Fredrik Græsvik, tidligere USA-korrespondent for TV 2, er bekymret for Donald Trumps uforutsigbarhet og antydninger om å omgå grunnloven for å bli sittende som president lenger enn to perioder.
Græsvik mener Trump kan ha en egeninteresse av å forlenge presidentperioden for å unngå rettssaker og potensielle fengselsstraffer.
Han forklarer Trumps popularitet med hans evne til å appellere til velgere som føler seg oversett av etablert politikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump vurderer å stille til en tredje presidentperiode, noe som er grunnlovsstridig. Han har uttalt at det finnes muligheter for å omgå grunnlovens begrensninger. USA-ekspert Hilmar Mjelde utelukker ikke at Trump kan finne veier rundt dette, og mener at det politiske systemets regler kun fungerer så lenge politikerne respekterer dem. En republikansk kongressrepresentant har allerede foreslått et grunnlovstillegg for å muliggjøre en tredje periode for Trump. Trump har også blitt anklaget for å utvide presidentmakten og føre en krig mot domstoler, mediene og politiske motstandere. Professor Mjelde advarer om latinamerikanisering av amerikansk politikk.
2 måneder siden
Donald Trump har antydet at han vurderer en tredje presidentperiode, til tross for grunnlovens begrensning på to perioder. Under et arrangement i Det hvite hus åpnet Trump for ideen, noe som har skapt spekulasjoner om hvordan han eventuelt kan omgå lovverket. Eksperter peker på flere teoretiske muligheter, inkludert å endre grunnloven eller utnytte smutthull. Samtidig uttrykkes det bekymring for at Trump, inspirert av ledere som Putin, kan forsøke å undergrave eller trosse grunnloven gjennom juridiske eller utenomrettslige midler. Noen eksperter mener likevel det er usannsynlig at Trump vil lykkes med å sikre seg en tredje periode.
2 måneder siden
Donald Trump har antydet et ønske om å stille til valg for en tredje periode, til tross for at USAs grunnlov begrenser presidentperioden til to. Eksperter har diskutert flere måter Trump potensielt kan omgå denne begrensningen, inkludert å forsøke å oppheve grunnlovstillegget, utnytte smutthull for å stille som visepresident, satse på en medgjørlig høyesterett, eller rett og slett nekte å gå av. Kritikere mener Trump viser skamløshet og manglende respekt for maktfordelingsprinsippet. Det uttrykkes bekymring for at lojaliteten til Trump i MAGA-bevegelsen og Det republikanske partiet overskygger demokratiske prinsipper, og at institusjonene er i fare for å undergraves.
1 måned siden
Donald Trump har i et intervju antydet at det finnes «metoder» for å omgå USAs grunnlov, som forbyr mer enn to presidentperioder. Han nevnte en mulig rokade med visepresident J.D. Vance som en potensiell løsning. USA-ekspert Sofie Høgestøl oppfordrer til å ta Trumps uttalelser alvorlig, og mener han har vist økt gjennomføringsevne siden sin forrige periode. Hun påpeker at en republikansk kongressrepresentant allerede har foreslått å endre grunnloven for å tillate tre perioder. Høgestøl sammenligner Trumps forslag med Vladimir Putins tidligere manøver i Russland, og mener det er et forsøk på å omgå systemet og folkets vilje.
29 dager siden
Donald Trump har antydet at det finnes metoder for å omgå grunnloven og sikre ham en tredje presidentperiode, noe som har skapt spekulasjoner. Historiker Hans Olav Lahlum avviser dette som urealistisk og viser til USAs 22. grunnlovstillegg som begrenser presidentperioder. USA-ekspert Hilmar Mjelde mener likevel at det er mulig dersom det republikanske partiet renominerer Trump, og dermed tilsidesetter grunnlovsregelen. Mjelde understreker at politiske systemets regler kun fungerer så lenge politikerne respekterer dem.
1 måned siden
Donald Trump har i et intervju antydet at det finnes måter han kan stille til gjenvalg som president i USA, selv om grunnloven begrenser presidentperioden til to. Han sa at mange ønsker at han skal fortsette, men understreket at det er tidlig i hans nåværende periode. Det 22. tillegget i den amerikanske grunnloven utelukker at en president kan gjenvelges mer enn én gang, noe som gjør en tredje periode grunnlovsstridig.
2 måneder siden
Eksperter advarer om at Donald Trump kan forsøke å omgå grunnlovens begrensninger for å sikre seg en tredje presidentperiode. Dette kan skje gjennom ulike strategier, som å utfordre valgloven, svekke Kongressens innflytelse, eller ved å bruke en stedfortreder som Vladimir Putin gjorde i Russland. Selv om mange anser det som usannsynlig, understrekes det at Trumps tidligere handlinger viser en vilje til å tøye grensene for hva som er mulig innenfor det politiske systemet.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer bekymringer og ulike perspektiver knyttet til Donald Trumps andre periode som USAs president. Tidligere USA-korrespondent Anders Magnus beskriver Trump som en farlig og autoritær leder, og mener at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er pålitelig. Ukraina-kommentator Jørn Sund-Henriksen frykter en mer aggressiv verdensorden under Trump. Nettavisen-journalist Henrik Heldahl argumenterer for at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til USA, og mener at moralsk fordømmelse av Trump er kontraproduktivt. Artikkelen inviterer leserne til å delta i en åpen debatt om hvorvidt det er grunn til å frykte en ny Trump-periode.
1 måned siden
I et intervju deler Hans Høeg sine tanker om Donald Trumps syn på Norge, Nato og Ukraina. Høeg mener Trump ser på nordmenn som "smukke, høye vikinger", og at USA trolig vil forbli i Nato til tross for Trumps kritikk. Han påpeker også at Trump ønsker å rettferdiggjøre amerikansk støtte til Ukraina ved å kreve noe tilbake. Høeg utelukker ikke at Trump kan forsøke å omgå grunnloven for å få en tredje presidentperiode, men avviser at Trump er kontrollert av Putin.
1 måned siden
Donald Trump vurderer muligheten for å stille til en tredje presidentperiode, selv om USAs grunnlov begrenser presidentperioder til to. Trump hevder at mange ønsker dette og at han ikke spøker når han snakker om å omgå grunnloven. Han nevner mulige metoder for å oppnå dette, inkludert at visepresident JD Vance kan overlate rollen til ham. Trump-allierte har tidligere antydet lignende planer, og Det hvite hus har delt et bilde som sammenligner Trump med en konge.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvorfor Donald Trump bruker en provoserende retorikk. Eksperter mener Trump bevisst bruker kontroversielle utspill for å dominere mediedekningen og holde oppmerksomheten rettet mot seg. Han benytter retoriske triks som skremsel, trusler og ydmykelse. Ketil Solvik-Olsen mener Trump trives i selvskapt kaos, noe som gir ham kontroll. Kjell Terje Ringdal peker på at Trumps retorikk er binær og transaksjonell, der han appellerer til en følelse av urettferdighet. Ekspertene råder norske ledere til å fokusere på Trumps politiske interesser fremfor å snakke om verdier.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.
2 måneder siden
Ifølge meningsmålinger og intervjuer er amerikanere stadig mer bekymret over Donald Trumps presidentskap. Etter en måned med flere kontroversielle uttalelser og presidentordrer, viser målinger at pessimismen øker. TV 2 har snakket med flere amerikanere som uttrykker sterk misnøye og frykt for de neste fire årene. En statsviter påpeker at Trump nå er mer kompetent og omgir seg med færre kritikere, noe som kan føre til større feil. Flere savner en sterkere motstand fra demokratene og frykter at Trump skader demokratiet.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister. De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land. Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.