Et samarbeid mellom mobilselskaper og myndigheter har resultert i at 40 millioner svindelsamtaler er stoppet i Norge. Tiltakene har ført til at 645 000 svindelforsøk stoppes daglig, noe som tilsvarer syv forsøk per sekund.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung understreker at dette viser at samarbeid mot digital svindel fungerer.
Som et ledd i arbeidet er det innført strengere regler for kjøp av mobilabonnement, hvor gyldig legitimasjon nå er påkrevd.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Telenor har stanset over 100 millioner svindelforsøk via anrop og SMS i 2024. Et nytt sikkerhetsfilter, aktivert i samarbeid med andre operatører, blokkerer svindelforsøk på tvers av mobilnett, og identifiserte 200-250 000 spoofede numre daglig i starten. I tillegg ble 2,1 milliarder forsøk knyttet til ondsinnede nettsider blokkert. Digital kriminalitet via annonser på nett øker, og Telenor blokkerte over seks millioner utrygge nettsider og forsøk på digital kriminalitet daglig i fjor. Kriminelle tilpasser seg raskt nye mottiltak, og teleselskapene oppfordrer kunder til å melde fra om svindelforsøk.
3 måneder siden
Nye regler for kjøp av kontantkort og mobilabonnement skal hindre misbruk av falsk ID. Bakgrunnen er at kriminelle har utnyttet ordningen, noe som ble avdekket av Dagbladet. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har ilagt Mycall en bot for brudd på ID-reglene. De nye reglene krever at man må fremvise originalt ID-bevis som pass eller førerkort, eller elektronisk ID som BankID. Nkom vil føre tilsyn for å sikre at aktørene følger de nye reglene. En undersøkelse viser at ni av ti nordmenn ble forsøkt svindlet via SMS, e-post og telefoni i fjor.
22 dager siden
Telenor har blokkert 539 millioner utrygge nettsider og forsøk på digital kriminalitet i årets første kvartal. En ny sikkerhetsløsning mellom norske teleoperatører har bidratt til nedgang i antall blokkerte svindelanrop. En undersøkelse viser økende bekymring for digital kriminalitet blant nordmenn, hvor de fleste er klar over risikoen ved å dele personlig informasjon på nett. Telenor oppfordrer til årvåkenhet, forsiktighet med deling av informasjon og rapportering av digital kriminalitet til bank og politi.
2 måneder siden
Finanstilsynet, Datatilsynet og finansnæringen samarbeider for å dele data i kampen mot økonomisk kriminalitet. DNB-sjef Kjerstin Braathen fremhever at store summer årlig går tapt til svindel og hvitvasking, og at banken avverget svindel for milliarder i fjor. Hun understreker behovet for bedre datadeling, men dagens personvernregler hindrer effektiv informasjonsflyt, også med lokalt politi. Riksadvokaten har beordret bedre informasjonsdeling mellom relevante etater for å bekjempe økonomisk kriminalitet.
4 måneder siden
Telenor advarer om en ny bølge av svindelforsøk via telefon, der svindlere ringer fra utenlandske nummer og utgir seg for å være fra PayPal eller Klarna. De bruker en automatisk melding om feilregistrert bestilling for å lure til seg betalingsinformasjon eller BankID. Telenor har blokkert en million slike anrop de siste to ukene. Svindlerne har gått over til utenlandske nummer etter at norske teleoperatører har gjort det vanskeligere å misbruke norske nummer. Telenor råder folk til å være skeptiske til anrop fra ukjente utenlandske nummer og legge på umiddelbart ved mistanke om svindel.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre hvis man blir svindlet på nett, basert på innspill fra Økokrim og DNB. Det er viktig å kontakte banken raskt, gjerne ved mistanke om svindel. Deretter bør man søke hjelp fra en venn for å få oversikt over situasjonen. Det anbefales også å endre passord, dokumentere svindelen med bilder, og anmelde forholdet til politiet. I tillegg oppfordres man til å snakke med familie og venner om svindelen for å øke bevisstheten rundt problemet. Telenor stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet i andre kvartal 2024, og 1 av 4 nordmenn har blitt svindlet på nett.
4 måneder siden
Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) har startet et samarbeid med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for å varsle norske bedrifter om datainnbrudd. NSM deler informasjon om pågående angrep med NSR, som deretter kontakter de berørte bedriftene. Mange bedrifter, også store, er utsatt for uoppdagede angrep, der uvedkommende har fått tilgang til e-postkontoer. Konsekvensene kan være alvorlige, fra økonomisk tap til tap av data og tilgang til sensitive systemer. Samarbeidet er et forsøk på å styrke bedriftenes forsvar mot digital svindel, som utføres av både kriminelle og statlige aktører. En utfordring er at bedrifter kan være skeptiske til varslene og tro at det er svindel.
4 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) konkluderer etter en granskning at flere enn Telenor bør levere nødnummertjenester i Norge. Dette kommer etter fire hendelser i høst hvor Telenor hadde omfattende problemer som påvirket tilgangen til nødnumrene. Nkom anbefaler at det etableres et ESI-nett med NG112-funksjonalitet hos alle nødetatene, og at det opprettes en rask forbindelse til andre tilbydere som Telia og Lyse/Ice. Digitaliseringsminister Karianne Tung støtter Nkoms anbefalinger og understreker viktigheten av en tryggere løsning for nødnummertjenestene.
4 måneder siden
Teleselskaper advarer om en kraftig økning i Paypal-svindel, der svindlere bruker svenske og danske telefonnumre for å lure nordmenn. Svindelforsøkene har økt dramatisk de siste ukene, med opptil 100 000 anrop daglig fra disse landene. Svindlerne utgir seg for å være fra Paypal og prøver å få tilgang til betalingskortinformasjon. De bruker 'spoofing' for å skjule sine egentlige numre, noe som gjør det vanskeligere å blokkere anropene. Økningen ses i sammenheng med innføringen av et nasjonalt filter for norske numre. Teleselskapene oppfordrer folk til å være forsiktige med ukjente utenlandske numre og aldri oppgi sensitiv informasjon på telefon.
4 måneder siden
Tre menn ble pågrepet med tyvgods til en verdi av rundt 500.000 kroner. Pågripelsen skjedde i forbindelse med et nytt grensesamarbeid mellom Norge og Sverige, som startet 1. desember. Samarbeidet fokuserer på kontroller av kjøretøy og personer, og visepolitimester Elisabeth Rise uttrykker tilfredshet med at samarbeidet ga resultater allerede første dag. Politiet understreker at kriminelle nettverk er en alvorlig trussel og at tettere samarbeid med svensk politi er et viktig tiltak for å bekjempe dette.
2 måneder siden
Telenor lanserer en ny tjeneste som varsler brukere om potensielle svindelanrop i sanntid, for å redusere utrygghet rundt ukjente anrop. Undersøkelser viser at mange er bekymret for å svare telefonen fra ukjente nummer. Den nye teknologien vil automatisk varsle Telenor-kunder om anrop som viser tegn til svindel, selv om kundene fortsatt kan velge å svare. Telenor blokkerte over 54 millioner svindelanrop i 2024, men håper den nye tjenesten vil gi økt trygghet og oppmuntre til mer bruk av telefonsamtaler, som de anser som en viktig kommunikasjonskanal.
3 måneder siden
Antallet bilister som bøtelegges for mobilbruk har gått ned, viser tall fra Utrykningspolitiet (UP). I 2024 fikk 5838 førere bot, en nedgang fra året før og nesten en halvering fra 2022. UP mener dette skyldes de høye bøtesatsene, som har økt fra 1700 kroner i 2021 til 10.200 kroner i dag. UP-sjef Knut Smedsrud er fornøyd med utviklingen og mener de høye bøtene virker avskrekkende. Totalt betalte nordmenn nesten 60 millioner kroner i mobilbøter i 2024. UP kontrollerte over 30.000 førere i fjor, og 2,4 prosent av dem brukte mobilen bak rattet.
4 måneder siden
En ny digital tjeneste for politiattester, utviklet av Digipost i samarbeid med Norges idrettsforbund (NIF), ble lansert i november. Tjenesten gjør det umulig å forfalske politiattester og skal bidra til tryggere idrettsmiljøer for barn og unge. Andreas Arstad, fotballtrener og produkteier i Digipost, har vært en sentral aktør i prosjektet, som har pågått i tre år. Tjenesten ble først testet som et pilotprosjekt i Innlandet idrettskrets, med positive tilbakemeldinger. Nå er den tilgjengelig for alle idrettslag i Norge. Idrettspresident Zaineb Al-Samarai og justisminister Emilie Enger Mehl har uttrykt støtte til prosjektet.
1 måned siden
Politiet har avslørt en ny svindelmetode der falske EasyPark-profiler brukes til å lade elbiler. Svindelen, som startet i august 2023, er særlig knyttet til taxinæringen i Oslo. En person er siktet i saken, og politiet samarbeider med EasyPark for å implementere tiltak som kan forhindre ytterligere misbruk. Politiet oppfordrer nå næringsaktører til å være ekstra årvåkne og følge nøye med.
2 måneder siden
I 2024 betalte norske bilister 346 millioner kroner i fotoboksbøter, fordelt på 83 408 bøter, og 463 førerkort ble beslaglagt. Fotoboksene i Operatunnelen i Oslo var mest aktive. Utrykningspolitiet (UP) melder om en positiv utvikling over tid, med en økende andel kjøretøy som overholder fartsgrensene. Det finnes rundt 430 fotobokser i Norge, og flere vil bli installert i 2025. I 2023 var inntektene fra fotobokser 334 millioner kroner.