Norge deltar i et hastemøte med de nordiske og baltiske landene for å diskutere Donald Trumps nylige uttalelser om Ukraina-konflikten. Trump hevdet å ha snakket med Russlands president Vladimir Putin og signaliserte umiddelbare forhandlinger mellom USA og Russland, før han hadde kontaktet Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.
Under møtet vil statsminister Støre og de andre lederne dele sine vurderinger av situasjonen, basert på informasjon fra amerikansk hold den siste uken.
Møtet er organisert med svært kort varsel.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Norge deltar i et hastemøte med de nordiske og baltiske landene for å diskutere Donald Trumps nylige uttalelser om Ukraina-konflikten. Trump har sagt at USA og Russland umiddelbart vil starte forhandlinger, og antydet at Ukraina neppe vil få tilbake hele sitt territorium, samt at NATO-medlemskap er lite praktisk. Møtet, som ble organisert på kort varsel, gir statsminister Støre og andre ledere muligheten til å dele vurderinger fra amerikansk hold den siste uken.
2 måneder siden
Statsminister Støre deltok i et hastemøte med nordiske og baltiske ledere for å diskutere Donald Trumps nylige uttalelser om Ukraina-konflikten. Støre understreket at Norge vil fortsette å støtte Ukraina militært, slik at landet kan forhandle fra en posisjon der de kan ivareta sin egen integritet. Han gjentok også at ingen forhandlinger om Ukraina skal skje uten Ukrainas deltakelse. Trumps uttalelser inkluderte en påstand om at han hadde snakket med Putin og at USA og Russland burde starte forhandlinger umiddelbart, samt at det er usannsynlig at Ukraina vil få tilbake hele sitt territorium og at NATO-medlemskap er lite praktisk.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og ledere fra de nordiske og baltiske landene møtes i München fredag kveld. Møtet er organisert på kort varsel etter Donald Trumps uttalelser om mulige forhandlinger med Russlands president Vladimir Putin om en fredsløsning for Ukraina. I tillegg vil lederne diskutere den potensielle faren for en handelskrig mellom USA og Europa.
2 måneder siden
Flere partier på Stortinget, deriblant MDG, Høyre og Venstre, har bedt regjeringen om et hastemøte for å diskutere økt støtte til Ukraina. Dette skjer etter at Donald Trump signaliserte enighet med Vladimir Putin om å starte Ukraina-forhandlinger. Ine Eriksen Søreide (H) ønsker et snarlig møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, mens Venstre-leder Guri Melby mener situasjonen gjør Norge mer utrygt. SV mener saken kan behandles i de vanlige foraene for sikkerhetspolitikk.
2 måneder siden
Artikkelen oppsummerer de siste hendelsene i Ukraina-krigen. Donald Trumps påstand om at Ukraina startet krigen har utløst kraftige reaksjoner. Zelenskyj avviser dette og understreker at Ukraina ikke vil avstå land for å oppnå fred. Norske politikere kritiserer Trumps uttalelser og understreker Russlands ansvar. Europeiske ledere har hatt krisemøter for å diskutere situasjonen, inkludert militær støtte til Ukraina og muligheten for å sende fredsstyrker. Russland hevder at samtaler med USA har vært nyttige og antyder et mulig møte mellom Trump og Putin.
8 dager siden
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj offentliggjorde tirsdag kveld at han har hatt en samtale med Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Samtalen fant sted kort tid før Støres planlagte møte med USAs president Donald Trump i Washington DC. Zelenskyj informerte Støre om russiske angrep på sivil infrastruktur i Ukraina og diskuterte samarbeid og sikkerhetssamarbeid mellom landene. Han understreket viktigheten av fortsatt press mot Russland og behovet for en ubetinget våpenhvile, slik USA og Ukraina har foreslått. Støre har tidligere uttalt at Ukraina vil være et sentralt tema i møtet med Trump, og at Norge kan bidra med erfaringer fra sitt forhold til Russland.
2 måneder siden
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har uttalt at det vil være svært vanskelig for Ukraina å overleve uten støtte fra USA, og understreker at amerikansk støtte er kritisk. Zelenskyj møtte USAs visepresident J.D. Vance i München, hvor han signaliserte Ukrainas behov for sikkerhetsgarantier. Samtidig ble det avholdt et hastemøte mellom statsminister Jonas Gahr Støre og ledere fra de nordiske og baltiske landene om Ukraina, etter Donald Trumps uttalelser om mulige forhandlinger med Vladimir Putin.
2 måneder siden
Partiledere i Norge reagerer på Donald Trumps uttalelser om Ukraina, NATO og Grønland i NRK-programmet Debatten. Trumps uttalelser har skapt bekymring i Europa, deriblant Tyskland, som beskriver situasjonen som «den verst tenkelige». Zelenskyj ønsker en avtale med Trump, mens Støre forsikrer om Norges fortsatte støtte til Ukraina. Trumps samtale med Putin og USAs utenriksministers fredssamtaler med Russland uten Ukraina til stede, har vakt reaksjoner.
2 måneder siden
MDG-leder Arild Hermstad krever et hastemøte med regjeringen for å diskutere økt støtte til Ukraina etter Donald Trumps samtaler med Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj om forhandlinger. Hermstad frykter at Trump vil presse Ukraina til en fredsavtale som ikke ivaretar landets interesser. Han mener Norge har et betydelig handlingsrom for å øke støtten, og minner om at Støre tidligere har lovet å stille opp dersom USA reduserer sin støtte. Hermstad utfordrer Støre og Stoltenberg til å vise om Norge vil stå opp for Ukraina i denne kritiske situasjonen.
2 måneder siden
USA og Russland har startet møter i Saudi-Arabia for å diskutere en mulig fred i Ukraina. Verken Ukraina eller andre europeiske land er invitert, noe som har ført til uro og hastemøter i Europa. Fra USA deltar nasjonal sikkerhetsrådgiver Mike Waltz og utenriksminister Marco Rubio, mens Russland er representert ved utenriksminister Sergej Lavrov og Jurij Usjakov. Møtet kommer etter samtaler mellom USAs president Donald Trump og Vladimir Putin, og europeiske land har hatt krisemøter for å diskutere situasjonen. Det er uklart hva som vil bli diskutert, men USA har indikert at de vil snakke om premissene for fred.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen skal representere nordiske og baltiske interesser på et hasteinnkalt toppmøte i Paris om Ukraina-støtte. Frankrikes president Emmanuel Macron har invitert ledende europeiske politikere til møtet i kjølvannet av sikkerhetskonferansen i München. Der har Ukraina vært et sentralt tema, spesielt etter signaler om mulige fredsforhandlinger fra USA. Europeiske ledere frykter at USA vil fremforhandle en avtale med Russland som er fordelaktig for USA, men som har negative konsekvenser for Ukraina og Europa.
2 måneder siden
Frankrikes president Emmanuel Macron har innkalt til et toppmøte i Paris for å diskutere Ukraina og Europas sikkerhet. Forut for møtet har Macron snakket med USAs president Donald Trump etter uttalelser om at Europa kan bli ekskludert fra samtaler mellom USA, Russland og Ukraina. Flere amerikanske representanter har kommet med harde uttalelser til europeiske allierte, noe som har skapt spenning. Stats- og regjeringssjefer fra flere europeiske land deltar på møtet, deriblant Danmarks statsminister Mette Frederiksen som representerer de nordiske og baltiske landene.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
7 dager siden
Ukrainas allierte møtes i London for å diskutere mulige løsninger på den langvarige konflikten med Russland. USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe som skaper bekymring for fredsprosessen, da Ukraina avviser dette og også motsetter seg krav om å ikke bli NATO-medlem. Møtet skjer etter press fra USAs president Donald Trump, som ønsker en rask fredsavtale og truer med å trekke USA ut av forhandlingene hvis det ikke skjer fremgang. Russland har brutt våpenhvilen flere ganger, og det er fortsatt usikkerhet om viljen til fred. Ukraina forbereder seg på å fortsette kampen og søker en varig våpenhvile, mens russiske styrker samler seg ved grensen og fortsetter angrep mot både militære og sivile mål. Situasjonen preges av tidspress og kompliserte diplomatiske utfordringer mellom USA, Europa og Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et krisemøte i Paris der europeiske ledere diskuterte situasjonen i Ukraina. Tysklands statsminister Olaf Scholz reagerte irritert på debatten om å sende fredsstyrker, mens Storbritannia og Sverige har åpnet for å vurdere dette. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over signalene fra USA, men understreker viktigheten av NATO-alliansen. Ungarn var ikke representert på møtet og beskrev det som en samling av krigstilhengere og Trump-motstandere. Støre fremhever at Europa er den viktigste bidragsyteren til Ukraina, og at Ukraina må være en del av forhandlingene om en eventuell fredsavtale.