Høyre har foreslått en kriselov for å fremskynde behandlingen av plan- og byggesaker, spesielt for å imøtekomme behovene til Kongsberg Gruppen. Selskapet ønsker å bygge et nytt kontorbygg for 2000 ansatte, men er hindret av manglende oppgradering av det lokale renseanlegget.
Statsforvalteren har advart mot risikoen for økt forurensning. Arbeiderpartiet er skeptisk til kriseloven, men lover å finne en raskere løsning.
Loven vil gi regjeringen myndighet til å overstyre plan- og bygningsloven i krisesituasjoner for å sikre raskere utvikling av forsvarsindustrien.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
9 timer siden
Et representantforslag fra Høyre kan gi departementer utvidet makt til å overstyre kommunale planer. Kritikere frykter dette kan svekke lokalt selvstyre og naturvern under udefinerte 'kriser'.
28 dager siden
Regjeringen har gitt Kongsberg kommune tillatelse til å bygge ut industriområdet for å styrke forsvarsindustrien, selv om et nytt renseanlegg ikke er ferdigstilt. Kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng besøkte Kongsberg for å overbringe beslutningen, etter en anmodning fra ordfører Line Spiten og fylkesordfører Tore Opdal Hansen. Kongsberg Defence Aerospace (KDA) planlegger et nytt bygg for 2000 ansatte innen 2028. Regjeringen har vurdert forurensningsloven og konkludert med at utbyggingen kan godkjennes fordi arbeidet med renseanlegget er i gang. Stenseng understreker at den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør det nødvendig å prioritere forsvarsindustrien.
1 måned siden
Norsk forsvarsindustri og stortingspolitikere møttes for å diskutere hvordan beredskap og forsvarsevne kan styrkes. Forsvarsindustrien rapporterer om stor økning i etterspørselen, men mangler langsiktige kontrakter for å kunne investere. En undersøkelse viser at mangel på forutsigbarhet og finansiering er betydelige hindringer. Politikere fra Venstre og Høyre ønsker hurtigspor for anskaffelser og mener at dagens regelverk er foreldet. De understreker behovet for å rydde opp i systemet for å sikre raskere oppskalering av forsvarskapasiteten.
8 dager siden
Regjeringen har lagt frem et lovforslag som gir den ekstraordinære fullmakter i krisesituasjoner, inkludert mulighet til å pålegge sivil arbeidsplikt for personer mellom 18 og 72 år. Forslaget gir også regjeringen rett til å bryte eksisterende lover uten en klar definisjon av hva som utgjør en krisesituasjon. Lovforslaget skal opp til andre gangs behandling i Stortinget etter at første votering viste et flertall for forslaget, med støtte fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, KrF og FrP. Flere opposisjonspartier, som SV, Rødt, Venstre, MDG og Pasientfokus, stemte imot. Kritikere, blant annet professor Benedikte Moltumyr Høgberg, advarer mot at loven kan føre til maktkonsentrasjon og svekkelse av maktfordelingsprinsippet i Norge, og sammenligner situasjonen med utviklingen i autoritære regimer. Det er også bekymring for at loven er dårlig utredet og gir regjeringen for vide fullmakter uten tilstrekkelig kontroll.
7 dager siden
Stortinget skulle behandle en lov som gir regjeringen fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller ved trussel mot rikets sikkerhet. Flere eksperter, inkludert jussprofessor Hans Petter Graver og tidligere hærsjef Robert Mood, advarer mot lovforslaget. De frykter at økt makt til regjeringen kan føre til misbruk, svekke Stortingets og domstolenes kontroll, og skape farlige presedenser. Mood trekker paralleller til Hitlers maktovertakelse i 1933 og understreker viktigheten av at Stortinget involveres i beslutningsprosesser. Flere politiske partier, som Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet, ønsker nå å utsette behandlingen. Kritikere mener det er problematisk at loven kan gi regjeringen vide fullmakter uten klare begrensninger, og at behandlingen skjer før en planlagt evaluering av krisehåndtering under pandemien. Ekspertene oppfordrer til en grundig utredning og bred politisk behandling før nye krisefullmakter vedtas.
1 måned siden
Regjeringen vil fremskynde utbyggingen av kraftnettet ved å fjerne kravet om ekstern kvalitetssikring (KVU) for store kraftledninger. Energiministeren understreker behovet for økt nettkapasitet for å møte næringslivets behov for strøm og legger til rette for nye arbeidsplasser og reduserte utslipp. Tiltaket skal korte ned saksbehandlingstiden, som i dag tar mellom 7 og 14 år. Forslaget sendes på høring våren 2025. Regjeringen har også etablert en hurtigsporordning for mindre nettiltak, hvor halvparten av sakene ble behandlet i 2024.
6 dager siden
Regjeringens forslag til endring i sivilbeskyttelsesloven har utløst omfattende debatt og kritikk. Lovforslaget gir regjeringen vide fullmakter til å pålegge arbeidsplikt i situasjoner med krig, trussel om krig eller fare for rikets sikkerhet. Professor Benedikte Moltumyr Høgberg advarer mot at fullmaktene kan true demokratiet og sammenligner tiltaket med autoritære grep fra Hitlers tid. Flere partier, inkludert Frp, Krf og Senterpartiet, snudde i siste liten og stemte mot forslaget etter først å ha støttet det. Frp-leder Sylvi Listhaug tok selvkritikk for manglende grundig intern behandling. SV gir ros til Frp for åpenheten, mens Høyre forsvarer lovforslaget som nødvendig for rask krisehåndtering. Tidligere militære og eksperter har også uttrykt bekymring for lovens omfang og konsekvenser. Behandlingen i Stortinget ble utsatt på grunn av motstand fra flere partier.
1 måned siden
Riksrevisjonen slår alarm om manglende kapasitet i det norske strømnettet, noe som hindrer bedrifter i å få tilgang til strøm og forsinker det grønne skiftet. Rapporten kritiserer Energidepartementet for å ha gjort for lite for å løse problemet, og påpeker at planlegging og godkjenning av nye nettanlegg tar for lang tid. Riksrevisjonen understreker behovet for raskere prosesser og bedre planlegging basert på fremtidige behov. De foreslår at Energidepartementet må sørge for at reguleringen og kontrollen av Statnett og nettselskapene sikrer raskere prosesser.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker et nytt forsvarsløft og vil øke forsvarsbudsjettet til tre prosent av BNP umiddelbart, istedenfor innen 2036 som tidligere vedtatt. Partiet vil prioritere forsyningsberedskap, investere i nye kapasiteter for sjø, luft og land, samt styrke Heimevernet. Vedum understreker at selv om det ikke er noen umiddelbar krigsfare, er det viktig å være forberedt på sammensatte trusler som cyberangrep og sabotasje. Samtidig forsvarer han samarbeidet med USA, men kritiserer det sterke pengefokuset i amerikansk politikk og lobbymakten.
1 dag siden
En planlagt utvidelse av en sprengstoffabrikk på Hurum skaper bekymring. Miljøvernere frykter betydelig økte nitrogenutslipp til Oslofjorden.
6 timer siden
Planer om en ny sprengstoffabrikk ved Oslofjorden vekker sterke reaksjoner. Miljøpartiet De Grønne kaller forslaget en ufattelig dårlig idé på grunn av frykt for økte nitrogenutslipp.
4 dager siden
Stortinget utsatte behandlingen av den nye sivilbeskyttelsesloven. Loven møtte kritikk for å gi regjeringen for mye makt og for hjemler om tvangsarbeid.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer politikernes planer om å øke våpenproduksjonen i Norge ved bruk av oljepenger, uten å prioritere ned andre sektorer. Den fremhever mangel på arbeidskraft og at eksisterende industri som Nammo og Kongsberg Gruppen, hemmes av kraftmangel og byråkrati. Kongsberg Gruppen hindres i utvidelse på grunn av miljøhensyn. Forfatteren argumenterer for at politikere bør fjerne hindringer for næringslivet, som krafttilgang og byråkrati, istedenfor å øke bruken av oljepenger, for å oppnå økt våpenproduksjon.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å oppheve byggestopp for tilfluktsrom og gjøre det obligatorisk i nye store bygg. Eiendomsaktører frykter at dette vil føre til mindre boligbygging og økte boligpriser, noe justisminister Emilie Enger Mehl ikke er bekymret for. Hun mener det er nødvendig for sikkerheten og at alle må bidra til beredskap. Det er usikkerhet rundt kostnadene, med estimater fra 30.000 til 50.000 kroner per person. Regjeringen vil vurdere ulike krav til ulike prosjekter, inkludert bruk av beredskapsrom, og åpner for innspill til ordningen. Samtidig er boligbyggingen på et historisk lavt nivå, og det forventes en prisvekst på 10 prosent i år.
1 dag siden
Statnett melder at kraftlinjene i Innlandet er gamle og krever snarlig oppgradering. Økende strømforbruk og planlagt ny produksjon skaper et akutt behov for mer kapasitet i nettet.