Selvmordsraten i Norge har nådd sitt høyeste nivå siden årtusenskiftet, til tross for en nedgang i dødsfall knyttet til andre årsaker som kreft og trafikkulykker. Økningen er spesielt merkbar blant unge menn.
Kritikere påpeker mangelen på tilstrekkelige ressurser for forebyggende tiltak og lett tilgjengelige psykiske helsetjenester, samt fragmenterte hjelpesystemer. Samfunnsmessige faktorer som stress, press og ensomhet antas å bidra til økt utenforskap, som igjen kan føre til selvmord.
Etterlatte etterlyser handling og konkrete tiltak for å bedre fange opp sårbare grupper, spesielt i forbindelse med utskrivelse fra institusjoner. Økningen i mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) nevnes også som en potensiell risikofaktor for utenforskap, og det understrekes behov for samfunnsendringer for å redusere ensomhet og utenforskap.
11 dager siden
Artikkelen omhandler den økende selvmordsraten i Norge, som nå er på sitt høyeste siden årtusenskiftet. Mens dødeligheten av kreft og i trafikken reduseres, øker selvmordstallene, særlig blant unge menn. Forfatteren fremhever mangelen på ressurser til forebyggende tiltak og lavterskeltilbud innen psykisk helse, samt at hjelpen er fragmentert og tilfeldig. Samfunnsutviklingen med stress, press og ensomhet kan bidra til økt utenforskap og dermed selvmord.
11 dager siden
Artikkelen er et hjertesukk fra en etterlatt som uttrykker bekymring over den høye selvmordsraten i Norge, som er den høyeste siden årtusenskiftet. Forfatteren påpeker at til tross for en nullvisjon for selvmord, har situasjonen ikke bedret seg. Det etterlyses konkrete tiltak og bedre systemer for å fange opp sårbare grupper, spesielt ved utskrivelse fra institusjon. Økningen i mottagere av arbeidsavklaringspenger (AAP) fremheves som en potensiell risikofaktor for utenforskap. Forfatteren understreker behovet for samfunnsendringer og forebyggende tiltak for å redusere ensomhet og utenforskap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!