Dansk kulturminister Jakob Engel-Schmidt ønsker et tettere nordisk samarbeid om TV-innhold. Han mener Norden bør styrke public service-tilbudet for å møte konkurransen fra amerikanske strømmetjenester.
Dansk kulturminister Jakob Engel-Schmidt tar initiativ til et nordisk samarbeid for å styrke utbredelsen av public service-innhold som filmer og serier. Han mener det er behov for sterke europeiske alternativer til de dominerende amerikanske strømmetjenestene, som ifølge tall fra Europarådet står for 87 prosent av europeernes strømmeutgifter.
Engel-Schmidt foreslår en arbeidsgruppe i Nordisk Ministerråd for å se på hvordan nordisk kvalitetsinnhold kan nå ut internasjonalt og hvordan innbyggere kan få mer tilgang til nordisk public service-innhold.
Han trekker frem nordisk barne-TV og serier som «Borgen», «Broen» og «Skam» som eksempler på innhold som kan lykkes globalt, og ser potensial for både kulturell spredning og inntekter, inspirert av BBC-modellen.
Jakob Engel-Schmidt
Nordisk Ministerråd
Europarådets audiovisuelle observatorium
Netflix
Prime Video
Disney
BBC
Helsingfors
Europa
Danmark
Norden
Storbritannia
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
4 måneder siden
Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt ønsker å fremme dansk kultur ved å nominere pølsevogner, smørbrød, sykkelkultur og 'hygge' til Unescos immaterielle verdensarvliste. Ministeren mener at Danmark bør ha flere representasjoner på denne listen, og lanserer en plan der befolkningen kan komme med forslag. De beste forslagene skal deretter stemmes over på kulturdepartementets hjemmeside. Danmark har allerede flere steder på Unescos liste over materiell kulturarv, men er underrepresentert når det gjelder immateriell kulturarv, med kun inuitt-trommedans fra Grønland som representant.
4 måneder siden
Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt ønsker å starte en debatt om hva som utgjør Danmarks unike kulturarv, og foreslår å inkludere pølsevogner, smørbrød, sykkelkultur og 'hygge' på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Ministeren oppfordrer danske borgere til å komme med forslag, som deretter skal stemmes over på kulturdepartementets nettside. Danmark har flere steder på UNESCOs liste over materiell kulturarv, men er underrepresentert på listen over immateriell kulturarv, med kun inuitt-trommedans fra Grønland som representant.
3 måneder siden
Internasjonale strømmetjenester som Netflix og Disney+ pålegges å investere minst fire prosent av sin norske omsetning i norske filmer og TV-serier. Dette skjer etter at Stortingets familie- og kulturkomité har vedtatt en ny medfinansieringsordning. Vedtaket kommer etter en lang kamp fra bransjen, spesielt Virke Produsentforeningen, som har jobbet for dette i over ti år. Den nye ordningen forventes å tilføre rundt 150 millioner kroner årlig til norsk film- og TV-produksjon. Norge blir med dette det 17. landet i Europa som innfører en slik investeringsplikt, noe som gir norske produsenter like konkurransevilkår som i andre europeiske land.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen mener at selv tre prosent av BNP til forsvar er utilstrekkelig for å møte dagens sikkerhetsutfordringer, og oppfordrer til rask opprustning i Norden og Europa. Hun understreker behovet for samarbeid innen forsvarsindustrien på tvers av landegrensene, og fremhever viktigheten av et styrket europeisk samarbeid. Jonas Gahr Støre støtter et treprosentmål, men advarer samtidig mot å fokusere for mye på selve tallet, og understreker viktigheten av hvordan pengene anvendes. Etter et møte ble det kjent at Norge og Danmark vil inngå et nytt forsvarssamarbeid for å øke forsvarsevnen og redusere kostnader.
3 måneder siden
En ny lovendring pålegger strømmetjenester som Netflix, Disney og Amazon Prime å investere i norsk innhold. Fra 2026 skal de bidra med 150 til 200 millioner kroner årlig, noe som skal styrke norsk film- og serieproduksjon. Lovendringen kommer etter elleve år med tapt produksjon og anslagsvis én milliard kroner i tapte inntekter for bransjen. Det er stor internasjonal interesse for norsk innhold, noe suksessen til filmer som «Troll» og serier som «Nr. 24» viser. Den nye loven skal sikre at strømmetjenestene fortsetter å investere i norsk innhold og bidra til å fremme norsk kultur.
1 måned siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen reiser til Brussel for å diskutere strengere tiltak mot nettbutikker som Temu, Shein og Wish, etter funn av helsefarlige produkter. En nordisk kontroll avslørte at 71 prosent av importerte varer inneholder ulovlige stoffer som ftalater, bly og kadmium. Regjeringen vurderer nå tøffere sanksjoner mot aktørene. Målet er å beskytte norske forbrukere mot giftige produkter og sikre rettferdig konkurranse. Ministeren understreker behovet for et bredere nordisk samarbeid for å håndtere problemet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
11 timer siden
EU ser til de nordiske landene for inspirasjon til økte investeringer og innovasjon. Norge bør også la seg inspirere av sine naboland for å unngå å falle bakpå.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Europa bør flytte fokus fra amerikansk politikk og heller konsentrere seg om egne utfordringer. Den beskriver en tidsånd preget av pessimisme og en lengsel etter fortiden, som utnyttes av autoritære ledere. Flere kommentatorer har påpekt en negativ utvikling i samfunnet, hvor ytre-høyre får stadig større innflytelse. Artikkelen understreker viktigheten av å beskytte og styrke liberale verdier som rettsstaten og ytringsfrihet, og oppfordrer til samtaler om hvordan Norge og Europa kan sikre demokratiets fremtid. Den trekker frem Arnulf Øverlands engasjement for europeisk samarbeid og demokrati som en inspirasjon, og argumenterer for at Europa må lede an i å hegne om liberale verdier.
23 dager siden
En dansk EU-politiker uttrykker bekymring over Norges manglende implementering av EU-direktiver og oppfordrer landet til å stå samlet med EU for å møte potensielle tollutfordringer fra USA. Han påpeker at Norges nølende holdning skaper irritasjon blant EU-land, selv om Norge har viktige forhandlingskort som en betydelig leverandør av ressurser. Samtidig antydes det at et EU-medlemskap kunne gi Norge større innflytelse, men avgjørelsen ligger hos Norge selv. Politikeren understreker viktigheten av å stå sammen i møte med globale utfordringer og proteksjonistisk politikk.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg mangelen på mangfold i norske TV-produksjoner, der innvandrere ofte får begrenset tid på skjermen. Forfatteren uttrykker bekymring for at dette speiler en manglende vilje til å satse på mangfold, og trekker paralleller til situasjonen i USA. Han etterlyser flere positive og varierte representasjoner av innvandrere, og savner forbilder for innvandrerungdom. Ved å vise til eksempler fra musikkbransjen og kultursektoren, argumenterer han for at det er mulig å skape et mer inkluderende medielandskap. Han oppfordrer norske TV-kanaler til å fortelle historier som viser mangfoldet av innvandreres liv og bidrag til samfunnet.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må satse sterkere på livsvitenskap for å styrke sin økonomi og bidra til Europas konkurranseevne. EU prioriterer livsvitenskap, men Norge henger etter sine nordiske naboer som Sverige og Danmark, som har egne strategier og betydelige investeringer i sektoren. En rapport fra Menon viser at legemiddelindustrien i Norge har vekstpotensial, men mangler tilpassede virkemidler og økte FoU-investeringer. Forfatteren etterlyser en nasjonal strategi for livsvitenskap for å forbedre rammebetingelsene, tiltrekke kapital og sikre Norges deltakelse i det europeiske samarbeidet.
1 måned siden
Europeiske bedrifter søker i økende grad finansiering i USA på grunn av lavere etableringshindre og bedre kapitaltilgang. EU ønsker å snu denne trenden ved å styrke det europeiske kapitalmarkedet gjennom forenkling, innovasjon og økt tilgang til finansiering. For å øke likviditeten må både tilbuds- og etterspørselssiden styrkes, noe som krever tettere samarbeid om skatt og harmonisering. Norge må vurdere å delta i disse tiltakene for å unngå å bli stående utenfor de nye markedsmulighetene som skapes.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser ideen om en egen europeisk forsvarsstruktur utenfor Nato, og understreker at Nato er Europas forsvarsallianse. Hun mener EU kan bidra til å styrke europeisk forsvarsindustri og sikre nødvendige kapasiteter innenfor Nato-rammen. Frederiksen har nylig økt Danmarks forsvarsbudsjett betydelig, og oppfordrer til raske anskaffelser av forsvarsmateriell. Hun representerte også Norden i samtaler med USA om situasjonen i Ukraina, men ser ikke for seg en formalisert rolle for NB8 ved forhandlingsbordet. Hun peker på styrker og svakheter ved Europas samarbeid.
3 måneder siden
Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger mener at norske TV-selskaper signaliserer at prisene på sportsrettigheter er for høye ved å dele rettigheter, noe som kan åpne for at strømmegiganter som Amazon og Netflix får lettere tilgang til forhandlingsbordet. Flere vinteridrettskonkurranser har gått uten norsk TV-dekning, og Viaplay og TV 2 deler nå rettighetene for vinteridrett fra 2026/27-sesongen. Hauger tror også det kan bli større kamp om Premier League-rettighetene, der Premier League selv vurderer et eget strømmekonsept. Viaplay har rettighetene i Norge ut 2027/28-sesongen.