SV-topp Andreas Sjalg Unneland sammenligner Stein Erik Hagen med Elon Musk, og mener Hagen forsøker å kjøpe politisk innflytelse gjennom store donasjoner til borgerlige partier. Hagen har donert 14 millioner kroner til Høyre og Frp for å fremme en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet.
Unneland hevder at slike donasjoner kommer med forventninger om skattekutt og politisk innflytelse, og at det er en amerikanisering av norsk politikk. Hagen selv avviser ikke sammenligningen med Musk, mens Frp avviser Unnelands påstander og understreker at alle bidrag de mottar er uten bindinger.
Frp mener også at LOs støtte til Arbeiderpartiet er et eksempel på kjøp av politisk innflytelse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Stein Erik Hagen har bekreftet å gi 14 millioner kroner i partistøtte til Høyre, Frp, KrF og Venstre foran stortingsvalget. Han begrunner støtten med et ønske om en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet og redusere formuesskatten. Hagen mener det norske folk ønsker Støre og Vedum «dit pepper’n gror». Støre avviser Hagens påstander og sier at norsk økonomi går bra. Han mener skattekutt vil gagne de rikeste. Vedum påpeker at regjeringen har prioritert lavere skatt for arbeidsfolk, ikke de rike. Artikkelen viser også at venstresiden har mottatt mer partistøtte enn høyresiden de siste årene, men at dette kan endre seg med nye aksjonsgrupper på høyresiden.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen har gitt 14 millioner kroner i valgkampstøtte til Høyre, Frp, KrF og Venstre. Han begrunner støtten med et ønske om en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet og redusere formuesskatten. Hagen mener at det norske folk ønsker Støre og Vedum «dit pepper’n gror». Støre avviser Hagens påstander og sier at norsk økonomi går bra. Han mener at et kutt i formuesskatten vil gagne de rikeste. Vedum understreker at regjeringen har prioritert lavere inntektsskatt for arbeidsfolk. Artikkelen viser også at Ap har mottatt betydelig mer partistøtte enn Høyre de siste årene, men at høyresiden nå får økt støtte fra aksjonsgrupper.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen bekrefter overfor VG at han gir 14 millioner kroner i partistøtte til partiene på høyresiden. Fremskrittspartiet mottar 7 millioner kroner, hvorav 2 millioner er øremerket organisasjonsutvikling. Høyre får 5 millioner kroner, mens Kristelig Folkeparti og Venstre mottar 1 million kroner hver. Hagen begrunner støtten med et ønske om en borgerlig regjering som vil styrke næringslivet, verdiskapning og privat norsk eierskap. Dette er den største valgkampstøtten Hagen-familien har gitt.
1 måned siden
Høyre-nestleder Henrik Asheim kritiserer LO-leder Peggy Hessen Følsvik for å sammenligne norske bedriftseiere med Elon Musk i debatten om formuesskatten. Asheim mener Følsvik skremmer folk fra å støtte andre partier, og kaller sammenligningen et grovt overtramp. Følsvik står fast på at rike nordmenn forsøker å kjøpe politisk innflytelse for å fjerne formuesskatten, og at Musk er et symbol på økonomisk makts innflytelse. Asheim uttrykker bekymring for at næringslivsledere vegrer seg for å delta i samfunnsdebatten på grunn av usaklighet, mens Følsvik understreker behovet for å redusere ulikhet.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen har donert 14 millioner kroner til borgerlige partier, en rekordstor sum som overgår tidligere donasjoner fra både ham selv og andre rike givere. Dette markerer en tydelig endring i fordelingen av donasjoner, der Frp nå mottar en stadig større andel. Flere nye borgerlige innsamlingsaksjoner har også bidratt med betydelige summer, spesielt rettet mot å kutte skattene på kapital. De samlede donasjonene til borgerlig side overgår nå LOs støtte til venstresiden. Det spekuleres i om denne økte finansieringen kan påvirke valgresultatet og gi Frp en mulighet til å få statsministeren. Forskning indikerer at partidonnasjoner kan ha en innvirkning på valgutfallet.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet. Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet. LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har uttrykt bekymring over at velstående nordmenn investerer betydelige summer i valgkampen for å avskaffe formuesskatten, og hun trekker paralleller til Elon Musk. Roger Hofseth fra Aksjon for Norsk Eierskap svarer ved å stemple Følsvik som Norges mest innflytelsesrike lobbyist, og anklager henne for å favorisere Arbeiderpartiet gjennom LO. Følsvik understreker at de som genererer inntekt i Norge også må bidra til fellesskapet gjennom skatter, mens Hofseth hevder at formuesskatten skader norsk eierskap. Konflikten omfatter også spørsmål om åpenhet knyttet til finansiering av politiske kampanjer.
1 måned siden
Eiendomsmilliardær Christian Ringnes har donert én million kroner hver til Frp, Høyre og Venstre i forkant av stortingsvalget. Ringnes begrunner donasjonene med et ønske om regjeringsskifte, da han mener den nåværende regjeringen fører en politikk som skader norsk næringsliv og norsk eierskap. Venstre bekrefter at donasjonen fra Ringnes er den største de har mottatt i år, og den største fra Ringnes noen gang.
2 måneder siden
Skipsreder Herbjørn Hansson donerer én million kroner til Fremskrittspartiet (Frp) med ønske om et regjeringsskifte. Aksjon for borgerlig valgseier (ABV) bidrar med fem millioner, en reduksjon fra tidligere år. Fellesaksjonen, finansiert av blant andre Gustav Witzøe, gir også betydelig støtte til Frp. Disse donasjonene kommer i lys av regjeringens planer om å endre partiloven for å øke åpenheten rundt partifinansiering. ABV forsvarer sine bidrag som en nødvendig motvekt til fagorganisasjonen LOs støtte til Arbeiderpartiet.
3 måneder siden
Danske regjeringspartier ønsker å innføre et forbud mot utenlandske donasjoner til valgkamper, etter bekymring for påvirkning fra mektige utlendinger som Elon Musk. Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne støtter forslaget, mens Liberal Alliance er skeptiske og ønsker mer åpenhet. Bakgrunnen er blant annet Musks engasjement i europeisk politikk. Det er en pågående debatt om valgkampdonasjoner også i Norge, der anonyme pengegaver er et tema.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har kritisert Elon Musk for å blande seg inn i politiske forhold i andre land. Støres kritikk ble først fremmet på NRK, men har raskt spredt seg internasjonalt gjennom nyhetsbyrået Reuters og andre medier. Bakgrunnen for kritikken er Musks innblanding i politikk i land som Tyskland, Storbritannia og Italia. Den tyske regjeringen har også anklaget Musk for å støtte det høyrepopulistiske partiet AfD. Musk har også brukt store summer på å støtte Donald Trump og skal ha en rolle i hans administrasjon. Støre uttrykker bekymring for at en person med så stor innflytelse blander seg inn i andre lands indre anliggender.
3 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer sterkt at Stein Erik Hagens familieselskap gir 14 millioner kroner i valgkampstøtte til de borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre. Hun mener Høyre bør avvise pengene, da de kommer fra et utenlandsk selskap eid av en familie som har flyttet til Sveits for å unngå norsk skatt. Martinussen frykter at dette kan føre til at Høyre prioriterer politikk som ikke er i norske interesser. Frp avviser kritikken og mener det er naturlig at bedrifter og enkeltpersoner kan støtte partier, og er takknemlige for bidragene. Rødt mener det er stor forskjell på LOs støtte til Arbeiderpartiet og Hagens pengegave.
29 dager siden
Elon Musk har donert betydelege summar til den konservative dommarkandidaten i Wisconsin, noko som har ført til søksmål og debatt om påverknad av val. Valet i Wisconsin er historisk dyrt og viktig, då det kan endre fleirtalet i høgsterett og påverke spørsmål som abortrettar. Musk si involvering kjem samtidig som Tesla saksøker staten, noko som skaper spekulasjonar om motivasjonen bak donasjonane. Resultatet av valet kan også ha tyding for Donald Trumps innflytelse.
2 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik advarer mot paralleller mellom Elon Musks politiske innflytelse i USA og rike nordmenns forsøk på å fjerne formuesskatten. Hun mener begge deler er forsøk på å sikre egen økonomisk vinning. Følsvik kritiserer også organisasjoner som skjuler sine bidragsytere, noe Aksjon for Norsk eierskap, som ikke oppgir sine medlemmer, gjør. De svarer at de har samme praksis som LO med lukkede medlemslister.
3 måneder siden
Stein Erik Hagen, en av Norges rikeste menn, har uttalt at han ønsker å tilbringe sine eldre dager på gamlehjem i Sveits for å være nærmere familien. Han presiserer at han ikke har noen umiddelbare planer om å flytte, selv om nesten hele familien har flyttet dit. Hagen-familien eier allerede en leilighet i Sveits. I tillegg har Hagen gitt 14 millioner kroner i partistøtte til høyresiden, og uttrykker sterk misnøye med den nåværende regjeringen. Han mener at både næringslivsledere og det norske folk ønsker en annen politisk kurs for landet.