En rapport fra Wood Mackenzie viser at en forsinkelse i det grønne skiftet vil føre til økte investeringer i olje- og gassindustrien og høyere oljepriser. En fem års utsettelse vil kreve betydelig mer olje og gass, og øke behovet for investeringer med 30 prosent, til totalt 17.
000 milliarder dollar frem mot 2050. Dette vil også legge press på leverandørkjedene og øke kostnadene.
Samtidig må investeringene i grønn energi dobles for å nå klimamålene, men verden er på vei mot en temperaturøkning på 2,5 grader, som kan øke til 3 grader ved en forsinket omstilling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Statnett har i en ny rapport nedjustert forventningene til det grønne skiftet, og ser nå mørkere på fremtiden for strømpriser og energiomstilling. Selskapet vurderer for første gang muligheten for at hele det grønne skiftet kan havarere, grunnet økte kostnader og teknologiske utfordringer knyttet til ustabil kraftproduksjon. Utbyggingen av ustabil vind- og solkraft krever subsidiering, og utviklingen av grønn hydrogenproduksjon har møtt veggen med doblede kostnadsanslag. Dersom Europa skulle gi opp klimapolitikken, vil strømprisene falle, men det vil også bremse den videre energiomstillingen. Statnetts direktør understreker at det vil ta lengre tid og koste mer å nå klimamålene.
3 måneder siden
En ny rapport fra Miljødirektoratet viser at Norge ikke vil nå sine klimamål for 2030, selv om alle planlagte tiltak gjennomføres. Utslippene vil overstige målet med omtrent åtte millioner tonn CO₂-ekvivalenter. Direktoratet påpeker at effekten av klimatiltak tar lengre tid enn tidligere antatt, og at noen utslippseffekter er talt dobbelt. Mulige løsninger for å tette gapet inkluderer økt bruk av biodrivstoff eller kjøp av klimakvoter, men disse er usikre og kostbare. Klima- og miljøministeren understreker at regjeringen jobber med å forsterke klimapolitikken for å nå målene, og at Norge skal oppfylle målet om minst 55 prosent kutt i 2030.
15 dager siden
Artikkelen hevder at satsingen på vind- og solkraft fører til økte kostnader i kraftsystemet, som igjen fører til økt nettleie for strømkundene. NVEs rapport viser en betydelig økning i Statnetts systemkostnader, hovedsakelig på grunn av ustabil strømproduksjon. Fremtidige investeringer i kraftnettet for å støtte det «grønne skiftet», spesielt havvind, vil trolig føre til ytterligere økninger. Strømkundene vil bære disse kostnadene gjennom økt nettleie, uten kompensasjon, og Statnett har ingen insentiver for å begrense utgiftene.
3 måneder siden
Miljødirektoratet presenterer en ny rapport som viser at Norges klimamål kan bli vanskelig og dyrt å nå. Direktoratet advarer om at klimakvoter kan bli kostbare og vanskelige å få tak i etter 2030. De mener dagens politikk gjør Norge for avhengig av kvotekjøp og biodrivstoff, som er dyre løsninger. Rapporten viser også at Norge tidligst kan nå målet om 55 prosent innenlandske klimakutt i 2033, ikke i 2030 som planlagt. Miljødirektoratet anbefaler å styrke nasjonal klimapolitikk for å redusere avhengigheten av kvoter. Klimaministeren erkjenner utfordringene, men mener omstillingen går i riktig retning, selv om det går sakte.
2 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterer om en betydelig økning i oljeinvesteringene i 2024, med en total investeringssum på 251 milliarder kroner, som tilsvarer en økning på 16,7 prosent sammenlignet med 2023. Operatørene på norsk sokkel forventer at investeringene vil fortsette å øke i 2025, med et anslag på 254 milliarder kroner. Selv om anslaget for 2026 er lavere, på 197 milliarder kroner, er dette likevel det høyeste førstegangsanslaget SSB har registrert.
2 måneder siden
Statnett melder om kraftig kostnadsvekst i utbyggingen av kraftlinjer, primært grunnet økte renter og komponentpriser. Selskapet investerer årlig store summer i nettprosjekter, men ser nå at flere prosjekter vil overskride tidligere kostnadsestimater, blant annet kraftlinjen fra Skaidi til Hammerfest. Statnett planlegger å revidere sine planer på bakgrunn av forsinkelser i industriprosjekter og klimatiltak, noe som kan påvirke selskapets prosjektportefølje. Kostnadene dekkes av forbrukerne gjennom nettleien.
2 måneder siden
Equinor uttrykker bekymring over Senterpartiets utspill om Melkøya-anlegget i Hammerfest, da det kan føre til at Stortinget stanser eller endrer det pågående prosjektet. Prosjektet, som skal kutte utslipp og forlenge levetiden til gassanlegget, er allerede 30 prosent ferdig og har en kostnadsramme på 16 milliarder kroner. Equinor understreker at det er gjort betydelige investeringer, rundt fem milliarder kroner, og at flere bedrifter har ansatt personell og tildelt kontrakter. Selskapet mener forutsigbarhet er avgjørende og at man må kunne stole på forvaltningsvedtak. De påpeker også at prosjektet er et svar på Stortingets pålegg om utslippskutt i oljebransjen.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
1 måned siden
Norsk klimastiftelse mener Equinor bør rendyrke sin satsing på olje og gass, og skille ut fornybar energi i et eget selskap på grunn av lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter. Klimastiftelsen foreslår at staten heller bør øke utbyttet i Equinor og bruke disse midlene på grønne satsinger utenfor selskapet. Equinor har selv nedjustert sine grønne mål, og selskapet begrunner dette med at energiomstillingen går saktere enn forventet. Equinor vil likevel fortsette å investere i fornybar energi og lavkarbonløsninger, men i et lavere tempo enn tidligere planlagt.
21 dager siden
Det internasjonale energibyrået (IEA) forventer at strømforbruket fra datasentre vil dobles innen 2030, hovedsakelig på grunn av økningen i generativ kunstig intelligens (KI). I 2024 sto datasentre for 1,5 prosent av det globale strømforbruket, men har hatt en årlig økning på 12 prosent de siste fem årene. Denne utviklingen skaper betydelige utfordringer for energi- og klimapolitikken. Selv om fornybare energikilder og naturgass forventes å øke sine andeler i energimiksen, vil den store veksten i datasentre føre til økte klimagassutslipp. IEA anslår at datasentrenes strømforbruk kan komme til å utgjøre 3 prosent av verdens totale strømforbruk innen 2030.
3 måneder siden
Statnett har varslet en betydelig kostnadssprekk for oppgraderingen av Ulven transformatorstasjon i Oslo. Prosjektet, som opprinnelig ble anslått å koste mellom 785 og 1050 millioner kroner, har nå en forventet kostnadsramme på 1,9 til 2,2 milliarder kroner. Ifølge Statnett skyldes kostnadsøkningen økte markedspriser i forbindelse med elektrifiseringen av Europa, et stramt leverandørmarked og en generell prisstigning på store nettkomponenter som transformatorer. I tillegg skal anlegget bygges som et gassisolert anlegg uten klimagassen SF6, noe som også bidrar til økte kostnader. Arbeidet med oppgraderingen er ennå ikke påbegynt.
18 dager siden
En ny rapport fra NVE viser at Statnetts kostnader for å balansere strømnettet har økt kraftig, spesielt knyttet til tertiærreserver. Dette skyldes i stor grad økt bruk av vind- og solkraft, som gjør det vanskeligere å opprettholde stabiliteten i nettet. Sol- og vindkraft mangler den 'roterende masse' som tradisjonelle kraftkilder bidrar med, noe som fører til behov for nye måter å sikre stabiliteten på. Samtidig skaper økt import og redusert produksjon fra vannkraftverk utfordringer med å regulere ned strømproduksjonen når det er overskudd. NVE forventer at disse utfordringene vil vedvare og føre til fortsatt høye systemdriftskostnader, som igjen påvirker nettleien.
2 måneder siden
Equinor justerer kursen og demper sine grønne satsinger, samtidig som de øker produksjonen av olje og gass. Selskapet reduserer sine fornybarmål for 2030 og forventer økt olje- og gassproduksjon frem mot 2027. Konsernsjefen understreker behovet for en balansert og finansielt bærekraftig energiomstilling. Equinor venter en produksjon i 2030 på 2,2 millioner fat oljeekvivalenter per dag, og de har økt ambisjonene for utvinning fra Johan Sverdrup-feltet. Selskapet forventer å utbetale ni milliarder dollar til sine eiere i 2025.
2 måneder siden
En ny rapport fra Nordisk Senter for Bærekraftig Finans kritiserer DNB for å være Nordens største långiver til selskaper som utvider olje- og gassproduksjon. Rapporten anslår at DNB har lånt ut 31,6 milliarder kroner til slike selskaper mellom 2022 og 2024, noe som ifølge senteret er i strid med Parisavtalen. DNB forsvarer seg med at de bidrar til en balansert energiomstilling og at rapporten ikke tar hensyn til bankenes rolle i overgangen til en lavutslippsøkonomi. Investeringer i BW Energy, spesielt et prosjekt nær Okavango-deltaet, har også skapt kontrovers på grunn av frykt for miljøskader.
1 måned siden
Riksrevisjonen har levert en kritisk rapport til Stortinget angående kapasiteten i det norske strømnettet. Rapporten viser at manglende kapasitet hindrer både næringsutvikling og overgangen til et lavutslippssamfunn. Lange ventetider for tilkobling rammer flere sektorer, og det tar lang tid å bygge nye kraftlinjer. Regjeringen vil fremskynde prosessen med å bygge nye kraftlinjer. Statnett er presset til å øke kapasiteten, men det er uenighet mellom Statnett og NVE om fremtidig kraftforbruk, noe som vanskeliggjør planleggingen. Lite kraftutbygging kan føre til høyere strømpriser og utfordre økonomien i grønne prosjekter.