Teknisk beregningsutvalg (TBU) har justert opp sitt anslag for prisveksten i 2025 til 2,7 prosent, fra tidligere 2,5 prosent, hovedsakelig på grunn av økte matvarepriser i februar. Denne oppjusteringen kommer rett før lønnsoppgjøret, hvor TBUs anslag er sentralt for å vurdere potensiell reallønnsvekst.
Overraskende høye inflasjonstall for februar har også skapt usikkerhet rundt et forventet rentekutt i mars. I årets lønnsoppgjør, som er et mellomoppgjør, er det ulike prioriteringer: LO ønsker å sikre økt kjøpekraft, mens NHO argumenterer for at lokale forhandlinger bør ha større betydning.
Frontfagsoppgjøret innleder forhandlingene og setter rammene for de påfølgende oppgjørene.
1 måned siden
Teknisk beregningsutvalg (TBU) har justert opp anslaget for prisveksten i 2025 til 2,7 prosent, fra tidligere 2,5 prosent, grunnet økte matvarepriser i februar. Dette skjer rett før lønnsoppgjøret, hvor LO prioriterer økt kjøpekraft og NHO ønsker mer lokale forhandlinger. TBU har tidligere hatt feilaktige anslag, men bommet «motsatt vei» i fjor. Det er forventninger om reallønnsvekst i 2025. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, hvor kun lønn skal forhandles.
1 måned siden
Teknisk beregningsutvalg (TBU) har justert opp anslaget for prisveksten i Norge i 2025 til 2,7 prosent, begrunnet med økte matvarepriser i februar. Denne oppjusteringen kommer like før lønnsoppgjøret, der TBUs anslag er sentralt for å vurdere reallønnsvekst. Overraskende høye inflasjonstall for februar har skapt usikkerhet rundt et mulig rentekutt i mars. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, hvor LO prioriterer økt kjøpekraft, mens NHO ønsker større fokus på lokale forhandlinger. Frontfagsoppgjøret innledes først og setter rammen for de påfølgende oppgjørene. I fjor undervurderte TBU prisveksten, men frontfagsoppgjøret resulterte likevel i reallønnsvekst.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!