting og kan føre til farlige situasjoner. I tillegg forfaller bilene, med fuktskader som fører til rust og råte. En verkstedseier forklarer hvordan batterier blir ødelagt, lakk skades og interiør mugner. Mangelen på garasjeplasser og høye parkeringskostnader bidrar til at biler blir stående.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene får kun betalt i overkant av halvparten av bompengene fra utenlandske kjøretøy. Samferdselsministeren og bompengeselskapene peker på manglende registrering og manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre som hovedårsaker. Flere mener et EU-direktiv om bompenger kan være løsningen. NRK har tidligere omtalt manglende innbetaling fra rumenske kjøretøy i Oslo, der ett kjøretøy alene skylder over 122.000 kroner.
26 dager siden
Artikkelen omhandler irritasjonen mange føler rundt TPMS-systemet (Tyre Pressure Monitoring System) som overvåker dekktrykket i biler. Systemet ble påbudt i 2014 og skal hindre ulykker og redusere drivstofforbruk. Varsellampen tennes ofte etter hjulskift, grunnet trykkfall i dekkene under lagring. Kjøring med feil dekktrykk kan føre til økt dekkslitasje, redusert rekkevidde for elbiler og økt ulykkesrisiko. Tilbakestilling av varsellampen kan være komplisert og varierer mellom bilmodeller, noen ganger kreves verkstedbesøk.
3 måneder siden
Bilverksteder og forsikringsselskaper rapporterer om en økning i skader som skyldes at bilførere stoler for mye på bilens sensorer. Moderne biler er utstyrt med ryggekamera, avstandsfølere og blindsonevarsling, men disse systemene er ikke feilfrie og kan svikte. Flere bilførere opplever at sensorer ikke varsler om hindringer, noe som fører til bulking. Selv om bilene blir stadig smartere, øker antall skader. Trygg Trafikk understreker at førerstøttesystemer er viktige, men at de ikke fritar føreren fra ansvar. Det er viktig å huske at sensorer er ment som en støtte, og at førerens oppmerksomhet og vurderingsevne fortsatt er avgjørende for å unngå ulykker.
3 måneder siden
Kraftig snøvær har ført til utfordrende kjøreforhold og et stort antall bilskader. Forsikringsselskapet Fremtind har mottatt over 400 skademeldinger og forventer at tallet vil stige. Bilister oppfordres til å la bilen stå hvis de er usikre på kjøreforholdene. Typiske skader inkluderer påkjørsler og utforkjøringer. Det understrekes at bilister er ansvarlige for å ha tilstrekkelig veigrep og må fjerne snø og is fra taket for å unngå farlige situasjoner.
3 måneder siden
En fersk bruktbileier oppdaget flere feil på sin nylig kjøpte outlet-bil, inkludert motorproblemer og lekkasjer. Forbrukerrådet og NAF kritiserer flere bilforhandlere for å omgå loven ved å selge biler med forbehold som ligner på det tidligere «som den er»-salget. Dette til tross for at det siden 1. januar 2024 ikke er lov å selge bruktbil «som den er». En stor bilforhandler mener det er vanskelig å garantere bilens tilstand, mens en annen hevder å ha strenge retningslinjer og leverer tilstandsrapporter. Flere opplever at det er vanskelig å klage på bruktbilkjøp.