Utdanningsdirektoratet har publisert resultatene fra årets foreldreundersøkelse om barnehager. Undersøkelsen viser at de fleste foreldre er fornøyde med barnas trivsel og relasjonen til de ansatte.
Bemanningstettheten får lavest score. Private barnehager scorer gjennomgående bedre enn kommunale, særlig når det gjelder tilfredshet med mattilbudet.
Det er en tydelig forskjell mellom private og kommunale barnehager på dette punktet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En ny foreldreundersøkelse fra Utdanningsdirektoratet viser at majoriteten av foreldre er fornøyde med norske barnehager, men at 21 prosent mener det er for få ansatte per barn. Foreldre med barn i private barnehager er mer fornøyde med bemanningen enn de med barn i kommunale barnehager, selv om bemanningstettheten er bedre i kommunale barnehager. Totalt sett er de aller fleste foreldre fornøyde med barnehagetilbudet, og 97 prosent mener barna trives.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet viser at 21 prosent av foreldrene er misfornøyde med bemanningen i norske barnehager, hvor det er 5,7 barn per ansatt. Misnøyen er noe høyere i kommunale barnehager sammenlignet med private barnehager. Likevel opplever 97 prosent av foreldrene at barna deres trives godt i barnehagen. Utdanningsdirektoratet understreker viktigheten av personalets innsats, men erkjenner at noen barn ikke har det trygt og godt.
1 måned siden
En undersøkelse fra Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) viser at tre av ti foreldre mener at foreldregruppen ikke bidrar nok til et godt klassemiljø, og at mange foreldre ikke gjør nok for inkludering og mot mobbing. FUG-leder Ståle Kalkvik er skuffet og understreker viktigheten av foreldrenes engasjement og relasjonsbygging. Undersøkelsen viser også at foreldre er mer aktive i saker som skolenedleggelser enn i å forbedre barnas skolehverdag. En mor og mormor fremhever betydningen av foreldreinnsats for trygghet og et godt miljø.
5 dager siden
En undersøkelse fra Foreldreutvalget for barnehager (FUB) viser at over halvparten av barnehagelærere har opplevd konflikter med foreldre, ofte på grunn av urealistiske forventninger og økt fokus på egne barns behov. Barnehagene opplever at foreldre stiller høyere krav til tilpasning og oppfølging, samtidig som bemanningen ikke alltid strekker til. Barnehagelærere og styrere i Bergen bekrefter denne utviklingen, og peker på at rammeplanen stiller strengere krav til barnehagenes rolle, inkludert pedagogikk, ernæring og oppfølging av bekymringsmeldinger. Tillitsvalgte i Utdanningsforbundet påpeker at kravene fra foreldre ofte overstiger barnehagenes kapasitet, spesielt med dagens bemanningssituasjon. Samtidig understrekes det at et godt samarbeid mellom foreldre og barnehage fortsatt er viktig og til stede i mange tilfeller.
28 dager siden
Artikkelen omhandler den store mangelen på pedagoger i norske barnehager, til tross for at de fleste oppfyller bemanningsnormen. Flere kommuner har gjennomført pilotprosjekter med styrket bemanning, som viser svært gode resultater, men disse avsluttes grunnet manglende finansiering. Utdanningsforbundet er bekymret for nedgangen i søkere til barnehagelærerutdanningen og mener regjeringens bevilgning er utilstrekkelig. En ny veileder skal klargjøre bemanningskravene, men vil ikke løse de underliggende problemene. Kommunene etterspør mer penger for å kunne ansette nok folk og sikre god bemanning i barnehagene, og påpeker at dagens situasjon går utover både barn, foreldre og ansatte.
7 dager siden
Prisene på barnehage og skolefritidsordning (SFO) har falt betydelig de siste årene, noe som gir foreldre store besparelser. Ifølge Statistisk sentralbyrå var gjennomsnittlig månedlig betaling for barnehage i januar 2025 på 2073 kroner, en nedgang på 28,1 prosent fra året før. SFO har også blitt billigere, med gratis kjernetid for 1.–3. klasse, noe som gir foreldre en årlig besparelse på rundt 18.000 kroner. Samlet kan foreldre spare nesten 100.000 kroner per barn over hele barnehage- og SFO-perioden sammenlignet med tidligere. Prisreduksjonene er en del av en politisk satsing som koster staten milliarder, men som skal bidra til å redusere økonomiske forskjeller og sikre at flere barn får delta i viktige fellesskap. Maksprisen for barnehage ble senket fra 3000 til 2000 kroner i august 2024, med ytterligere reduksjoner i enkelte distrikter, inkludert gratis barnehage i Finnmark og deler av Nord-Troms.
1 måned siden
En undersøkelse viser at mange barnehageansatte opplever konflikter med foreldre, ofte på grunn av urealistiske forventninger og manglende forståelse for barnehagens ressurser. Barnehagelærer Monica Rosita Alvåg-Nyqvist understreker at foreldre må ta ansvar for barnets behov, spesielt ved sykdom. Psykolog Benjamin Baarli Silseth mener foreldre legger for stort ansvar på barnehagen, og at tydelig forventningsavklaring er viktig. Både han og politisk redaktør Anne Ekornholmen oppfordrer foreldre til å stole mer på seg selv og ta ansvar for barneoppdragelsen, da barnehagen allerede er presset med bemanning og mange barn.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mobbetallene i Norge holder seg på samme nivå som i fjor, men det er store forskjeller mellom fylkene. Mens noen fylker opplever en økning i mobbing, har Begby skole i Fredrikstad redusert mobbingen betydelig. Elevene ved Begby skole mener det gode klassemiljøet og at alle kjenner alle er årsaken til nedgangen. Skolen fokuserer på tidlig inngripen og dokumentasjon av saker. I Tromsø har mobbingen økt, og kommunen inviterer elever og foreldre til å bidra for å finne årsaken. Elverum har også opplevd en kraftig økning i mobbing, og skolesjefen sier de tar situasjonen alvorlig.
1 måned siden
SSB melder om en nedgang i antall barn i barnehage, med 904 færre barn i 2024 sammenlignet med året før. Samtidig øker andelen barn i alderen 1–5 år som går i barnehage, til 94,4 prosent. Nedgangen i antall barnehagebarn sees i sammenheng med fallende fødselstall de siste 15 årene. Til tross for økt dekningsgrad, står over 6000 barn på venteliste, hovedsakelig i Rogaland, Nordland og Innlandet. Fruktbarhetstallet viser en svak oppgang, men er fortsatt på et lavt nivå.
3 måneder siden
En ny rapport viser at fagarbeiderfamilier, spesielt de med barn, opplevde en bedring i boligmarkedet i 2024. Økt barnetrygd og gratis SFO bidro til økt kjøpekraft, og andelen boliger tilgjengelig for denne gruppen nesten doblet seg. Likevel er det fortsatt vanskeligere for barnefamilier å komme inn på boligmarkedet sammenlignet med par uten barn. Enslige helsefagarbeidere har det fortsatt svært vanskelig. Boligmarkedet er spesielt krevende i de store byene, der kjøpekraften har falt fra 2023 til 2024, med unntak av Kristiansand.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg at flere gravide besøker åpne dager i barnehager før søknadsfristen. Influenser Ulrikke Brandstorp anbefaler gravide å besøke barnehager tidlig for å redusere stress og få et godt inntrykk. Foreldreutvalget for barnehager (FUB) er mer skeptiske, og frykter at det kan skape stress for barnehageansatte hvis mange gravide kommer på besøk. Private Barnehagers Landsforbund (PBL) ser positivt på at foreldre engasjerer seg og vurderer barnehagetilbud nøye, uavhengig av tidspunkt, og mener det er opp til hver familie å vurdere når det er riktig å begynne å se etter barnehage.
3 måneder siden
Barnehager bruker kommunikasjonsapper for å gi foreldre fortløpende oppdateringer om barnas dag, inkludert detaljer som søvn, måltider og bleieskift. Selv om appene er ment å forenkle kommunikasjonen og støtte det pedagogiske arbeidet, fører de til at ansatte bruker mye tid på registrering. Dette tar tid fra direkte arbeid med barna og pedagogisk aktivitet. Artikkelen argumenterer for at foreldre bør ha tillit til barnehagens ansatte og akseptere at de ikke kan følge med på alle detaljer. Kontinuerlige oppdateringer er ikke nødvendig, og viktig informasjon kan deles ved henting eller i foreldresamtaler.
3 måneder siden
Elevundersøkelsen 2024 viser at mobbetallene har stabilisert seg etter en økning de to foregående årene, men nivået er fortsatt høyt. 12 prosent av elevene på 7. trinn, 11 prosent på 10. trinn og 6 prosent i første klasse på videregående oppgir å ha blitt mobbet. Sammenlignet med 2018 er det færre skoler som har hele trinn uten mobbing. Kunnskapsministeren er ikke fornøyd med tallene, selv om de ikke øker. Undersøkelsen viser også at de fleste elevene trives på skolen. Utdanningsdirektoratet gir råd om hvordan man skal håndtere et utrygt skolemiljø, med vekt på tidlig involvering og oppfølging.
1 måned siden
En artikkel i Bergensavisen omhandler forskning som viser at foreldre ofte favoriserer sine førstefødte barn, spesielt jenter. Denne forskjellsbehandlingen kan ha langvarige konsekvenser, der de favoriserte barna ofte opplever bedre mental helse, mindre problematferd, bedre selvregulering og akademisk suksess. Studien baserer seg på data fra nesten 19.500 personer og indikerer at foreldre bør være oppmerksomme på slike mønstre. Psykologspesialist Yvonne Severinsen bekrefter at førstefødte generelt gjør det bedre akademisk, men understreker at dette ikke gjelder alle familier. Artikkelen spekulerer i årsakene til favoriseringen, og nevner blant annet teorien om at manglende ressurser kan føre til at foreldre favoriserer de eldste barna.
2 måneder siden
Studentongan barnehage i Bodø har redusert behovet for vikarer ved å ansette flere i grunnbemanningen. Dette har ført til et bedre arbeidsmiljø, mindre sykefravær og mer tid til barna. En studie fra Universitetet i Sørøst-Norge støtter funnene, og viser at økt bemanning gir mer stabile hverdager og bedre dialog med barna. Utdanningsforbundet roser tiltaket og mener flere barnehager bør følge etter. I tillegg har barnehagen ansatt en kokk i halv stilling for å frigjøre tid for de ansatte.