Mattilsynet erkjenner brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) på grunn av lang saksbehandlingstid og tilbyr kompensasjon for overtredelsesgebyr med over ett års liggetid. Kompensasjonen er satt til 1971 kroner per måned over fristen.
Mattilsynet oppfordrer berørte parter til å ta kontakt da de ikke har oversikt over hvor mange saker dette gjelder. Morten Lorentsen, som fikk et gebyr i 2018, mottar 41.
000 kroner i kompensasjon, men donerer pengene til Flyktninghjelpen. Mattilsynet vil prioritere disse sakene og ansette flere saksbehandlere for å redusere saksbehandlingstiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 timer siden
Nkom varsler et stort overtredelsesgebyr til Telia. Årsaken er at Telia skal ha mottatt statlige midler for arbeid som ikke var utført.
2 måneder siden
Nav innrømmer å ha gjort feil i beregningen av uføretrygd for Elisabeth Neset Olsen, og etterbetalte henne 95.911 kroner. Nav rapporterte imidlertid hele beløpet som inntekt for 2022, i stedet for å fordele det over de tre årene det gjaldt. Dette førte til at Olsen overskred inntektsgrensen og fikk et tilbakebetalingskrav på 67.516 kroner. Selv om Nav har endret forskriften for å unngå lignende situasjoner, får ikke Olsen tilbakebetalt pengene. Saken er nå henvist til Trygderetten, og Nav vil ikke kommentere saken ytterligere. Olsen har måttet selge eiendeler og låne penger for å dekke utgiftene.
26 dager siden
Nav beklager at May Iren Søvik ikke fikk utbetalt sykepenger som følge av en feilregistrering da hun byttet kommune. Søvik, som er kronisk syk og avhengig av sykepenger, opplevde at utbetalingene stoppet og at hun ble møtt med en behandlingstid på åtte uker uten nærmere forklaring. Dette førte til at hun fikk økonomiske problemer og fryktet å miste leiligheten sin. Etter at Romerikes Blad tok kontakt, innrømmet Nav feilen og lover å prioritere saken slik at Søvik får pengene hun har krav på. Søvik kritiserer Navs rutiner og mener systemet er for sårbart, og at det må endres slik at andre ikke opplever det samme.
2 måneder siden
Telenor er ilagt et gebyr på 50 millioner kroner av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) etter problemer med nødnummertjenesten høsten 2024. Ved fire anledninger opplevde folk vanskeligheter med å nå nødetatene. Nkom foreslår at flere leverandører enn Telenor bør tilby nødnummertjenester. Telenor beklager hendelsene, tar Nkoms rapport på alvor og lover å iverksette tiltak for å hindre at lignende hendelser skjer igjen. Selskapet må utarbeide en handlingsplan innen 1. juni som skal godkjennes av Nkom.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to brødre fra Tolga som ble feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmet. Retten konkluderte med at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og under tvil også forbudet mot nedverdigende behandling. Staten argumenterte med at feilen var rettet opp gjennom en offentlig beklagelse fra daværende statsminister Erna Solberg i 2018, men retten la vekt på at beklagelsen ikke var personlig rettet mot brødrene. I tillegg til oppreisningen, ble staten dømt til å betale 620.000 kroner i sakskostnader. Brødrenes advokat uttrykte tilfredshet med dommen, mens statens advokat vurderer anke.
15 timer siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler en stor bot til Telia. Årsaken er at Telia mottok statlige midler for baseoppgraderinger som ikke ble fullført som avtalt.
3 måneder siden
Barnevernet i Berlevåg har innrømmet å ha sviktet en 13 år gammel jente og hennes mor etter en voldsepisode i hjemmet. Jenta ble akuttplassert og flyttet mellom fire ulike hjem i nesten et år, mens moren fikk begrenset samvær. Barnevernet erkjenner manglende oppfølging av både mor og datter, og har betalt dem 125.000 kroner hver i oppreisning. Kommunen har også iverksatt tiltak som kursing av alle ansatte for å forhindre lignende feil i fremtiden. Advokaten til mor og datter mener saken er et brudd på menneskerettighetene. Barnevernet erkjenner at oppfølgingen ikke var i tråd med lovlig praksis, og har omorganisert tjenesten.
1 dag siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
2 måneder siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.
2 måneder siden
Telenor har fått en bot på 50 millioner kroner av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) etter problemer med nødnumrene høsten 2024. Dette er den største boten Nkom har gitt. Nkom kritiserer Telenor for manglende rutiner og risikovurderinger, som de mener kunne ha forhindret svikten. Telenor beklager hendelsene og sier de jobber for å sikre at det ikke skjer igjen. Nkom foreslår også at flere operatører bør involveres i nødnummertjenesten for å sikre bedre beredskap.
4 måneder siden
Tidligere Frp-rådgiver Espen Teigen har snudd i pendlerboligsaken og erkjenner nå grovt bedrageri. Han innrømmer å ha lurt Statsministerens kontor til å tildele ham en gratis pendlerbolig urettmessig mellom 2016 og 2018, og unnlatt å melde fra om skattefordelen. Dette resulterte i en gevinst på 390.000 kroner. Teigen har betalt tilbake pengene og beklager dypt. Han endret sin tidligere forklaring, hvor han nektet straffskyld, og sier nå at han tar ansvar for sine handlinger. Rettssaken starter neste uke, og Teigen håper på en rask og enkel prosess. Saken har ført til kritikk fra både Sylvi Listhaug og Erna Solberg.
2 måneder siden
Etter at Zaniar Matapour trakk anken sin, kan det bli aktuelt med et sivilt søksmål for 41 nye fornærmede som meldte seg etter tingrettssaken. Disse får ikke behandlet sine krav om oppreisning i ankesaken. Bistandsadvokat Christian Lundin anbefaler de 41 å gå til sivilt søksmål for å få behandlet sine krav. Matapour er allerede dømt til å betale 112 millioner kroner til 312 fornærmede, men disse pengene vil trolig bli dekket av Kontoret for voldsoffererstatning. Matapours nye forsvarer åpner for en annen tilnærming til de sivile kravene enn i tingretten.
23 dager siden
Magnus venter fortsatt på erstatning etter å ha blitt kullosforgiftet under en bunkerfest i 2020, en hendelse som resulterte i hjerneskade og betydelig redusert livskvalitet. Til tross for at to menn ble dømt til å betale ham 900.000 kroner, har han ikke mottatt noen utbetaling fordi de ikke har midler. Magnus er en av mange som befinner seg i en lignende situasjon, hvor de venter på erstatning etter straffesaker. Totalt skylder over 4000 straffedømte ofrene sine 1,5 milliarder kroner. Statens innkrevingssentral er involvert for å bistå med innkrevingen, men mange ofre opplever lang ventetid og uvisshet. Skatteetaten har observert tilfeller der dømte personer unngår å ta arbeid for å slippe å betale erstatning.
4 måneder siden
Baneheia-utvalget har lagt frem første del av sin rapport etter justismordet på Viggo Kristiansen. Utvalget foreslår en reorganisering av gjenopptakelseskommisjonen og ønsker flere muntlige høringer. Kristiansen ble feilaktig dømt for drapene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen i 2000 og sonet 21 år i fengsel. Han ble senere frifunnet og har mottatt 55 millioner i erstatning. Utvalget skal granske alle sider av saken, inkludert politi, påtalemyndighet, domstoler og gjenopptakelseskommisjonen for å finne årsakene til feilaktig domfellelse og den lange behandlingstiden.
1 måned siden
Artikkelen omhandler de økende kostnadene knyttet til ventetidsbrudd i det norske helsevesenet. Når pasienter ikke får nødvendig helsehjelp innen fastsatte frister, har de rett til å få hjelp via Helfo, ofte ved private sykehus, som staten betaler for. Ventetidsbruddene har økt betraktelig siden 2019, spesielt forverret av koronapandemien, og kostet staten over 619 millioner kroner bare i fjor. Helseministeren har igangsatt et «Ventetidsløftet» for å redusere ventetidene, da dette både er viktig for pasientene og god økonomi for staten.