«Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid anmeldes med terningkast 6 for sine imponerende illustrasjoner og sitt fokus på fellesskap og kreativitet. Boken, som vant Nordisk råds litteraturpris, tar leseren med til en postapokalyptisk verden hvor en gruppe mennesker bygger en buss for å finne et nytt hjem.
Anmelderen roser bokens detaljrikdom og håndverksmessige kvalitet, men påpeker at layouten ikke alltid er like intuitiv og at boken inneholder en scene med voksne som deler en joint.
Boken har vakt oppsikt med sin høye pris, men beskrives som en visuell nytelse som treffer leseren rett i hjerterota.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
«Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid er en stor barnebok om vennene Spir og Taku som bygger en buss for å finne en kur mot den syke Timo. Boken, som har tatt 15 år å lage, er illustrert og skrevet for hånd. På reisen møter de en diktator og berører temaer som ulikhet og miljøødeleggelse. Strid vektlegger fellesskap og mot, og boken har en varm, humanistisk tone. Den inviterer også til samtaler om tyngre temaer som religion og lykke, presentert i en lett og tilgjengelig stil.
1 måned siden
Barneboken «Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid er utsolgt fra forlagets lager allerede før lanseringen i Norge. Boken, som vant Nordisk råds litteraturpris, veier 2,5 kilo og koster 999 kroner. Bokens høye pris skyldes at den er håndinnbundet i Tyskland og trykket på kvalitetspapir. Forlaget Vigmostad & Bjørke vurderer å trykke et nytt opplag av den eksklusive utgaven, og vil også gi ut en rimeligere versjon til høsten. Bokanmelder Kristine Isaksen mener boken er verdt prisen, og bokhandlere melder om stor interesse, selv om prisen er uvanlig høy for en barnebok. Boken handler om en gutt som trenger helbredelse og en fantastisk reise.
26 dager siden
Nettavisens anmeldere har vurdert to bøker denne uken og begge får terningkast 6. Pascal Engmans «Ingen» beskrives som en spennende og lærerik krimroman om fluktruter fra Sør-Amerika til Sverige. Anmelderen fremhever Engmans grundige research og evne til å skape en troverdig historie. Martin Tilrems «Et jentebarn», en historisk roman fra krigen mellom Norge og Sverige i 1814, får også full score. Anmelderen roser Tilrems elegante skildring av dramaet og den intense stemningen.
2 måneder siden
24 år gamle Martin Tilrems historiske roman «Et jentebarn» har fått terningkast 6 og hylles som en imponerende debut. Romanen foregår i Norge vinteren 1814 og følger den unge mannen Aslak som verver seg til krigen mot Sverige, samt hans foreldres liv hjemme på gården. Tilrem skildrer krigens påvirkning på individet og de pårørende, og fletter historiske detaljer sømløst inn i fortellingen. Anmelderen fremhever spesielt portrettet av moren Ingrid og Tilrems evne til å skrive innsiktsfullt og berørende om menneskelige relasjoner og følelser. Språket er med på å skape en autentisk atmosfære, og romanen oppleves som aktuell til tross for sin historiske setting.
2 måneder siden
Artikkelen er en entusiastisk anmeldelse av Lars Saabye Christensens novellesamling «Haren – og andre noveller». Boken beskrives som en «forundringspose» fylt med varierte og fullstendige historier. Anmelderen fremhever spesielt sammenhengen mellom første og siste novelle, som omhandler en forfatter og en hund, samt novellen «Haren», som betegnes som et mesterverk. Andre noveller som «Debutanten» og «Klasse» vies også oppmerksomhet, og anmelderen konkluderer med at boken er en verdifull gave til alle som setter pris på Saabye Christensens forfatterskap, og oppfordrer alle til å lese den.
4 dager siden
Den engelske forfatteren Samantha Harveys roman Jordbane anmeldes. Boken vant Booker-prisen i fjor og beskrives som original og fascinerende.
1 måned siden
Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden. Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett. Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
7 dager siden
En tur med de røde turistbussene i Haugesund gir et unikt innblikk i byens hverdagsliv og arkitektur. Turen starter på Risøy og går gjennom ulike bydeler, hvor passasjerene får se både velstelte hager, boligområder og byens landemerker som rådhuset og Høyblokkene. Guidingen tilbys på flere språk, men imponerer få. Turistene tar bilder av både det spektakulære og det hverdagslige, og får et nært blikk inn i folks private hjem og liv. Selv om turen koster over 400 kroner, oppleves den som en eksotisk utflukt i egen hjemby. Forfatteren reflekterer over byens historie, kultur og forskjeller mellom velholdte og forfalne områder, samtidig som han møter internasjonale turister som stiller spørsmål om lokal kultur og severdigheter. Turen avsluttes uten stor applaus, men med en følelse av at Haugesund har mye å by på for både innbyggere og besøkende.
3 måneder siden
Annika Norlins roman «Tua» skildrer en gruppe mennesker som søker et alternativt liv utenfor storsamfunnet. Hovedpersonene, som møtes i fengsel og på et småbruk, forsøker å leve i pakt med naturen. Boken utforsker temaer som ensomhet i storbylivet og kritikk av moderne samfunnsnormer. Gjennom karakterenes historier og en metaforisk bruk av maurtuen, stiller Norlin spørsmål ved hvordan vi velger å leve våre liv. Romanen, som ble en bestselger i Sverige og vant Sveriges Radios romanpris, beskrives som underholdende og fengende, men også noe repeterende mot slutten.
1 måned siden
Anmelderen hyller "Kilder til begeistring" med Jakob Oftebro og Odd-Magnus Williamson som en teateropplevelse i toppklasse, som kombinerer humor og alvor på en mesterlig måte. Forestillingen er basert på Bjarte Arnesons bok og fremhever hverdagsgleder, som en god fotballpasning eller det å skrelle en appelsin. Oftebro roses for sitt eksepsjonelle humortalent og presise kroppsspråk, mens Williamson imponerer med sitt skuespillertalent. Marianne Sævig og Charlotte Frogner anerkjennes for deres regi. Anmelderen uttrykker også bekymring for fremtiden til Oslo Nye Teater og håper at denne forestillingen ikke blir en av de siste på den tradisjonsrike scenen.
2 måneder siden
I anledning Det Norske Travselskaps 150-årsjubileum har Dag Solstad skrevet boken «En sann svir!», en hyllest til travsporten. Solstad beskriver sin tidlige tilknytning til Jarlsberg travbane, hans fascinasjon for hester som Alm Svarten og Adept, og deler raust av sin kunnskap om travsportens historie. Han fremhever travbanen som et klasseløst samfunn og gir anerkjennelse til trenere, eiere og oppdrettere. Boken anbefales for de som interesserer seg for travsport og Solstads litterære stil, og beskrives som en energisk og underholdende leseropplevelse.
4 måneder siden
NRK-anmelderne har kåret årets beste spill fra 2024, med et bredt utvalg av sjangre og plattformer. Blant de utvalgte er «Black Myth: Wukong», et actionspill med imponerende bosskamper, og «Nine Sols», som kombinerer vakker grafikk med utfordrende spillmekanikker. Indie-spill som «Animal Well» og «Balatro» får også ros for sin kreativitet og vanedannende gameplay. «Astro Bot» beskrives som et sjarmerende familiespill, mens «The Sims 4 – Liv og død» utvidelsespakken introduserer mørk humor. Det norske spillet «Fruitbus» fremheves som avslappende, og «Super Mario Party Jamboree» som et morsomt spill for vennekvelder. «Buckshot Roulette» er et unikt strategispill, og «Den hellige fy flate» et hysterisk spill fra norske utviklere. «Helldivers 2» skapte engasjement gjennom en unik spillopplevelse i sanntid.
4 måneder siden
Denne uken anmeldes to svært forskjellige bøker: Kathinka Steenstrups «Hjerteråte», en humoristisk roman om dating på Tinder, og Geir Jacobsens «Fußball's Coming Home», et tilbakeblikk på fotball-EM. «Hjerteråte» skildrer vanskelig kjærlighet og utfordringene ved å være alene, med en lett og underholdende stil. «Fußball's Coming Home» gir et innblikk i mesterskapet gjennom møter med mennesker fra ulike land, og gjør det spilte mesterskapet interessant. Begge bøkene får gode anmeldelser, med terningkast 5 for «Hjerteråte» og 4 for «Fußball's Coming Home».
2 måneder siden
Arne Lygre og Johan Harstad er Norges nominerte til Nordisk råds litteraturpris 2025. Lygre er nominert for «I vårt sted», mens Harstad er nominert for «Under brosteinen, stranden!», som fikk terningkast fem av NRK og betegnes som en «enorm prestasjon». Nordisk råds litteraturpris regnes som en av de mest prestisjefylte i Norden. I fjor vant Niels Fredrik Dahl prisen for «Fars rygg», Norges første seier siden Jon Fosse i 2015.
2 måneder siden
Elif Shafaks roman «Det er elver på himmelen» er en storslagen fortelling som spenner over tid og rom. Den knytter sammen karakterene Arthur, Narin og Zaleekhah gjennom en vanndråpe. Romanen tar opp dagsaktuelle temaer som miljøødeleggelser og folkemord, samtidig som den gir innsikt i historiske hendelser og jesidienes kultur. Shafaks grundige research og forførende fortellerstil gjør romanen både underholdende og lærerik, og den beskrives som en krysning mellom Maja Lunde, Charles Dickens og Orhan Pamuk. Boken inneholder også illustrasjoner som understreker viktigheten av historie- og kunnskapsformidling.