Over 100 misjonærbarn har mottatt totalt 17 millioner kroner i oppreisning fra seks misjonsorganisasjoner for belastninger opplevd under oppvekst på misjonsinternat. Anne Marit Naustvik, som selv opplevde omsorgssvikt og redsel på internat i Kenya, er en av dem som har mottatt erstatning.
Misjonssambandet (NLM) står for størstedelen av utbetalingene og beklager internatordningen. Oppreisningsordningen inkluderer også helseoppfølging og møteplasser.
Naustvik mener oppreisningen burde kommet tidligere, men er takknemlig for anerkjennelsen av uretten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
23 tidligere misjonærbarn har fått utbetalt totalt fire millioner kroner i erstatning for omsorgssvikt de opplevde under oppveksten. Erstatningen er en del av en større oppreisningsordning i regi av støtteforeningen Sendt bort og Norsk Luthersk Misjonssamband. Mange misjonærbarn har opplevd traumer, adskillelse, mobbing eller seksuelle overgrep, og en kartlegging fra 2009 viste at 14 prosent av barna på internater hadde opplevd seksuelle krenkelser. Jarle Naustvik i Sendt bort understreker at pengene ikke kan kompensere for skadene, men er en del av et større forsoningsarbeid. Det vil komme flere søknadsrunder, og erstatningsnivåene vil følge statens rettferdsvederlagsordning.
3 måneder siden
Barnevernet i Berlevåg har innrømmet å ha sviktet en 13 år gammel jente og hennes mor etter en voldsepisode i hjemmet. Jenta ble akuttplassert og flyttet mellom fire ulike hjem i nesten et år, mens moren fikk begrenset samvær. Barnevernet erkjenner manglende oppfølging av både mor og datter, og har betalt dem 125.000 kroner hver i oppreisning. Kommunen har også iverksatt tiltak som kursing av alle ansatte for å forhindre lignende feil i fremtiden. Advokaten til mor og datter mener saken er et brudd på menneskerettighetene. Barnevernet erkjenner at oppfølgingen ikke var i tråd med lovlig praksis, og har omorganisert tjenesten.
3 måneder siden
Maren Søfferud (23) ble grovt mobbet gjennom hele barndommen i Søndre Land kommune. Hun forsøkte å varsle om mobbingen, men ble ikke hørt av de voksne på skolen. Mobbingen fortsatte og forverret seg, med frykt, slag og baksnakking som en del av hverdagen. Etter en lang rettsprosess er kommunen dømt til å betale millionerstatning for manglende oppfølging. Kommunen har ikke beklaget offentlig, men har avtalt et møte med familien. Søfferud er diagnostisert med PTSD som følge av mobbingen, men ser fremover og ønsker å hjelpe andre ved å dele sin historie.
3 måneder siden
Norsk pasientskadeerstatning (NPE) utbetalte i 2024 rekordhøye 1,3 milliarder kroner i erstatning, der en tredjedel gikk til pasienter som hadde opplevd feilbehandling hos tannlegen. Marianne Didriksen Skille er en av dem som har fått erstatning etter at en tannbro knakk kort tid etter innsetting. Hun mottok 100 000 kroner for å dekke kostnadene ved ny behandling. Antallet klager på tannbehandling har økt kraftig de siste årene, fra 597 i 2020 til 1095 i 2024. NPE-direktør Kristin Cordt-Hansen mener økningen kan skyldes økt bevissthet om erstatningsordningen, men også at enkelte tannleger har mange saker på grunn av feilbehandling. Dårlig journalføring hos tannleger fører til at flere pasienter får medhold i klagesaker.
11 dager siden
Mattilsynet erkjenner brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) på grunn av lang saksbehandlingstid og tilbyr kompensasjon for overtredelsesgebyr med over ett års liggetid. Kompensasjonen er satt til 1971 kroner per måned over fristen. Mattilsynet oppfordrer berørte parter til å ta kontakt da de ikke har oversikt over hvor mange saker dette gjelder. Morten Lorentsen, som fikk et gebyr i 2018, mottar 41.000 kroner i kompensasjon, men donerer pengene til Flyktninghjelpen. Mattilsynet vil prioritere disse sakene og ansette flere saksbehandlere for å redusere saksbehandlingstiden.
3 måneder siden
Statens barnehus har for første gang varslet Statsforvalteren om sin bekymring for barnevernstjenesten i Sandefjord. De mener at barn har lidd unødvendig over lang tid på grunn av manglende inngripen fra barnevernet i flere saker med vold og omsorgssvikt. Barnehuset har sett flere tilfeller der barn har levd under uverdige forhold over år, og mener at barnevernet burde ha grepet inn tidligere. Statsforvalteren har åpnet tilsyn for å granske barnevernstjenestens praksis. Barnevernslederen i Sandefjord tar varselet til etterretning, men understreker at de ansatte gjør grundige vurderinger i alle saker. Tilsynssvaret fra Statsforvalteren vil vise om det har vært svikt i barnevernstjenesten.
2 måneder siden
Nav innrømmer å ha gjort feil i beregningen av uføretrygd for Elisabeth Neset Olsen, og etterbetalte henne 95.911 kroner. Nav rapporterte imidlertid hele beløpet som inntekt for 2022, i stedet for å fordele det over de tre årene det gjaldt. Dette førte til at Olsen overskred inntektsgrensen og fikk et tilbakebetalingskrav på 67.516 kroner. Selv om Nav har endret forskriften for å unngå lignende situasjoner, får ikke Olsen tilbakebetalt pengene. Saken er nå henvist til Trygderetten, og Nav vil ikke kommentere saken ytterligere. Olsen har måttet selge eiendeler og låne penger for å dekke utgiftene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Rigmor (101), som ble stemplet som «tyskerjente» etter andre verdenskrig på grunn av sitt forhold til en tysk soldat. Dette stempelet har preget hennes liv i over 80 år, og har også gått ut over hennes barn og barnebarn som har blitt mobbet og diskriminert. Dokumentarfilmen «De Rettsløse» belyser hvordan kvinner med forhold til tyske soldater ble behandlet etter krigen, der mange ble fratatt statsborgerskap og utsatt for overgrep. Selv om Rigmor fikk en unnskyldning fra regjeringen i 2018, har hun ikke mottatt erstatning. Historikere påpeker at disse historiene har hatt en dyp innvirkning på flere generasjoner, og at det er viktig å synliggjøre tematikken.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to brødre fra Tolga som ble feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmet. Retten konkluderte med at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og under tvil også forbudet mot nedverdigende behandling. Staten argumenterte med at feilen var rettet opp gjennom en offentlig beklagelse fra daværende statsminister Erna Solberg i 2018, men retten la vekt på at beklagelsen ikke var personlig rettet mot brødrene. I tillegg til oppreisningen, ble staten dømt til å betale 620.000 kroner i sakskostnader. Brødrenes advokat uttrykte tilfredshet med dommen, mens statens advokat vurderer anke.
27 dager siden
Nav beklager at May Iren Søvik ikke fikk utbetalt sykepenger som følge av en feilregistrering da hun byttet kommune. Søvik, som er kronisk syk og avhengig av sykepenger, opplevde at utbetalingene stoppet og at hun ble møtt med en behandlingstid på åtte uker uten nærmere forklaring. Dette førte til at hun fikk økonomiske problemer og fryktet å miste leiligheten sin. Etter at Romerikes Blad tok kontakt, innrømmet Nav feilen og lover å prioritere saken slik at Søvik får pengene hun har krav på. Søvik kritiserer Navs rutiner og mener systemet er for sårbart, og at det må endres slik at andre ikke opplever det samme.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
1 måned siden
Christian Nordahl (38) ble tilkjent 70 000 kroner i erstatning etter en episode på Evje barneskole på midten av 90-tallet, der han fikk munnen vasket med grønnsåpe for å ha bannet i timen. Nordahl trodde lenge at dette var en legitim straff, men søkte senere rettferdsvederlag gjennom Statens sivilrettsforvaltning. Utdanningsdirektoratet behandlet saken og foreslo erstatningssummen. Etter å ha lest om en lignende hendelse i Tana, ønsker Nordahl å informere andre som har opplevd lignende om muligheten for å søke erstatning for urettmessig behandling.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to av brødrene i Tolga, etter at de feilaktig ble registrert som psykisk utviklingshemmet. Denne feilregistreringen førte til at brødrene ble satt under personlig og økonomisk vergemål. Retten mener at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Selv om staten tidligere har beklaget hendelsen gjennom mediene, vektlegger tingretten at beklagelsene ikke har blitt gitt personlig til brødrene. I tillegg til oppreisningen, tilkjennes brødrene sakskostnader på 620.000 kroner. Regjeringsadvokaten vurderer anke.
1 måned siden
Gjert Ingebrigtsen har i retten forklart seg om anklager om vold mot sine barn, inkludert den såkalte «håndkleepisoden» med datteren. Han beskriver hendelsen som en overreaksjon og beklager at han ikke var i stand til å se hennes behov. Ingebrigtsen avviser også anklager om vold mot sønnen Jakob, og benekter å ha slått eller sparket ham. Han forteller om et høyt spenningsnivå i hjemmet og tar selvkritikk for sin kommunikasjonsform. Ingebrigtsen uttrykker et sterkt ønske om forsoning med barna og håper de en dag kan legge fortiden bak seg. Han avviser at økonomi har vært et motiv for hans engasjement i barnas idrettskarrierer.
3 måneder siden
Marianne Hatle opplevde dårlig kundeservice fra SAS etter at hennes koffert ble forsinket og skadet under en reise. Hun fikk først en voucher på 1400 kroner som kompensasjon, men denne var ikke tilstrekkelig for å kjøpe en ny koffert. Hatle opplevde at ingen tok ansvar og ble henvist mellom SAS og deres underleverandør. Forbrukerrådet understreker at flyselskapet har ansvar for skader på innsjekket bagasje. Etter at Nettavisen tok kontakt, endret SAS sin avgjørelse og tilbød Hatle 4500 kroner i erstatning. SAS beklager saksbehandlingen og sier de vil gå gjennom sine rutiner.