
NRK
Kvinnelige fotballstjerner kjemper for likestilling og menneskerettigheter
Kvinnelige fotballstjerner bruker sin plattform til å kjempe for likestilling, seksuell frihet og menneskerettigheter, ofte med en personlig kostnad. Deres engasjement stammer fra egne erfaringer med urettferdighet og en lang historie med diskriminering innen sporten.
3 dager siden
6 min lesetid
Kort oppsummert
- Kvinnelige fotballstjerner engasjerer seg aktivt i kampen for likestilling og menneskerettigheter, i motsetning til mange mannlige spillere.
Artikkelen belyser hvordan kvinnelige fotballstjerner, i motsetning til mange mannlige kolleger, aktivt bruker sin plattform til å kjempe for sosiale spørsmål som likestilling, seksuell frihet og menneskerettigheter. Eksempler inkluderer Aitana Bonmatí, Megan Rapinoe og Ada Hegerberg. Ekspertene Suzy Wrack og Bente Ovedie Skogvang forklarer at denne aktivismen springer ut av personlige erfaringer med systemisk urettferdighet innen fotballen, som ulik tilgang til fasiliteter, utstyr og premiepenger.
Historisk har kvinnefotballen møtt forbud og en kontinuerlig kamp for ressurser. Selv om fremskritt er gjort, som USAs kvinnelandslags seier i kampen om lik lønn, krever denne kampen betydelig energi fra spillerne.
Organisasjoner som FIFPRO presser også på for bedre forhold. Denne aktivismen anses som avgjørende for sportens utvikling, for å hindre at den forblir en amatørsport.
Suzy Wrack
Bente Ovedie Skogvang
Megan Rapinoe
Aitana Bonmatí
Ada Hegerberg
FIFPRO
Fifa
Norges Fotballforbund (NFF)
Det engelske fotballforbundet (FA)
Amnesty
USA
Norge
Iran
Qatar
Saudi-Arabia