Forfatteren Geir Jacobsen har skrevet en bok om fotball-EM, der han gir et tilbakeblikk på mesterskapet og opplevelsene rundt. Han hadde Berlin som base, men uten full akkreditering til alle kampene.
Istedenfor å fokusere på selve kampene, har Jacobsen valgt å utforske hva som skjer med og rundt de forskjellige lagene og landene. Han har besøkt puber og kirkegårder, snakket med folk og fått innsikt i deres hverdag.
Boken beskrives som lettlest og interessant, og Jacobsen har klart å gjøre et spilt mesterskap relevant, på samme måte som Jon Michelet og Dag Solstad har gjort tidligere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Denne uken anmeldes to svært forskjellige bøker: Kathinka Steenstrups «Hjerteråte», en humoristisk roman om dating på Tinder, og Geir Jacobsens «Fußball's Coming Home», et tilbakeblikk på fotball-EM. «Hjerteråte» skildrer vanskelig kjærlighet og utfordringene ved å være alene, med en lett og underholdende stil. «Fußball's Coming Home» gir et innblikk i mesterskapet gjennom møter med mennesker fra ulike land, og gjør det spilte mesterskapet interessant. Begge bøkene får gode anmeldelser, med terningkast 5 for «Hjerteråte» og 4 for «Fußball's Coming Home».
2 måneder siden
Dag Solstads bok om travsport, bestilt av Det Norske Travselskap, utforsker forfatterens personlige forhold til sporten. Solstad fikk sin første jobb på Jarlsberg travbane som tolvåring, og boken er et minnearbeid om hans opplevelser og fascinasjon for travsporten. Anmelderen, som selv ikke er interessert i hester, fremhever Solstads unike stemme og evne til å skildre travbanen som et klasseløst samfunn. Boken beskrives som en hyllest til en altoppslukende interesse og en 'sann svir' å lese, selv for de som ikke er hesteinteresserte.
1 dag siden
En ny bok gir et portrett av statsminister Jonas Gahr Støre. Boken skildrer hans politiske reise, inkludert utfordringer og interne strider i Arbeiderpartiet.
3 måneder siden
Birgit Skarstein, nylig pensjonert toppidrettsutøver, debuterer som forfatter med barneboken «Hvorfor kan ikke dommeren score mål? Og 52 andre ting du lurer på om sport». Boken er skrevet i samarbeid med Susanne Kaluza, leder for Stiftelsen Litteraturhuset. Skarstein ønsker å fortsette å bruke idretten som en positiv kraft i samfunnet, selv etter sin aktive karriere. Boken tar sikte på å øke leselysten blant barn ved å bruke sport som inngang, og dekker et bredt spekter av temaer, inkludert idrettshistorie, teknikk og doping. Skarstein avsluttet sin 13 år lange landslagskarriere nyttårsaften, og er nominert til to priser under Idrettsgallaen.
12 dager siden
Artikkelen omhandler TV-profilen Anne Sturød og hennes allsidige karriere. Hun forteller om sin vei fra studier i Volda, inspirert av Thomas Numme, til å bli Norges første kvinnelige fotballkommentator for herrefotball. Hun deler erfaringer fra fotball-VM i Tyskland, inkludert et spesielt møte med Linford Christie. Sturød forteller også om sin interesse for pengespill, der hun opplevde både suksess og mistanker om juks. Hun fremstår som en modig og reflektert personlighet, som verdsetter kunnskap og erfaringer fra kolleger som Ole Einar Bjørndalen og Petter Northug.
2 måneder siden
Birgit Skarstein og Susanne Kaluzas bok «Hvorfor kan ikke dommeren score mål? og 52 andre ting du lurer på om sport» er solgt til Danmark kort tid etter lanseringen i Norge. Forfatterne er glade for at boken når ut til et dansk publikum, og fremhever at den viser idrett som en inkluderende arena. Skarstein jobber også med en biografi sammen med Ingeborg Senneset, som skal publiseres til høsten.
4 måneder siden
En skribent reflekterer over sitt år, preget av små hverdagslige hendelser og fravær av store bragder. Han beskriver hvordan han har brukt tid på fotballtrening, helseundersøkelser og et universitetskurs, samt reiser til Berlin, Girona og London. Han har også forlatt Twitter til fordel for en ny plattform og bidratt til en bok om sin mor. Gjennom humor og selvironi deler han sine tanker om ambisjoner, suksess og verdien av små øyeblikk i livet. Til tross for manglende storverk, finner han glede i hverdagslige opplevelser og relasjoner.
2 måneder siden
I anledning Det Norske Travselskaps 150-årsjubileum har Dag Solstad skrevet boken «En sann svir!», en hyllest til travsporten. Solstad beskriver sin tidlige tilknytning til Jarlsberg travbane, hans fascinasjon for hester som Alm Svarten og Adept, og deler raust av sin kunnskap om travsportens historie. Han fremhever travbanen som et klasseløst samfunn og gir anerkjennelse til trenere, eiere og oppdrettere. Boken anbefales for de som interesserer seg for travsport og Solstads litterære stil, og beskrives som en energisk og underholdende leseropplevelse.
3 måneder siden
Den kubanske journalisten Abraham Jiménez Enoa har skrevet en selvbiografisk bok som skildrer hans oppvekst på Cuba og hans erfaringer som journalist. Boken gir et innblikk i hverdagen for vanlige kubanere, preget av mangelvarer og politisk kontroll. Enoa startet det digitale magasinet El Estornuda for å gi et alternativt bilde av Cuba, noe som førte til internasjonal anerkjennelse, men også oppmerksomhet fra kubanske myndigheter. Etter å ha blitt kastet ut av landet, opplever han et kultursjokk i Barcelona, der han konfronteres med rasisme og en annen type propaganda. Boken er en kritikk av det kubanske regimet, men også en hyllest til landet og folket. Den sammenligner Cuba med DDR på slutten av 80-tallet, men med litt mer internettilgang.
4 måneder siden
Tidligere landslagstrener Nils Johan Semb forteller at han ikke alltid er like begeistret for å diskutere fotball med fremmede, selv om han respekterer deres interesse. Han anser slike situasjoner som en 'frisone' der han foretrekker å fokusere på andre interesser. Utenom fotball er Semb opptatt med gårdsdrift, jobb for Viaplay og fotballforbundet, samt trening. Han prøver å være aktiv daglig, med løping som favoritt, men også sykling, styrke og ski. Semb liker å reise, og planlegger en tur til Sør-Afrika i januar.
4 måneder siden
Terje Mollestad (46) fra Grimstad har sett 453 fotballkamper i 2024, og overgått sitt opprinnelige mål på 300. Han har reist til 16 land, inkludert Norge, Tyskland og England, for å se fotballkamper på alle nivåer. Mollestad beskriver sin hobby som en «samlemani» og foretrekker live-opplevelsen fremfor TV. Han dokumenterer reisene sine på TikTok under navnet «Nordicstadiums». Han har ofret tid med venner og familie for å reise, men har en fleksibel jobb og ingen barn, noe som gjør det lettere. Han planlegger å fortsette med banehopping, men vil fokusere på nye land og baner i fremtiden.
1 måned siden
Artikkelen følger Karl Ove Knausgård under boklanseringen av «Nattskolen» i Tyskland, hvor han opplever stor oppmerksomhet og interesse. Knausgård forteller om sin tidligere sceneskrekk og hvordan han nå har blitt mer komfortabel med å opptre offentlig. Han reflekterer også over Dag Solstads betydning for norsk litteratur i forbindelse med Solstads bortgang, og han skal holde tale i bisettelsen. Knausgård deler sine tanker om kunstens og litteraturens rolle, og avslører at han jobber med det sjette bindet av «Morgenstjernen», uten å vite hvor mange bøker serien til slutt vil bestå av.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deltok på Bergen LitFest og beskriver sine opplevelser fra litterære byvandringer i Bergen. Spesielt vandringen i Karl Ove Knausgårds fotspor, ledet av professor Frode Hemlich Pedersen, ga et innblikk i Knausgårds studietid i Bergen, selv om noen faktafeil ble avdekket. Forfatteren reflekterer over hvordan virkelighetslitteraturen har visket ut grensene mellom forfatterens liv og litterære karakterer. En annen vandring fokuserte på Bergens generelle litterære landskap, inkludert besøk til kjente forfattere og steder knyttet til både døde og levende bergenske forfattere. Til slutt oppfordres leserne til å dele sine tanker om litterære vandringer.
1 måned siden
Nikolai Torgersen, kjent som maler, debuterer som forfatter med den selvbiografiske boken «Gater jeg har levd». Boken skildrer hans oppvekst preget av fattigdom, rusproblemer og perioder som hjemløs i Oslo. Gjennom kapitler oppkalt etter gater han har bodd i, skildres en families oppløsning grunnet nød og død i et stadig mer gentrifisert Grünerløkka. Torgersen skildrer sterke scener med en tilkjempet distanse, og gir et inntrykk av hvordan traumatiske opplevelser preger nåtiden. Boken gir et unikt innblikk i livet på bunnen av Oslo, med intense skildringer av rus og forsøk på å finne tilflukt i fremmede byer.
1 måned siden
Nikolai Torgersen, kjent som maler, debuterer som forfatter med den selvbiografiske boken «Gater jeg har levd». Boken skildrer hans oppvekst preget av fattigdom, rusproblemer og perioder som hjemløs i Oslo. Gjennom kapitler oppkalt etter gater han har bodd i, skildres en families oppløsning grunnet nød og død i et stadig mer gentrifisert Grünerløkka. Torgersen skildrer sterke scener med en tilkjempet distanse, og gir et inntrykk av hvordan traumatiske opplevelser preger nåtiden. Boken gir et unikt innblikk i livet på bunnen av Oslo, med intense skildringer av rus og forsøk på å finne tilflukt i fremmede byer.