17. mai-været: Varmt i sør, kjøligere i nord
Værmeldingen for 17. mai viser store kontraster over landet. Sør-Norge får sol og varme mens det blir kjøligere lenger nord.
Værmeldingen for 17. mai viser store kontraster over landet. Sør-Norge får sol og varme mens det blir kjøligere lenger nord.
Været på nasjonaldagen 17. mai vil variere betydelig over Norge. I Sør-Norge ventes det et solrikt og tørt vær med temperaturer som kan stige til 20 grader eller mer, lokalt over 23 grader i Oslo.
Dette varme været, som beskrives som uvanlig for mai, skyldes et høytrykk vest for landet og medfører en advarsel om fare for gras- og lyngbrann. Lenger nordover blir det kjøligere. Møre og Romsdal og Trøndelag får rundt 12 grader og skyer, mens Nordland kan vente seg rundt 9 grader.
I Troms og Finnmark er det noe usikkert, men foreløpig varsles rundt sju grader og tørt. Generelt ventes lite nedbør, men lokale ettermiddagsbyger er mulige.
Sigrid Auganæs
Elin Lundstad
yr.no
Sør-Noreg
Nord-Noreg
Møre og Romsdal
Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark
Vestlandet
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har kunngjort at militæret vil intensivere innsatsen og rykke inn i Gaza «med full styrke» de kommende dagene. Han nevnte også at Israel søker land villige til å motta innbyggere fra Gaza. Parallelt rapporteres det at over 230 palestinske journalister og mediefolk er drept i israelske angrep på Gazastripen siden oktober 2023, et antall som overgår de fleste tidligere konflikter. Palestinske myndigheter melder også om 57 barn som har dødd av underernæring siden Israels nødhjelpsblokade startet 2. mars.
FNs spesialrapportør ber Norge avvikle Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til okkuperte palestinske områder, noe som forsterker nasjonal kritikk. Samtidig advarer Oljefond-sjef Nicolai Tangen om at handelskrig kan medføre et verdifall på opptil 7000 milliarder kroner for fondet. Dette skjer i en tid der nordmenns tro på fremtidig økonomi svekkes markant, delvis grunnet global usikkerhet og Trumps politikk, selv om Tangen ser positivt på nylige tollkutt mellom USA og Kina.
I rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen har aktoratet lagt ned påstand om fengsel i to år og seks måneder for mishandling i nære relasjoner. Hans kone, Tone Ingebrigtsen, vitnet til støtte for ektemannen, men nektet å svare på spørsmål fra bistandsadvokaten. Saken, som har pågått i sju uker med 24 rettsdager, har utløst debatt om ressursbruk, hvor kritikere antyder «klassejustis» sammenlignet med lignende saker.
Under president Donald Trumps besøk i Saudi-Arabia har USA og Saudi-Arabia signert en omfattende strategisk økonomisk partnerskapsavtale. Avtalen inkluderer et våpenkjøp på 142 milliarder dollar og saudiske investeringer i USA på 600 milliarder dollar. Trumps Midtøsten-reise, som også omfatter Qatar og Emiratene, har fokus på store forretningsavtaler. Parallelt har USA begynt å ta imot en gruppe hvite sørafrikanere som flyktninger, etter et tidligere tilbud fra Trump.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har satt som betingelse at han kun vil møte Russlands president Vladimir Putin personlig i Tyrkia for samtaler, muligens torsdag. Donald Trump har tilbudt seg å delta. Eksperter er imidlertid pessimistiske og beskriver situasjonen som fastlåst, da begge parter antas å fortsatt tro på militær seier og har fundamentalt ulike krav, noe som gjør en felles plattform for forhandlinger vanskelig.
Sametinget har saksøkt staten for å stanse elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya, og partene møtes denne uken i Oslo tingrett. Sametinget hevder staten har begått alvorlige saksbehandlingsfeil ved ikke å oppfylle kravene til konsekvensutredning og konsultasjonsplikt. Staten, representert ved Energidepartementet, avviser lovbrudd og mener prosjektet er kommet for langt til å stanses, selv om retten skulle finne feil. Elektrifiseringen krever store naturinngrep i Finnmark.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!